Varenie

Obyčajný krémeš

celeblith - fotkaceleblith, 13. januára 2012

Ja si to už nepamätám, ale moja mama spomína, že naša babka
vždy k Silvestru, k Novému roku piekla obyčajný krémeš.
Tak som mame chcela spraviť radosť a takýto krémeš som chcela
spraviť. Podľa starej kuchárskej knihy som si pripravila lístkové cesto
a aj krém, na krémovník.
Ale nebolo to ono! :(
Lístkové cesto bolo fajn, ale ten krém...podľa receptu sa pripraví
múková kaša, so žĺtkami a cukrom, potom sa k tomu primieša sneh z
bielkov.
Mama hovorí, že babka to mala nadýchanejšie a jednoducho ten
krém bol iný. Keďže sa to našej babky už spýtať nemôžem :(
Chcela by som preto poprosiť najmä "varecháčske babky", či
nemajú recept na obyčajný krémeš, taký bez šľahačky, posypaný s
práškovým cukrom :)
Či sa múková kaša varila nie v mlieku ale len vo vode, aká múka sa
má použiť?
Kolľko múky a koľko mlieka, koľko vajec?
Či sa má sneh z bielok vmiešať do vychladnutej kaše, alebo bielka
vyšľahať nad parou?
Budem vdačná za vaše rady :)

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Som babka a krémeš robievam ale len zo Zlatého klasu (nie z múky) a do mlieka (nie do vody). Viem že sa robieval aj z múky a vody, ale potom tam išlo neskutočne veľa žĺtkov a museli byť domáce, aby krém nechutil ako kaša a nebol vodový.
Ja mám recept na krém z 10 vajíčok, žĺtky rozhabarkujem so Zlatým klasom do osladeného mlieka s vanilkou a uvarím na veľmi hustú kašu. Hustý sneh sa jemne zamieša (len sa tak prehadzuje) ešte do teplého pudingu a naleje sa na upečené cesto. Ak nechceš dať šľahačku a čokoládu tak jemne priklopíš druhým cestom. Dobre že si to sem dala, už som ich dáávno nerobila......
hubata
Ešte pozn. k bielkom: nešľahajú sa nad parou, sneh musí byť tuhý a naoaj len zľahka sa zamiešajú do horúceho krému.
celeblith
@hubata uz aj tych 10 vajec je dost, ja som dala tusim 4, ze by to bol kamen urazu...?
Bielky som pridavala do takeho vlazneho a nechala vychladit a az potom na cesto, akoze nebolo to zleee...ale jednoducho to nebolo ono
fialka49
Ja som kedysi robievala veľmi často takýto obyčajný kremeš :
30 dkg hladkej múky, 25 dkg smetolu (teraz palmarín? Hera?), 1 celé vajce štipku soli, 1/2 dc vody a 1 ČL octu. Zamiesiť, rozdeliť na 2 časti, rozvaľkať, popichať vidličkou a každý zvlášť upiecť asi na 190 st. Upečie sa veľmi rýchlo.
(Pozn.: Ja pekávam akékoľvek pláty na obrátenom plechu, máličko poprášim múkou, inak toto cesto je dosť mastné, nepriliepa sa).
Plnka: Do variacich sa 2,5 dc vody s 20 dkg kryštálového cukru vliať v 2,5 dc mlieka rozmiešané 2 balíčky zlatého klasu a uvariť na hustú kašu. Do ešte horúcej kaše zamiešať tuhý sneh z 3 - 4 bielkov vyšľahaných s 1 balíčkom vanilkového cukru.
Plnku natrieť na prvý plát, prikryť druhým plátom, pocukrovať a pokrájať na štvorce.

hubata
Tak to sa mi zdá málo vajíčok na jedno lístkové cesto, nemala si ten krémeš nízky?
