Pri hľadaní receptu na višňovú polievku som natrafila na Tvoj recept
z júna 2011 (egrešová omáčka). Môj manžel mal starých rodičov v
Šoporni pri mestečku Sereď, veľmi často spomína, ako im ich babka
varievala každé leto Višňovú polievku a aj to, že nikdy viac už také
niečo dobré nejedol. Pretože tieto lukulské hody sa konali niekedy v
5O -tych rokoch min. storočia, nemám, koho by som sa na recept
popýtala, dokonaca ani svokra ho nevedela. Veľmi som sa potešila,
keď som na receptík natrafila, hoci bol na egrešovú omáčku, ale
píšeš, že babička spomínala, že višňová pol. bola vynikajúca. Pretože
sa blíži čas čerešní, višní a iných vynikajúcich ovocíčok, skúsim tento
rok konečne uvariť jeho oslavovanú polievku. Možno ho milo
prekvapím.
Inak, ak niekto z tej našej generácie poznáte podobný recept na
ovocné polievky, pridajte ho prosím do Varechy. Budem vám
všetkým vďačná a celkom super by bolo, ak by bol zo spomínanej
oblasti - juhozápad Slovenska.
našla som tú diskusiu, je to trochu inak, ako píšeš, a preto som si to nepamätala. Recept mám z Babičkinho receptára, ktorý sa tak volá, kamarátka zozbierala recepty v dedine Iža, kde bývali aj moji starí rodičia a odtiaľ som to opísala. Sama som to nikdy nejedla, ani nevarila, len som chcela pomôcť. Väčšinou to boli prisťahovalci z Békešskej Čaby,
a tí boli aj v okolí Serede.
slivky, mesiačiky jablk, keďže v minulosti neboli chladničky ani mrazničky. Ale v zime ich niekedy urobila aj z kompotov, keď sme sa ich dožadovali. Robia sa nasledovne: Z 2 PL oleja alebo masti a z lyžice hrubej múky sa urobí bledohnedá zásmažka zaleje sa vodou, nechá sa zovrieť pridá sa ovocie, nechá sa ale 15 min. variť, osladí sa podľa chuti, pridá sa štipka soli a zatrepe sa zátrepkou z hladkej múky a mlieka. Môže sa pridať aj sladká smotana. Ak je omáčka riedka môže sa ešte dohustiť mliekom s maizenou. Pri slivkovej a jablkovej ak niekto má rád tak pridať aj zopár voňavých klinčekov. Eto vsjo. Prajem dobrú chuť.
Do litra vody dáme variť asi za šálku višní, u nás sa nevykôstkovajú, lebo to má svoje čaro, /jedáva sa obyčajne vonku a z kôstkami si deti robievali "vojnu" bolo to dovolené :-))/ môžu sa však aj vykôstkovať, no Tvoj manžel si určite pamätá na chuť polievky s višňami celými., pridám 5 ks klinčeky a kúsok celej škorice, varím, kým višne nezmäknú, potom pridám 1-2 PL cukru, soľ a prilejem zátrepku z pol litra mlieka a cca 30 gr hladkej múky. Polievku nechám prevrieť a vychladnúť. Podáva sa studená. Verím, že je to tá receptúra ako si pamätá tvoj manžel, daj vedieť napríklad aj v tajnej správe :-))