Rôzne

Poradíte mi ?

stefanm - fotkastefanm, 7. februára 2013

Ako každý rok , tak aj teraz , v tomto čase ma manželka zaskočila otázkou . „Aj toho roku vynechávame plesovú sezónu“? To preto , lebo už viac ako päť rokov odmietam účasť na týchto „spoločenský nutných“ akciách .
V minulosti , to som si ples nenechal ujsť . ZRPŠ , poľovnícky , záhradkársky a hlavne , u nás v meste najpopulárnejší , najhonosnejší , najsnobskejší – Tenisový ples , ktorý sa každoročne konal vo všetkých reprezentačných priestoroch interhotelu Dukla !!! To bola lahôdka na môj sarkastický pohľad na život . Už tri týždne pred jeho konaním sa v kaderníctvach zháňali voľné termíny na účes pre partnerku , Tuzex na oddelení luxusnej dámskej konfekcie mal prázdne regáli v miestach kde boli vystavené dĺhe večerné róby a veľká obuv v centre mesta , známa pod prezývkou Baťa mala radšej dovolenku alebo inventúru . Ja som vlhkou kefou kefoval svadobný oblek a tri dni hľadal tam dole v skrini semišového motýlika , na oceľové napináky som nasúval lakové topánky . Keď ste v sobotu , kedy sa ples konal , okolo pol siedmej večer na ulici stretli v kožuchoch oblečený pár , ktorý nesie dva igelitky , v jednej lodičky pre dámu a v druhej liter domácej slivovice pre pána , ktorú si tajne schováva počas plesu pri nohe stola a cez tanečnú prestávku ulieva do vínového pohára a pripíja sa(!) aby zabudol na to ako ho tie topánky strašne tlačia , tak ste si mohli byť istí , že idú na ples .
Ale aby som sa dostal aj k otázke o radu . Poraďte mi , prosím , ako sa dnes správať na plese pri takzvaných „Bufetových pultoch“!?!? Ako si mám naložiť z toho fantasticky vyzerajúceho jedla keď v jednej ruke držím tanierik, na ňom servítku a vidličku , do druhej je zavesená moja manželka a pri tom lahodne vyzerajúcom šaláte nie je ani lyžica ani vidlička ?!? Ako si mám sám od seba zobrať pohár vína zo stola keď ich je tam asi stopäťdesiat naliatych a ja neviem ani aká značka to je ? Existuje na to nejaký kurz alebo školenie ? Alebo ostať hladný a triezvy a tváriť sa ako je mi fajn ? V minulosti pred nás slušne položili tanier s hranolkami , kopčekom ryže dvoma kúskami mäsa poliateho šampiňónovou omáčkou pri ktorom boli dva druhy postrúhanej surovej kapusty , osminka paradajky a do vejárika stočené tri kolieska uhorky . A bolo rozhodnuté !!! Zješ a hotovo ! Je to v cene tak nevymýšľaj ! Ale teraz ? Pirohy , guláše , lososy , suši . No vyber si !!?? Tak len ovoniaš , nadýchaš sa pary zo slepačieho vývaru lebo ho nevieš postojačky jesť a nechceš si zagabať z požičovne zapožičaný smoking a v tichosti závidíš Dr. Traubnerovi ako to s eleganciou a šarmom aj s pani manželkou zvládajú !!!

Tešíte sa na tohtoročnú plesovú sezónu ? Alebo tiež len z diaľky ticho závidite ?

