Rôzne

Pre fanúšikov bielkovinových diét:-(

marianne - fotkamarianne, 10. júla 2012

No nedá mi to tu nedať. Týka sa to Atkinsonovej,Dukanovej a im podobným diétam....
 plnielanu.topky.sk/c/1044/ucinne--ale-nebezpecne-ktore-bie...

@zareaguj


Diskusia k téme

janger
Marianka, ja sa vsetkym takymto dietam (ktore vzdy nieco uplne vylucuju) vyhybam nadaleko...Ja si myslim, ze najlepsie je tak, ze 'vsetko s mierou'..... S nicim neprehanat...Nic uplne nevylucovat...(moj problem je, ze to casto prezeniem so sladkostami :-(, to sa mi akosi nedari... ). A neprejedat sa. Nedavno som citala, ze zistili pri pokusoch na zvieratach, ze ak by sa obmedzil prijem potravin o 40%, o vela by sa predlzila dlzka zivota. V pripade cloveka, by to mohlo byt az o 20 rokov. Takze asi to prejedanie bude najhorsie :-).
marianne69
@janka ja som tu ten link posunula aj preto,lebo sa tu minule pretriasala Dukanovka a mozno po precitani toho linku sa mi podari aspon jednu,dve osobky odradit:-) aj to bude uspech:-))) osobne si myslim,ze je to mimoriadne skodliva dieta,ktora moze vazne poskodit aj zdravy organizmus,tichy zabijak...velka zataz na oblicky,pecen,creva....a co sa tyka sladkosti ani ja si nedam ruku odtrhnut pokial ide o ne:-),ale naucila som sa zahanat chut na sladke,orechami s medom a ovocim,fakt to funguje,po takomto mlsani si na kolace,keksiky a cokoladky ani nespomeniem,vyrovnam hladinu cukru v krvi...odporucam:nakrajat oblubene ovocie aj viac druhov,posypat orechami a 2 CL medu ...maskrtim ovela menej:-)
irenaw
pri chuti na sladké si dám lyžičku melasy, až ma strasie a už nemám chuť na nič ;-P
celeblith
nejdem sa s vami hadat. To, ze mame jest vsetko len obmedzit mnozstvo je sice pekne, ale u vacsiny ludi to zjavne nezabera. Preco? Lebo sme tlsty, lenivy a navyse mame slabu volu. Preto su (boli aj budu) diety take popularne, lebo nam povedia co a kedy mame a co nemame jest/robit.
Zo zvedavosti som si kupila knihu Dukanova dieta (co keby som naaahodou schudla uz len pri citani :)) vobec to nie je take strasne, ako to opisuju v tom popularno-naucnom clanku. Je tam jasne vysvetlene, ze utocna faza (to je ta faza, kedy sa jedia len bielkoviny) sa nema v ziadnom pripade drzat dlhsie ako 10dni a tiez je tam autor hovori, ze pokial mate nejake zdravotne problemy (zvyseny krvny tlak, zhorsena cinnost obliciek, atd) mate dietu (myslim, ze akukolvek) konzultovat so svojim lekarom. Takze si neviem predstavit, ze by niekoho zdraveho po tyzdni jedenia iba chudeho masa, jogurtov, tvarohov, vajec a ryb isiel trafit slak. Koniec koncov uz v druhej faze sa pridava zelenina, vobec neprikazuje, aby ste tieto dni striedali, mozete jest 5dni v tyzdni bielkoviny so zeleninou a 2 dni v tyzdni iba bielkoviny. Tuto fazu drzite, iba kym nedosiahnete vahu, ktoru chcete, ale ak sami na sebe vidite, ze uz jednoducho nevladzete, odporuca sa prejst do tretej fazy, kde uz konzumujete naozaj vsetko, aj celozrnny chleba (nie len otrubovy) aj porciu ovocia, dokonca si mozete dopriat aj dezert. Dieta dokonca prikazuje pohyb- chodzu a to este nikomu neublizilo. Kazda dieta je skodliva, ak sa to prehana, ale myslim si, ze ak to clovek dodrziava s rozumom a potrebuje naozaj schudnut, tak mu to moze iba pomoct. V knihe sa hovori aj o zelanej hmotnosti, ze ludia to jednoducho prehanaju, takze ak niekto vazi cca 45kg (a nie je trpaslik) tak ziadnu dietu nepotrebuje, toto by sa malo ludom vtlkat do hlav...
