Zdravá výživa

Potraviny prirodzene podporujúce rast detí.

andrea3 - fotkaandrea3, 17. augusta 2011

Milí varecháči, obraciach sa na Vás, aby ste mi poradili. Dcérke lekárka doporučuje liečbu rastovým hormónom. My s manželom sa tomu dosť bránime, pretože si myslíme, že je umelý zásah do organizmu. Viem, že dcérka je menšia ako ostatné deti v jej veku, ale sama mám 156 cm, takže zrejme bude po mne.Chcela by som sa Vás spýtať, či nepoznáte nejaké potraviny, ktoré by prirodzene podporili rast alebo niečo čo by jej pomohlo narásť o pár cm viac. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

andrea3
ďakujem @michsamant ale nie som až tak zdatná v angličtine, vedela by si mi to prosim, trochu preložiť?
michsamant
Prelozene len na rychlo online prekladacom:

Potraviny, ktoré pomôžu rast výšky
Komentár | Tlač





Prehľad

Množstvo živín sú nevyhnutné pre správny rast a vývoj, a potraviny pre rast môže byť vysoký obsah bielkovín, železa, zinku a esenciálnych mastných kyselín. Nakoniec, genetika je limitujúcim faktorom pre potenciálnych výšky, žiadne potraviny alebo živiny vám môže pomôcť rast vyšší, než je prirodzené medze. Vyvážená, nutrične vyvážená strava je najlepší spôsob, ako podporiť svoj rast. Informujte sa u lekára, ak máte obavy o svoje rozvoji.
Mäsa a hydiny

Mäso a hydina sú dobrým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, poskytujúci každý z aminokyselín, ktoré musíte dostať zo svojho jedálnička tak, aby vaše telo môže vytvárať nové tkanivá, ako sú kosti kože a svalov, k rastu. Hovädzie, bravčové, kuracie a morčacie poskytovať zinok a železo, tieto minerály sú nevyhnutné živiny pre rast. Železo zo živočíšnych zdrojov, je vo svojej forme heme, ktorý je jednoduchšie forma pre vaše telo k tráveniu ..
Vitamíny pre Vaše vlasy padák Advansed olej pomáha rastú vlasy 3x rýchlejší. Vedieť viac! Parachuteadvansed.com
Sponzorované odkazy
Vitamíny pre Vaše vlasy padák Advansed olej pomáha rastú vlasy 3x rýchlejší. Vedieť viac! Parachuteadvansed.com
Sponzorované odkazy

Morské plody

Tučných rýb a kôrovcov poskytne DHA a EPA, ktoré sú s dlhým reťazcom omega-3 mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné v strave, nedostatok môže narušiť rast plodu a malých detí, podľa Linus Pauling Ústavu informačných mikroživiny Center. Dobrým zdrojom sú losos, sleď, tuniak, krevety, mušle a ustrice. Morské ryby sú tiež bohaté na bielkoviny, železo a zinok. Získať dve porcie týždenne tučné ryby, mäkkýše a kôrovce splniť odporúčania v roku 2010 výživové odporúčania od amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb.
Fazuľa a hrach

Pretože ich železa, zinku a bielkovín, fazuľa a hrach sú na rastlinnej báze alternatívy k mäsu na uspokojenie svojich potrieb živín pre správny rast. Možnosti sú garbanzo, tmavo modrá, čierna Pinto, lima a severnej fazuľa, lúpaný hrach a sem Vigna. Fazuľa a hrach sú s vysokým obsahom bielkovín, ale ich bielkoviny sú neúplné. Ak chcete získať každý z aminokyselín, ktoré potrebujete zo svojho jedálnička z potravín rastlinného pôvodu, jesť fazuľa alebo hrach s iným zdrojom rastlinných bielkovín, ako sú obilniny.
Mliečne výrobky

