Rôzne

Pocta kyslej kapuste.

stefanm - fotkastefanm, 22. augusta 2013

Už je to skoro mesiac čo sme vyčistili nádobu od kyslej kapusty ročník 2012-2013 a bude to trvať ešte aspoň dva mesiace kým sa "urodí" čerstvá . Tak sa nečudujte , že mi chýba a vzdávam jej tohotýždňovu "poctu" . Zaslúži si tento krátky referát .

Tak ako ďakujem mamke , že , priblížne 1.mája 1953 , asi hneď po veselici , ockovi „dala“ (narodil som sa 2.2.1954) a ockovej spermií , ktorá vtedajšiu etapu vyhrala a umožnila tak , že som vznikol ja , tak ďakujem prírode ,že vymyslela proces „kvasenia“ !

Bez tejto možnosti by sme boli ochudobnení o také gurmánske artefakty ako je Segedínsky guláš , Kapustnica alebo Koložvárska kapusta a iné . Ale hlavne naše telo o potrebné vitamíny (tuším , že „C“ a "B12“ ?) ktoré kvasená kapusta obsahuje . A preto nakladajme , tlačme do suda a kvasme . Neohŕňajme nos nad nepríjemnou vôňou , vôňa pominie ale chuť , tá sa v nás zakóduje a ostane naveky . Každý , kto aspoň raz ochutnal toto „dielo prírody“ na jej chuť nezabudne a nehľadiac na následky nadúvania , po nej stále túži .

Nastáva čas , keď je potrebné prekontrolovať či nám nezhrdzaveli nože na , po predkoch zdedených hublíkoch na kapustu , preveriť nádoby do ktorých budeme tlačiť kapustu či tam náhodou nemá pán domu schovanú fľašu vodky a objednať sa na pedikúru , lebo termíny sa krátia a nohy je potrebné mať bezchybne pripravené . Netreba zanedbať ani zdravotnú starostlivosť , zájsť na „cievne“ a dať si vyšetriť kŕčové žily . Človek nikdy nevie ?!?!

August končí , väčšina z nás využíva september na dovolenku po dovolenkovom období a relaxuje po odchode vnúčat do bežného života .
Preto je načase začať sa pripravovať na októbrové tlačenie kapusty .

Vážme si fenomén a silu prírody a nepodceňme prípravu na výrobu tejto gurmánsky chutnej a zdravej suroviny . Doprajte si aspoň raz za čas kvasenú kapustu . Patrí jej chvála . Milujem kvasenú kapustu !!!

@zareaguj


Diskusia k téme

slavnicanka
Aj celá moja rodinka miluje kyslú kapustu,a Ty si ma pobavil hlavne tým druhým veršíkom:)))
rulik
nevyčerpateľná studnica múdrosti, dík za pripomenutie
domacapani
Tak veru tak. Kvasenie ci v takej podobe, alebo inakej je velmi dolezite. Niektori bez slivovice nevedia prezit. -:)
kopretina
Moc pěkná připomínka. Vzpomněla jsem si na film Vlčí jáma, kde bylo nakládání zelí krásně a bohužel i smutně uvedeno. Ale jinak kysané zelí nemá chybu - segedín, vepřoknedlozelo, zelňačka, kachna, husa a salát z něj - skvosty slovenské a české kuchyně.
kuchticka
Kysane zeli!!!! = kvasena kapusta,
Ach aka to "zdravota" a dobrota!!! Nikdy nezabudnem ako sa u nas robievala... Na spodok suda dal otecko tvrde, sladke jablka a zacal process ostatneho plnenia sudu (becky v Cechach a na Norave). Samozrejme nesmel chybat chren, ktory tejto dobrote dodaval spravnu pikantnost (riz) a obohatil to vsetko nesmiernym mnozstvom vitaminov a mineralov. Ked bolo zeli-kapusta dobre zoslapane a nafutrony sud=becka, otecko zatazil vyumyvanym kamenom a process kvasenmia zacal.
Uz si nepamatam ako dlho sme museli cakat na vysledok tohoto prirodneho procesu aby sme mohli ochutnat, ale bolo to vzdy dobre!!!. nepotrebovali sme v zime kupovat drahe a nedostupne juzne ovocie (pomerance atd.)
Toto je pre mna velmi pekna pripomienka mojeho detstva - NOSTALGIA>
hannah22
správna a trefná pripomienka , je to pravda pravdúca... dík...... :))
manya
pripomenul si mi časy dávno minulé, keď som v bočke čerstvo umytými nohami tlačila kapustu. Dnes si natlačíme do kameninového súdka, domáca je domáca, dnes som uvarila poslednú z minulej jesene.
hubata
Kyslej kapuste patrí tiež úcta akú si zaslúži: pre slovákov, čechov, moravákoch a maďarov je to zdroj vitamínov v zime a dajú sa z nej robiť neskutočné dobroty. Takže súhlasím so @stefanm : tlačme, tlačme, tlačme!