Rôzne

Popolcová streda../škaredá streda/

danculka - fotkadanculka, 8. marca 2011

Tak,komu ju pripíšeme,u nás sa hovorilo,že na škaredú stredu majú sviatok muži, ako je to u Vás.:)))))

@zareaguj


Diskusia k téme

gittka
predsa nemôžme mať sviatok dva dni po sebe?ako by sme zvládli oslavy???haha...
vieraa
Popolcová streda..škaredá streda- ja si myslím, že záleží iba na nás ako ju strávime.Nepočula som, že by mali v tento den sviatok muži.
huck
aj u nas je tradiciou, ze na skaredu stredu maju muzi sviatok! :)
tetuska
Ďakujeme za blahoželanie k MDŽ od redakcie Varechy...
ancicka
Popolcová streda-je v katolickej cirkvi deň prísného pôstu. Vtedy sú veriaci pri sv.omši poznačený na čelo popolom,ktorý je z bahniatok, zpálených z minuloročnej kvetnej nedele.Tento symbol sa vzťahuje ešte na starý zákon,ked si ľudia sýpali popol na hlavu na znak pokánia pred Bohom. Značenie popolom je obrad ,hovorený ,,Pamätaj človeče,že prach si a na prach sa obratíš."Pre kresťanov predstavuje POPOLCOVA STREDA pripomienku konca pozemského života.(((((((Tento deň sa vyznačuje pokánim a a nie nejakým sviatkom .Muži si urobia sviatok kedy chcu.......................................................................
evanaaa
Od popolcovej stredy sa kedysi na dedinách,možno i v mestách až do Veľkej noci - Vzkriesenia dodržiaval pôst ( v niektorých rodinách ešte aj dnes). Lenže v dnešnom svete konzumu sa to tak nedodržuje ako v dobách, keď mäso bolo skôr vzácnosťou a aj mimo pôstu sa ľudia nedobrovoľne "postili". A vtedy ešte nemali ani takú Varechu......
3sandra3
presne tak, začína pôst, takže sa budeme postiť,,, teda hlavne piatky
danculka
Jasné,po tejto stránke,to bolo a aj je aj u nás tiež veľký pôst,hoci ja automaticky,ešte z detstva mám zaužité,že v piakok je u nás vždy cestovina,vlastne ja som, len žartom chcela pripomenúť ,,škaredú stredu"práve,že hovorili,že je to ženský sviatok...
mariaklara
Tiež som sa chcela pýtať, že kto má vlastne sviatok? Voľakedy som robila v kolektíve, kde nás bolo 15 - násť žien a 2 muži. My ženy sme tvrdili, že sviatok majú muži, lebo je to ten "POPOLEC", a muži tvrdili, že sviatok majú všetky ženy, lebo je to tá " SKARADÁ STREDA ". Tak sme vlastne mali sviatok všetci.
mariaklara
Ja som tiež chcela vniesť trochu humoru. V mojej rodine je to tiež veľký pôst, tak isto ako Veľký piatok. Ja som dokonca v pôstnom období, tých 40 dní, nepijávala kávu a nejedla som sladkosti. Danculka, aj v našej rodine praktizujeme každý piatok bez mäsový deň.
kuchticka
Popolecnou stredou sa zacina postne obdobie, ktore sa zahajuje v tento den prisnym postom na ujme i od masa, rovnako to ma byt na Velky piatok. Inak sa nema jest maso v ziadny piatok v tomto postnom obdobi. U nas nazyvame skaredou stredou tu poslednu stredu pred Velkou nocou. Tomu tyzni sa hovori svaty tyzden a posledne 3 dni je vela krasnych tradicnych obradov v katolickom kostole. Tie dni sa volaju: Skareda streda, (bez obradov, iba ludovy den)
Zeleny ctvrtok,
Velky piatok,
Biela sobota a potom Velka nedela Velkonocna.
verka1
kUCHTIčKA, aj ja som si to tak myslela, no potom sa to akosi zmenilo. Ale je to jedno, ja som pohanka. Ale zaujímavé, že niektoré sviatky dodržiavam
marianna76
Tiež sa pripájam,lebo by som chcela dodať, že každú stredu, nie len na popolcovú je pre telo dobré držať pôst zo zdravotného hladiska, nie z katolíckeho. a samozrejme piatok. Veď to nie je až tak veľa dva dni do týždňa aspoň sa budeme cítiť lepšie. A tak si myslím, že by sme pôst od mäsa mali dodržiavať hlavne kôli sebe samému a nie kôli náboženstvu.... Och koľko ľudí u nás chodí do kostola a ani sa len nevedia slušne správať.... takým podľa mňa by nepomohol ani celoživotný pôst.... ale sú aj svetlé výnimky.
kata50
Máš pravdu @marianna76 . V posledných rokoch sa veľa hovorí o detoxikácii organizmu, o očiste tela - hlavne v jarnom období. Je to činnosť, ktorú ľudia robia od nepamäti. Pán Ježiš sa pred ukrižovaním 40 dní postil v púšti, jogíni sa pravidelne postia - očisťujú v jarnom období a dnes ľudia "vymysleli Ameriku " že aké je to zdravé. Biblia je strašne múdra a poučná kniha. A nám trocha striedmosti v tomto predveľkonočnom období iba prospeje. Možno aj Vareche by prospelo, keby varecháčky dali ľahké jarné recepty.
palokuchki
Pre mna popolcova streda tiez znamena zaciatok 40 dnoveho postu. Je to stara krestanska tradicia, je to cas odriekania, cas zamyslenia sa nad sebou a cas pripravy na slavenie Velkej noci.
meggy231
Ach ako ste krasne opisali postne obdobie skutocne pohladenie pre dusu:) Som stastna ze patrim do tejto rodiny varechacov.


bozulka
Už viac rokov sa snažím dodržiavať "pôstne dni" v pondelok,stredu a piatok,to znamená,že sú to jedlá bez mäsa,ale nie vždy sa mi to podarí.Snažím sa stravu prispôsobiť aj k môjmu veku.Jediný deň ktorý vedome držím pôst je Veľký piatok a to sa mi darí dodržať.
vcelka
Ja osobne som prežila prvý pôstny deň pri takých lahôdkach, že pôjdem rovno do pekla. Bola som pozvaná na obed do super reštaurácie na dve predjedlá (vrátane paštéty z husacej pečienky), vynikajúce štiplavučké halászlé, jelení guláš so žemľovými knedľami a "dobošovú" roládu s lesným ovocím + dve malé pressá k tomu a ešte doteraz to trávim a tráviť budem ešte hádam aj zajtra ráno... :-))
douglas
Dnes sa po prvý krát stalo, že kňaz nám posypal hlavu popolom. Niektorým urobil kríž na čelo, a niektorým a aj nám, teda manželovi a mne nasypal popol. Hmmm, žeby každému podľa zásluh? ;). PS:Mala som tam peknú kôpku a to som celý deň držala pôst:).
kuchticka
@marianna , poznam takych ludi, co chodia do kostola iba zo zvyku, alebo: co by si susedia povedali, ze nejdem do kostola. To je farizejstvo a s ich vierou je to nie v poriadku. Tu kde byvam ja kostol skutocne navstevuju iba ti, co maju pevnu vieru.
vcelka
Nemal byť ten pôst pre tých, čo predtým žrali? Však keď som si nedopriavala údené a šišky, nemusím teraz oblizovať prázdne hrnce... Najlepšie je asi s mierou stále, nie?