Vaše kosti predĺžiť, ako vám rastú vyššia, a mliečne výrobky, ako sú mlieko, jogurty a syry, podporujú rast, pretože sú prírodné zdroje vápnika, nevyhnutnou súčasťou silné kosti. Konzumovať mliečne výrobky, ktoré sú obohatené vitamínom D, pretože vitamín D pomáha telu vstrebávať a využitie vápnika. Nedostatok vitamínu D vedie k krivicu, alebo sklonil nohy, čo môže zabrániť v dosiahnutie svojho plného potenciálu rastu. Mliečne výrobky taktiež poskytujú vysoko kvalitný proteín.


andrea3
Dcérka mala 6 rokov a meria 107 cm. Maličká sa však aj narodila- mala 2660g a 49 cm. Navyše od dvoch rokov je na bezlepkovej diete.
andrea3
myslím, že vápnika má dostatok, na gastre jej raz do roka berú krv a sledujú obsah mineralov a železa a vždy ich má v poriadku.V jedle nie je vyberavá, zje všetko, aj ovocie aj zeleninu a nie je ani veľmi na sladké.
huck
Podla mna ste zabrali velmi spravny postoj voči liečbe rastovym hormonom. Umely hormonovy zasah, by bol zbytočne zavčasu s ohladom na jej vek.
Jej vyška je geneticky predurčena už aj tym, že ani ty ako maminka nepatriš k urastenym vysokym ženam. S našou mladšou dcerkou, pri lekarskych kontrolach pri nastupe do prvej triedy zakladnej , sme prechadzali podobnou situaciou. Bola velmi drobne dieta, čo sa tyka vahy, ale aj vyšky ale ako ty vraviš pri tom nebola vyberčiva , jedla všetko. Lekarka ju nechcela pustit do prvej triedy, vraj nech ešte ostane v školke ten jeden ročik. Mala zabojovala na city (asi len jazykom bola vačšia od svojich vrstovnikov) a pani doktorka povolila... Ked mala školsku kabelu na pleciach a pozerali ste sa na nu zozadu, tak to vyzeralo ako chodiaca kabela na dve nohy - ju spod kabely nebolo vidiet.. Tak sme využivali každu priležitost, aby sme jej kabelu zo začiatku nosili, aj ked to neznašala. Dnes je naša dcerka dospela - mamička krasneho syna - normalnej vyšky 160 cm (ako ja) Na vysokych opatkoch vyzera ako každa elegantna mlada žena. Takže držim palce a veri, že určite aj tvoja dcerka vyrastie do krasy a normalnej vyšky bez nepotrebnych umelych hormonalnych zasahov.
nadia56
andrea3,ja nie som odbornik, ale aj ked tvoja dcerka je ovocie a zeleninu, mozu jej chybat niektore vitaminy, najma D-vitamin, mohla by si jej dat zistit hladinu vitaminov v krvi a dalej preferovat zdravu vyzivu obohatenu o chybajuce vitaminy-ale to uz asi vies aj ty sama, vela uspechov, aj ked bude tvoja dcerka drobnejsia, hlavne je, aby bola zdrava, ja mam tiez 160 cm, zelam ti pekny den:-)
sovka62
@andrea3 , ja som bola malá celú základnú školu. Na TV som v rade stála predposledná (tá posledná síce bola o kúsok vyššia ako ja, ale nedokázala sa presadiť, haha). Aj staršia sestra je vysoká 150cm, tak som to brala s kľudom. Rásť som začala na strednej škole (mama hovorila, že ako burina). Keď mi na jeseň kúpili zimník, na Vianoce sa kupoval druhý, lebo mi boli krátke rukávy. Vyrástla som na 170 cm, čo je teda dosť.
S rastovým hormónom by som si nezačínala, ani za cenu, že dcérka ostane drobnejšia, nakoniec, moja sestra celý život tvrdí, že dobrého veľa nenarastie.
evanaaa
