Prosím včelárov a ľudí ktorí rozumejú včelárstvu, aby mi vysvetlili záhadu, prečo mi med od včelára netuhne. Kupujem si med od včelára z Liptova a ten mi vždy krásne stuhol už po pár týždňoch. Tento rok bol pre včelárov zlý, v upršanom počasí sa včielkam nedarilo a tak bolo medu na predaj málo. Aj môj dlhoročný včelár mal málo medu, tak som si kúpila pár pohárov aj od včelára z okolia Popradu. Liptovský med je stuhnutý ako má byť a Popradský netuhne ani v chladničke. V niektorých pohároch je stuhnutý "chuchvalec!" a všetko okolo je riedke. Je ten med dobrý?
Vie mi toto niekto vysvetliť? Ďakujem vopred.
ale niektore medy cukornateju az po roku a viac podla mojich skusenosti
tento rok som sa dostala k repkovemu medu stuhnutemu, svetlemu a nesmierne delikatnej chuti, myslela som, ze pouzijem do pecenia, ale dve flasky uz posli a veru sa na pecenie neuslo nic :-)
a dostal sa mi, lebo povodna majitelka cukornatost povazuje za kvalitativnu chybu
tak aj ja uvitam kazdu overenu podlozenu informaciu a skusenost :-)
www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2013/zkrystalmed-205x290.pdf...
Do 7dcl. pohára dáme teplý čaj ( môže byť aj voda ) lyžičkou pustíme z vrchu med a pozorujeme čo spraví po dopade na dno pohára. Ak dopadne nerozpustený a musíme ho rozpustiť miešaním tak sa jedná o pravý med. Ak sa po ceste pohárom rozpustí tak je to med z izoglukózy – falšovaný. Ak je do medu primiešaná len časť izoglukózy, vtedy sa časť medu rozpustí a časť padne na dno pohára. Prvý med sa na dne pohára nerozprskne.