Ahojte, prosím o radu. Aké "staré" treba prasiatko na opekanie?Aké veľké pre cca 35 ľudí? A hlavne ako na to? Malo by to byť na párty po promócii.Hmm aby si na tom pochutila moja rodina zo Škandinávie- ešte to nejedli.A guláš chcú tiež .-)))
@zareaguj
. Ale toto by vám nestačilo....
My sme raz robili vacsie jahna a ako egreska pisala vysledok bol dost biedny, zhorete, surove, bez chuti...
Jedine co som takto jedol pred par rokmi sa robila "glajcha" na jednej velkej zakazke a tym ze to bolo dokoncene pred terminom tak sa buchli po vrecku a vsetci do posledneho robotnika boli pozvany na taketo grilovacie hody ale to prisla specialna firma s autobus a velkou karou a grilovali prasa a cele tela ( doviezli absolutne vsetko stolicky stoly parazoli a salaty, napoje a to absolutne perfektne aj ked to bolo len vonku na parkovisku.
Inak tu je taky link na grilovanie prasata:
www.firepit-and-grilling-guru.com/whole-pig-roast.html...
a dať mu mašlu okolo krku a do ust jablko
Takže s toho mi vychádza, že to chce odborníka, ktorý to vie a nič nepokazí. Do nejakých neoverených experimentov by som určite nešla.
aj tu je ukažka
Inak kolegyňa raz v Čechách jedla nejaké pečené grilované stehno, ktoré bolo šťavnaté a celé veľmi chutné, nielen na povrchu. A kuchár povedal, že marinádu vstrekuje do mäsa injekciou. Neviem či si z nej robil srandu, ale možno to nie je zlý nápad.
ano robi sa to vacsinou do tvrdsej hovadziny.
kde sa marinada vstrekuje:
bbq.about.com/od/brisket/ss/aa092708a_4.htm...
Maso na gulas si predvar doma a vonku ho uz iba dokoncite - pridate zeleninu a koreniny . Nezabudni , ze pri cudzincoch nevies co mozes ocakavat -uz mam s tym skusenosti:-)))) a preto si priprav aj nieco dietnejsie ako je prasiatko a gulas ....
ako ti pisali ostatny co sa tyka peceneho prasata viem ti povedat ze sto ludi sto chui inym to chui inym nie ale ja co s tym mam skusenosti je to dobre aby si s tym nakrmila pocet ludi aky chces prasa sa da urobt dvoma sposobmi bud si ho das upiect cele v niejakej restauracii co je u teba asi lepsie alebo sa da upiect priamo na ohnisku ale to je uz narocnejsie .........ja pracujm ako sef kuchar v jednom hoteli a nestretol som sa s ludmi ktorym to nechutilo a skor by som povedal ze studene je ovela chutnejsie a gulas predsa sa da varit rovno na ohni to zas nieje take zlozite........prasa ti treba asi cca 30 kilove v pohode z neho nakrmis 30 az 40 ludi predsa k tomu patri este aj plnka s pecenou ktoru mas pri prasati ked budem doma poslem ti niejak foto pre inspiraciu
pokec.azet.sk/bukela/fotoalbumy?i9=1b53c987da06#/buke...
Maso sa musi marinadovat v soli par dni, aby dosiahlo dobru chut, tu to robia tak, ze kozu podkroja, aby marinada dobre vsiakla prave do masa a pecu to v peciach, kde sa pecu pizze.
Je to mnamky a za cele roky som este zle prasiatko nejedla.
Zelam zdar, lebo komu chuti- tak si ozaj pochutna.