Zaujímavé, že lekárka nebrala do úvahy genetiku, ako správne píše a vysvetľuje Andrea3, tiež som niečo podobné chcela napísať ( ľudovo povedané - aká matka, taká Katka, v tomto prípade sa to týka výšky) ale podľa čoho určila ( ak vôbec), že dcérka zostane malá, len preto, že je menšia, veď rast prebieha až do 18 rokov ( alebo viac?), takže to môže ešte dobehnúť. A čo na tom, keby aj bola menšia v dospelosti, veď to neznamená, že má aj mozog malý - keď už to tak musím napísať, rozumové schopnosti nie sú závislé od výšky. Takže, žiadny zásah do organizmu, podľa mňa je to zbytočné. Ale možno pani doktorka bude vedieť viac.
arasidka
Tak dievčatá moje zlaté, ja som mala odjakživa opačný problém, rástla som ako tráva v poli po výdatnom daždi.Dosiahla som výšku cca l8O cm, no dnes je to poctivých 178 cenťákov, tie dva cm mínus sú prirodzená strata životom :))
Preto do mňa strkali všeličo, aby som mala kosti pevné, a podobne... Dnes mám už 5 vnúčeniec a veru, strkáme do nich všetko možné, aby kostičky dostali čo potrebujú. Moja l2 ročná vnučka Paťka má momentálne problémy, bolí ju občas pod kolenami - všetci vravia "rastieš, a keď sa rastie, to bolí". No ale teraz je veľmi dôležité , aby dostala správnu výživu a dostatok "stavebného materiálu" na to, aby v mojom veku nemala také problémy ako mám ja. Predpokladám, že moje vnučky vyrastú do výšky cirka takej, akú mám ja, amožno, kto vie, možno aj trošku vyššie. Najstarší vnuk má l95 cm vo veku l8 rokov. Tak teraz raďte... Vy maličkí máte aspoň tú výhodu,že sa lepšie zaobujete a zaodiete, ešte šťastie, že dnes sa dá už lepšie kúpiť nadmerná obuv. Bože,bože - moje mladéééé rokyyyy... tých slzičiek a vrások na maminej tvári!!! Aj s mojími deťmi som mala také problémy, dnes je to už lepšie, vysokých pribúda, a výrobcovia začali už aj na nich myslieť.Keď mi deti rástli, čo som mohla - to som im uplietla, ušila podľa módy, pomáhala mi moja mama - krajčírka, ale topánky som nedokázala ušiť .Kto nepozná tieto problémy, tak nevie, aká je to slasť, keď viem, že sú obchody, v ktorých si môžem topánky všetkého druhu aj vybrať a n e t l a č i a !!!!
veronika353
Já jsem podobně jako @sovka62 byla na TV předposlední,ale potom jsem vyrostla na 167cm a úplně mi to stačí.Když si dám vyšší podpadky,tak jsem skoro tak vysoká, jako manžel. Jinak se mi směje, že jsem krpatá,ale dobrého bývá málo.Myslím si, že je zbytečné dávat hormonální přípravky,pokud není prokázána porucha rústu.
andrea3
Veľmi ďakujem za všetky komentáre.Ani si neviete predstaviť, ako ste ma povzbudili a utvrdili v tom, že robím dobre. Myslím, si, že z polovice ide o biznis farmac. spoločností, pretože táto liečba je nesmierne drahá a z toho mi vyplýva, že sa dá na nej aj dobre zarobiť.Ešte raz ďakujem za všetky rady a názory.
angelheart
Tak ja som krpatá odjakživa, ani som nič moc teda nevyrástla, len 160 cm, ale čo sa kvôli tomu zbláznim? Nemôžeme byť všetci dvojmetroví, no nie? :)) A práve kvôli tomu nemám rada tie lekárky, čo sú tzv. "tabuľkové typy"-pri každej návšteve nezabudnú zabrdnúť a pripomenúť, že dieťa málo priberá, málo rastie, málo neviem čo ešte. Áno, treba to sledovať, keď to ide do extrémov, ale keď dieťa normálne je, nie je dôvod na paniku. Asi dva alebo tri roky som mala dokonca takmer navlas rovnakú váhu a tu som. Našťastie moja vtedajšia detská lekárka bola veľmi milá a neboli žiadne problémy. Aspoň si žiadne teda nepamätám :) Ja som v prvej triede ledva udržala tašku, ale aká som bola hrdá, že tam idem a nesiem ju ja a nie rodičia! :-D :-D Do 1.triedy som šla na čas, hoci som bola krpatá a chudučká :) Booože, kde sú tie časy ... keby zo mňa teraz pár centimetrov ubudlo, vôbec by som sa nenahnevala :) hi hi, ale to už je o inom :)
