Varenie

Pomalé pečenie mäsa

daniela15 - fotkadaniela15, 30. septembra 2021

V sobotu máme rodinnú oslavu, bude nás dosť veľa a tak si musím všetko dobre rozplánovať. :-)
Chcem robiť toto mäsko -  varecha.pravda.sk/recepty/bozske-maso/31526-recept.html....

A tu mám trošku problém. Potrebujem upiecť asi 3,5 kg mäsa, nakrájam ho na hrubšie plátky. Aby som mala čas na iné, chcem ho dať do rúry na pomalé pečenie. Poradíte, na koľko stupňov a ako dlho piecť, aby bolo mäkkučké a šťavnaté? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

daniela15
Naozaj nikto nepečie pri nižších teplotách? Veľmi by mi to pomohlo. Škoda, že som to nevyskúšala skôr len pre domácich, ale vymyslím si to rovno na oslavu.
zolik
Skoda, ze si nedala dotaz skor. Mam knihu Slow Cooking. Pozriem ci nieco najdem. Dam vediet
evanaaa
@daniela15 , skúsim takto - ak to budeš mať prikryté, podliate tak, aby tej šťavy bolo v pekáči dosť (vody) a nemusela si odokrývať, mohla by si piecť mäso napr. aj pri 150st., možno menej, neskúšala som, len treba dodržiavať jedno pravidlo: Ćím nižšia teplota, tým dlhšie pečenie. No vcelku záleží aj od druhu mäsa a množstva. To tvoje by potom trvalo najmenej tri- štyri hodiny pečenia, alebo aj viac. Možno sa nájde niekto skúsenejší, kto ti poradí z vlastnej skúsenosti, lepšie a presnejšie.
zolik
Po 1. mas ho uz v Marinade?
Po 2. piekla by som ten kus mäsa v celku. Na platy sa rychlejsie vysusi
Po 3. moja kniha pise v celku pecene 3kg = 4,5-5 hod a to nasledovne:
1. prvych 20 min na 220C
2. podliat (vino, vyvar,voda,pivo)
3. teplotu stiahnut na 140-160C
4. cca na 4-4,5 hodiny nechat v trube a v rozmedzi kazdych ca 30 min podlievat, aby bola vzdy tekutina v pekaci.
Moja skusenost. Vzdy je lepsie piect mäso v celku.
zolik
@zolik (30.9.2021 22:06)
Ja a moja kniha/moja biblia slow cooking Ti prajeme aby sa Ti oslava podarila. Bolo by mile keby si dala spiatocnu väzbu ako sa vydarilo. Vela stastia a vareniu Zdar!




tomeska
@daniela15 (30.9.2021 19:24) našla si šikovný jednoduchý recept, tak sa ho drž. Improvizácia sa niekedy nevyplatí,a zklame ,ked' to nepotrebuješ. Ak máš dost' času na prípravu, uber teplotu o +- 20°C a pridaj asi 1 hodinu pečenia. Plecko sa pečie celkom rýchlo , tak ho aspoň hodinu neodkrývaj. Potom skontroluj a uvidíš ,ako pečenie pokračuje. A v tomto recepte je fakt lepšie maso pokrájat' , budeš vidiet' kolko a ako velké máš porcie.
Tak nech sa podarí a peknú oslavu a dobrú chut¨.
daniela15
Jej, ďakujem za rady. Mäso je naložené, urobila som plátky, mne to tak obyčajne viac chutí. Skúsim piecť na 160 stupňov, dúfam, že mäso bude šťavnaté a bude chutiť. V nedeľu dám vedieť, ako to dopadlo. :-)
1x zolik
daniela15
Tak tu sú moje prvé skúsenosti s pomalým pečením mäsa. Mäso som začala piecť pri teplote 140°C teplovzduch, vkladala som do studenej rúry a po 2,5 hodine som sa prvý krát pozrela, ako to pod alobalom vyzerá. Keďže sa mi zdalo, že by mäso mohlo byť aj mäkšie, pridala som teplotu na 160°C. Celkove som piekla asi 5 hodín a mäso bolo presne také, aké som ho chcela, mäkkučké, šťavnaté, výýýborné.
Recept vrelo odporúčam, aj keď ja som ho trošku upravila - bála som sa naliať tam skoro liter kečupu, keďže som piekla niečo cez 3 kg mäsa, tak som dala kečupu asi 200 ml (viac som ani doma nemala) a pridala som ml. červenú papriku. Spomenula som si, že mám niekde založený recept na šumavské bravčové mäso, kedysi som si ho zapísala, tak som podľa neho pridala do marinády 700 ml vody. Aj keď sa to zdalo veľa, nakoniec to bolo super, nemusela som ani podlievať ani polievať, aj šťavy bolo po upečení dosť. Nebojte sa, kto by skúšal, vody veľa, ale výsledok na "1*".
Len škoda, že na fotenie mäsa som úplne zabudla. Možno nabudúce, lebo určite ho budem robiť už len tak.
holcina
Ešte sme takto neskúšali pripravovať mäsko, no mnoho krát sme sa na to tak povediac chystali. Snáď sa k tomu raz aj ozaj dostaneme