Ja si to už nepamätám, ale moja mama spomína, že naša babka
vždy k Silvestru, k Novému roku piekla obyčajný krémeš.
Tak som mame chcela spraviť radosť a takýto krémeš som chcela
spraviť. Podľa starej kuchárskej knihy som si pripravila lístkové cesto
a aj krém, na krémovník.
Ale nebolo to ono! :(
Lístkové cesto bolo fajn, ale ten krém...podľa receptu sa pripraví
múková kaša, so žĺtkami a cukrom, potom sa k tomu primieša sneh z
bielkov.
Mama hovorí, že babka to mala nadýchanejšie a jednoducho ten
krém bol iný. Keďže sa to našej babky už spýtať nemôžem :(
Chcela by som preto poprosiť najmä "varecháčske babky", či
nemajú recept na obyčajný krémeš, taký bez šľahačky, posypaný s
práškovým cukrom :)
Či sa múková kaša varila nie v mlieku ale len vo vode, aká múka sa
má použiť?
Kolľko múky a koľko mlieka, koľko vajec?
Či sa má sneh z bielok vmiešať do vychladnutej kaše, alebo bielka
vyšľahať nad parou?
Budem vdačná za vaše rady :)
Ja mám recept na krém z 10 vajíčok, žĺtky rozhabarkujem so Zlatým klasom do osladeného mlieka s vanilkou a uvarím na veľmi hustú kašu. Hustý sneh sa jemne zamieša (len sa tak prehadzuje) ešte do teplého pudingu a naleje sa na upečené cesto. Ak nechceš dať šľahačku a čokoládu tak jemne priklopíš druhým cestom. Dobre že si to sem dala, už som ich dáávno nerobila......
Bielky som pridavala do takeho vlazneho a nechala vychladit a az potom na cesto, akoze nebolo to zleee...ale jednoducho to nebolo ono
30 dkg hladkej múky, 25 dkg smetolu (teraz palmarín? Hera?), 1 celé vajce štipku soli, 1/2 dc vody a 1 ČL octu. Zamiesiť, rozdeliť na 2 časti, rozvaľkať, popichať vidličkou a každý zvlášť upiecť asi na 190 st. Upečie sa veľmi rýchlo.
(Pozn.: Ja pekávam akékoľvek pláty na obrátenom plechu, máličko poprášim múkou, inak toto cesto je dosť mastné, nepriliepa sa).
Plnka: Do variacich sa 2,5 dc vody s 20 dkg kryštálového cukru vliať v 2,5 dc mlieka rozmiešané 2 balíčky zlatého klasu a uvariť na hustú kašu. Do ešte horúcej kaše zamiešať tuhý sneh z 3 - 4 bielkov vyšľahaných s 1 balíčkom vanilkového cukru.
Plnku natrieť na prvý plát, prikryť druhým plátom, pocukrovať a pokrájať na štvorce.
Bielky ja dávam do horúceho pudingu a hneď vylejem na upečené cesto. Z tých 10 vajec to robím na veľký plech. Cesto pečiem na obrátenom plechu, aby som mala aj okraje a krém mi nevytiekol pod cesto počas chladenia.
A pláty som robievala na veľkosť stredného plechu.
Možno preto mi vyhovovalo toľko plnky, lebo nie som moc plnková.
A čo sa týka počtu vajec, na ten rozmer plátov, čo píšeš, by som pod 7 kusov neišla :-))
slaham elektrickym slahacom, takze tuhe su dost :)
a nemate nikto recept bez zlateho klasu?
varecha.pravda.sk/recepty/kremes-fotorecept/8225-recept.h...
Recept je od tunajsieho chyrneho cukrara, uz neb. p. Šveca, ktory s manzelkou chodili po roznych kutoch Slovenska, kde na púťach predavali svoje cukrovinky.
Recept je na obycajny kremovnik, teda krémeš :
Pol litra ( 1/2 l) mlieka dame varit so 1/4 kg kryst. cukru. V druhom 1/2 l mlieka rozmiesame 5 PL grísovej /hrubej / muky, 2 Zlaté klasy, 4 žltky a po zovretí prveho mlieka pridame tuto zmes a povarime na polotuhu kasu. Este do horuceho pridame sneh zo 4 bielkov. Mozno by bolo dobre cast cukru pridat aj do snehu, bude tvrdsi. To uz vie asi kazda Varecharka. Moze sa pridat aj kusok masla na zjemnenie, ale nemusi. To je len moj zlepsovak.
Na spodny upeceny plat dame vlazny krem. Je pevny vdaka krup. muke a netecie. Vrchny plat vopred pokrajame a stvorce poukladame rad radom na plnku a dokrojime s ostrym nozom do spodu. Pocukrovat a moze sa po schladeni podavat. Myslim, ze to je najlepsi krem, co poznam. Vela zdaru pri peceni. Volakedy sa nerobili kremese so slahackou, len takto obycajne, co schvalujem. Naco pridavat kalorie. Vysoky kremes sa aj zle papá.
N aspodny upeceny plat cesta dame teb
250 g másla ušlehat, přimíchat vanilkový pudink ze 2 sáčků, 20 dkg cukru a 4 hořčicových sklenek mléka, 1 vanilkového cukru. Ušlehat a přidat 1 a půl štamprlete rumu.
Tedy stejný jako do ptysí.
Takže: 1 liter mlieka, 100g zlatého klasu, 200 g kryštálového cukru 1 vanilkový cukor a 3 vajcia.
V 200 ml mlieka rozmiešam 3 žĺtky, zlatý klas a vanilkový cukor. Zvyšok mlieka dám variť so 100 g cukru. 3 bielky a 100 g cukru vymiešam na tuhý sneh. Do vriaceho mlieka vylejem mlieko so zlatým klasom, uvarím , odstavím a vmiešam sneh. Treba ho dobre vmiešať, aby nezostali žlté kúsky pudingu. Plnka so snehom zdvojnásobí objem, takže je ho naozaj dosť.