marianne69
@celebith ked myslis:-) pocitala som s tym,ze ma aj priaznivcov,to uz je na kazdom ,ako sa zariadi,kazdy ma na to svoj nazor...ja si myslim,ze telo potrebuje vsetky ziviny a zdrave uhlohydraty tiez a ked sa po diete vratis napriklad k chlebiku,cestovinam,nedajboze kolacom si tam,kde aj predtym...tiez sa nechcem hadat,to je to posledne,natrafila som na clanok,dala som, nech si kazdy vyberie z neho co chce... ja som proti,Ty si za, o tom je diskusia,nic sa nedeje:-)...
sirmephisto
:) ak chcete ozaj dietu skuste sacharidove vlny :) a hlavne kaslite na ryzove,kapustove, podla krvnych skupin a neviem ake ine hluposti..
marianne69 zahanat chut na sladke orechami s medom je velmi zly sposob...med ako monosacharid sposobi inzulinovy spike...a orechy su plne tuku...takze takymto stylom sa vsetko len pekne nalepi na teba...a ovocie obsahuje fruktozu ktora sa metabolizuje trocha inac, skratka cukor sa nedostane v podobe glykogenu do svalov ale po spracovani v peceni ide v podobe tuku do zasob.
marianne69
@sirmephisto nestras:-)konecne som zahnala chut na kolace,ktore vypekam koli mojmu osadenstvu doma a nehovor,ze nemam piest,to nepoznas moje sladke bane doma... a este som aj schudla a celkom slusne,mam BMI v norme,ale vzdy je co vylepsovat....mas lepsi napad,ako odolat skladkemu? a cica nezer na mna neplati...
marianne69
Tu knihu som mala pozicanu z kniznice:-),je vyborna,vtipna aj poucna aj som si povedala,ze si ju aj kupim,(sak mam nejakych francuzskych predkov:-)ale bola vypredana,aj super recepty tam boli.Su ludia,ktory ocakavali viac od nej,ale mne sa pacila velmi,nie je tam jasny navod na chudnutie,je skor o zivotnom style Francuzok,(hrdinka bola v Amerike a ked sa vratila do FR,prisla z nej dobra gulicka,tak sa prepracovavala k povodnym mieram:-)))dobre,ze si pripomenul...stoji za to ju mat v domacej kniznici...
sovka62
Dukanovu nepoznám, ale Aktinsonovu som držala kedysi, keď som bola mladá a sprostá. Čírou náhodou som v tom čase absolvovala lekárske vyšetrenie, mala som otrasné výsledky, zdesení lekári diagnistikovali ťažkú acidózu a hnali ma do špitála. Vyšla som s farbou von, nemocnicu odsunula o tri dni a začala jesť ako človek, výsledky sa o niečo zlepšili, ale dva mesiace ma sledovali, či sa to dá do poriadku.
Teraz sa stravujem veľmi podobne ako uviedol @2010 vyššie a váha kolíše o cca dve kilá (v zime zvyknem vážiť viac ako v lete). Viac si ani neželám.
aszabka
Ja som si zvolila tiež diétu, ale redukčnú, podľa Mira Veselého.Jem všetko, akurát kuchynskú váhu nesmiem odkladať z kuchynskej linky :) Naučila som sa jesť málo a často, ale trvalo mi to asi polroka. Výsledky sa dostavili, som spokojná a sýta. Chuť na sladké zaháňam Tik tak cukríkmi a samozrejme, nemiešam tuky s cukrom, to je základ..pochopila som to až teraz v 40tke. Lepšie neskoro ako nikdy :)
sirmephisto
marianne69 ja poznam chute na sladke a odolavam im bud pridanim umeleho sladidla (to ci pouzijes steviu, alebo nieco ine bezne dostupne a la huxol je jedno, akurat stevia ma pre mna zvlastnu pachut preto uprednostnujem cyklamatovo sacharinove riesenie), a rozne mnamky si robim aj pridavanim, skorice, potravinarskych arom. Takymto sposobom si vies spravit vsetky kremy, zmrzliny, muffiny a nwm ake kolaciky ktore budu chutne a tukove zasoby nijak nezatazujuce.
