Rôzne

Ozimná cibuľa

margaretka28 - fotkamargaretka28, 15. októbra 2013

Milí varecháči, určite je medzi vami aj veľa záhradkárov a ja by som potrebovala poradiť, do akej hlbky sa správne vysádza ozimná cibuľa. Niekto mi poradil, že ju treba sadiť dostatočne hlboko, aby ju mráz nevytiahol, sused zas radí, nesadiť hlboko, lebo sa môže stať, že nevzíde. Zaujíma ma, ako to teda je správne, alebo aké máte skúsenosti vy ? Za každú radu vopred dakujem :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

elza
Ja na zimu sadím cibulu tak ako aj na jar. Ale existuje aj zimná cibula, ktorú vrele doporučujem, lebo ešte teraz ju možno použivat aj s vnatou.
Dostat semiačka, možno ho vysiat aj teraz, alebo aj na jar. Dokonca nejdú na ňu ani škodcovia.
jeka
Čím je menšie semiačko,tým plytšie,čím vňčšie tým hlbšie.Strojovo sa vysádza do tých 10 cm,ručne(sadenička) tak ako v jari,koľko zatlačiš tak bude hlboko(xixi).Ja cenak zatlačím asi tak 6-8 cm a nič mu nieje ,tak sa netrap s tým,ved čo sa ujať tak vzíde a čo má zhiť tak zhnije,darmo budem popri tom chodiť,to mám z vlastnej skúsenosti a to zeleninou sa zaoberám už viac ako 20 rokov.
aroooo
Ja som podobný problém riešila v auguste, kúpila som si semiačka ozimnej cibule Augusta/seje sa v auguste/, vzišla, teraz "cíbiky" majú asi 8 cm, mal by takto prezimovať a asi cca v máji by mala mať konzumnú zrelosť a vytvoriť riadne cibule. Ty si sadila riadne malé cibuľky/sadzačku?/, ako sa volá? Je totiž ešte jedna akože zimná cibuľa,názov neviem, tá sa musí zasadiť skôr, na sáčku bolo napísané /sečka/, je to cibuľa zeleninová /netvorí buľvičky, je len ako keď vytrhneš jarnú /len vňať a biely štíhly spodok/ a táto je aspoň u mňa celoročná až viacročná. Nech sa darí
vieramaria
Včera som si práve kúpila sadzačky Senshu Yelow v SEMO BL Tržnica a hľadám či naozaj je ozimná a vy to tu akurát preberáte. No super telepatia :D ! Som záhradkárka a vzdy si sejem ozimnú Sečku, tá je spoľahlivá a viacročná. Dá sa aj vytrhnúť a použiť celá alebo iba zrezávať vňať.
gubics
Pred rokom som prvý krát sadila sadzačku na jeseň,aby sme mali skoro na jar cibuľku. Veľmi skoro vzišla a potom prišli na jartuhé mrazy, a skoro všetko okrem cesnaku sa zničilo. Opýtala som sa záhradného inžiniera ako mám postupovať. Poradil aby sme ju sadili oveľa hlbšie ako na jar, a keď už prídu mrazy, tak ich máme zakryť netkanou fóliou. Tak som zvedavá čo z nej bude podľa tohoto postupu.