Bielky ja dávam do horúceho pudingu a hneď vylejem na upečené cesto. Z tých 10 vajec to robím na veľký plech. Cesto pečiem na obrátenom plechu, aby som mala aj okraje a krém mi nevytiekol pod cesto počas chladenia.
celeblith
taky bol recepis, ved praveze bol nizky a este aj tie bielky sa mi nejako "stratili", listkove cesto som si vyrabala sama, boli to take 2 platy co ja viem 35x30 cm
fialka49
Tento krémeš mal takú akurátnu výšku - sneh sa nestratil, akurát "nadýchal" plnku, len ako píšeš, hubatá, musel byť vyšľahaný dotuha a nie nad parou, iba tak obyčajne.
A pláty som robievala na veľkosť stredného plechu.
Možno preto mi vyhovovalo toľko plnky, lebo nie som moc plnková.
kata50
@celeblith , dobre ti poradila @hubat á. Ja robím plnku tak isto. Je naozaj dôležité bielka vyšľahať do pevného snehu a HNEĎ ich opatrne vmiešať do HORÚCEHO žĺtkového krému. A potom to plniť ( už to medzitým trochu prechladlo ) na lístkové cesto.
A čo sa týka počtu vajec, na ten rozmer plátov, čo píšeš, by som pod 7 kusov neišla :-))
celeblith
takze prvy kamen urazu mam, viac vajec :) dalsi je bielky do horuceho!
slaham elektrickym slahacom, takze tuhe su dost :)
a nemate nikto recept bez zlateho klasu?
evanaaa
Moja švagrina robí super krémeše, ale tie so šľahačkou, no kľudne sa dá aj bez nej, len ten žĺtkový krém, sneh zamieša do horúceho ako píše @hubata , ale ten vrchný plát si rozkrája ešte pred uložením na krém a potom ukladá tesne vedľa seba, tak sa lepšie krája.
evanaaa
P.S.,mám aj recept niekde, mala by som si ho pozrieť, koľko dáva vajec na klasický veľký plech.
alenka0901
Plnka do krémeša- 1 liter mlieka dáme variť s 2 vanilkovými cukrami, 15 dg. kr. cukru. 6 žľtkov vymiešame s ďalšími 15 dg kr. cukru, pridáme do mlieka, postupne pridáme 6-7 lyžíc polohr. múky a varíme do zhustnutie. Do vrelého pridáme sneh zo 6 bielkov a horúce vylejeme na upečený plát lístkového cesta. Navrch dáme ďalší plát lístkového cesta pokrájaný na štvorce. Vrch posypeme práškovým cukrom.
celeblith
a ked to vylievate horuce na listkove cesto, nevytecie vam to? udrzi sa to na ceste a stuhne?
alenka0901
Plnku lejem na plech s vyšším okrajom, na ktorom som upiekla prvý plát lístkového cesta. Druhý plát pečiem na pečiacom papieri, ten pokrájam po upečení na štvorce a potom po vyliatí plnky preniesem hneď štvorce na plnku. Ja viem, že lístkové cesto sa dáva na suchý plech pokropený studenou vodou, ale to robím len pri prvom pláte na hlbokom plechu. Druhý plát pečiem na tom papieri.
hubata
Práve preto sa pečie to prvé cesto na obrátenom plechu, aby sa vytvoril po bokoch plechu okraj a keď sa vyleje na upečené cesto horúci krém tak nevytečie. Inak samozrejme by sa krém rozlial aj pod cesto, lebo stuhne až po 4-5 hodinách keďže je na výšku cca 4-5 cm. Vyskúšaj podľa linku hore, je výborný, odskúšaný a potom uvidíš či je lepší z múky a vody alebo z maizeny a mlieka - čo vám viac bude chutiť. Voľakedy predávali v cukrárňach dva druhy krémešov: robený z vody, múky, bez šľahačky a čokolády, nízky cca 3 cm, lacný. Ten druhý bol z mlieka, zlatého klasu so šľahačkou a čokoládou, vysoký cca 5-8 cm a teda aj drahší.
marienka44
@Celeblith ,dala som si tu namahu, aby som Ti nasla ten spravny krem. V receptoch pisanych rukou mam dost velky neporiadok a pri hladani mi vsetky padli na zem a musela som /bez ukladania, len ledabolo/ ich pozbierat :-( . Nakoniec ten recept som mala poznaceny v mojej kuch knihe, takze som mala zbytocnu robotu.