celeblith
@2010 ten link v podstate popisuje tretiu fazu dukanovej diety :) a vidis @marianne69 ta sa paci aj tebe :) nakoniec sa dohodneme ;)
ja som skor len chcela povedat, ze kazda dieta je skodliva ak sa to prehana, uz som pocula o novej poruche prijmu potravy- karborexia (to je vtedy ked pacient odmieta akekolvek uhlohydraty) ale podla seba viem, ze clovek, ktory ma problem s vahou potrebuje mantinely, pevnu volu a motivaciu :) mne sa osvedcila jedna jedina dieta- cica nezer a chodila som cvicit a vobec nie preto, ze by ma to bavilo- trtmakovy-jednoducho som sa chcela pacit (pre baby motivacia ako bic)
marianne69
@celeblith a coby sme sa nedohodli:-)je malo ludi s ktorymi sa nedohodnem a ked sa neda,tak sa neda....ja som za vyvazenu stravu a kedze ja tomu masu som nikdy moc neublizila,nikdy mi extra nechutilo, pre mna su kvalitne sacharidy dost dolezite,si myslim, ze su dobrym zdrojom energie,k tomu vela zeleniny,strukovin a kusok bielkoviny,ovocie,ryby....ono kazdy ma tu svoju cesticku ako sa tych kil zbavit,aby si neublizil,len pre mna naozaj dieta cica nezer neplati-ja nedokazem dobrovolne hladovat,nemam na to pevnu volu,aby som bola o hlavkovom salate a steaku....musim sa najest,pretoze potom vymetam chladnicku...pre mna plati co 3-4 hodiny mensie porcie vyvazeneho jedla.Mam rada turistiku, aerobne cvicenia,ale to je asi tak vsetko.Aby som makala vo fitku,to by mi museli prilozit pistol k hlave....Pokaslala som to minule vianoce,som si myslela,ze mam 20rocny metabolizmus,vypekalo sa ako na svadbu...ale uz je to dole,teraz uz vylepsujem a rada by som sa vratila k mojej povodnej vahe,ktora bola idealna:-)
celeblith
@marianne69 tieto vianoce boli asi nejake zakliate plosne, lebo aj ja som to tento rok s vypekanim prehnala a co si budeme nahovarat je to vidno...