viera1
Pokiaľ má laboratórne výsledky v poriadku,naozaj neviem,čo tá lekárka rieši.
Môj brat bol taký neduživý,že otec denne po príchode z roboty pozrel na neho a pýtal :"Dávate vy tomu decko jesť ?Veď to nič nerastie !" Dnes sa na tom smejeme,všetko dobehol =187 cm a 90 kg,je to chlap.Takže všetko môže byť o niekoľko rokov inak,ak je zdravá,všetko je OK.
viera1
Ej,ale som sa ponáhľala,toľko preklepov...
andrea3
@viera1 výsledky z krvi sú všetky v norme,hladiny rastového hormónu tiež, aj ked nie sú v horných hodnotách, ale v norme, jediné, čo nie je až tak ok, je kostný vek, ten má nižší.
mariadra
Ja som ako dieťa rástla rýchlo, u nás sa hovorilo, že "ako z vody", od spolužiačok som bola o hlavu vyššia, potom som v puberte spomalila a narástla som len 160 cm. Vtedy som večer chodila spať neskoro, lebo po škole bola robota na poli a keď som chcela stihnúť aspoň niektoré úlohy, tak som to doháňala po večeroch, aj keď väčšinu som si robila ráno v škole a niekedy som sa pripravovala ešte aj cez veľkú prestávku.
Synov mám vysokých 180 a 182 cm.
Dbala som na to, aby ako malí spali popoludní a večer aby išli do postele najneskôr cca o 21,00-21,3O. Vtedy v spánku deti najviac rastú. Pokiaľ má dcérka vyváženú stravu s dostatkom vitamínov a dostatok spánku, tak je všetko v poriadku. A ešte nezabudnúť na vitamín D - aby bola denne aspoň polhodinu na slnku a prípadne pridať rybí tuk, teraz je v toboľkách, takže to nie je tak veľmi cítiť.
bukvicka
nenapísala si aká lekárka Ti to odporúčala. Keď som chodila k lekárovi - endokrinológovi do Ľubochne, chodievali tam aj deti s poruchami rastu. Je dôležité na základe čoho Ti to odporúčala.
andrea3
@bukvicka odporučila to endokrinologička,na prvej navšteve jej zobrala krv a v nemocnici jej urobili rtg snimok ruky a to boli všetky vyšetrenia, ktorými sme prešli. Mne sa to zdá málo, na to, aby musela podstúpiť takúto liečbu a zdá sa mi na to jednoducho malá. Zatiaľ sme sa dohodli tak, že sa to odložíme o rok. Divné mi tom je, že endokrinologička ju nežiada za ten rok ani vidieť, máme sa ohlásiť o rok.
huck
@andrea3 kedže sme tu vačšinou laici , naše nazory a skusenosti, možno nie su na zahodenie, predsa je doležite vyhladat odbornu literaturu a každopadne nazor odborneho lekara endokrinologa. Predsa tu ide o zdravie tvojho dietata. Na google si zadaj PORUCHY RASTU a otvori sa dostatočne vele linkov s tuto tematikou. Myslim , že po prečitani aspon časti z nich , ti bude ovela jasnejšie čo a ako. Maš tam napr.  www.psoriaza.sk/sk-rast-a-metabolizmus/poruchy-rastu/...
alebo  www.rastametabolizmus.sk/sk-rast-a-metabolizmus/poruchy-rastu/ho...
ale aj forum - vymena skusenosti  forum.rodinka.sk/viewtopic.php?f=19&t=90898&star...
a vela inych hlavne grafikony možnost porovnat atd. Myslim že ti bude po prečitani niektorych, situacia o niečo jasnejšia.
huck
