Kuchyňa a vybavenie

Pokazená rúra - pomoc!!!

bonpari - fotkabonpari, 23. februára 2013

Skôr ako zavolám opravára a vyhodím zato určite nemalé peniaze,
chcem najprv prediskutovať s vami, čo sa asi mohlo stať. Rúru som
nekupovala ja, kúpili sme byt, kde už bolo aj zariadenie. Podľa
manuálu, ktorý z nej zostal by mala mať už okolo 8 rokov, teda
záruka je ta tam. Doteraz fungovala v pohode asi štvrť roka. A to
som v nej robila už všeličo. A zrazu sa začala sama od seba vypínať.
Nadstavím čo treba, zapnem. Všetko ide, od svetla, cez ventilátor až
po teplo. Potom sa z ničoho nič po 10 minútach vypne a nič
nefunguje. Zistila som, že keď ju nechám otvorenú, aby čo najskôr
vychladla, znova ide zapať, ale opäť len na 10 minút a tak dokola. Ak
už teda chtiac nechtiac chcem niečo spraviť, musím postupovať
takto na etapy. Ešte som si všimla, že vždy, keď sa vypne, tak v nej
niečo akoby pukne. A potom, keď to pukne znova (neviem ako inak
definovat ten zvuk), tak viem, že pôjde zase zapať. Rúra je elektrická
vstavaná elektrolux. A teraz poprosím vaše tipy na problém.
Prípadne nejakú rady. ĎAKUJEM

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
tak ma napadlo, ci to nemoze byt tepelna poistka, ale mozno sa mylim, nie som odbornik
slosik
myslím si to isté, že je to tepelná poistka alebo termostat, vymeniť :-)
jan1950
V kazdom pripade si musis zavolat niekoho kto sa vyzna v elektrike a ten moze skontrolovat regulator teploty...niektore sa daju znova nastavit....to puknutie je asi regulator...keby bola tepelna poistka nefunkcna tak nezapne ohrev treba ju vymenit...
este raz,v kazdom pripade potrebujes elektrikara ktory vymeni regulator...
jan1950
nie regulator ....xi.....vola sa to termostat...
vini55
Nejedná sa náhodou o Elektrolux ? Táto značka a jeden model /číslo si nepamätám/ je známy touto poruchou. Pokiaľ máš známeho šikovnejšieho elektrikára, tak by s riešením tohoto problému nemal mať väčšiu prácu /potrebuje zhruba 30cm vodiča so silikónou izoláciou 2,5mm a 4ks nastrkovacie svorky, prípadne lámacie svorky 2,5 / Zavoláš servis a naúčtujú ti aj dátum opravy. Nejedná sa o nič zložité- pokiaľ si odborník, je dobré, keď pri oprave bude mať aj teplomer na znovunastavenie termostatu, ale pri väčšine opráv nebol potrebný.
Dúfam, že ti moje znalosti trochu pomohli, ale až by si ešte potrebovala s niečím poradiť rád pomôžem /email/.
babidka
Kamaratka mala s rurou ten isty problem a vraj to opravili rychlo . Cestovne naklady opravara boli vraj vyssie ako samotna oprava :-)Termostat je zle nastaveny /aspon tak som tomu rozumela/ a trebalo ho celkom vymenit . Odvtedy vraj ide dobre .
sovka62
Nevie, či má digitálne nastavovanie. Ak áno, skontroluj, či si náhodou nenastavila čas pečenia na 10 minút. Ak nie, asi už len ten opravár. Mne sa pokazila rúra značky Fagor, písala som mail do organizácie, ktorá má robiť záručný aj pozáručný seris, odpoveď nula. Opravil ju bežný opravár od nás, spoza rohu, za prácu vzal 15 € (a hodiny, ktoré boli pokazené, stáli 70€, no čo narobíš?).
hamrik
Jednoduchá odpoveď: Zavolať overeného opravára ktorý vie urobiť opravu kvalitne a nepripočíta do ceny veľkosť topánky :)
bonpari
Jee dakujem, som ani necakala tolko reakcii. Kedze zijem pre mna v cudzom meste a nikoho tu okrem priatela nepoznam, asi to vidim naozaj na toho opravara-elektrikara. Len sa bojim tej ceny, ale nenarobim s tym asi nic. A je to elektrolux.
jeka
No ja mám tiež tuto značku rúry a je to naozaj zvláštna značka,tiež jej neviem prísť na chuť najmä pri pečení zákuskov,zapnem ju a ked nepostrehnem blikajúce svetielko tak môžem čakať aby sa zohriala,má to asi detskú poistku.Nech sa ti ju podarí opraviť.
afataga
potom daj vediet co jej bolo, som strasne zvedava :-)
bonpari
Uz to mozno nikoho nezaujima, ale konecne tu mam vysledok :) Zavolali sme uja, ktory robi pre electrolux a ten nam po pozreti povedal, ze nam odsiel nejaky ventilator, ktory chladil ruru pred predhriatim. A kedze bola prehriata, vzdy sa sama od seba vypla. Vymenil nam tam ten pokazeny ventilatorcek, lebo to bolo len nejake male teliesko, asi pri termostate alebo kde a okrem toho vymenil aj nejake tesnenie, co nam tam chybalo. A predchadzajuci majitelia netusim co porobili s linkou (byt sme kupili ), kedze bola klesnuta a tym padom aj sporak nakloneny sikmo a rura vytrcala z linky, kedze je zabudovana. Tak dokonca aj to nam vsetko ponapraval. Velmi mily ujo a vypytal si za vsetko len 30 eur. Tak sa tesiiim, ze mozem zase vypekat, lebo kupovane zakusky nie su to prave :)
afataga
no hura, takze dobre to dopadlo a aj cena sa mi zda, ze da sa prezit
rockovymatador
Zdravím varecháčov,varecháčky.Tiež máme rúru elektrolux.Funkčná bola 12 rokov a pred mesiacom akoby uťal.Programy sa dajú nastaviť,keď zadáme OK,ťukne a dosť.Prišli dvaja majstri /akože/a nevedeli čo s ňou,ale euríčka zobrali.Takže takto.Krásne dni všetkým.
kimlo
@rockovymatador (29.1.2022 15:28)

No u mna by s tymi euríčkami asi nepochodili… neplatím za služby ktoré mi neprinesú osoh.