mimitje
Nedávno som čítala v nejakom zahraničnom časopise debatu na podobnú tému. Pýtali sa tam odborníka na jeho názor čo je zdravšie - či sa úplne zdravo stravovať ( zdravé potraviny a vyvážený pomer bielkovín, sacharidov, tukov- vo vyváženom množstve ), ale bez pohybovej aktivity, alebo jesť čo človek chce, v akomkoľvek množstve, ale aj veľa - skutočne veľa sa hýbať - aspoň hodina denne aktivity typu beh, spinning atď). Ten odborník na to odpovedal, že to je takmer akokeby ste sa spýtali, či je lepšie dostať ranu z pravej, alebo ľavej strany... No ale potom ho pritlačili, že musí vybrať jednu z týchto alternatív. A on povedal, že teda tá druhá je lepšia. Čiže čo takto sa dobre najesť a ráno si ísť zabehať? :) Pravdupovediac, ja som ten beh začala aplikovať, stravu mám celkom vyváženú - žiadna hladovka, ale ani prejedanie sa, no doprajem si aj sladké, aj zemiačky, masko, chlebík, samozrejme zeleninka, ovocie.. No a kilečká idú dole jedna radosť! Nepridáte sa? :)
wegar
Slováci spolu s Čechmi patria na najvyššie miesta v európskej štatistike rakoviny čriev a konečníka, takisto aj čo sa týka srdcovo-cievnych chorôb. To nie je iba záležitosť čo jesť, ale aj ako jesť. Všetko vyprážané, múkou zahustené omáčky... Stačí sa pozrieť len tu na Vareche na recepty - vegety, pofidérne údeniny s 50-percentným obsahom mäsa, tavené syry a podobné šialenosti. K tomu trend bezúdržbovosti predmetov aj zariadenia a ľudia sa napchávajú kalorickými jedlami a nehýbu sa. Samozrejme, že mnohí viac dajú na všelijaké JPP, než zájsť za odborníkom na výživu. Diétu nedržím, vyhýbam sa nekvalitným potravinám, jem menšie porcie, nemusím mať mäso každý deň a okrem toho sa hýbem, aj doma, aj rekreačne športujem. Chuť na sladké zaženiem kockou vysokopercentnej čokolády, pečiem len príležitostne. Všímam si, že spústa detí je zvyknutá na fast-food a podľa toho aj vyzerajú. Napr.  zpravy.idnes.cz/obeznich-deti-v-cr-pribyva-dc0-/domaci....
marianne69
@mimitje aj ja som mala zachvat behania po stadione,ale po dvoch tyzdnoch ma to preslo,chodila som taka unavena s prace,ze som na beh uz ani nepomyslela...raz za cas tyzdenne moze byt,mne chyba pravidelnost,co ti poviem a budem sa vyhovarat: leniva som:-))ale dolezite je,ze clovek ma aspon snahu nieco so sebou robit...@wegar viem,ze rakovinu moze dostat aj clovek,ktory sa cely zivot stravuje rozumne,poznam...ale pravdy je kus aj v tom,ze nadmiera masa,hlavne vyprazaneho,bocikov a upchatie ciev tukom tej statistike vyrazne pomaha...ludi,ktori to vydru na poli manualnou pracou je uz v dnesnej malo....
janger
@marianka , tak ja som taky sportovec ako ty, :-))). Vobec na sport nie som. Jedine prechadzky rychlym tempom, sem-tam na bicykli, v robote namiesto vytahu vzdy schody, do obchodu peso alebo na bicykli. Urcitu dobu som 3-4x do tyzdna robila tak 3/4 hodinovy okruh. Ale potom som prestala, a zase nic....Psa nemam. Ale budem sa musiet nad sebou vazne zamysliet ;-). Vytiahnem asi zo skrine zase Wii (poznas?). Aspon pol hodinku kazdy den. A tie orechy si tiez sem-tam doprajem ;-). A som zistila, ze ked vydrzim bez sladkosti tak tyzden, potom mi uz tak nechybaju. Ale ked si potom myslim, ze 'len jeden kusok', tak uz som zase stratena ;-).
marianne69
@janka jedneho casu som neznasala telesnu vychovu,lebo som sa nemohla vysplhat po lane:-))))) ale vynikala som vo volejbale,aj som ho hravala sutazne na skole a tancovala v miestnom subore,inak som bola sportove drevo...
janger
Ani ja :-))). Splhanie, to bolo strasne. Skakat cez kona (ci ako sa to volalo)....A takmer vsetko, co sa sportu tyka...Ani len tancovat neviem poriadne :-))). Ked bolo treba skocit do vody, to ma museli sotit...
marianne69
:-)))) ked som mala skocit cez kozu,radsej som ju obisla,stojku za toho boha nie a nie,kladina bola nocna mora:-))))ale bola som dobra vo vytrvalostnom behu a skoku do dialky...plnenie odznaku cosi mimo mna a dvojku z telesnej mi davali,len aby mi vysvedcenie nepokazili:-)))) a hod granatom 15m:-DDD to hovori za vsetko....xixi
marianne69
....pamatam si,ucitelka mi povedala,ze kym sa na tu prekliatu tyc nevysplham,zarazi mi volejbal,aj mi zarazila,vsetci hrali,ale ked prehravali,zavolali ma spat,ale na koniec som ju zdolala a 28 ludi tlieskalo a kricalo Mariana splhaaaaj,este kuuuuusok:-))))))
mojack
sovka62 u mna si zabodovala maš to za 100 bodov : mladá a sprostá.
