Rôzne

POMOOOOOCCCCC

gordonko - fotkagordonko, 10. augusta 2013

... dyňovoananasový kompot z višňami mi kvasí , dokonce jeden pohár mi priam roztrhlo ( kvalitné víčko )
...poradte čo stým ....stačí preložiť do nových pohárou a sterilizovať ?????? ....predtým som nesterilizoval

...teraz je dobrá rada nad kompot

@zareaguj


Diskusia k téme

ubka
Ak už kvasí, tak z toho nič nebude, iba ak pretvoriť na 52...dyňa je háklivá, tú treba vždy dobre sterilizovať..ale bolo treba skúsiť, inak sa človek nepoučí.
možno sú šikovnejší radcovia a poradia, rada sa aj ja poučím...
luss44
veru tak, keď už kompót kysne, tak asi už nič nezachrániš. ja som len raz skúšala tekvicu s ananásom, aj som sterilizovala, aj tak mi dosť pohárov vykyslo, odvtedy to nerobím.
gordonko
.... aha ...takže kvasenie zastavim iba tak ,že preložim do plastových misiek a šup stým do mrazáku ...... šťava je ochvilku ako ,,burčiak,,
qaroh
Presne tak tieto kompótiky radi kysnú. Skúste otvoriť, dať do hrnca a znovu prevariť. Ochladiť a potom šup do chladničky. Ak to bude aspoň trochu jedlé tak v nedeľu k obedu, prípadne na koláč. Inak už len naliať do suda k ostatným zbytkom ovocia zo záhrady a na jeseň, "brmbolovica" ako vyšitá...
marianne
a uz si pil dynovo-ananasove-visnove vino:-))) ja by som to do demizona sturila...
paeva
ja som za onoho času robila dyňovo ananásový kompot, nekysol, a dlho vydržal, ale nám veľmi nechutil, odvtedy ho nerobievam
aroooo
Ja som tento rok tak pochodila s uhorkami, naložila a zaliala som ich Zelkom bez sterilizácie, odložila a po 2 týždňoch zbadala, že je nálev kalný a začínajú sa dvíhať viečka na 5 pohároch a na dne mali taký biely povlak,chuťovo im nič nebolo.Tak som povylievala nálev,3 x do nich napustila vodu, riadne ponatriasala,aby sa uvoľnil ten povlak z dna, doliala nálev odložený z predchádzajúceho zavárania a sterilizovala len aby chytilo viečko,sú na polici vpedu a zatiaľ držia.
micanela
podla mna to treba vyhodit ... alebo vypalit na nieco 40-stupnove :-)
gubics
Keď zbierate ovocie do sudov, ktoré sa majú v pálenici vypáliť, tak sa to týmto spôsobom dá zachrániť,ináč vyliať do odpadu . Žiaľ mne sa to stalo minulého roku , neviem príčinu, ale niektoré poháre nastrúhanych jabĺk mi takto začali kvasiť, napriek tomu že boli sterilizované, niekde som urobila chybu.
gordonko
@marianne víno som nepil ale ,,burčiak,, ano a veru je dobrý ..... len sa teraz bojim sadnúť za volant
izabella929
@gubics... mne sa toto isté stalo vlani.,..mala som obrovskú úrodu, tak som strúhala na zimu...niektoré sa mi pokazili...musela sa tam dostať nečistota z jablka, alebo víčko bolo vadné...
izabella929
@gordonko..neviem aký melón si použil, ale červený sa ako kompót nedá zavárať...žltý som aj ja zavárala a kombinovala som ho s broskyňami...neviem, tie višne by som tam nedávala..
havino
no radosť, ti poviem a celkom fajne to vyzeralo, tiež som kedysi tekvicu s pomarančovým džúsom zavárala a mojim to veru aj chutilo, neskôr dokonca s ananásovým, prečo si to nedal do pary, ked len na 5-8 min? škoda je toho, samé dobré veci. tiež myslím,že už len do suda.
rea1
nuž, že by som sa aj ja pochválila? asi pred 12 rokmi som zavárala nektarinky. tak ako vždy a všetko, nektarinky, cukor, čáry-máry, zavaríme - a 40 fliaš išlo následne do s prepáčením do hajzlu, lebo mi všetky skvasili. prečo, čert vie, lebo som robila všetko ako obvykle, čistota, vyvarené fľaše a ...
