Varenie

Obvyklé a hlavně neobvyklé kombinace chutí, pokrmů

haji - bez fotkyhaji, 8. apríla 2020

Znáte to, máte na něco chuť a k tomu je navázaná chuť další. Zajímavosti, kombinace, které by jednoho někdy ani nenapadly.
Přátelé, prosím, posdílejte svoje chuťové zážitky, nebo setkání s chutěmi druhých. Život má mnoho barev a chuťový život může
být duhový.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Vždy ráda vzpomínám na moje bývalé kolegy, kolegyně a jejich chutě. Můj bývalý kolega miloval svatební koláčky s hořčicí. Když jsem poprvé viděla ten úkaz, nevěřila jsem vlastním očím. Kolegův blažený výraz mi nešel z hlavy. Považovala jsem to za opilecký výstřelek. Později se však ukázalo, že je to jeho obvyklá chuťová kombinace. Zajímavé je, že to byla jedinečná kombinace svatebních koláčků, jiné sladké pečivo jedl normálně.
Jedna z bývalých kolegyň měla velmi zajímavý poměr 1:1, a to 1 topinka, 1 čokoláda Studentská pečeť. Když jsem se ptala, co když spapá 2 topinky, jak to pokračuje? Odpověď byla jasná: 2 topinky, 2 Studentské pečeti, jasné, ne?!
evanaaa
Ja nie, ale si pamätám, ako moja mama kedysi zamlada jedla rožok s čokoládou, alebo s jablkom. U susedov si zasa na mastný chleba sypali kryštálový cukor, ale to ako viem, mali vo zvyku aj iní. Tiež nepochopím chute Američanov, ktorí si na sendvič so slaninou kvapkajú javorový sirup, aj na iné slané pokrmy. Zaujímavé sú ináč aj chute a kombinácie tehotných žien :-)
smejkad
Sesternica si ako teenager davala do všetkého kecup. Úplne do vsetjeho, slane,sladké. Ale ked som ju videla dat si ho do kuracieho vyvaru, odpadla som
haji
@evanaaa (8.4.2020 18:43)
Rožok s čokoládou či s jablkom papám aj ja. Horší bylo, když jsme měli v mateřské školce na svačinku krajíček chleba s máslem a na tom broskev. To bylo i na mě moc.
obor123
Aj ja som nabrala odvahu. Priznávam,že do jedného taniera fazuľového prívarku si dávam tri kopcom polievkových lyžíc cukru. Zdavé,nezdravé,inak mi nechutí.
tomeska
Ja tiež spratám všetko možné a nemožné, čo by iného porazilo, ale moju mamu neprekonám. Tá ak mala svoje chute, vzala lyžicu a červená paprika (sušená) nemala pred nou šancu. 1-2 velké PL zapila vodou alebo čajom a tvárila sa akoby sa nechumelilo . Trvalo to asi 3 roky.
kvakac
Ja mám rád na raňajky chlieb natretý maslom na tom kolečka suchej salámy a zapíjam to mliekom, to jedávam od malého chlapca. Každý krutí hlavou - s mliekom? Zase na obed keď sú zemiaky s rezňom zjem prvé zemiaky a potom vychutnávam rezeň samotný. Jedy idú do mňa, keď niekde na návšteve mi chcú doložiť zemiaky. Manželka sa len tomu smeje a podpichuje, aby priložili zemiaky. Taký som ja vták.
kvakac
@haji (8.4.2020 19:31)

