Zdravá výživa

Oleje zdravé-nezdravé

afataga - fotkaafataga, 6. novembra 2012

Diskusia k téme

sovka62
A čo slnečnicový olej? Ten tam nemenujú a zaujímalo by ma, či je tiež zdraviu škodlivý. Lebo už aj v olivovom sa našli zvyšky pesticídov, či ťažkých kovov, tak už som z toho jeleň, čo vlastne dať do hrnca. Že by sme prešli na surovú stravu?!?!?!?!
afataga
@sovka62 mas pravdu, podme sa past :-))) ja dost pouzivam maslo a mast, ale niekde potrebujem olej, napr. do marinady, tak slnecnicovy a na salaty olivovy extra virgin, ale bohuzila clovek nevidi do flase a nevies, co konzumujes, ale ani s tou surovou stravou to nebude ziadna slava, nerobme si iluzie
mijaita
V nejakem hodnoceni oleju v posledni dobe jsem cetla, ze nejlepe ze vsech vysel olej repkovy. Ja ho bezne pouzivam, nakladam do nej lilek, bylinky (treba salvejovy, bazalkovy) a kdyz ho ochutnate samotny, je opravdu dobry. Olivovy ja osobne nemusim. Do salatu si kupuji oleje ochucene. A nejen do salatu. Ridim se vlastni chuti a ne tim, co mi podsunou media. Na masle varim nejradeji, nebo micham maso s olejem.
ramon
prečo olej mast je najlepšia a najzdravšia je to dokázané!
ramon
a na šaláty a studené mysi používat olivový olej panenský je najzdravší lebo nieje spracovaný tepelne ale je robený za studena ( za surova)
mijaita
@ramon , mne je po masti spatne, jinak proti ni nic nemam . Olivovy olej mi nechutna pokud neni pokapane capresse . Jim co mi chutna a neresim jak moc je to nezdrave, protoze niceho nezkonzumuju tolik, aby se to nekde odrazilo. Nehlede na to, ze media mi zivot linkovat nebudou, ja si vystacim.
ramon
no mast neberiem médiami ale starými skusenostami našich rodičov a mám u teba problém čo je to capresse? :) P.S. mast a mast je rozdiel!
niniatko
repka alebo teda kapusta repková pravá je geneticky modifikovaná, resp. vyšľachtená kvôli tomu, že kedysi obsahovala veľké množstvo kyseliny erukovej, ktorá je zdraviu veľmi škodlivá, teraz sa pestujú odrody, ktoré túto kyselinu už neobsahujú...

