Ahojte, viem, každý robí ako sa mu páči, ovárať fazuľové lúsky, či hrach pred vložením do mrazničky?... alebo nie? Ale prosím, chcela by som vedieť Čo je lepšie a prečo. Dakto ich dáva do mr.bez ovárania. Vopred Vám ďakujem.
@zareagujAhojte, viem, každý robí ako sa mu páči, ovárať fazuľové lúsky, či hrach pred vložením do mrazničky?... alebo nie? Ale prosím, chcela by som vedieť Čo je lepšie a prečo. Dakto ich dáva do mr.bez ovárania. Vopred Vám ďakujem.
@zareaguj
@seanka fajn, tiež teda dám len na parák, aby neboli vo vode ... ďakujem
@aroooo no, hrach som tiež neovarila... a už ani nestihnem ... len som chcela, či má dakto tú chuť vyskúšanú, dík
Požiadavky na zmrazovanie
MRKVA -
Mrkva je surovinou, ktorú môžeme veľmi dobre zmrazovať. Množstvo provitamínu A sa pri tomto spôsobe konzervácie príliš nemení. Pred zmrazovaním sa karotka blanšíruje z dôvodu inaktivácie enzýmov, ktoré sú príčinou zhoršenia chuti počas mraziarenského skladovania. Neblanšírovaná karotka vyvoláva zlú chuť uvoľňovaním mastných kyselín pri esterácii.
STRUKOVÁ FAZUĽKA:
Surovina sa pred zmrazovaním blanšíruje, lebo mrazením sa v nej nezastavia všetky biochemické enzýmové procesy, z ktorých vyplývajú zmeny výživovej hodnoty a senzorických znakov. Vo fazuľových strukoch, mrazených bez predchádzajúceho blanšírovania sa už po krátkom uskladnení v mrazničke zreteľne mení chuť a struky majú po kuchynskej úprave tuhú konzistenciu.
HRACH -
Hrach je výbornou surovinou pre mraziarenský a konzervárenský priemysel. Pri zbere hrášku treba dbať na to, aby hrachové semená mali čerstvý vzhľad, boli zelené, vyvinuté, mladé, šťavnaté, krehké, s príjemnou sladkastou chuťou.
BROKOLICA -
Mrazenie je najefektívnejšou konzervačnou metódou, ktorá zaručí najlepšiu úchovu vitamínu C a chlorofylu. Pred zmrazením treba brokolicu krátko blanšírovať (vo vode 95 °C - 3 min a ihneď schladiť). Obsahuje enzým peroxidázu (najmä v hlúbe), ktorá môže spôsobiť v neblanšírovanej a krájanej brokolici vznik horkých látok z nehorkých prekurzorov. Blanšírovanie podmieňuje aj stabilitu vitamínu C a chlorofylu.
a rozmyslam: preboha, preco by si mala otvarat fazulove lusky pred mrazenim? a preco davat hrach do mrazaku nevylupany? kto to kedy pocul? potom som si pretrela oci, precitala nadpis este raz a dobre som sa na sebe zabavila. :-)))
ja fazulku mierne ovaram a hrasok (vylupany :-) ) davam do mrazaku neovareny.