Nápoje

Pre kávičkárov :)

pumaamravec - fotkapumaamravec, 31. júla 2011

Ahojte:)
Patrím tu k tým novším , ale myslím že je to tu super:) Som
kávičkárka, pracovala som v jednej z najlepších kaviarní v BA a mám
za sebou kurz profesionálneho baristu, preto sa chcem vás
ostatných milovníkov kávy opýtať ako si ju zvyknete pripravovať:)

Podľa našich štandartov musela:

- mať 7g na jednen shot kávy alebo 14 g na dva shoty
- musela byť utlačená temperom s vyvinutým tlakom 15-20 kg
- šálka musela byť predhriata na 35-40 °C
- správne pressovanie trvá medzi 22-24 sekúnd, ak je to kratšie
nemá dostatok kofeínu a ak je to dlhšie uvoľňujú sa nebezpečné
silice a rakovinotvorné látky
- teplota vody na kávu je 86-88 °C
- objem 3,5 cl aj s cremou
- tlak kávovaru 9 barov

ako si ju pripravujete vy? pijete presso, latte, cappuccino, ...? a kam
chodíte na kávičku najradšej? :)

@zareaguj


Diskusia k téme

pumaamravec
Mimochodom dosť ma sklamalo, že kaviarne greentree nerobia kávu na pákových kávovaroch, ale z obyčajného automatu :-/ Chuť kávy majú dobrú, ale toto ma odrádza.
hubata
Kvalitná a chutná káva závisí predovšetkým od prvotne použitej suroviny - od zrnkovej kávy a ako s ňou bolo zaobchádzané pri preprave (vlhko), pražení (doba praženia), od použitej vody (chllór), spôsobu mletia kávy. Asi zo mňa dostaneš šok, ale nemám dobrú mienku (aspoň v našom meste) o teraz podávanej káve v kaviarňach a cukrárňach: varia ju z najlacnejšej zmesi lacnej kávy ktorú nakupujú v Rakúsku, stroje majú zalepené od vodného kameňa a keby sa babrali s kávou takým spôsobom ako ty opisuješ - tak sa nedoplatíme.
Najkrajšie spomienky na dobrú kávu mám z 8,- Kčs Robusty, čerstvo na jemno namletej vo vlastnom mlynčeku, kde sa káva nepotlačila, ale presýpala a prevzdušnila. Zalievala som ju vodou zo studne ktorá neobsahovala chlór a urobila sa mi 2 cm pena, takže vyzerala ako keby bola so šľahačkou. Pri nej som si posedela na lavičke pod jabloňou okolo 6.00 hod. ráno, keď decká a muž spali. Len zdiaľky som počula gagotanie husí a obdivovala som v tráve chrobáčiky a východ slnka. Tým chcem povedať že ak si chcem v kaviarni s niekym podebatiť, nepočujem vlastného slova lebo hučia repráky.
hubata
Joj a zabudla som ťa tu privítať aj so zaujímavou témou, kávičku pijeme takmer všetci, a to o čom píšeš vo svojom príspevku asi ani netušili. Takže vitaj!
macusa
malych vrahov! to je moje! :) cize "pikolko" bez mliecka, bez cukru. nemam rada kavu ktora je v salke na kapucino a tvari sa ze tak to ma byt aby slovak videl za co plati...
na slovensku je velky problem najst dobru kavu, a najma pokial ju niekto pije tak ako ja bez "pridavkov".
mame doma kvalitny taliansky kavovar mal by byt na 3 salky ale vychadza tak na 3 ristretta co nam dvom presne vyhovuje :)
dankita
Tiež milujem kvalitnú kávu a na túto tému som videla skvelú Hríbovu poslednú predprázdninovú Lampu, odporúčam ti pozrieť si ju, nájdeš ju v archíve stv (alebo aj na stránke tyzden.sk). Veľa vecí osvetľuje a objasňuje a dokonca priamo pripravuje skutočný odborník a milovník kavy.
ernest
To pod lampou bolo super ten pan bol kavovy boh ,ja ma kavu rad silnu s sladku kamakad mi povedal že aj takto sa da kava pokazit no bez cukru ju nevypijem
evanaaa
Priznám sa, ja kávu "przním", miešam niekedy dva aj tri druhy, aby som dosiahla chuť akú chcem, teraz už väčšinou len capuccino, nesca sa mi zdá nahorklá, neviem, či len mne a obyčajnú mletú len sem-tam. Pijem s cukrom ( sladidlom) a mliečkom do kávy, príp. so šľahačkou, aj tou sprejovou, takže, ak by som si chcela tú pravú pripravenú odborníkom , ochutnať, musela by som si zájsť do kaviarne a to sa nestáva. Kávovar doma nemám a tiež by som si nevedela vybrať, ktorý je najlepší, ak by som mala záujem.
alexdidi
Milujem dobrú kávičku a našťastie mám doma aj kávovar na dobré espresso(50ml), ktoré mám najradšej. Z Francúzska som si priniesla Nespresso na kvalitnú "čiapočku" a tak si niekedy dám aj espressso machiatto, všetko bez cukru.
lulyna