ja používam slnečnicový, občas olivový, hlavne na studené veci, pretože zohriaty olivový olej mi strašne zapácha a absolútne nechutí, tiež používam masť, tam kde treba a kde sa to hodí a občas, no málokedy maslo
helca103
o chvíľu už bude všetko nezdravé a škodlivé, na jednej strane to ukážu ako najzdravšie a o mesiac v inom médiu je to isté maximálne škodlivé. Už ani masť nie je masť,ak si ju človek nerobí /neškvarí/ doma sám.....
meny
No helca103 máš veľkú pravdu. Vyživarí ale odporúčajú, držať sa vždy
posledných výskumov. Vývoj ide veľmi rýchlo dopredu a výskum taktiež. Dobrá rada na záver. Všetko s mierou
zdezda
U nás fičí slovenské, príp. české maslo, domáca masť a maďarský slnečnicový olej :-) olivový mám pre návštevy, aby sa nepovedalo...:-)
rulik
nedávno som čítal, že repkový olej je lepší ako slnečnicový,že sa tak neprepaľuje, ja do studených šalátov nemám rád oleje aj keď asi o niečo prichádzam,na smaženie používam domácu masť,raz za mesiac kúpim slaninu na smaženie, mám aj škvarky aj masť do kuchyne,tá kúpená býva lisovaná za studena a smrdí chlievom
kuchticka
Vsetko "vo velkom" skodi, teda pouzivat vsetko s mierou.
Viem, ze repkovy, kukuricny a ine oleje nie su velmi dobre pre beznu konzumaciu.
Ja mam doma iba EXTRA PANENSKY olivovy olej a CANOLA olej. Nic ine nepouzivam , teda okrem praveho masla. Zaiadne margariny a ine rastlinne tuky nemam. Domaca mast by mi viacej vyhovovala v niektorych receptoch, ale zialbohu, nemam moznost
stacy77777
Médiá do nás bušia z každej strany, vedci sa nevedia zhodnúť, ale jedno je určite pravda,že pred takými 70rokmi, keď nebolo toľko "super" hnojív a konzervantov, boli ľudia omnoho zdravší. Jedli masť,slaninu, bolo to údené doma na dreve a nevedeli nič o cholesterole a tak...Včera mi syn preposlal napríklad takýto článok  www.jajsem.com/sokujici-pravda-o-rakovine/,...
ako má obyčajný smrteľník vedieť,kde je vlastne pravda?
tiginko
@ramon capresse je väčšinou predjedlo zložené z paradajok, mozzarelly, ochutené pestom, prípadne bazalkou, olivovým olejom, soľou a korením. Ja milujem pokvapkané balzamicovou redukciou (balzamicový krém).
tomas
Keď už zakladáte diskusiu, čo keby ste rovno napísali tému a nie len skopírovali link). Keď chcete o niečom diskutovať @afataga napíšte prosím nadpis a nejaký názor diskusný (môže tam byť aj linka na viac informácií, ale nie len link). Ďakujeme
angiek
no asi by bolo treba pozerat aj zlozenie (ak teda uvadzaju tie spravne udaje na etikete) lebo nie je slnecnicovy ako slnecnicovy, slnecnicovy Venus je nevhodny na tepelnu upravu, ma vela mastnych kyselin, ktore sa zahriatim hned menia na transmastne kyseliny a to uz podla nazvu je odstrasujuce, asi netreba vysvetlovat dosledky, zacala som pouzivat bio slnecnicovy od firmy Buslakoil, ma skoro vyssi obsah mastnych kyselin odolnych voci tepelnej uprave ako olivovy olej, ked sa zahreje citite vonu slnecnice...
co sa masla a masti tyka, je to zdroj cholesterolu, mast je velmi dobre tepelne odolna, ale obsahuje nasytene tuky, ktore maju zas ine nasledky pre telo, takze s tym opatrne
afataga
@tomas asi celkom nerozumiem, tema je myslim jasna uz z nadpisu, chcela som, aby si to ludia, co maju zaujem precitali, neviem, co by som este mala doplnit, no tak ja nieco vymyslim :-)
mariaklara
Keď tak čítam a zisťujem všetko to škodlivé, čo v potravinách máme, tak by sme nemali nič konzumovať. Spomínam si na diskusiu o Rame, Palmaríne Here .....atď. Je to veľmi smutné, čo nám obchod a trh ponúka. Záleží asi len na samom človeku, ako to príjme. Stotožňujem sa tiež s názorom @helca103.
ramon
vdaka už viem čo je to capresse a ktéme mast vydrží viacej stupnou než hocijaký olej :)
evanaaa
@mariaklara máš pravdu, to si ja stále hovorím a tak neprikladám takým článkom veľký význam, aj keď niečo môže byť pravdivé, nezdá sa mi, že všetci výrobcovia, výrobne, fabriky a pod. na spracovanie surovín a výrobu rôznych potravín sú nespoľahliví a chcú nám ( a potom aj sebe, svojim rodinám?) zle. A ani ten vzduch, čo dýchame nie je najlepší. Treba sa spľahnúť na náhodu a prírodu.
2010
Ked som zil na slovensku pouzivali sme mast ... otrava treba zmenit podla medii , ked som zil v afrike pouzival sa tradicny cerveny palmovy olej ...zase otrava treba zmenit , ked som zil v azii pouzival sa tradicny kokosovy olej jasne ze to bola otrava treba zmenit. Pred tym ako zacnete menit na tie super zdrave kvalitne rastlinne oleje tak len tak mimochodom zabudli povedat ze napr. v USA je 90% z geneticky modifikovanych rastlin. :-)))
jozka2
velmi sa netrapim co je vhodne a co nie,lebo by som nic nejedla ale vsetkeho trochu a hlavne neprejedat sa a nemastit do nemoty,aj salaty skodia,aj maso skodi a ryby?! v akej vode ziju a zemiaky posypovane proti mandelinke zemiakovej atd.pouzivam na salaty panensky presovany za studena ale viete co tam ti vychytraly taliani pridali este?
afataga
vidim, ze nazory su rozne, ale tak to ma byt, aj ked nie so vsetkymi suhlasim :-)
@2010 mas pravdu s tymi geneticky modifikovanymi, lenze ako ja viem ci u nas sa pouzivaju este tie normlane potraviny? obavam sa, ze na to sa spoliehat neda a tak sa aspon vyhybam kukurici a soji a cert svatenej vode :-) ale modifikuju sa aj zemiaky, paradajky a mnohe ine plodiny a su potom zasypane tonami roundapu, tak co mame jest? je to hroza, a ked tu vidim nejaky recpet a v surovinach hera, cera a pod. uz ani dalej necitam, lebo sa mi dviha zaludok
vlado63
Oleje sú fakt rôzne, aj názory na ne. Ak chcem olej, ktorý aj pomôže
na nejaký problém, nahliadnem
 glutenfree.sk/10119-kvalitne-oleje...

a viem, čo kupujem. Hlavne BIO oleje sa mi rátajú. Vie niekto aj o iných, ktorí také predávajú ?
2010
@vlado63 , ked mas taku dobru web stranku co tu stale reklamujes tak min aj par eurasov a reklamuj poriadne nie takto podradne.
vlado63
@2010 Sa Ti to rýmuje, škoda, že ten obsah.... No, každý sme nejaký. :-)