Varenie

Potrebujem radu - domáca pekáreň

janopi - bez fotkyjanopi, 2. mája 2020

Dobrý deň, vytiahol som našu starú domácu pekáreň Panasonic SD255 že si upečieme chleba. Použil som: 120 g špaldovej hladkej múky, 280 g ražnej múky, 350 ml vody, 2 kávové lyžičky cukru, 2 kávové lyžičky soli, 4 polievkové
lyžice oleja, 42 g droždia (“živého” , nie sušeného), 1 kávová lyžička rasce. Chlieb je hustý, veľmi chutný všetko ako som si predstavoval, len tvarovo je prepadnutý do vnútra. Teda ako keby vykysnul do stien a tam sa potom pripiekol.
Škoda, že sa sem nedajú dať fotky. Má niekto radu?

@zareaguj


Diskusia k téme

dvorka
V pekárničke som nepiekla už roky, od kedy nám vypovedala službu. Teraz pečiem hlavne kváskový chlieb v rúre, no snažím sa držať svojej vyskúšanej zásady. Ak pridávam celozrnnú alebo ražnú múku, na každých 50 g takejto múky pridám 10 g vody podľa pôvodného receptu s čisto hladkou múkou. A ešte jedna rada týkajúca sa prepadnutého chleba. Na 100 g múky stačí len 1 g poprípade ak ste tomu neveriaci 2 g živého droždia. 42 g je na 400 gramov múky straaaašne veľa. Chlieb prekysol a preto aj prepadol. Pridávam recepty z mojej obľúbenej knižky pekára Emmanuela Hadjiandreoua. Piekla som tieto tri, a aj ďalšie chleby z jeho knihy Domáci chlieb a, nesklamali. Množstvo droždia, ak z neho pečiem, vždy dodržiavam.


janopi
Ďakujem velmi pekne, pisal som na viaceré fóra a názory sú podobne. Ešte raz ďakujem aj za recepty určite niektorý vyskúšam.
zdenca
Už dlho pečiem chlebik v pekárničke podla tohto jednoduchého hrnčekového receptu. A nepotrebujem ani váhy. Pripravím si 2 červené hrnčeky od kávy nescafe. Jeden hrnček vlažnej vody nalejem do pekárne (druhý použijem na múku) pridám 1 čaj.lyžičku kryšt.cukru, 1/3 z kocky čerstvého droždia a 3 jedáce lyžice oleja. Premiešam drevenou špachtlou.
Do pekárne pôjdu 3 šálky múky a to takto: Do prvej dám 1/2 šálky celozrnej špaldovej múky a doplním ražnou hladkou múkou. Preosejem a nasypem do pekárne. Potom preosejem 2 šálky chlebovej múky T 650, navrch dáme 1 čaj.lyžičku soli. Keď začne pekáreň miesiť pridám 1 polievkovú lyžicu octu ( chlebík neplesnie). Asi po 10 minútach pozriem,aká je konzistencia cesta. Nesmie byť tuhá, ani moc vlhká, cesto sa nelepí. Ak treba pridá sa trošku chlebovej múky, alebo 1 -2 čajové lyžičky vody. Po zaznení signálu pridám po1 čaj.lyžičke rasce, a ľanového semienka. Po upečení ho nechám na rošte vychládnuť. Je výborný.
lekorica
Ubrať vody treba. Keď je veľa vody on síce pekne nakysne, ale potom sa prepadne.
1x haji
zdenca
Je tam nielen veľa vody- 1 šálky bude asi dosť, ale aj veľa droždia.Celkom postačí 1/3 kocky čerstvého droždia. Každá múka má inú vlhkosť, preto sa potom pri miesení upraví pridaním vodoy po lyžiciach podľa potreby.