Rôzne

Polské potraviny

astheart - fotkaastheart, 7. mája 2013

Všichni se teď zlobí na Poláky a kvalitu polských potravin. Věřte mi, strávila jsem v Polsku (Varšava, Štětín a Krakov) hodně dní a vím, že polské potraviny jsou kvalitní. To, co se však dostává do našich obchodních řetězců, je šmejd a odpad, který řetězce záměrně kupují, aby dosáhly co největších zisků. Podívejte se na tohle a uvidíte, že i u Poláků si vyberete lahůdky:  www.krakowskikredens.pl/index.php...

@zareaguj


Diskusia k téme

silvi
pripájam sa rukami nohami zubami aj nechtami. Kto má na to nos, vie nakúpiť výhodne kvalitné potraviny a lacný benzín, ten však už taký kvalitný nebude.
alena45
veď aj ja si to myslím, že to ide na hlavu reťazcov.
prhlavka
@astheart všetko čo píšte je pravda...k nám sa dováža len odpad, ale za to si si môžme sami, keby sa to nekupovalo, nikto by to nedovážal, ale ako všetko, každá minca má dve strany...ono sa o kvalitnom a zdravom dobre rozpráva, pokiaľ človek nemusí obracať každé eruko 2 krát...ale je to smutné, bo idem do obchodu a strávim tam 3 hodiny...za prvé že musím hľadať slovenské výrobky, za ďalšie čítať etikety(aké éčka, zložky, tvoria surovinu) a zrovnávať si v hlave, koľko peňazí tam zase nechám, dohromady za nič...
marianne
Ved nikto netvrdi,ze nemaju kvalitne potraviny,len ich neposielaju na Slovensko:-) Minule som pocuvala na TA3 nasho ministra,kde hovoril,ze Poliaci rozdeluju svoje potraviny do troch kategorii: 1.su spickove a kvalitne potraviny,ktore idu do krajin zakadajucich EU.(Nemecko,Francuzsko,Taliansko,Holandsko,Belgicko,Luxembursko aj Anglani viem,ze tam mali dobre vyrobky...) 2.kategoria tie si nechavaju pre domacu spotrebu a 3. ten smejd ide krajinam byvaleho bloku.A kedze je dopyt,preco by to nedali? Ludia si kupia namiesto maslovych susienok,radsej nejake lacnejsie a kedze su lacne nemoze tam by maslo..ale rozne nahrady a dochucovadla...tak to je ponuka -dopyt,za to nemozu Poliaci ale my,lebo tie potraviny idu,keby nesli,nedodavali by......
astheart
Přesně tak. Jenže nekupovat by musely řetězce; zákazník totiž sám těžko pozná z čeho jsou potraviny vyrobeny. A řetězce zákazník zajímá jen tehdy, když utrácí. Skoupí tedy to nejlevnější, přihodí si marži jako u kvalitních potravin a stejně to ještě pro lidi vychází levně, takže to koupí. No a když už jsou v tom supermarketu, většina z nich koupí taky něco, co vůbec nepotřebuje. Suma sumarum, řetězce "odrhnou" nás a mnohdy i ty Poláky.
irenaw
veď to vieme, že to nie je o Poliakoch, to je
1. o zisku: hocikto predá šmejd, ak vidí, že ho kúpia. čo sa on trápi, hlavné je, že zarobí. svojim deťom to doma isto nedá jesť, zo zisku si kúpi lepšie. a prečo by od neho nekúpili, keď majú istotu, že predajú ďalej so ziskom. a tiež to nedajú jesť svojim deťom... a tak ďalej, kolotoč.
2. o prioritách: mnohí nariekajú, že nemajú peniaze a v košíku kola, keksy, polotovary, ohromné množstvá a potom ide mnohé do koša... aj to je na dlhú debatu.
3. o používaní zdravého rozumu a to je hlavný kameň úrazu... to ani nejdem ďalej rozpisovať, lebo ma hnevá, akí sú ľudia naivní, či pohodlní, či ako to nazvať...
lolina
Škoda že na Slovensku máme málo vlastných zdrojov, veľa potravín su z iních krajín niektoré sú kvalitné a niektoré nie a tie kvalitné potraviny sú niekedy aj o mnoho drahšie.
astheart
Potravinami se obchoduje od doby, kdy člověk vymyslel směnný obchod.... Nikdo nemá všechno. Kromě toho, když jsem chodila na zákl školu, byly na Zemi necelé 3 miliardy lidí, a dnes je to trojnásobek. Půdu nenafoukneme, spíš jí ubývá na úkor měst a průmyslu. Musíme se tedy čím dál víc snažit, abychom se uživili, a nikdo nemůže dělat všechno, ať už kvůli přírodním podmínkám, nebo protože musí pracovat intenzivně. Pak se obchoduje. Nicméně, v obchodě by měla platit etika. Platím za množství, dopravu a skladování a kvalitu. V honbě za penězi se všude najdou podvodníci. Prodat s co největším ziskem a pomluvit a zničit konkurenci, aby lidé kupovali u nich. Jde o to jim nenaletět. Kolem Polska a jeho zboží je skoro hysterie. Chtěla jsem jen říct, že to zdaleka není tak špatné s polskými potravinami, jak se o nich teď povídá. Nekvalitní zboží často pochází i z jiných zemí a nezřídka i od tuzemských výrobců.
