Varenie

Ovárať? áno či nie?

marianna76 - fotkamarianna76, 1. júla 2012

Ahojte, viem, každý robí ako sa mu páči, ovárať fazuľové lúsky, či hrach pred vložením do mrazničky?... alebo nie? Ale prosím, chcela by som vedieť Čo je lepšie a prečo. Dakto ich dáva do mr.bez ovárania. Vopred Vám ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
Ja hrach len umyjem, nechám odkvapkať,dám do sáčku a do mrazničky,ováranie /blanžírovanie/ je u hrachu podľa mňa zbytočné.Keď ho použijem do polievky, ryži je to jedno, ak do šalátu tak ho zvyknem prihodiť neskôr k mrkve keď ju varím a hotovo.
kuchticka
@marianka , fazulove struky musis vzdy pred mrazenim blansirovat (priviest k bodu varu) a potom dat vychladit do studenej vody, ocedit, nechat uschnut na papierovej utierke a potom balit do mraznicky. Bez tohoto procesu by dostali velmi nedobru, az odpornu chut. Ja som tak robila,ze sme to ani nemohli jest, az potom som sa poucila ako sa spravne maju zamrazovat fazule. O hrachu neviem, toho som nikdy nemala dostatok na mrazenie. Prajem vela uspechu s mrazenim.
seanka
Najprv som fazule zavárala, potom som sa rozhodla mraziť. Tie zavárané boli vynikajúce, tie mrazené nám nechutili. Mrazila som bez blanšírovania. Ďalší rok som skúsila oblanšírovať a tak zamraziť. Tiež boli vynikajúce. Takže už len mrazím. Umyté, pokrájané dám na pár minút do paráka. nechám vychladnúť a šup do mrazničky.
marianna76
@kuchticka práve preto som sa pýtala, kôli chuti, lebo moji chlapi nemajú pripomienky ani keď ich len tak zmrazím... ale skúsim, kôli chuti, keď to máš odskúšané ...
@seanka fajn, tiež teda dám len na parák, aby neboli vo vode ... ďakujem
@aroooo no, hrach som tiež neovarila... a už ani nestihnem ... len som chcela, či má dakto tú chuť vyskúšanú, dík
evusik
toto mám z jedného článku, hoci to tam nepíšu, z textu vyplýva, že hrach by sa nemal blanšírovať...
Požiadavky na zmrazovanie
MRKVA -
Mrkva je surovinou, ktorú môžeme veľmi dobre zmrazovať. Množstvo provitamínu A sa pri tomto spôsobe konzervácie príliš nemení. Pred zmrazovaním sa karotka blanšíruje z dôvodu inaktivácie enzýmov, ktoré sú príčinou zhoršenia chuti počas mraziarenského skladovania. Neblanšírovaná karotka vyvoláva zlú chuť uvoľňovaním mastných kyselín pri esterácii.
STRUKOVÁ FAZUĽKA:
Surovina sa pred zmrazovaním blanšíruje, lebo mrazením sa v nej nezastavia všetky biochemické enzýmové procesy, z ktorých vyplývajú zmeny výživovej hodnoty a senzorických znakov. Vo fazuľových strukoch, mrazených bez predchádzajúceho blanšírovania sa už po krátkom uskladnení v mrazničke zreteľne mení chuť a struky majú po kuchynskej úprave tuhú konzistenciu.
HRACH -
Hrach je výbornou surovinou pre mraziarenský a konzervárenský priemysel. Pri zbere hrášku treba dbať na to, aby hrachové semená mali čerstvý vzhľad, boli zelené, vyvinuté, mladé, šťavnaté, krehké, s príjemnou sladkastou chuťou.
BROKOLICA -
Mrazenie je najefektívnejšou konzervačnou metódou, ktorá zaručí najlepšiu úchovu vitamínu C a chlorofylu. Pred zmrazením treba brokolicu krátko blanšírovať (vo vode 95 °C - 3 min a ihneď schladiť). Obsahuje enzým peroxidázu (najmä v hlúbe), ktorá môže spôsobiť v neblanšírovanej a krájanej brokolici vznik horkých látok z nehorkých prekurzorov. Blanšírovanie podmieňuje aj stabilitu vitamínu C a chlorofylu.

niniatko
my sme sa v škole na Technológii spracovania záhradníckych produktov učili, že všetka zelenina s výnimkou uhoriek sa pred zmrazovaním musí blanšírovať, inaktivujú sa tým enzýmy, zníži sa počet mikroorganizmov, odstraňujú sa nežiadúce pachové a chuťové látky a pri ovocí sa upravuje textúra a odplyňujú sa tkanivá, hlavne pri jahodách
rea1
@marianna , citam: otvarat? ano ci nie?
a rozmyslam: preboha, preco by si mala otvarat fazulove lusky pred mrazenim? a preco davat hrach do mrazaku nevylupany? kto to kedy pocul? potom som si pretrela oci, precitala nadpis este raz a dobre som sa na sebe zabavila. :-)))
ja fazulku mierne ovaram a hrasok (vylupany :-) ) davam do mrazaku neovareny.
pacik
Už dlhé roky hrášok aj fazuľkové strúčky pred mrazením trošku povarím a potom rýchlo schladím. Chuť mrazených je skvelá...
babidka
Aj ja fazulku kratko blansirujem a zelenu hned davam do studenej vody v ktorej mam kocky ladu aby rychlo vychladla - uchovaju si krasnu zelenu farbu .Zltu len necham vychladnut , ta farbu velmi nezmeni .
sovka62
Áno, @niniatko , presne tak ako vás učili a aj so správnym zdôvodnením. U mňa máš jednotku, ja som jednoznačne za ováranie a spôsob, ktorý používa @babidka je úplne najlepší.
jeka
ja som kedysi hrach vyluskala ,omyla od nečistôt a nasypala do mikr.sačka a dala zmraziť,teraz dám zvariť vodu,vsypem hrach asi na pol minúty ,schladim a zmrazím.Nenechavám ho dlho blanšírovať a je pekný zelený.Fazuľu struky nemrazím iba bôby ked sú ešte v mliečnej zrelosti,bez blanširovania.
marianne
to je tak, keď najskôr robím, potom čítam....dievčatá, mám vylúpanú strakatú fazulu a teraz čo? blanšírovat?