Recept je od tunajsieho chyrneho cukrara, uz neb. p. Šveca, ktory s manzelkou chodili po roznych kutoch Slovenska, kde na púťach predavali svoje cukrovinky.
Recept je na obycajny kremovnik, teda krémeš :
Pol litra ( 1/2 l) mlieka dame varit so 1/4 kg kryst. cukru. V druhom 1/2 l mlieka rozmiesame 5 PL grísovej /hrubej / muky, 2 Zlaté klasy, 4 žltky a po zovretí prveho mlieka pridame tuto zmes a povarime na polotuhu kasu. Este do horuceho pridame sneh zo 4 bielkov. Mozno by bolo dobre cast cukru pridat aj do snehu, bude tvrdsi. To uz vie asi kazda Varecharka. Moze sa pridat aj kusok masla na zjemnenie, ale nemusi. To je len moj zlepsovak.
Na spodny upeceny plat dame vlazny krem. Je pevny vdaka krup. muke a netecie. Vrchny plat vopred pokrajame a stvorce poukladame rad radom na plnku a dokrojime s ostrym nozom do spodu. Pocukrovat a moze sa po schladeni podavat. Myslim, ze to je najlepsi krem, co poznam. Vela zdaru pri peceni. Volakedy sa nerobili kremese so slahackou, len takto obycajne, co schvalujem. Naco pridavat kalorie. Vysoky kremes sa aj zle papá.
N aspodny upeceny plat cesta dame teb
angiek
robievame podobne ako napisala @marienka44 ked chcem mat vyssi krem tak davam 1,5 litra mlieka a max 4 vajicka, muku aj vyberovu, bielka zasadne do horuceho, potom to vylejem cele na plat a naskladam navrch na kocky pokrajany druhy plat, ten este pofrkam cokoladou, uz som davno nerobila, ale ked robim len tak sa zaprasi :)
astheart
Paní Smiejová, už jsem tu o ní psala, dělala krém bez vajec a byl výborný.
250 g másla ušlehat, přimíchat vanilkový pudink ze 2 sáčků, 20 dkg cukru a 4 hořčicových sklenek mléka, 1 vanilkového cukru. Ušlehat a přidat 1 a půl štamprlete rumu.
Tedy stejný jako do ptysí.
aroooo
Náš osvedčený tuhý krém, ktorý stačí na pláty veľkosti normálneho plechu:1 lit. mlieka,20 dkg pr.cukor,4 vajcia,5 PL hrubej múky,1 balíček zlatého klasu.Z mlieka oddelíme malé množstvo a rozmiešame v ňom cukor,žĺtky,múku a krém.prášok zlatý klas.Zbytok mlieka varíme a pomaly do neho prilievame predchádzajúcu masu.Do uvareného hustého pudingu horúceho opatrne vareškou primiešame tuhý sneh zo 4 bielkov,ktorý ušľaháme s 15 dkg pr.cukru.Opatrným zamiešaním snehu do horúceho pudingu hmota zdvojnásobí objem, natrieme na plát a poukladáme nakrájané štvorce vrchného plátu,dáme vychladiť.Krém je tuhý,nerozteká sa,dobre sa krája-dokrajuje.
aroooo
K tomu je aj zvláštny recept na cesto,ktoré je len na krémeš:30 dkg múky špeciál,25 dkg stužená pokrmový tuk,11 PL studenej vody, štipka soľ.Do múky postrúhať tuk,pridať vodu,soľ a vypracovať cesto.Rozdeliť na 2 časti a prikryté nechať stáť do rána.Potom ich rozvaľkať na 2 pláty,upiecť na obrátenom plechu v riadne vyhriatej rúre. Ja do krému dávam cukru menej aby nebol tak sladký.