andrea3 a ešte som zabudla dodat, že nikdy by som nezostala pri nazore jedneho endokrinologa. Skor ako by sa malo rozhodnut o hormonalnej terapii by som vyhladala nazor ešte aspon jedneho -dvoch odbornych lekarov.
andrea3
ďakujem @huck si veľmi milá, stránky o raste a rastovom hormone sledujem už niekoľko týždňov a uvažujem aj o inom endokrinologovi. Myslím, že je menšia aj "vďaka" celiakii, ktorú má od dvoch rokov. V období, keď deti rastú najrýchlejšie ona toľko nerástla a aj keď teraz rastie v priemere 5-6 cm za rok, tak stále nedobehla svojich rovesníkov.Preto by som jej chcela dať ešte čas, aby to dobehla. V septembri nastupuje do školy a veľmi nerada by som ju zaťažovala aj touto liečbou.
arasidka
Sylvinka - zdravím ťa - takže mali sme a máme rovnaké problémy :)))No a s pribúdajúcimi rokmi aj trošku inak - tie do dĺžky narastené kostičky pýtajú svoju daň. Veľmi dobre si pamätám detské roky do tých desiatych narodenín - rybie kapsule - beeeeeeeeeeee...... nepomohlo nič, ani keby som bola predstierala epileptický záchvat, musela som ich dať do seba. Podnes deň, keď moji chlapi opravovali defekt na bicykli, v podobnej kapsulke býval lep na dušu... vždy mi prišlo podvedome zle. Prešli roky a mne sa začala hlásisť taká diagnóza, také príznaky prichádzajúcej ďalšej diagnózy .. proste všetko dokola. A začali ma bolieť kolená a začali mi puchnúť a schody som vychádzala a vychádzam prísuvným krokom. Až teraz som si všimla,posledné dva-tri dni, že som išla po schodoch "kónc jak zdravý človek". A poviem vám - zľakla som sa toho, zvláštne!!!
Okamžite som nabrala osvedčený starý spôsob - prísuvný krok - že "čo keby".A pozorujem sa ďalej. Už druhý mesiac cuckám také voľačo, čo aj chutí, aj voní a šunkaflek ho tam hore-dole, tuším to aj zaberá! Aby to nebola nejaká reklama, tak len poviem jedno, je to na podporu toho všetkého, čo by v kolene malo byť. Kolienko mi spľasloo dve čísla dolu, členky mám v normále, a už niekoľko dní stíham ísť pevnou chôdzou za naším psiskom, len keď začuchá fenu, vtedy nie.
A čo som tým chcela povedať? Nuž, ženy moje, vy, ktoré ešte obchádzate to číslo 4O - dbajte na seba , ja som v tom veku tiež behala jak srnka, tancovala a nerobil mi problém kľaknúť na kolená. A hlavne , ak prídu roky tzv. prechodu - o to viac dbajte na seba. Ja som na seba v tom čase s prepáčením kašľala, lebo som si nevedela predstaviť, že i ja s skôr-či neskôr pocítim na svojích kostiach dlhotrvajúcu neutíchajúcu bolesť zv. Gonatróza 4. stupňa - odborníčky nech napíšu, čo je to za chorobu - /sviňa nemoc - ja hovorím!!!/. A keď počujete slová odborníkov, ktorí vám povedia, že ste adept - čakateľ na transplantáciu "jabúček" v kolenách, tak až vtedy vám to príde - a poviete si - jáááá sprostáááá, keby som to bola vedela!
Dbajte o tie deťúrence svoje, keď sa veľmi naťahujú do výšky, ni eje to síce nič nenormálne, keď majú oboch rodičov vysokých, ale dajte im všetko na spevnenie kostí, lebo prejde pár desaťročí a sú hotoví .
arasidka
oprava: gonantróza
a ešte dodávam - dnes si pripomínam tie detské roky znova - je to gélový prípravok , ktorý síce voní a je sladučký, ale keď ho zhltnem a nadýchnem sa, musím vždy skonštatovať, prepáčte mi za výraz, ale totok:"A kurňa, je to tam, mám pocit, že som práve teraz veľrybe boškala prd....!" A šupnem do seba mentolku! Ale ono to zaberááá!
babidka