aretta
Jednoduchá pomoc, už asi dva roky zásadne nekupujem nič poľské. Môže byť akokolvek lacné a výhodné, rodinu si priotráviť nemienim. Dosť svinstva pojeme ked o tom ani nevieme, tak načo riskovať aj vedome.
lusinkab
@astheart ono sa pri kazdej prilezitosti kde sa da u nas na SK nadava na Poliakov,ze ake maso k nam dovazaju atd. zaujimave je,ze ked maju take svinstvo ako si niektoi myslia tak sa o tom rozprava len u nas a pravdu povediac nikde na zahranicnych mediach som sa s nicim podobnym nestretla. Za to ake potraviny kupujeme v obchodoch nemaju na zodpovednosti poliaci ale slovensko a nasa uzasna vlada. :-) 6 rokov som zila v UK a ak som chcela nieco podobne tym nasim produktom tak som nakupovala u poliakov.
babidka
Myslim , ze je zbytocne nadavat na kdekoho - na Poliakov , na vladu , na priekupnikov ci na "ziskuchtive "retazce . Chodievame dost casto do Polska /mame to blizko/ a veruze tam nakupujem aj potraviny . Aj po vsetkych tych skandaloch . Mam "svoje" overene obchody kde kupujem niektore potraviny ktore u nas nekupim alebo ktore mam rada a "ich" mi chutia viac . Za ceny porovnatelne ako u nas . Poznam aj "obchody pre Slovakov" kde sa da nakupit za smiesne ceny a kde sa tovar doslova neohreje - no nekup, ked je taky lacny !! Aby boli plne brucha za malo penazi -bez ohladu na kvalitu . A nech mi nikto nehovori , ze to kupuju iba slabsie socialne vrstvy - socialne slabi nechodia na novych autach roznych znaciek , nenakupia naraz 10 kg kur.stvrti , cele brav. stehno alebo plece a 5 kg blok tvrdeho / a lacneho/ syra , niekolko kil klobasy :-) Hlavne aby bolo doma! No a obchodnici to vyuzivaju - bez zisku predsa nikto obchodovat nebude . Ved ked je kto kupovat - tak to vyuzivaju a mnohi poriadne zneuzivaju .TOTO nema nic spolocne s tym , ci su tie potraviny z Polska , Rumunska alebo z Nemecka . Ved aj v Nemecku aj Holandsku boli skarede potravinove skandaly - ale po par dnoch kriku odrazu vsetko zmlklo . Poliakov vsak omielaju stale dookola . Mne to pripada trosku ucelove - nasinci kupuju potraviny v Polsku alebo z Polska hlavne kvoli cenam . No a samozrejme - nasim vyrobcom aj obchodnikom to vadi . Ved zisky chcu aj oni ...Preto stale dookola v mediach rozoberaju polsku "nekvalitu" ...Ale naozaj su na vine IBA Poliaci ?????
Zacnime od seba ...
Byvam na dedine. Dorobime si mnohe veci sami .Aspon vieme co jeme .Ale - pozriem sa okolo seba a vidim , ze zahrady okolo nas su zvacsa spustnute . Nuz- stari nevladzu .To je pochopitelne . Ale preco nerobia mladi ? Ludi co prichadzaju tak neskoro z prace , ze by teoreticky nestihali pracu na zahrade je iba zopar . Ale ti praveze maju zahrady vzorove , nasadene zemiaky aj zelenina . Paradoxne - neupravene a puste zahrady maju ludia ....co nikde nerobia . Vraj sa im to neoplati - ved v L...i, K.......e,T...o je vsetko take lacne .....!
Neusmievam sa . Rozculuje ma to !
silvi
@aretta skús nakúpiť v PL a nič sa ti nestane, jedine, žeby si kupovala kury z auta. Inak tam je všetko v poriadku, sami seba tráviť nebudú
enge149
link som si prečítala a súhlasím,iba ku nám sa dovážajú "šmejdy"tam kúpite kvalitné potraviny,dokonca aj naše,chodíme iba raz za rok,ked som v Tatrách,je to blízko a poznáme obchody aj obchodníkov s kvalit.poľským aj nemeckým tovarom,tie nemecké čokolády čo sa vozia ku nám sú lacnejšie ako u nás,teraz sme si zakúpili zájazd Krakow a tešíme sa/cez zľavu dňa,aj hotely sú lacnejšie ako u nás/študuje tam neter v Krakowe na Univerzite a poslala nám také super poľské kvalitné čokolády aj bonbony/to ja som fajinová a čítam zloženie/,naozaj boli veľmi dobré aj zloženie bez kon.látok,belgická čokoláda vyrobená v POľsku,myslela som,že ich hľadala kôli mne a výžive v obchodoch,ale nemala čas akupila ich v obyčajnom malom obchodíku,jediná nevýhoda,nemajú pitnú vodu...teším sa na zájazd a potom napíšem hodnotenie..
astheart
@enge149 , v Krakově se ti určitě bude moc líbit! Skoro ti závidím, já teď nejezdím a stýská se mi..... Užij si to! :)
enge149
ďakujem pekne,už len počasie aby vyšlo,aby sme sa tam nevyzimilii",máme v hoteli aj raňajky buf.stoly,tak môžem zhodnotiť..