Rôzne

Piškótové cesto

fiby - fotkafiby, 5. marca 2014

Často robím na rôzne spôsoby piškótové cesto napr:
10 vajec, 10pl.polohr. múky, 10 pl.kryšt.cukru. Upečie sa mi perfektne, ale po vybratí z rúry mi veľmi klesne cesto-prečo?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Asi ho z rúry vyberieš príliš skoro. Takýto jemný biskvit sa dáva do plechu (formy), na ktorom sa vymazáva len dno, boky ostanú suché. Biskvit by mal byť riadne upečený, keď sa cesto oddelí od bokov plechu (vznikne tam medzierka). Potom by už klesnúť nemalo. Podľa mojich skúseností to takto funguje.
frezia
Mozno ho pecies prirychlo. Ja korpus peciem na 160 ° C, 50 - 60 minut.
Vzdy zostane pekny vysoky.
eviana
Mne sa to stávalo s tortovými korpusmi kedysi, že boli krásne vysoké a keď som ich vybrala spľasli... potom som niekde čítala, že nevybrať hneď z rúry, len ju nechať otvorenú a nech tam pomaličky vychladne... skúsila som a odvtedy nemám problém.
fiby
@sovka ,frezia aeviana, všetko čo ste spomínali robím, resp. mám odskúšané, ale mne to neplatí. Nedávam veľa múky?
fiby
Dokonca aj buchty na pare kle´d robím a vyberiem ich pekné guľaté, odrazu sa mi pred očami spľaskujú.
sovka62
Lyžicový biskvit (jedna lyžica múky a cukru na jedno vajce) je najjemnejší z biskvitov, múky určite nie je priveľa. Ešte by bolo treba vedieť ako ho robíš, či žĺtky a bielky zvlášť, či obrátený, sneh z bielkov a cukru, potom pridať žĺtka a múku, či celé vajcia na raz s cukrom. Ale podariť by sa mal tak či tak.
Parené buchty po vybratí z paráka, treba popichať, vtedy nespľasknú a treba dbať na dĺžku kysnutia. Ja zmiešam všetky rísady, nechám 15 minút podkysnúť, potom ešte kysnú 30-40 minút a idú nad paru. Robievam ich aj 50 ks a občas mi posledné tiež spľasnú, myslím si, že sú už prekysnuté.
olinecka
Ja pečiem na 200 stupňov 20 minut,ale nikdy neotvaram rúru kym sa neupecie cesto vtedy klesne keď ešte nie je hotove.Pridavaj kryštal cukor a podari sa.
rulik
som laik, ale tých vajec nie je nejak veľa?
rulik
a ešte drobnosť od mojej manželky, vraj vajcia s cukrom dlho miešať, mne sa väčšinou nechce
ancicka
Ked robíš s 10 vajec,síce to je jedno s koľko,tak pridaj o jednu-dve lyžice múky viac,to neuškodí.
Prvých 10 min rúru neotvaraj!Ked otvoríš rúru,tak prstami zatlač jemne piškotu.Ked ti ostane otlačok prstov na ceste,tak ešte nechaj 2-3 min dopiecť,to tiež záleží s koľkých vajec pečieš.Ked pritlačiš prstami piškotu a ti jemne zašuští a otlačok ti neostane,tak piškotu vyberaj.Tiež netreba dlho nechať v rúre,lebo piškota sa vysuší.Skúšaj!Skúšaj!
jeka
Skús pridať vodu ,čo to urobí ,a neostáva ti len skúšať .
evanaaa
Rúru neotváram aspoň 20 minút, ale záleží aj na iných faktoroch. A - @rulik , je jedno, koľko vajec, ak je k tomu primerane aj dávkovanie ostatných surovín, najmä systémom koľko vajec, toľko lyžíc múky a cukru, ale možno záleží aj na veľkosti tých lyžíc, preto je dobre,ako radí aj @ancicka , pridať múku.
mara8
I mě se zdá že je málo mouky na tolik vajec,záleží taky na velikosti vajec.Já dávám ,kolik váží vejce o něco míň mouky a cukru ještě o něco míň.Přidávám trošku horké vody a většinou šlehám bílky i žloutky zvlášť.A cukr rozdělím do obojího.
fiby
Ja tiež robím bielka a žĺtky osobitne. Skúsim pridať 1-2 pl múky.Ďakujem za rady dievčence.
elka21
Ja si myslím, že chyba je aj v množstve 10 vajec naraz, pretože je to veľké množstvo cesta a kým na okrajoch sa rýchlo zohreje, v strede to nejde tak rýchlo a preto sa zle prepečie, nikdy nerobím z viac ako 5 vajec naraz a len kvôli prepečeniu - to je moja skôsenosť.