Rôzne

Pravý med?

sairaam - fotkasairaam, 17. novembra 2014

Prosím včelárov a ľudí ktorí rozumejú včelárstvu, aby mi vysvetlili záhadu, prečo mi med od včelára netuhne. Kupujem si med od včelára z Liptova a ten mi vždy krásne stuhol už po pár týždňoch. Tento rok bol pre včelárov zlý, v upršanom počasí sa včielkam nedarilo a tak bolo medu na predaj málo. Aj môj dlhoročný včelár mal málo medu, tak som si kúpila pár pohárov aj od včelára z okolia Popradu. Liptovský med je stuhnutý ako má byť a Popradský netuhne ani v chladničke. V niektorých pohároch je stuhnutý "chuchvalec!" a všetko okolo je riedke. Je ten med dobrý?
Vie mi toto niekto vysvetliť? Ďakujem vopred.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
ja viem tak, ze cukornatost nieje chyba medu, ale znak, ze med nebol pancovany
ale niektore medy cukornateju az po roku a viac podla mojich skusenosti
tento rok som sa dostala k repkovemu medu stuhnutemu, svetlemu a nesmierne delikatnej chuti, myslela som, ze pouzijem do pecenia, ale dve flasky uz posli a veru sa na pecenie neuslo nic :-)
a dostal sa mi, lebo povodna majitelka cukornatost povazuje za kvalitativnu chybu
tak aj ja uvitam kazdu overenu podlozenu informaciu a skusenost :-)
marikahr
ja tiez preferujem med ktory scukornatie, len raz som kupila "pravy med" pri ceste a ten bol tekuty veelmi dlho - az kym sme ho neskonzumovali, ked kupim od vcelara, taky skrystalizuje vzdy ;-)
radost
ja mám informáciu-že agátový med netuhne..
brambora
neviem ako vam ale mne viac chuti med ked je tekuty. akonahle scukornatie, tak uz to je pre mna cukor a nie med. v caji ma inu chut. :( kupujem od kolegu vcelara a vacsinou mi nescukornatie. agatovy je asi najdrahsi ale pre nas aj najlepsi ;)
marcel83
Tak ako píše @tatranocka. Kvalitný med scukornatie. Kolega mi každoročne nosí med k Vianociam /aj tento rok som bral - kvetový a slnečnicový/. Mali aj spomínaný "chuchvalec" - Nieje to chyba medu, ale pena, ktorá sa vytvára pri stáčaní medu - tak mi to bolo vysvetlené.
1x viera1
rulik
aj nepoctivý včelár sa snaží zbaviť starého medu a preto vymýšľa rôzne fígle ako, nový miešajú so starým, to by nebolo až tak zlé ako ked ho ešte nariedia vodou a potom nekryštalizuje
babidka
Nemusi ist o zly ani pancovany med. Pretoze pravy med nemusi nevyhnutne scukornatiet . Ak ho mas od vcelara , moze to znamenat iba tolko , ze v mede je vacsi obsah vody pretoze ho vcielky nestihli "zahustit" -t.j. ze bol stacany skor ako ho vcely "upravili" na zimu. Roky sme mali 30-40 vcelstiev a ked bolo leto prilis vlhke alebo sme zacali stacat med skor , tak nam med neskrystalizoval ani do jari .Uz ked som med odvieckovavala / lebo vcely komorky s medom zalepia voskom/ tak som videla , aky husty med sa nam vydaril . Niektore vcelstva to jednoducho z mnohych dovodov nestihnu urobit tak ako by mali .Ale... to je na dlhu prednasku :-)
smejkad
to moze byt pravda, @babidka , ako teda bezny spotrebitel rozozna kvalitny a pancovany med ?
micanela
priznavam, ze nerozonam pravy med ale kupujem od vcelara tak hadam pravy je
viera1
@smejkad na pohľad ťažko,ale takáto rýchla kontrola pomôže:
Do 7dcl. pohára dáme teplý čaj ( môže byť aj voda ) lyžičkou pustíme z vrchu med a pozorujeme čo spraví po dopade na dno pohára. Ak dopadne nerozpustený a musíme ho rozpustiť miešaním tak sa jedná o pravý med. Ak sa po ceste pohárom rozpustí tak je to med z izoglukózy – falšovaný. Ak je do medu primiešaná len časť izoglukózy, vtedy sa časť medu rozpustí a časť padne na dno pohára. Prvý med sa na dne pohára nerozprskne.
1x viera1
lianka
Ja mám švagra včelára a viem, že kvetový, repkový a slnečnicový med tuhne a agátový a lipový, ktorý je vzácnosť vystriehnuť, lebo včielky nosia med z iných kvetov netuhne. Tuhne alebo sa zakalí, zhustne v tom prípade, keď včelár nevystriehne z nejakej príčiny koniec znášky trebárs agátového medu, to je niekedy 2-3 dni. Vtedy nie je taký tekutý a priezračný, ale je pravý.
elza
moj manzel je vcelár, takze doma neriesime skrystalizovaný med, je to OK. Najnovsí trend je med pastovaný /získal zan na tohtoročnom agrokomplexe 1. miesto/ je to med, ktorý nieje tekutý ani tvrdý skrystalizovaný - ale je ako maslo roztieratelný, nesteká. Deti isli raz z tatier a popri ceste predávali tmavý med tak kupili na ochutnanie 1 kg a ten med tiekol ako voda - manzel ho ovonal, ochutnal a vrátil im "darcek" ze on o taký med nemá záujem. Priatelia, známi nasich detí, ktorí dovtedy nakupovali med v obchodoch - teraz iný nechcú, zistili, aký je to rozdiel vo voni i chuti. Krystalizuje aj agatový med, ale zálezí od skladovania, teploty ... ale casove neskoro. Ale malý pohárik agátového medu asi nestací skrystalizovat, lebo sa rýchlo skonzumuje.
rea1
kamarátov otec, ktorý desaťročia chová včely mi povedal, že keď obrátiš fľašu medu hore dnom, pozeraj, ako rýchlo stúpa bublina vzduchu. čím pomalšie, tým je med "pravejší", kvalitnejší, čím rýchlejšie, tým je falšovanejší alebo nekvalitnejší.
finczi
Aj ja som minule pozerala reláciu o včelách a pán včelár sa tiež vyjadril takto o tej bubline...
sairaam
Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili do diskusie. Mám taký dojem, že som bola včelárom oklamaná, že si "pomohol" v zlom roku nejakým nariedením medu. Z okolia Popradu asi agátový med nemôže byť, Alebo áno?
sairaam
Pýtala som sa aj včelára od nás z Liptova a on mi povedal, že tiež mal z posledného stáčania riedky, nevyzretý med, ale on taký nepredá NIKOMU. Že on si meno nepokazí, radšej bude škodovať. Nie každý včelár má takýto názor. Niekto má radšej peniaze ako dobré meno. A ja už viem, od koho si med viac nekúpim. Ešte raz všetkým ďakujem.