Varenie

Piskotove cesto

dorotejka - fotkadorotejka, 13. augusta 2013

Mile zienky, gazdinky, ale aj sikovni pani.
Neviete mi prosim niekto poradit, preco s ami vzdy zadrhne
piskotove cesto? Robim ho tak, ze vzdy zltka vymiesam s cukrom,
pridam olej atd a z bielkov si samostatne vymiesam husty sneh
(mama ma ucila, ze ked ho otocim, tak musi drzat v miske, vtedy je
akurat). No a tento sneh si uz potom do ostatnych zmiesanych
surovin zamiesavam lahko vareskou. Vzdy sa snazim, aby suroviny
mali izbovu teplotu a davam aj trosku prasku do peciva. Ruru si
vyhrejem na 180 stupnov a cesto do nej vlozim. Nikdy ruru
neotvaram skor ako po 15-20 minutach a aj tak mam vzdy cesto
zadrhnute. Uz ani nechcem z neho nic piect. Ak mi viete poradit, bola
by som velmi vdacna.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Nevidím, kde robíš chybu, všetko by malo byť správne. Namiesto varešky na zamiešanie snehu do žĺtkov síce používam cukrársku metlu, ale ak tou vareškou veľmi netlačíš, ani to by nemala byť zásadná chyba.
Možno pomer surovín, ten si nenapísala, ale ak dávaš PDP, biskvit by mal vyskočiť aj s väčším množstvom oleja.
luss44
milá @dorotejka , ja vždy najprv vyšlahám sneh z bielkov s cukrom, potom postupne zašlahám po jednom žĺtky, príp.olej ak je v recepte a nakoniec metličkou múku s práškom do pečiva, ale to tak zľahka. Skús a uvidíš, alebo popozeraj tu na Vareche viac receptov, určite sa podučíš, veľa zdaru a nevzdávaj sa :)
smejkad
pridam sa - mne sa velmi osvedcila jednoducha overena nepiskota tu z varechy, robim s nou kadejake krkolomne kusky - farbim, muffinujem, pridavam cokoladu ci hrozienka a zatial nikdy nesklamala napriek tomu, ze postup je ovela jednoduchsi a menej pracny ako pri klasickej piskote
amelie
@dorotejka , ja do piškótového cesta nedávam nijaký tuk. Žĺtky vymiešam s 1 pl teplej vody a s cukrom (1 vajce=1 pl cukru). Potom pridám toľko pl múky, koľko bolo žĺtkov, dobre vymiešam a zľahka vmiešam tuhý sneh z bielkov. Ak robím tzv. Janovskú piškótu, vymiešam celé vajcia s trochou teplej vody, pridám cukor, oleja asi tretinu váhy vajec a nakoniec preosiatu múku s práškom do pečiva. Do pravej piškóty bez tuku (väčšinou na rolády) prdopeč nemusíš pridávať.
marcy
@luss44 presne takto robím,výborná kvalita a rýchly výsledok :)...nebude problém v rúre ?
stacy77777
@dorotejka - ja robievam už veľmi dlhé roky piškótové cesto bez oleja, masla, s vodou,buď čisté,alebo kakaové, môžem do neho pridať čokoľvek,kávu, rozpustený karamel, mak a vydarí sa vždy. Recept mám z časopisu Život naozaj veľmi dávno,možno aj 20rokov.  varecha.pravda.sk/recepty/ovocne-kocky-s-jahodovym-tvaroh...
íklad tento koláčik som s ním robila,alebo tento  varecha.pravda.sk/recepty/kavove-rezy-fotorecept/43584-re...
Ak pomôže,budem rada...:-))
dorotejka
Dakujem dakujem dakujem. Poskusam a uvidim :D Ste moc moc zlate, ze ste mi takto poradili. Bo davam piskotove cesto aj do tribitky a neni nic horsie ako ked sa kremy a vsetko podari, len cesto je divne. Dakujem este raz. Bo neviem, kde robim chybu, sesternica tiez robi z toho isteho pomeru a je to ok. A rurou? No neviem, teraz sme sa prestahovali, mame novu, mozno ta bude lepsia ako ta u priatelovych rodicov.