Rôzne

Pečenie na slepo

timara - fotkatimara, 14. októbra 2014

Vedia mi skúsené gazdinky a cukrárky poradiť, ako zrealizovať tzv. pečenie "na slepo" bez použitia strukovín? Ide o ten spôsob, kedy potrebujeme upiecť korpus z krehkého cesta a aby zostal pekne rovný a držal tvar, vystlie sa cesto pred pečením papierom na pečenie a zaťaží sa napr. sušenou fazuľou. Raz som to tak piekla, ale fazule sa pri pečení korpusu pripiekli a nebolo ich už potom možné použiť na varenie. Je mi ľúto takto znehodnocovať jedlo a zbytočne vyhadzovať. Preto ak je tu niekto, kto takto pečie a má iný spôsob ako piecť "na slepo", aby nebolo z toho viac škody ako úžitku, tak budem rada, ak sa o to s nami podelí. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
Ja nie som pekar, ale ked zoberem vydlicku a dobodam to cesto tak uvolnim paru a mam presne ten isty vysledok ako zatazovanim tzv. blind baking? ( tak robim bez fazule)
timara
@2010 no pôvodne som to tak chcela urobiť aj ja, ale stále som rozmýšľala nad tým, prečo by to robili s fazuľami, keby to stačilo takto? :))) možno preto, lebo sa na to cesto potom leje tekutina a tie dierky. . . ale zas pečením tá tekutá náplň stuhne, tak fakt neviem :)))
babav
@timara , ja pouzivam keramicke gulky urcene na tento sposob predpecenia cesta .Popytaj sa v predajni s domacimi potrebami, oplati sa kupit.Mozno pouzit aj ryzu(opakovane),ak ti je luto fazule :-).
@2010 ,v niektorych receptoch (napr.quiche) sa cesto pri predpeceni scvrkne a nie je dostatocne vysoke na obsah naplne...vtedy je blind baking potrebny.
babav
Amazon.com:Pie Weights:Home Store Kitchen......mozes kupit cez internet:-).
timara
@babav ďakujem za vysvetlenie aj za radu, nikdy som o keramických guličkách na pečenie nepočula . . . ale aspoň teraz už viem :)
alexdidi
Ja používam hrach a vôbec mi to málo strukoviny nevadí, že sa už nedá uvariť, veď ho potom zabalím a používam znova a znova....tak ako @babav guľôčky nato určené, pretože u nás ich nedostať. Keby sme len toľko potravín "vyhodili"....
janger
@timara , ja tiez nerada vyhadzujem potraviny...Ale tie suche strukoviny (tie iste) mozes pouzit velakrat....Na cesto dam papier na pecenie, na to nasypem strukoviny. A po upeceni to vysypem spat do krabicky a pri buducom peceni pouzivam znovu...Takze ich ozaj dobre vyuzijes :-)....Tiez som chcela poradit aj tie keramicke gulky, ale tu radu si uz dostala od @babav...
marcel83
Tiež si myslím, že princíp je v tom, zaťažiť cesto... Čiže keramické guličky sú ok. Celkom užitočná je aj ryža.
timara
ďakujem všetkým veľmi pekne za cenné rady :))
jozka2
Vsetky kolace z mastneho cesta ktore potrebuju zatazit,iba popicham vidlickou,nezatazujem a ani raz sa mi nestalo aby ho vyfuklo.