marienka44
@Aroooo ,ja mam recept na tzv. usporne list. cesto, podobny ako Tvoj, ale ja davam a j zltok do toho zavinoveho cesta-cesto z muky, vody a octu. To druhe cesto, ktore natieram na 3 x , sa vola tukove. Rozhodne tam treba ason 1 zltok do toho prveho cesta, na ktory natieram tukove cesto. Prekladam natrete cesto, je tukove cesto rovnomernejsie rozmiestnene v zavinovom ceste. Niekto polozi kocku tukoveho cesta a zabali, rozvalka atd.
aroooo
@marienka44 ,ale toto cesto čo som sem dala nie je prekladané/čiže zvlášť tukové a aj závinové/, to je len to čo som napísala a je to len na krémeše,čiže zmiešať suroviny,nechať odpočinúť a vyvaľkať 2 pláty a tie upiecť a hotovo,samozrejme naplniť.
mery8658
Aj ja pridam recept na jednoduchú a veľmi chutnú plnku do kremeša do ktorej sa nerobí samostatne sneh a ani sa nepridáva žiadny tuk ani rum. 15 Dkg kr. cukor a 4 cele vajcia dobré vyšľaháme potom prídame 1/2 l mlieka do ktorého sme pridali 1 vanielk. cukor a 5 Dkg hl. muky všetko spolú uvaríme na hustú kašu, za občasného premiešania vychladíme a natrieme na upečený plat listk. cesta je to dostatočné množstvo na veľký plech. A ešte jedná skúsenosť - nikdy si vrchné cesto dopredu nekrájam ale takto naplnený kremeš krájam nožom pilka ktorým krájame chlieb.
sovka62
Tak ešte jeden recept, osvedčený, plnka je na veľkom plechu vysoká asi 5 cm, lejem ju rovno na cesto do stredu a opatrne rozotieram k krajom. Tuhne hneď, neprelieva sa pod cesto, veľmi dobre sa krája.
Takže: 1 liter mlieka, 100g zlatého klasu, 200 g kryštálového cukru 1 vanilkový cukor a 3 vajcia.
V 200 ml mlieka rozmiešam 3 žĺtky, zlatý klas a vanilkový cukor. Zvyšok mlieka dám variť so 100 g cukru. 3 bielky a 100 g cukru vymiešam na tuhý sneh. Do vriaceho mlieka vylejem mlieko so zlatým klasom, uvarím , odstavím a vmiešam sneh. Treba ho dobre vmiešať, aby nezostali žlté kúsky pudingu. Plnka so snehom zdvojnásobí objem, takže je ho naozaj dosť.
aroooo
@sovka , je to podobné ako moje hore, len ja tam mám ešte 5PL múky, je tiež tak vysoký a tuhý.
marienka44
@Aroooo ,prepac, ze som Ti kritizovala cesto a nedocitala som cely Tvoj prispevok. :-( Je to vyzva vyskusat ten recept na cesto. Sovka ma v kreme 100 g puding. prasku, t.j. 2, 5 balenia po 40 g a t& len 1 balenie.
evanaaa
Tak a teraz sa rozhodni!!! Dobré je, ak si môžme vybrať z týchto pridaných receptov ten, ktorý sa nám najviac páči, prípadne vyskúšať viac. Horšie je ale to, že nie sú v receptoch ale v diskusii a tú si uložiť nemôžem, jedine si pamätať, kde bola, pod akým názvom a od koho. Škoda....
celeblith
Dakujem vam vsetkym velmi pekne za rady, urcite si nieco z kazdej zoberiem a budem skusat, kombinovat :) a ten najvydarenejsi zavesim aj na varechu ;)