Andrea, v takom veku by som si este starosti nerobila - vlastne v dnesnej dobe tzv."kostny vek" sa uz berie s rezervou , je totiz iba jednym z mnohych "premennych" a vraj nie je dostatocne presvedcivy ....Kazde dietatko je individualita a neda sa "napasovat" do tabuliek ani grafov - no je je tam este tolko veci ktore mozu jej rast ovplyvnit , ze by som na tvojom mieste radsej pockala /aj niekolko rokov / s podpornou hormonalnou liecbou . No a aj ked vymenis lekara -dvoch ci troch- zistis , ze kazdy ma iny nazor :-)Dietatko evidentne rastie , pribera , je zdrave - dopraj si pokojny spanok , cas ukaze ci treba zasahovat alebo si priroda poradi sama :-)))))))))))))))))))
andrea3
@babidka ďakujem za názor, veľmi si cením, že ste mi toľkí odpovedali. Dcérka je zdravá, váhu má ideálnu vzhľadom na jej vek, akurát tá výška je mimo grafu :( Spávať chodí zavčasu, stravu má pestrú a keďže bývame v rodinnom dome, tak aj pohybu a slniecka má dosť.Skúsim zvýšiť ešte príjem omega-3 mastných kyselín a o rok uvidíme :)
julica
@andrejka , byt na tvojom mieste, poradim sa s viacerymi lekarmi. Take to sedliacke uvazovanie v takych odbornych zalezitostiach velmi nezmoze. A preco to hovorim? poznam chlapca, co takuto liecbu bral, a pomohlo mu to - bez vedlajsich ucinkov. Ma tvoja dcera malo rastoveho hormonu? ak ano, ziadna celiakia ani ine "priciny"... len jej ho dajte. Ja by som to nezavrhovala, mozno raz bude tvoja dcerka vdacna.
andrea3
@julica moja dcérka má hodnoty rastového hormónu v norme, aj keď nedosahujú horné hodnoty, ale nie sú ani hraničné. Doktorka ju označila ako dieťa narodené malé na svoj gestačný vek. Bez podávania hormonu by dosiahla pravdepodobne výsku 150 cm.Viem, že to nie je veľa, ale má iba 6 rokov a je tu šanca, že to dobehne. Mňa odrádzaju vedľajšie účinky - tu je príbalový leták lieku, kt. by bol podávaný -  www.cme.sk/sz/lieky/showpil/528/15486/saizen-8-mg-...
hubata
Nemáš možnosť kupovať od nejakého farmára kozie mlieko a výrobky z neho? Ak nebude znášať pach mlieka tak robiť napr. bielu kávu z melty, nekupovať ovocie, zeleninu a mäso z hypermarketov, ale si nájsť nejakého dodávateľa z dediny na tzv. "debničkový predaj": čo sa mu urodí v záhrade, alebo narodí na dvore - kúpiť! Jesť len to čo je sezónne, teda nejesť hrozno v januári, ale v septembri a naše - žiadne španielske. Ak nezje veľa ovocia, tak robiť čerstvé šťavy, lebo ťažko zje 1 kg ovocia, ale šťavu z 1 kg ovocia veľmi ľahko vypije.
andrea3
@hubata kozie mlieko nemám možnosť kupovať, meltu dcérka nemôže lebo obsahuje lepok a zeleninu a ovocie máme aj z vlastnej záhradky, aj keď samozrejme , nie všetko. V jedle nie je vyberavá, zje všetko. Rozhodli sme sa, že jej dáme ešte čas, aby svojich rovesníkov dobehla a potom uvidíme.
arasidka
Andrejka, keď som kedysi robila v mladom kolektíve na projekcii, tak sme boli všetci v takom veku, že sme prichádzali ženy po materskej, a muži mali tiež deti približne vo veku našich. A vtedy sme tiež klábosili čo a ako a niekto vtedy prišiel s takým akýmsi výpočtom výšky našich detí a hneď sme si to začali počítať.
