Varenie

Pamätníci viete poradiť?

majo51 - bez fotkymajo51, 22. novembra 2011

Neviete niekto recept na karlovarské rohlíky? Predávali sa socíku boli o 10 hal. drahšie ako obyčajné rohlíky,boli malinko nasládle a ohnuté tak ako by rohlíky mali byť. Predávali sa iba v sobotu alebo pred sviatkami. Mám veľa kuchárskych kníh ale zatial som na ne nenatrafil ani tam a ani na internete.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Už som tu viackrát spomínala, že kde vymizli receptúry na výrobky, ktoré nám v dávnych dobách tak chutili, prečo sa prestali vyrábať. Síce niektoré sa po čase vrátili ale už nie také ako boli pôvodne. A medzi ne patrí aj karlovarský rožok. Mala som ho rada, vždy som si ho vykrútila ( rozbalila, roztočila) a tak jedla. Možno ho vyrábali Česi a preto vymizol u nás a možné je, že ho tam ešte pečú, len o tom nevieme. Mám dojem, že tu bola o tom diskusia, možno aj recept na ne.
majo51
našiel som ho ešte asi 2 roky po revolúcii v takej malej jednote v BA. Možno toto bude čítať niekto kto v pekárni pracoval kde sa vyrábali. Môj otec si ho lámal do bielej kávy a ja som to mal rád s maslom.
marianne69
link na recept karlovarske rozky bol pridany v diskusii o 17 novembri minuly rok,ale bola zmazana.link myslim pridala @dorisa a mam tusaka,ze to bolo z toprecepty.cz,mozno sa mylim a ale cekni si to
celeblith
na patronke je pekaren, kde karlovarske rozky predavaju, raz som sa ulakomila a veru neocaril ma...
majo51
Ďakujem boli ste úžasní svami sa dá vypátrať asi všetko,odklikol som si čo mi poradila viera1 a vyskúšam.Keď budete mať ešte nejaké tipy rád porovnám.
tinca
neviem presný rcp, ale viem že to bolo maslové cesto, aj my sme si ich ako decká kupovali ešte horúce do školy na desiatu
hubata
hihi, a keď už budete googliť, je možné že natrafíte aj na obrovský Dubčekov rohlík, lúpačky (ale nie z pľundrového cesta), bosniaky alebo kaiserky. Všetko skopírovať, vyskúšať a sem s tým do receptov. Vďaka.
jerica
Fakt , tie karlovarské rohlíky boli presne také ako opisuješ , pritom bolli vláčne ako perinka a tak aj jemne sladučké . Zbožňovali sme ich .
Tvoja prosba je tiež skoro ako moja , aj na tie pagáče z Československa,môžem napiecť pagáče od výmyslu ale to nie sú tie aké bývali , síce ja som ich nemusela , oškvarky v nich boli tvrdé až som mala pocit že si vylomím zub a niekedy z nich vytrčal svinský chlp.
Len syn hľadá originál recept , čo si myslím nemá už nikto , veď tí ľudia čo ho vedeli možno ich už pečú svätému Petrovi.
pavol27
Nedávno ich začali piecť v pekárni Častá ( okres Pezinok ) , cena 20 centov za kus , su výborné a možno ich kupiť poobede v ich predajniach , napr.v Pezinku
ziegelfeld1968
@celeblith
Tak presne tam pred x-romi rokmi tie rožky piekli. Tú pekáreň komunisti ukradli po roku 1948 pánu Pachnerovi, moravskému rodákovi. Starý pán musel robiť pod komunistickou čižmou vo vlastnej bývalej pekárni. A ešte pred rokom 1968 piekol tzv. banket rohlíky. Tie starý pán piekol výlučne len pre hotel Devín, ktorý bol určený pre sem-tam návštevníkov krajiny socialistického raja zo Západu. Ja som mal to šťastie jesť tieto rohlíky len vďaka tomu, že môj otec bol elektrikár v Chlebostroji na Februárke a ked mal starý pán Pachner poruchu, tak otec sadol n asvoj súkromný skúter a išiell odstrániť poruchu, aby kapitalisti ubytovaní v hoteli Carlton pod stálou službou ŠTB neboli ukrátený o dojem, zo socialistického raja na zemi. paradox je to, že otec mi spomínal meno Pachner a po rokoch som sa stretol a skamarátil s vnukom zakladateľa pekárne Pachner na Patrónke. Feri pokračuje v tradícii svojho rodu ale už som ho nevidel vyše dvadsať rokov. Holt, ja som ostal len elektrikár a Feri sa stal podnikateľ. Zíde z očí, zíde z mysle.