robievala som kedysi tekvicu ako ananás a alles bolo o.k., len som vždy všetko sterilizovala. možno sa gaodonkovi baktéria akási nevhodná vloudila a už nič nepomôže, ale ani taká tekvicovica 52-ka by nemusela byť zlá.
gabika90
Jedna dobrá rada. Dať do suda do kvasu pridať ešte nejaké tie pokazené kompoty a vypáliť.Paráda.
klaura
@aroooo ... nemusela si si s uhorkami robiť takú prácu ... voľakedy sa uhorky vôbec nesterilizovali ... iba celofánom prekryli previazali ... oni by sa ti po pár dňoch samé vyčistili a boli by vhodné na konzumáciu ... síce s trochu inou, kvasenou chuťou, ale kvašáky sa bežne jedia aj zavárajú ... toto je to isté ... mliečne kvasenie ... Mne keď náhodou nechytí víčko na uhorkách, už ho nedávam sterilizovať druhýkrát ... odložím do police, prekvasí a jeme aj o rok ... uhorkám nič nie je ....
rennatte
ja si myslim ze to bude visnami a ananasom, ktore uz boli strilizovane a teraz si ich pouzil s inymi surovinami a to uz bolo otvorena plechovka alebo pohar a to treba po otvoreni spotrebovat myslim ze do 48 hodin, ak by si robil miesany kompot s cerstvych surovin a riadnym sirupom na kompoty a zasterilizoval tak by sa nemalo nic pokazit, ale ako citam tak to bol tvoj pokus, skusal si, jasne treba skusat, kombinovat, aj ja som tento rok skusala zavarat v bio kvalite uhorky aj kompoty, ale len po par poharoch na skusku ako to dopadne a recept zverejnim ak vsetko dobre dopadne,,,,nic v zlom, ale navrhujem aby si recept zmazal alebo upozornil v recepte co sa ti stalo, aby niekto neskusal a potom nebol sklamany
aroooo
@klaura ,veď ani ja som ich prvý krát nesterilizovala, len zaliala vriacim nálevom,zatvorila a otočila hore dnom, ale ku koncu asi nebol taký vrelý a nevznikol mi tam ten podtlak aby chytilo riadne viečko,aj my sme zvykli nakladať uhorky do 4-5 litr.pohárov, zaliať prevareným dekom, zaviazať celofánom a vydržali aj rok a aké boli dobré, no tieto teraz vyzerali dosť "nebezpečne" 2 vyduté viečka a vo zvyšných zakalený nálev, tak som radšej dlho nečakala a konala.
szavla
Szavla teraz
V decembri mi zomrela manželka. Ja som vždy len oberal a víčkoval. Višne mám krásne už dobre dozreté ale neviem ako sa zavárajú - sterilizujú či čo.Všade sú len čerešne alebo zavarené višňové ingrediencie k jedlám či koláčom. No veď mi poraďte ako sa zavárajú, lebo mi zhnijú vo vedre. Čo s pohármi , ako to umývať ?, koľko cukru - niečo som čítal aj o soli !
Prvý raz to chcem urobiť, ale 56 rokov bola v kuchyni vrchná moja žena! Ja som len kúril a svietil, vynášal, odnášal do pivnice dvíhal ťažké - no a jedol. Veď moja žena by ma k tomu ani nepustila. Ja som ju zasa nepustil do mojej domácej dielne, lebo by mi poprevracala "vercajk" . Tak napíšte niekto že : ja to robim takto : . . . , a takto. Ale nie že; dám do pohára vodu, višne, cukor, sol a dám sterilizovať. Ale od začiatku ; poháre si pripravím takto; ... vody toľko;... cukru; toľko; variť minút toľko. Dajte mi návod a ja odletím aj s helikoptérou. ! Treba si uvedomiť,že na svete sú aj chlapi, čo sa starajú väčšinou len o chlapskú časť robôt okolo domu (opravovať ,udržiavať, štepiť, kosiť, skleník, ploty, veliká záhrada a ešte aj frflú, keď ich žena zavolá na hotový obed, lebo musia dokončiť robotu! Hovorí sa ,že s vekom človek múdrie. Figu borovú. Idem mať 80 a bez návodu neviem spraviť ani zápražku.
Tak mi prosím poraďte alebo link, či kde to najdem. Zatial sa mi to nedarí.

@zareaguj
1x mitzy