Spočítala sa výška otca + mamy daného decka vydelilo sa to dvomi.Ak to bol chlapec pripočítalo sa plus 5 cm.V podstate dnes už viem, že mi to skoro vyšlo, akurátne k moja dcéra to prešvihla o 3 cenťáky a chalani o dobrých desať.Z toho dcéra najstaršia a najmladší syn sa narodili s chrbticou, v ktorej im narástol jeden stavec navyše a majú obaja s tým problémy.Všetky tri deti začali extrémne naberať na výška vo veku cca l5 - l7 rokov, to bolo priam neuveriteľné. S dcérkou som v siedmej triede začala chodiť endokrinologičke, v nádeji, že možno jej rast trošku zabrzdia, keď už len nezastavia, ale keď som si uvedomila, že moja výška je l8O a manželovo 2OO cm, čo som mohla čakať? Jej výška dnes dosahuje l9O cm , v živote jej narobila nesmierne problémy, depky a stresy a nielen sebe, zaobliecť a zaobuť bol večný neutíchajúci boj. Dnes je z nej takmer 4O ročná žena, vydala sa ako 2O ročná, dnes má dve deti , vnuk ťahá na l9 rok a meria l95 cm a vnučka dosiahla l5 rok a je z nej o nič menej krásna kočka ako z jej mamy a nám do rodiny pribudol dobrý zať. A topánky? Dcéra pracuje v branži - je vedúcou obuvi, ale dnes jej už nerobí problém kúpiť si krásne moderné topánky vo Viedni, alebo v Prahe, či Brne. A to mám ešte ďalšie tri vnučky - jo jo jo....čakám s metrom pri verajách, a počítam : mama + tata = ????
deninka
moj syn ma 17 rokov jeho vyška je 156cm a vaha 45kg.K endokrinologičke sme začali chodiť ked mal 8 rokov upozornila nas na to naša pediatrička.bol aj v nemocnici kde mu robili rozne vyšetrenia a zistili že rastovy hormon ma v norme kostny vek v norme kostne štrbiny neuzavrete a to doteraz .Uživa eutyrox 75mg raz denne po ňom začal rasť nie 5 ale 10cm za rok takže všetko bolo akože v poriadku a za posledny rok od 16 do 17 narastol len 3mm a nepribral nič a už si pani doktorka nevie rady.zabudla som napisat že rastovy hormon mu poisťovňa neschvalila lebo vraj je drahy a naš syn ho nepotrebuje lebo rastie dostatočne.Ja jeho mama meriam 165cm a moj muž 178cm naš syn by mal dosahovať vyšku 178cm.Hľadala som na internete ako mu pomoct a našla som tam vitaminy supradyn ktore u nas nekupite len v nemecku alebo v česku ja som si ich dala zohnať v nemecku švagrinej začal ich uživať ešte len dnes ale podľa toho čo som o nich čitala mali by pomocť.Ako sa hovori topiaci sa aj slamky chyta on je z toho nešťastny my sa s manželom trapime koli nemu a nikto nam nevie pomocť.Inak je to šikovny chlapec dobre sa uči navštevuje športovu školu je nadejny futbalista ale možno je to aj tym že ked sa narodil mal iba 1900gr a 41cm narodeny predčasne.
deninka
Rada by som bola keby mi niekto vedel poradiť lebo mojmu synovi zostava ešte tak možno rok dva na to aby ešte trochu podrastol ja som ten rastovy hormon pre syna chcela stašne len nam ho neschvalila poisťovňa myslim si že stravu ma pestru ja som doma na materskej s dalšim synom a varim každy deň iny obed aj večere okrem dvoch synov mam aj dve dcery a všetci su v poriadku narodeny v termine pekne rastu a priberaju len ten moj najstarši ma problemy som nešťastna ked vydim jeho nešťastneho
zxzx
Ahojte, chcela by som len vedieť aký máte názor na môj problém. Dcérka má 14 rokov, 153 cm a 42 kg. Ja mám 165 cm a moj manžel 174 cm. Na svojich 14 rokov je nižšia ako by mala byť. Vraj dievčatá rastu do dvoch rokov od svojej prvej menštruácie. A to obdobie končí o pár dní. Myslíte že ešte narastie aspoň do mojej výšky?