Rôzne

Paprika

denyany - fotkadenyany, 15. júla 2014

Viem, že mnohí ste skúsení aj v záhradkárčení, nie len pri sporáku. A paprika je skvelá zelenina a nevyhnutná súčasť mnohých jedál. Ale k veci- moja mama zistila, že jej niečo požiera rastliny paprík zo spodu, od koreňa. Vyžiera to vnútro byle, ostáva len tenučký skelet, papriky hynú. Ukazovala sa dobrá úroda, tak mama polievala nanosenou vodou od susedov/jej studňa má málo vody/ a teraz toto! Tak vás prosím, či by ste mi neporadili, ak viete, o akého škodcu ide, ako sa ho zbaviť.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
@denyany , ste si isté, že sa jedná o škodcu? Nech si lámem hlavu ako chcem, neviem prísť na nič, čo by bolo schopné vyžrať vnútro stonky a skelet nechať neporušený. Akú farbu má tá poškodené stonka? Nie je zhnednutá?
Takto na diaľku sa radí ťažko, potrebovala by som to vidieť na vlastné oči, ale ak sú stonky tmavé, mohlo by ísť o sklerocíniové vädnutie. Nepestujete papriky viac rokov na jednom mieste? Nehnojili ste ich domácim hnojom, napr. slepačím? Ak sú vo fólii alebo skleníku, sú dobre vetrané? Odpovede na tieto otázky by mi mohli poslúžiť ako vodidlo k určeniu príčiny.
babidka
@sovka , uplne si ma zneistila ! My uz roky hnojime vsetku zeleninu kuracim hnojom /rozriedenym a dobre odstatym/ , v jeseni pridavame este kravsky .No a zatial nemame problemy .Myslis , ze by sa nam to mohlo vypomstit ? Papriky dopestujeme iba v skleniku , u nas je prilis chladno .
abdul
Vodou riedený kurací hnoj v rozumných koncentráciách paprikám väčšinou nevadí. Rastú ako zbesnené, len od dusičnanov aj v noci svietia. @denyany : a čo spodné listy ? Zvädnuté, do žlta a opadávajú ? Ak 3 krát áno = veľa vody. Inak posypať okolie paprík, prípadne zapracovať do zeme, no ako to volá, usadenina od kávy - teda ten spodok po vypití zalievanej kávy. Pri používaní všakovakých nescafé dnes asik úzky profil.
1x hubata
sovka62
@babidka , netreba sa plašiť. Organické hnojivo sa v záhrade rovná zlatu, hlavne ak sa používa správne, tak ako píšeš, zriedené a odstáte. Skllerocíniové vädnutie môže nastať pri prehnojení, ak ho používate v primeraných dávkach (a asi áno, keďže vaša paprika problémy nemá), je to určite prospešné. Samozrejme, u vás sa asi paprika pod holým nebom pestovať nedá, takže skleník, len ho treba riadne vetrať a nevytvárať podmienky pre množenie chorôb. A ak tú paprika nepestuje v skleníku roky na tom istom mieste, ale plodiny striedate, určite je u vás všetko v poriadku.
denyany
@sovka , ja som tie papriky nevidela, volala mi dnes poobede mama celá nešťastná. Ak si dobre pamätám, minulý rok boli papriky v inej časti záhrady a hnojom ani trusom hnojené neboli. A sú vonku, už pred 2 týždňami tam boli 2 na zjedenie. To vnútro stonky nie je vyžraté úplne celé, len časť,mama to prirovnala k náprstku, že to tak vyzerá.
denyany
@abdul , vodou to nebude. Vody je tam málo, neprší, tak papriku polievajú len veľmi mierne, aj to vodou navozenou v sude od suseda.
denyany
@abdul a tá usadenina z kávy je k čomu prospešná? Naozaj to neviem a zaujíma ma to.:-)
tiginko
našim známym vraj vyžrali všetky jahody odspodu larvy chrústov, nemali žiadnu úrodu. Videla som tie chúďatká rastliny, vyzerali presne tak, ako popisuješ ty @denyany. Vraj za to môže slabá zima
sovka62
@tiginko , pandrava, teda larva chrústov, je hrubá a veľká asi ako mužský palec. Neviem si predstaviť, ako by vyžrala úzku stonku papriky tak, aby vonkajšie pletivá ostali neporušené.
jeka
Nebude to medvedik?To isté mam aj ja tohto roku(ale vo foliovníku),uschýna mi paprika,a dnes som zístila samé chodbičky .
1x vini55
tiginko
tak potom to môžu byť larvy niečoho štíhlejšieho, ja veru nie som záhradkársky odborník :-)
denyany
Ďakujem vám všetkým za rady, odovzdám ich mame zajtra ráno. Možno aj ona na niečo prišla, možno susedia poradia... Len keby zachránila aspoň časť úrody....
tati2008
@denyany
Pozerám,že bývate v KE alebo blízko KE.Na ,,Skladnej ulici "je ABC záhradníctvo a tam poradia ,lebo aj nám poradili.Treba zobrať poškodenú papriku aby videli ako to vyzerá. A potom nám napíš čo to poškodzovalo papriky ,lebo by sme to chceli vedieť aj my Varecháči.
denyany
@tati2008 , ja bývam v KE, ale mama takmer 100km odtiaľ. Nechystám sa tam a ona aby cestovala sem kvôli paprike-to asi nie. Ale zájsť do záhradníctva môžem, možno niečo poradia. Vďaka za radu:-)
denyany
@abdul , vďaka za link, o pílingovom účinku kávy som vedela:-) , teraz viem viac...
rulik
@abdul niekde som čítal, že usadenina z kávy je dobrá proti mravcom, len nesmie byť tá káva sladená, lebo to môže pôsobiť opačne
besna
Dobrý denyany, nám takto zlikvidovali papriky minulý rok slimáky (bezdomovci) v sklenníku ich bolo najviac, aj tohto roku sú hrozne premnožené. Kupujeme špeciálne granule na slimáky v záhradkárskych potrebách, to jediné pomáha. Tým obžraným rastlinám to už nepomôže, ale aspoň budete vedieť na budúci rok.
hubata
Káva je dobrá aj proti komárom: 2 lyžice zomletej kávy sa zapália a komáre odpália......
besna
MMCH, najprv sme mysleli, ze je to nejaká huba, tak sme vymenili komplet pôdu. Nepomohlo. Slimáky sú ukryté v pôde, aj v komposte, v hnoji s pod. Žerú všetko, dokonca chren a kvety.
kimlo
Slimáky sú svine, atomovku na ne...
ubka
@hubat á, nefunguje to , komáre prišli fetovať na dym z kávy :-))
@kimlo slimáky majú radi pivo, ožerú sa a prasknú, alebo okolo trpezlivo poprášiť rozbité škrupiny od vajec, u nás zafungovalo.
denyany
Vďaka všetkým za reakcie. V sobotu sa dozviem viac,najmä, či mama nejakú papriku zachránila. Potom dám vedieť. A komáre naozaj neznášam.:-) :-) :-)