Varenie

Parené buchty

dandulka - fotkadandulka, 23. novembra 2012

Vie mi niekto poradiť, prečo mi parené buchty spľasnú? Sú pekné , keď ich dávam na paru, aj keď sa paria,no keď ich vyberám, tak je po paráde. Preto ich nerada robím, len doma sa ich dožadujú. Chutia im aj také, len ja nie som spokojná. Ďakujem .

@zareaguj


Diskusia k téme

vilmuska60
aj mne sa to stávalo, kým mi pani kuchárka z jedálne neporadila, že: keď dávaš buchty nad paru, voda musí stále vrieť....alebo: buchty dáš nad paru, ale musíš ich zakryť vždy suchou pokrievkou....toto bol môj dôvod zvráskavených buchiet...dúfam,že som trošku pomohla:)
helica
@dandulka , práve z tých istých dôvodov, parené buchty nerobím. Narobím sa a výsledok- akési nepodarky, no na porazenie. Ale kamošky mi poradili, že sa do cesta nesmie pridávať tuk a ihneď po otvorení pokrievky ich vraj treba 2-3 x prepichnúť tenkou ihlou, aby mohla uniknúť para. Nuž neviem, je to bez záruky. Iste sa ozvú šikovnejšie varecháčky a poradia nám obidvom.
veronikahu
chyba je možno aj v hustote cesta, neviem, ale mne sa zvyklo dariť, ale robila som ich klasicky na pare na utierke a nie na plechovom site, vrchnák som odkrývala vždy šikovne tak, aby voda z neho nestiehla na buchty....
izabella929
buchty sa ti preto spľasnú, lebo ti cesto dlho stojí a prekysne...ked robím parené buchy, cesto dobre premiesim, vykrojím iba toľko buchiet, koľko sa mi zmestí do pary a potom , kým sa mi paria 8 min. vykrojím si dalšie, nechám podkysnúť a tak dávam do pary...nevykroj celé cesto naraz, ale po častiach...nech sa ti podarí.-)
emmatessdad
mne splasnu vtedy, ak nahodou otvorim parny hrniec alebo sa voda prestane varit. Tiez robim z uplne cerstveho cesta, ktore kysne hodinku. Robim ich podla receptu z varechy, ale akosi mi tu uz 3 dni nejde vyhladat ziadny recept, tak neviem poskytnut link.
anna087
Veľmi sa mi osvedčil parný hrniec.Nerada som ich robila práve kôli utierke uviazanej na hrnci,ktorá sa mi neraz veru aj chytila.Teraz mám po probléme.Naozaj sa oplatilo investovať.
evanaaa
Pamätám, moja mama ich mala krásne a ako vata jemnučké, raz ich robila len na prianie jednej mojej kamarádky, ktorá ich zbožňovala, no jej mama ich nevedela robiť. A robila ich len na utierke, prikryté hrncom.
@anna087 , ta si ich práve kvôli tej utierke nechcela robiť, ale myslím, že sa aj tak dá, veď kedysi neboli paráky a aj knedle sa len tak parili. Ale nespomínam si, žeby ich popichala, škoda, už sa nemôžem spýtať.
mamimna
Ešte existuje jeden dôvod. Buchty spľasnú aj vtedy, keď je cesto rozvaľkané na tenko. Musí byť trocha hrubšie. Tiež som sa s parenými buchtami dosť natrápila, nepomáhalo nič, až keď práve tu na Vareche ktosi upozornil, že dôležitá je aj hrúbka cesta.
frezia68
Neviem preniesť link,ak chceš,pozri si môj recept z 1.5.2011.Asi mám šťastie,mne ešte buchty,ani knedľa nespľasli.Je pravdou,že robím len 2 knedle,či cca 15 parené buchty naraz,aj to ešte namrazím......,ale robím naraz.
havino
ja čo mám skúsenosť mne spľasli ked som mala prekysnuté cesto, ja ked robím knedle, vždy zamiesim viac aj na pár parených, len syn ich jedáva a to tak 3,4 viac nie,stavalo sa mi to ked som naraz vyformovala knedle aj buchty naplnila, kým sa odparili knedle a potom 8 buchiet, tie 4 posledné splasli, čiže teraz odparím knedle, cesto na buchty nechám v mise prikryté a až potom naplním a hned na parák, ja aj odokryť môžem,aj voda mi po nich sem tam poprská z pokrievky a nespľasnú , ja si myslím,že je to prekysnutým cestom
marienka44
ano, je to tak, ako hovori @Havino , lebo mne sa prva varka buchiet podari na vybornu a dalsia varka je taka zvraskavena. Posledne som na paracik dala peciaci papier a neprilepia sa, netreba paracik mastit. To je tiez odkukane z varechy. :-)
hoptula
Poradte mi prosim,recept mam z varechy,cesto krasne vykysne,ked sa varia buchty na pare su krasne nadychane,gulate,parim ich 10 min,akonahle odkryjem vrchnak,buchty spľasnu,akoby sa z nich vysal vzduch,su take vraskave,uz som skusala vselico,stale to dopadne rovnako,uz som znechutená,poradte,preco sa mi to stáva?
cuketa
@hoptula (15.4.2020 11:45)
Buchty "zvráskavejú", keď sa dlho varia. Vyskúšaj ich pariť len 6 minút. To platí pre buchty o váhe cca 70 g. Najlepšie je nastaviť si minútky. Samozrejme, ako píšu iní, treba, aby voda vrela. Jemným klopnutím prstom zistíš, či sú uvarené- ak sa ti prst zaborí, treba este variť.