Varenie

Prasiatko grilované

delikatesa - fotkadelikatesa, 19. apríla 2010

Ahojte, prosím o radu. Aké "staré" treba prasiatko na opekanie?Aké veľké pre cca 35 ľudí? A hlavne ako na to? Malo by to byť na párty po promócii.Hmm aby si na tom pochutila moja rodina zo Škandinávie- ešte to nejedli.A guláš chcú tiež .-)))

@zareaguj


Diskusia k téme

egreska
delikatesa neporadím ti v tom čo si chcela ,len poviem svoj subjektívny nazor na grilované prasiatko v celku,už som ho jedla dva krat a ani raz mi nechutilo,možno nebolo spravne urobene ,bolo bez chuti,na niektorych miestach tvrde...myslím si že to nie je take jednoduché ako sa zda,asi by to mal robit niekto, kto to už robil a vie ako na to...obyčajne grilovane akekolvek masko je omnoho chutnejšie a s dobrým gulašom tiež nič nepokazíš..podla mna je to prasiatko dobre len tak pre oko a zavist susedov :-)) ale možno ma niekto iny nazor ,toto je moj osobný ..
babidka
My take veci negrilujeme , na to treba asi sikovnejsich :-) ale nasi pribuzni v Cesku griluju radsej cele bravcove stehno / odhadujem ze ma asi 5-6 kg/ a to predtym marinuju asi 3-4 dni .cele prasiatko vraj nie je take dobre , presne ako vravela @egreska . Na jednej grilovacke nas bolo asi 40 ludi a oni take stehna grilovali 2 a stacilo . tie stehna stale otacali a potierali a postupne z nich to maso orezavali a podavali . V Cesku sa takto namarinovane "kyty" uz daju kupit aj hotove .
delikatesa
tak to vyzera zložito s tým prasiatkom:-( To aby bol jeden človek ktorý by sa len tomu venoval.
janadelfi
U nás sme mali grilované prasiatko viacej krát, dali sme si ho upraviť do pekárne, lebo na to potrebuješ pec ako sa patrí a človeka, ktorý je skúsený.... doma sa potom dorába....Dokonca nám upiekli aj špeciálny chlieb. Tá "křupavá kůrčička" na prasiatku sa nám v domácom prostredí nepodarila až tak perfektne urobiť. Pozri ako ho robila @ čistinka  varecha.pravda.sk/recepty/grilovane-prasiatko-fotorecept/...
. Ale toto by vám nestačilo....
2010
delikatesa
My sme raz robili vacsie jahna a ako egreska pisala vysledok bol dost biedny, zhorete, surove, bez chuti...
Jedine co som takto jedol pred par rokmi sa robila "glajcha" na jednej velkej zakazke a tym ze to bolo dokoncene pred terminom tak sa buchli po vrecku a vsetci do posledneho robotnika boli pozvany na taketo grilovacie hody ale to prisla specialna firma s autobus a velkou karou a grilovali prasa a cele tela ( doviezli absolutne vsetko stolicky stoly parazoli a salaty, napoje a to absolutne perfektne aj ked to bolo len vonku na parkovisku.
Inak tu je taky link na grilovanie prasata:

 www.firepit-and-grilling-guru.com/whole-pig-roast.html...
hannah22
na grilovanie prasiatka musí byť odborník , ale moji rodičia prv prasiatko predpiekli v peci, a potom už len na grile zohrievali a potierali šťavou z výpeku aby bolo jemné , grilovanou kýtu, naloženú tri dni v láku a ešte aj napichanú štavou s korením a alkoholom /injekciou/ musí tiež jeden človek stále strážiť a natierať a orezávať hotové porcie , hotové umenie, ale stálo to za to, ... :))
alena45
tiež som jedla párkrát grilované prasiatko. Najlepšie bolo z pece, to bolo fakt nezabudnuteľné. Tie ostatné boli bez chuti. Pekne to vyzeralo na mise, ale chuť nič moc. No ale v súkromných pekárňach by sa možno dalo dohodnúť.
veronka8
najlepšie ho urobia odborníci v reštaurácii alebo v hotely kde majú veľké pece a vaša najväčšia robota bude doniesť ho na stôl...
a dať mu mašlu okolo krku a do ust jablko
evusik
ja som jedla grilované prasiatko viac krát a bolo fantastické. Máme kamaráta ktorý má veľký elektrický gril na pečenie prasiatka, taký ktorý sa dá celý uzavrieť a tam sa prasiatko pečie od rána, celý čas sa potiera a výsledok je fantastický, mäsko ide krásne od kosti, kôrčička je "křupavá". Naposledy sme robili na manželovu päťdesiatku a všetkým chutilo aj za tepla aj za studena.
Takže s toho mi vychádza, že to chce odborníka, ktorý to vie a nič nepokazí. Do nejakých neoverených experimentov by som určite nešla.
evas13
Pripájam sa k názoru a sama som jedla také praciatko, pečené v peci. Doma keď sme len kurence grilovali začínalo sa ráno, aby neskoro poobede bolo mäkké. Pri tej grilovačké ide hlavne o tú atmosféru a dobrú zábavu, nie však gurnánský zážitok.
ches
Delikatesa: Posialam ti email, mojej sesternici,ktora ma skusenosti s pecenym prasiatkom.>eva.maria@stonline.sk < je to blizko teba v Hornej Marikovej.Pozri foto, bolo to na silvestra,
delikatesa
Ďakujem všetkým :-))to vôbec nie je také jednoduché ako som si myslela .-(( hmm a čo teda pripraviť okrem gulášu(ktorý si želajú) aby na to nezabudli?ved ich tu budem mat cca 25 škandinávcov
ches
delikatesa.: posielam ti prasiatko, ktore pani Maria pecie sama, tu je jej email:>eva.maria@stonline.sk <,je to nedaleko od teba."Horna Marikova.Urcite ti poradi.Toto bolo pecene na silvestra 2009.Pochadza z mäsiarskej rodiny.
bozulka
Súhlasím s tým čo píše janadelfi,Jedla som niekoľko krát grilované prasiatko/asi 2Okg/.Viem,že sa niekoľko dní marinuje,potom sa upečie v peci alebo na velkom uzavretom grile pomaly aj celý deň.Grilovačku som robievala dlhé roky,ale toto si netrúfnem aby to bolo aj dobrej chuti.
alena45
ešte som čítala o spôsobe, že namarinované prasiatko sa omotá alobalom, nechá sa udusiť, potom sa odkryje a dopečie dochrumkava.
Inak kolegyňa raz v Čechách jedla nejaké pečené grilované stehno, ktoré bolo šťavnaté a celé veľmi chutné, nielen na povrchu. A kuchár povedal, že marinádu vstrekuje do mäsa injekciou. Neviem či si z nej robil srandu, ale možno to nie je zlý nápad.
stefanm
...a mne sa páči na tej video-ukážke od egreska (10:44) ako to potierajú s tou kefou na WC.Príma nápad!!!
babidka
@delikatesa , ja by som to na tvojom mieste nevzdavala a urobila by som to co ti radia @chez , @hanna22 a @alena45 - nakontaktovala sa na cloveka v tvojom okoli co uz s tym mal skusenost a pripadne vyhladala malych sukromnych pekarov a poradila sa s nimi , ci by to dokazali "predpiect" . potom by sa to vonku iba dokoncilo aby bolo aj "predstavenie "...:-))a chrumkava korka :-)
Maso na gulas si predvar doma a vonku ho uz iba dokoncite - pridate zeleninu a koreniny . Nezabudni , ze pri cudzincoch nevies co mozes ocakavat -uz mam s tym skusenosti:-)))) a preto si priprav aj nieco dietnejsie ako je prasiatko a gulas ....
bukela
ahoj deliktesa
ako ti pisali ostatny co sa tyka peceneho prasata viem ti povedat ze sto ludi sto chui inym to chui inym nie ale ja co s tym mam skusenosti je to dobre aby si s tym nakrmila pocet ludi aky chces prasa sa da urobt dvoma sposobmi bud si ho das upiect cele v niejakej restauracii co je u teba asi lepsie alebo sa da upiect priamo na ohnisku ale to je uz narocnejsie .........ja pracujm ako sef kuchar v jednom hoteli a nestretol som sa s ludmi ktorym to nechutilo a skor by som povedal ze studene je ovela chutnejsie a gulas predsa sa da varit rovno na ohni to zas nieje take zlozite........prasa ti treba asi cca 30 kilove v pohode z neho nakrmis 30 az 40 ludi predsa k tomu patri este aj plnka s pecenou ktoru mas pri prasati ked budem doma poslem ti niejak foto pre inspiraciu
honestka
My chodievame na tieto Hody 2x do roka, robia ich tu Juhoslovania a to aj pre rodinne prilezitosti na rodinne party skvele.
Maso sa musi marinadovat v soli par dni, aby dosiahlo dobru chut, tu to robia tak, ze kozu podkroja, aby marinada dobre vsiakla prave do masa a pecu to v peciach, kde sa pecu pizze.
Je to mnamky a za cele roky som este zle prasiatko nejedla.

Zelam zdar, lebo komu chuti- tak si ozaj pochutna.
delikatesa
jááj omylom som vymazala som jeden príspevok, kde dotyčný písal, aby som neskúšala podávať bryndzové halušky.OSPRAVEDLŇUJEM SA!!! halušky to viem, že nechutia.Ale zas milujú korbáčiky-obyčajné, klobásy .-)) Niektorrých už natoľko poznám, že viem čo spapajú .-)
rusalkablack
moj znamy robi grilovane prasiatko tak, ze ho vykosti, napicha donho injekcnou striekackou " pac", zabali do alobalu, pecie nad ohnom pokial zmakne a ked je makke, odoktyje a dopeka korku. Ja si robievam domacu udenu slaninu a udene rebra, a tiez ich namacam v paci - sol, cele korenie, bobkovy list, rasca a kopu prelisovaneho cesnaku - v tomto paci to necham stat tyzden a potom doma udime
zuzu123
My máme gril na takéto prasiatka, dá sa grilovať od 25-50kg. Dá sa do marinády na 24 hodín, musí byť správne narezané, aby sa marináda dostala všade a griluje sa podľa váhy. 25kg zhruba 5 hodín a je to to najlepšie, čo som kedy jedla.