Ahojte:)
Patrím tu k tým novším , ale myslím že je to tu super:) Som
kávičkárka, pracovala som v jednej z najlepších kaviarní v BA a mám
za sebou kurz profesionálneho baristu, preto sa chcem vás
ostatných milovníkov kávy opýtať ako si ju zvyknete pripravovať:)
Podľa našich štandartov musela:
- mať 7g na jednen shot kávy alebo 14 g na dva shoty
- musela byť utlačená temperom s vyvinutým tlakom 15-20 kg
- šálka musela byť predhriata na 35-40 °C
- správne pressovanie trvá medzi 22-24 sekúnd, ak je to kratšie
nemá dostatok kofeínu a ak je to dlhšie uvoľňujú sa nebezpečné
silice a rakovinotvorné látky
- teplota vody na kávu je 86-88 °C
- objem 3,5 cl aj s cremou
- tlak kávovaru 9 barov
ako si ju pripravujete vy? pijete presso, latte, cappuccino, ...? a kam
chodíte na kávičku najradšej? :)
Najkrajšie spomienky na dobrú kávu mám z 8,- Kčs Robusty, čerstvo na jemno namletej vo vlastnom mlynčeku, kde sa káva nepotlačila, ale presýpala a prevzdušnila. Zalievala som ju vodou zo studne ktorá neobsahovala chlór a urobila sa mi 2 cm pena, takže vyzerala ako keby bola so šľahačkou. Pri nej som si posedela na lavičke pod jabloňou okolo 6.00 hod. ráno, keď decká a muž spali. Len zdiaľky som počula gagotanie husí a obdivovala som v tráve chrobáčiky a východ slnka. Tým chcem povedať že ak si chcem v kaviarni s niekym podebatiť, nepočujem vlastného slova lebo hučia repráky.
na slovensku je velky problem najst dobru kavu, a najma pokial ju niekto pije tak ako ja bez "pridavkov".
mame doma kvalitny taliansky kavovar mal by byt na 3 salky ale vychadza tak na 3 ristretta co nam dvom presne vyhovuje :)
www.lapavoni.it/model.asp?id=22...
od mladi nič nesladím, ani kávu ani čaj, výnimka je pri prechladnutí zázvorový čaj s medom., Zalievaná káva mi nerobila dobre, odkedy som na dôchodku som prešla na instant kávu v pomere 1:1 s mliekom.
Ak dobrú kávu, tak v zahraničí, naposledy minulý rok na poznávacom zájazde po Toskánsku - boli ozaj vynikajúce včetne prípravy a servírovania. U nás dávam , ak je nejaká príležitosť ísť do nejakého
podniku, nesladený čaj.
Káva je super, ale používanie instantných zmesí tento nápoj absolútne degraduje. Je predsa rozdiel "uvariť" si instantnú a skutočnú polievku. :)