Varenie

Práškové alebo granulátove bujóny, poradíte?

elbarca - fotkaelbarca, 1. septembra 2012

taliansky kuchar pripravoval rizoto a podlieval vyvarom z
praskoveho bujonu, len pridal za lyzicu do vriacej vody a zamiesal,
vyborne sa mi to zdalo, lepsie ako kocky, lebo sa dalo pridat prasok,
alebo vody dat viac...
u nas som to nevidela, nejedna sa o rozne vegety, to urcite nie... je
to dostat niekde u nas???
vase skusenosti s masovymi bujonmi...

@zareaguj


Diskusia k téme

lusinkab
ja nepouzivam ziadne bujony a hlavne nie na rizoto.Ja si stale urobim masovy vyvar ci uz kuraci,hovadzi alebo aj zeleninovy v jednom velkom hrnci dam do vacsich flasiek a zamrazim.Ked idem robit rizoto tak si ho den pred tym dam do chladnicky a potom s tym podlievam rizoto.Aspon to mam bez vseliakych chemikalii,viem co v tom je a hlavne to nechuti za umelinamy :-)
ubka
@elbarca bujony dostať kúpiť v METRO aj u nás, myslím, že si položila otázku tak , napríklad z 900gr hov.bujónu urobíš 45 litrov "vývaru" prepočítaj, či je to drahé kupovala som za 10,90 eur.
Používam aj slepačí a zeleninový, vegetu nepotrebujem. To množstvo glutamanu na toľko porcií nemôže byť škodlivé -môj názor.
elbarca
dakujem za nazory, ja bujony pouzivam menej, aj to ked si chcem urobit recept podla nejakeho original receptu, pozeram aj zahranicne videa a programy o vareni a preto sa pytym, ci tu na vareche ma niekto taketo doma...
najviac sa mi pozdava odpoved od ubky, velmi pekne dakujem...
hubata
Je nejaký rozdiel medzi kupovaným bujónom a kupovanou vegetou?
mirkajan
Práškový zeleninový bujón sa dá kúpiť v bio kvalite v DM drogerie, skús pozrieť, či tam nemajú aj mäsové bujóny. Cenovo vyjde možno o čosi drahšie ako ten v kocke, ale zas to nie je až taký veľký rozdiel. A ono je síce určite rozumnejšie urobiť si mäsový vývar doma, ale povedzme si rovno- až toľko času a taký veľký mrazák nemám, aby som to mohla robiť vždy, keď ten vývar potrebujem...
rulik
ja používam kocku bujónu keď varím ryžu, zjednoduší mi to prácu,nepotrebujem už ničím koreniť ani soliť,do iných jedál si vystačím s bežným korením bez glutamanátov a vegety
iza59
ako písala mirkajan, v DM drogériách sa dá kúpiť bujón zeleninový aj kurací z ekologického hospodárstva a bez éčok. Je dokonca bezlepkový. Je to značka Alnatura. Zeleninový je dostať aj v kockách aj ako prášok (väčšie balenie a vyjde lacnejšie). Miesto vegety používam solčanku - je v nej morská soĺ a neobsahuje glutaman.
alessino
pri solcanke treba potom menej solit. resp. pokus omyl kym sa najde správna miera.
btw. mne jedla s bujonom ani nechutia. radšej vegetu ako bujón. neviem ci to je len eckami. ale asi je to tym ze som vyrastal na kuchyni kde sa bujón nepouzival. a som zistil ze správne prisady vedia bujón nahradiť.
evanaaa
Používam bujóny, prečo by som mala tajiť, páči sa mi Extra silný, v troch variantoch, kedysi mávali v Lídli sypký v pohároch, ale už nie je. len škodia tomu, kto má Dnu tomu vadia puríny a aj soli glutamátové. Možno by som uvarila aj bez nich, keď som začínala, ešte som ich tak nepoznala, ale ak môžem zlepšiť chuť jedla, jedna kocka na niekoľko porcií mi nevadí. Ja vidím škodlivosť v stravovaní aj inde, nielen v bujónoch.
matilka2
ja používam len bio bujóny bez glutamanu, je to riadny rozdiel. Zoženiete v potravinách zdravej výživy .... Banská Bystrica napr. Národná ul.6 Slniečko Bio potraviny .... majú aj práškový hovädzí bujón - výborný