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Nuž @stefanm len ľahkosť, prirodzenú eleganciu a hlavne prirodzené správanie. Odmysli si ostatných ľudí a správaj sa ako na plese ZRPŠ. Keď ti niečo chýba, kľudne o to požiadaj čašníka alebo personál. V pohode si poochutnávaj neznáme jedlá, čo nechutí odlož aj s tanierikom na miesto určené na použitý riad a zober si čistý tanierik. To držanie všetkého naraz si doma nacvič. Nehanbi sa poradiť s manželkou, tá ti to na plese môže uťahčiť. Tak len prirodzenosť a hurá na ples. (Určite to tak robí aj prof. Traubner)
evusik
tak ja som s touto otázkou "Ísť, či neísť" dávno vysporiadaná. Môj partner mi povie, že na podobné opičárny nie je zvedavý, jediné spoločenské udalosti, kam je ochotný ísť, sú opekačky, grilovačky, párty na chate a podobné živočíšne udalosti... skrátka tam kde môže ísť v rifliach, maskáčoch prípadne v teplákoch :-) a ja sa vlastne už ani nebránim, aj mne celkom vyhovujú spoločenské aktivity takéhoto druhu...
matne si ešte spomínam na rôzne bankety, rauty... kam som ale chodila pracovne a ktoré bývali na rôznych stupňoch spoločenskej úrovne...ale len na začiatku, konce boli väčšinou všade rovnaké :-) takže, ak je tvoja pani dychtivá plesať, vykonaj všetky tie predprípravné aktivity, ktoré si spomínal... igelitku s lakovkami do ruky a hor sa plesať... a čo sa týka jedla, drž sa slovenského porekadla: Kto sa hanbí, má prázdne gamby. Sprav to takto, manželka nech drží taniere a ty nakladaj a tvár sa pritom ako milujúci manžel, ktorý pre svoju drahú vyberá najväčšie lahôdky.
A ozaj, ako mladí sme aj mi vymetali všetky plesy. Kde tie časy sú?
babidka
@evusik , skapali veru ...spolu s nasou hebkou pletou , plochym bruskom , par kilkami "pod vahu" , chutou tancovat a schopnostou vypit litrik-dva vina a napriek tomu udrzat rovnovahu a otvorene oci :-) @stefanm , dilemu s jedlom budes riesit az na plese . Len sa preboha nenajedz preventivne doma !!! Ako poznam nasu slovensku pospolitost , tak sa hned na zaciatku zhrnu vsetci k bufetu a natrieskaju si na taniere vsetko co sa bude dat uchmatnut . Potom budu po kutikoch vyjedat svoje tanieriky a vtedy pride tvoja chvila - elegantnym krokom s partnerkou "per pazuch " obchadzaj bufet a ...debuziruj .Presne podla heslo "kto se hanbi, ma prazdne gamby" ako spravne poznamenala @evusik :-)))
dodo46
elegantným krokom pricupká k bufetu a bufet vybrakovaný.
Podľa hesla "kto zaváha nežere "
evanaaa
Jááj, @dood , tak to si ma rozosmial.....ale pravdu máš aj ty, najlepšie je zdiaľky sa nenápadne pozerať,ako to prebieha alebo ísť medzi prvými, ale myslím si, že nie sú všetcia takí neokrôchaní a naberú si aj do vačku ( domov)-:)))
aroooo
ále čo tam po nóbl...., prídit do NR na stretko a nemusíš ani lakovky nosiť v igelitke a trpieť v nich. A že ďaleko, nuž keď pomaly vykročíš, dovtedy aj dôjdeš:-:-:--)))
dodo46
@evanaa
Panenko Marie Pocepenská - nepokradeš Kelišová. Du blejt velebnosti.
abdul
@dodo46 : A nazad do igelitky rezne pre starkú,pomaranče do nemocnice pre neter a koňačik do plastovej flaše od koly.
tiginko
jeeej @2010 , krásna spomienka na môj obľúbený film - slon v bazéne a obraz v záchode :-) :-)
viera1
@stefanm vezmi si veľký tanier,nalož si od výmyslu sveta a odnes na stôl.Potom sa vráť pre príbor,chlieb, servítku a víno (pri nápojovom stole by mal byť čašník,ktorý ti povie,aký druh je naliaty).Pri šaláte sa netráp,kľudne si poslúž forlegom (prekladací príbor=lyžica+vidlička) z vedľajšej misy a keď si neskúsený,stačí si nabrať lyžicou.
Ja som v živote nebola na plese ako hosť,ale zážitkov z chovania niektorých ľudí (aj tzv.celebrít) na plesoch mám dosť.Želám ti výbornú zábavu a hlavne v pohode (nerob si stresy).
kuchticka
Taketo plesove sezony som mala rada, vzdy som sa na ne tesila. Po prichodu do USA som musela zabudnut na tieto vzrusujuce momenty, ked sme tancovali polonezu na zaciatok plesu a potom uz to virenie na parkete za doprovodu hudby, obdivovanie dobre oblecenych ludi a najma zabudnutie na bezny zivot plny roboty a starosti. V novom bydlisku uz ostaly len robota a starosti. Zvykla som si, uz mi to akosi nechyba, ale rada spominam. Vdaka @Stefan , propomenul si mi stastne chvilky.
Co sa tyka toho bufetu ved ti uz poradilo vela varechacov ako @viera. Naloz si velky tanier a uzivaj si plesu za stolom, vychutnavaj lahodky ineho kuchara, ved tie tvoje lahodky varis inak a pre svoju drahu polovicku. Najma daj pozor na smoking - zastrc si obrusok pod bradou aby si neplatil za cistiarnu. :-))) Bavte sa dobre!!!
dodo46
@stefanm
Zober si radšej veľkú tácku, nalož si tam všetko čo máš rád a pekne papaj a popíjaj. Hádam si tam na staré kolená neprišiel tancovať ? Vieš že sú z toho infarkty ? Tance nechaj na mladých . A na ten
obrúsok nezabudni aby si sa neukeckal. Mal by si doma prúser.

hannah22
dobrá téma ale bohužial už neporadím , už len spomínam ale držím palec..... nech sa dobre naješ, pekne si zatancuješ a nás pobavíš opisom toho ako sa darilo...... budeme čakať..... :))
ericka
Rautov,plesov,stužkových a podobných akcií už mám za mnohé roky v hoteliérstve habadej,takže ak môžem poradiť,tak v prvom rade,netreba sa vôbec stresovať,pretože na také akcie sa chodí hlavne odreagovať,zabaviť a nie sledovať ľudí okolo.....
Čo sa týka pokrmov,býva teplý a studený bufet.Treba si len vziať tanier,príbor,obrúsok,všade sú prekladacie príbory a tiež čašníci,ktorý sú tam na to,aby v prípade potreby pomohli a aby priebežne dopĺňali jedlá a chýbajúci inventár.Takže podľa mňa je úplne zbytočné naraz naberaťjedlo kopcom hlava-nehlava!Čo sa týka teplého rautu,tam sú pripravení zase kuchári,ktorí jedlo naložia,stačí len ukázať na jedlo,resp. povedať,čo kto chce! Pri nápojoch a víne je čašník,ktorý je väčšinou aj someliér,takže určite rád poradí,čo sa týka otázok vína.Ale z vlastnej skúsenosti viem,že na takýchto akciách sa podávajú väčšinou suché a veľmi kvalitné vína.Takže prajem príjemnú zábavu a nech to dobre dopadne !