Rôzne

Pravy marcipan.

trencanka - bez fotkytrencanka, 6. decembra 2011

Milí Varecháči, potrebujem spravit pravy marcipan. Hladala som, ale vela napodobenin, falošných marcipánov...Chcem pravý, s mandlami robit. Potrebujem z neho robiť bonbóny.
Ďakujem už vopred.

@zareaguj


Diskusia k téme

moravanka
ahoj trencanka, aby byl marcipán pravý, má obsahovat nejméně
50 % mandlí. Receptů je nepřeberně, ale základní je prostě půl na půl mandle a cukr, vtip je v tom, že loupané mandle musí být co nejjemněji pomleté (i víckrát). Pak by se mělo všechno spojit, max. přidat kapku studené vody.
Viděla jsem loni pravý marcipán v Hodoníně v Albertovi, nezkoumala jsem složení, ale podle ceny bude přinejmenším opravdu z mandlí a ne mléka a tresti. Bohužel u nás jsem na marcipán jen já, tak jsem ho nekupovala, ale zachytila jsem "z éteru", že špatný nebyl. Měj se co nejpěkněji předvánočně M
trencanka
Nie je to vela pol na pol cukor a mandle? Niekde som citala, ze bielok tam ide...
hubarka35
robievam marcipánové myšky-a tam idú len mandle sparené olúpané,pomleté,bielok a cukor....žiadna voda.....
marikafil
skúsila som googliť, ale fuj, tiež som našla len také akože marcipány - samá náhrada - sušené mlieko, mandľová aróma - nechápem, ako to môžu ľudia vydávať za marcipán. Pamätám si, ale neviem to nájsť - bol to recept na inzine - taký ozajstný - len jemne pomleté mandle, cukor a buď bielok alebo voda, to si už teraz nepamätám a neviem ho nájsť:-( Len to viem, že s tým bolo treba dlho pracovať a potom nechať odpočinúť v chlade, kým sa začalo s používaním.
hubata
Len si dobre rozmysli na čo chceš pravý marcipán: tie mandle v domácich podmienkach pomelieš nanajvýš na hrubosť kávy a môže ti to vadiť ak chceš robiť napr. jemné figúrky. Tam by som naozaj volila náhražku marcipánu bez mandlí (len arómu), lebo ich budeš mať "strapaté". Veď nie preto sa používa umelý marcipán že nemáme na 10 dkg mandlí ale preto že ho v domácich podmienkach tak neurobíš.
julica
Aj ja by som uvítala taký recept, aróma je stále aróma. Podľa mňa sa dajú mandle úplne v pohode zomlieť na kašu, keď sa predtým trochu namočia, v mlynčeku na kávu mixujem aj kešu a úplne úspešne - na múku.
alexdidi
Robila som už domáci marcipán,ale jeho príprava je veľmi náročná-pracná,tak ako uvádza aj @mamenka vo svojom recepte,takže radšej kupujem v Lidli marcipán,kde je 57% hmotnosti mandle a som sním spokojná.Falošné marcipány zo sušeného mlieka a pod.nemám rada.
hubarka35
@trencanka-m ôžeš sútažit-nemusí byt fotopostup......daj receptík na toho kapra-zaujíma ma-mám kapora v mrazničke-a vysmažený mi nejak už nechutná-treba zmenu......
soniatko
@trencanka mam v rod. archive recept na pravy marcipan ale neskusala som ho este. 100g osupanych pomletych mandli ,100g jemneho praskoveho cukru a trosku z vajecneho bielka ...pomiesat ak je riedky trosku cukru a ak husty trosku bielka treba pridat az vznikne jemna dobre tvarovatelna hmota... ak pomoze skus a urcite daj vediet aky bol :o)
veronika1984
Ahoj babenky. ja som robila marcipan presne ako to pise @soniatko ... len som mala pisane 140 g na velmi jemno pomletych mandli( aby sa z nich co najlepsie uvolnili oleje) a 140 g praskoveho cukru a 1 PL bielka a spracovavat rukami, kym sa cela hmota nespoji (netrvalo mi to dokopy viac ako 15 min) a bol chutovo vynikajuci. robila som z neho bonbony, ale aj som potahovala tortu, len sa s nim trochu tazsie pracuje. napr. pri potahovani torty sa mi ho nakoniec podarilo rozvalkat az pod potravinovou foliou. @trencanka Prajem nech sa bonboniky vydaria.
soniatko
@veronika1984 tak sa teda tesim ze mam dobry recept asi ho vyskusam... ale iba na bonboniky ... na tortu pouzivam marshmalows potahovaciu hmotu...jednoduchsie :o)
marikafil
Dnes som tu mala návštevu a ako inak, ženské vždy skončia pri receptoch, teda v našom veku. A k marcipánu toľkoto - mandle zomlieť na veľmi jemno - preosiať - znovu zomlieť. Aby nebol strapatý. Potom zmiešať koľko mandlí, toľko cukru. Dať do mikroténového vrecka, bez zamastenia rúk len miesiť a miesiť, kým mandle pustia olej - od teplých rúk. Aby mal naozaj dobrú chuť, bolo by treba 2-3 horké mandle, tie ale u nás nedostať - nahradiť 1 kvapkou mandľovej arómy. Ak treba na kvetinky a iné ozdoby, je dobré zapracovať za lyžičku vlažnej vody alebo ten mandľový olej, čo sa dá kúpiť v orientálnych potravinách. Tak želám veľa úspechov.
jurovic6
casopis Dobre jedlo vravi: Domaci marcipan-zakladny recept
500g mandli bez supky,10PL tekuteho medu,5 lizic oleja z marhulovych jadierok,stipku morskej soli.......mandle pomelieme>dame do misky>pridame ostatne suroviny a vypracujeme vlacne cesto

ak ti to pomohlo.......................................................
evanaaa
@Celeblith , ale @mamenka radí, miesiť hodinu, dve, to by si prišla o ruky, kým @Veronika1984 ho miesila len 15 min. a bol dobrý. Možno záleží aj od mandlí, či sú čerstvé, suché alebo viac olejnaté.
julica
Áno, áno, v novom dobrom jedle je recept na marcipán, ako radí jurovic
1x valkur
sovka62
Ja pridám už len jednu pripomienku: ak z marcipánu majú byť figúrky, pomer je 30% mandlí a 70% cukru. Z pol na pol by sa zle formovali.
mitko
Caute, varechaci, ja som niekde cital, ze tam ma ist aj ruzova voda.
evekej
Ahojte Varechaci!ja som nasla niekolko variacii na pravy marcipan!1)100g mandlovj mucky vysusenej rur na 150°C 10minut,100 g praskoveho cukru+trochu na spracovanie,1 cerstve bielko z vajca(30g)1kav.lyzica ruzovej vody alebo vody z pomaracovnika(mozme nahradit aromou rumovou alebo mandovou v mensom mnozstve)alebo vobec nemusi byt!2)tie iste ingredienie len bielko nahradime glukozovym sirupom 30g a 3)Bielka nahradime 20g vody +10g vody z pomarancovnika alebo alkohol a niekolko kvapiek mandlovej aromy!
tatranocka
Čože o to,že aký pomer.Ako dieťa som videla vyrábať marcipán a tie mandle sa lisovali.Púšťali sa medzi dva točiace valce a vypadávala jemnulinká hmota,ktorá sa potom spracovala.Nie som si istá,ale marí sa mi,že tie mandle boli ešte horúce.Sparili sa vriacou vodou a koža išla pekne dolu. A potom do lisu.Mletím nikdy nedosiahnete tú jemnosť.To len tak pre zaujímavosť.