Sladke je pre mna iba slovo. Ked napečiem všetko zjedia, a niekedy len ochutnám alebo stači ked vidim prázdny tanier.Cokoláda a sladke aj keby stal vagon sladkosti so mnou to ani nepohne. Ak dostanem cokoladu- hura deti mate sladkost. Je to hlupe ale čokoláda a sladke brr- nelubim. A ked čitam chcete schudnut ...nejest sladke..musim sa len zasmiat.


janger
Ja som namiesto cez kozu skocila na telocvikara, co stal vedla a daval dopomoc :-))). Boze, to su spomienky. Ale doteraz mam zaludocne krce, ked si spomeniem na telesnu ;-). Nuz vidis, ale tu tyc si nakoniec predsa zvladla :-). @mojack , ty mas teda stastie, ze ti sladkosti nic nehovoria :-).
mimitje
@marianne69 , aj ja mam an telocvik trvalú spomienku :) - pri snahe o kotúľ letmo som si zlomila nos. No a samozrejme, je to vidno až do teraz a už navždy- je krivý a hrbatý.Tak nech som aspoň štíhla :) S tým behaním to nie je ľahké - tam treba fakt strašne pevnú vôľu, pokiaľ človek nebehá pre potešenie :). Ale dá sa to prekonať. Hlavne treba vidieť výsledky vo forme ubudnutých kilečiek. A nájsť si parťáka, s ktorým sa budete navzájom motivovať. Ja som získala na beh moju 18 ročnú dcéru a má to veľa pridaných výhod. Okrem vzájomného povzbudzovania si ešte aj upevňujeme vzťah matka- dcéra, ktorý síce fungoval aj pred tým perfektne, ale ten spoločný beh tomu dodávať ešte novú dimenziu.
marianne69
@mimitje aj moja dcera by isla,ale obavam sa,ze potom by z nej uz nic neostalo,sucha je ako trlica a to Ti nepoviem,co do seba ona vie napratat:-) ale dnes ma pozvala do fitka+parnej sauny+masaz,no nemozem odmietnut:-)
mimitje
@marianne69 , tak to je fakt iné pozvanie ako na beh Eurovea-Riverpark a naspäť . :) To by som neodmietla ani ja! :)
marianne69
@mimitje tak som sa nechala ukecat,nie ani preto aby som tam kilecka palila,straaasne sa mi nechcelo,ale preto,ze je velmi vytazena v praci a chceli sme spolu travit cas a zapacilo sa mi tak,ze sme si permanentku kupili:-)),neviem sice, ci sa zajtra z postele vyhrabem,dufam,ze ta svalovica nebude nejako drasticka,ale bolo super a ta parna sauna a eukaliptovym olejom bola uzasna...som nevedela,ze take male mestecko ma take super fitko a mam to cez park,na toto su dobre dcery,ked sa ti nechce,dokopu ta:-)chces mami chudnut?tak ja sa ti o to postaram:-))))
marianne69
a aj beh Eurovea-Riverpark ma svoje caro:-) dolezita je spolocnost v ktorej sa citis dobre...
mimitje
To máš úplnú pravdu, @marianne69 ! :) Verím, že svalovku mať zajtra nebudeš a zostane len super pocit! A koniec koncov - pohoda v duši je ten najlepší liek na všetko!! :)
marianne69
Tak som si tu knihu vcera kupila @2010.V slovencine sice uz nemali,je vypredana,kupila som v cestene,co mne nevadi,niekedy si ani neuvedomim,ze citam v cestine.Zalozili sme cesko-slovensku kniznicu a citali,co prislo pod ruku vratane anglickych.Vyborne letne dovolenkove citanie...