Ahojte, téma o káve pod lampou bola úžasná. Toho pána čo o nej rozprával, by som mohla počúvať dlho, má naozaj veľké znalosti o káve. Ja pijem nescu - ráno, najradšej mám gold a poobede si z mužom dáme z kávovaru, čerstvo namletú na ručnom mlynčeku, vtedy krásne vonia. Ten mlynček máme od svokrovcov, má možno 25-30 rokov. Muž ho vyčistil, premazal a teraz nám dobre slúži. Ja si tiež dávam kávu najradšej doma, podľa svojej chuti, pretože veľa krát sa mi stalo, že v kaviarni bola káva horká, akoby aj prepálená. Ale chcela by som raz ochutnať pripravovanú ako uvádza "pumaamravec". Ale žiaľ skoro všade a na všetkom sa šetrí ( káva sa kupuje čo najlacnejšia), nie všade sa dodržiava čistota stroja, a neviem či má obsluha o príprave znalosti a to ju "przní".
julica
V domácich podmienkach pijem mokku s kvapkou mlieka, zásadne bez cukru, sladká káva mi absolútne nechutí. Skôr mám radšej výraznejší podiel robusty, lebo je horkejšia a ja mám rada, keď je prosto káva horká. Úplne mi nechutí káva z "kelímkov" a la dolce gusto ani tie veľké ochutené "akváriá". Ak by však otázka bola káva alebo čaj, u mňa čaj :)
lubjak
Dobra kavicka ma mat prijemnu vonu aj chut.Vela kaviarni pouziva cistu Arabicu,ktora nema kyslu ani velmi horku chut.Samozrejme zalezi od automatov na ktorych sa kavicka robi, od kvality vody a aj od tlaku pod ktorym sa voda pretlaca cez pomletu kavu.Po dobrej kvalitnej kave vam nesmie busit sdrce,lebo to nie je znamka mnozstva kofeinu ale znamka nekvalitnej kavy .Robusta ako podradnejsi druh kavy sa velakrat primiesava do Arabici ,lebo dodava kave rozne prichute.Kolko ludi tolko chuti.Chut a vona zalezi aj od sposobu zberu,sposobu prepravy/aby cestou nezplesnivela/,sposobu prazenia a balenia.Kym sa kavicka dostane ku konzumentovi ,musi prejst dlhu cestu a len ked s nou pracuju sikovni ludia,ma pre nas spotrebitelov tu uzasnu vonu ,chut a vytvara pocit pohody,nech si ju pijeme kdekolvek,ci doma ,alebo v kaviarni.
xenoclea
Ja mam tiez rada Arabicu, bez cukru a bez mlieka, z takej kanvicky, co Madari volali "kotogo". Ale mozem si ju dat tak raz za mesiac, pretoze mi je z kofeinu zle.
ajuschka
ja som v tomto neznaboh, kupujem si jacobs velvet, a bez prídavku lyžičky cukru a pol hrnčeka plnotučného mliečka by ste ju do mňa nenaliali :) Inak pijem kávu len pre chuť, lebo po nej aj tak zaspím....
kyfa
Musím sa zastať Dolce Gusta, pijem kávu práve z neho - Espresso intenso (čierna škatuľka). Je to zmes arabica&robusta a robím si ju do nahriatej šálky 40ml, má skvelú cremu, najradšej by som ju pila tak 3x denne, žiaľ môžem len jednu. Je skvelá, vyskúšajte. Žiaľ nemajú ju všade.
zvoncek
podobne ako ajuschka tiež hreším , nesska s mliekom 1:1 bez cukru
od mladi nič nesladím, ani kávu ani čaj, výnimka je pri prechladnutí zázvorový čaj s medom., Zalievaná káva mi nerobila dobre, odkedy som na dôchodku som prešla na instant kávu v pomere 1:1 s mliekom.
Ak dobrú kávu, tak v zahraničí, naposledy minulý rok na poznávacom zájazde po Toskánsku - boli ozaj vynikajúce včetne prípravy a servírovania. U nás dávam , ak je nejaká príležitosť ísť do nejakého
podniku, nesladený čaj.
dovolenka
perfetne, myslim tvoj postup pripravy espresso kavy, prave som zavesila k receptom moj na ladovu kavu, ktora by sa mala chutou priblizit ladovej z mc donald´s v zakopanom. pila som ju prvykrat, lebo je s cukrom, ale musim ju pochvalit. a teba tiez.
momo
Ahoj robila osm v mnohych kaviarniach a viem čo je to Mnam Kavička:) ja som ale zasadne pre esspreso Machiato:)vždy ma vie dostat na nohy:)ale viem si predstaviť aj taky den bez kavy ale jasnačka v Praci teda v Kaviarni sa neda nepinkať Kavu:D
marianne
Cerstvo zomletu zrnkovu tuhu Arabicu bez cukru a mlieka ci inych prisad,na tej si smaknem aspon 2x denne...
frezia68
Najradšej 100% Arabicu doma mletú,bez cukru,mlieka,ale trocha šľahačky občas :-) a prepustenú cez talianske "koťogó" ,lebo maďarské staré vypovedalo službu.Ale túžim po kvalitnom kávovare( žiadne kapsule) s dobrou penou.......ostane pri túžbe :-)))
hltavec
prosím vás pekne čo je tá crema? krém, pena, tomu chápem ale crema?
slavka2012
Mne skor mi vyhovuje mala kava typu talianskeho ristretto. Radsej menej, ale nech je silna, aromaticka a bez cukru. Strabucks som ochutnala iba raz, najmensiu co ponukaju, ale aj tak to bolo pre mna vela. Myslim, ze tieto sietove "kaviarne" idu proti tradicii pitia kavy, ktora by sa mala vychutnavat v malych salockach z kvalitneho porcelanu...