Pokiaľ to nie je na paštéke, tak broskyňa pasuje s maslom.
1x haji
cesminaz
Pre každého je obvyklé a neobvyklé niečo iné :-) To čo píše @Kvakac robíme z domu od detstva. Chlieb s paštekou, salámom, alebo natretý čisto syrom, alebo masť +syr a zapíjame všetko mliekom :-) Pre nás (z mojej slovenskej strany) nič neobvyklé. Čudnejšie to vidím u môjho muža :-) Sú kombinácie, na ktoré som si ešte stále za tie roky nezvykla :-) Ako napríklad klasicky pripravená praženica / omeleta a na to naliať med alebo melasu/ pekmez :-/ Vraj to je sladkosť ich detstva :-) Alebo to isté len s volským okom. Najviac mi vlasy stáli dupkom, ked si medom popolieval volské oko, ktoré som už mala posypané mletou ćer.paprikou :-)) Ale už som si časom zvykla, už mi je to jedno. Ale ja to nejem, raz som ochutnala a nechutí mi :-) Dalšou ich "super" kombináciou je syr s lekvárom :-))) Dalšou kombináciou, ale tá aj mne velmi chutí je červený melón s tureckým syrom. Ale melón so syrom sa je aj v iných krajinách :-) Jediné čo sa mňa týka čo zas on nevie pochopiť je, že ako viem zjesť len tak samotný tahin s pekmezom, bez chleba. Hocikedy si zmiešam za malú mištičku (cca.1,5dl ) a vychutnávam len tak malou lyžičkou :-)))
matvejka
No a moj kolega z práce mal tiež pre mna divné chute - jedol lekvárnik potretý syrokrémom alebo si kupoval v bufete tresku a zajedal ju makovým sladkým rožkom a vraj by to za nič nevymenil, že také mnam
1x haji
viera1
S neobvyklými kombináciami sme experimentovali ako deti,ale v dospelosti bola pre mňa novinkou chuť slaného karamelu a chilli lízatka,ktoré z Mexika doniesla neter.Čomu som na chuť neprišla,to bola kombinácia vianočky s údenou krkovičkou,ktorá sa bežne podáva v neďalekej dedine na veľkonočný stôl.Myslela som si,že je to dôsledok výpadku chleba,kým si túto kombináciu po Veľkej noci kolega nedoniesol na svačinu do práce s tým,že takto to u nich jedia ☺.
1x haji
haji
@kvakac @cesminaz jako dítě jsem milovala rohlík se sýrem, salámem a zapíjet teploučkým, slaďoučkým kakakaem. Dobrota. Ale potom mi bylo vždy dost těžko od žaludku. Čím jsem rostla, bylo jasné, že se této dobroty budu muset vzdát. Později jsem se dočetla, že kombinace kakao, mléko je dost náročné na trávení. Desítky let tuto dobrotu nepapám, chybí odvaha, darmo dráždit trávící ústrojí. Tady sedí věta: Co se v mládí naučíš, na stáří nemůžeš dělat.
afataga
Ked som mala okolo 10 rokov, jedavala som vianocku s maslom a horcicou, mama sa na to nemohla ani len pozerat :-).
Raz davno ako puboska som spala u kamosky v Ostrave a na ranajky sme dostali chlieb s maslom, horcicou a salamou a k tomu kakao, cumela som ako puk, ale chutilo mi to.
Co mi ale nechuti, je hlavkovy salat s oskvarkami.
2x haji a mitzy
haji
Můj tatínek se vyznačoval jednou neskutečnou kombinací chutí. Popisoval to tak, že jakmile cítí, vidí, papá rajskou omáčku a nebo osobně smaží řízky, sepne se mu neskutečná, neovladatelná chuť na pivo. No co, řízky jsem ho doma v životě neviděla smažit. Zato rajskou omáčku jsme měli doma docela často. Ocko vždy podlehl a rajskou zapil pivem. Ale ty konce, ty konce... Než to přešlo, byl od ocka klid a pokoj. Měl svoje starosti. Několikrát se stalo, že doma pivo neměl, to jsme viděli, jak to s ním cvičí, že nemá... Chválabohu tyto kombinace chutí jsem po něm nepodědila. Bohatě mi stačí to, čoho sa mi ušlo.
1x mirop
rulik
keď sme chodievali na prázdniny k starkej, tak sme mávali večer ako posledné jedlo čerstvý chlebík s jablkom alebo orechami, len tak zahrýzať
1x haji
mirop
@haji (9.4.2020 10:16) len tak naokraj, v slovencine sa slovo "papat" pouziva v suvislosti s konzumaciou potravy deti, dospeli uplne normalne jedia :)
1x haji
mirop
ja moc neobvykle chute nemam, no mam rad chilli a davam ho skoro do vsetkeho, kludne i do babovky :) usmevne bolo, ked nasi zahranicni kolegovia nejak vyrozumeli ze k masu sa jedia knedliky, potom sme raz mali v kantyne na vyber medzi masitym pokrmom a ovocnymi zemiakovymi knedlami a oni, boli v tom nevinne, si na tanier nalozili ovocne knedliky, maso, dusenu kapustu a vsetko poliali omackou.... ale to bol skor omyl ci neznalost miestnych pokrmov, nevyzerali, ze by to bola ich oblubena kombinacia jedal :)
haji
@mirop (9.4.2020 12:59)
Děkuji, tomu rozumím, jsi milý!
klukodvody
V dobách dávno minulých, jak jsem psal na blogu jsem dělal řidiče. Moje oblíbená svačina byl rohlík a zapíjel jsem jej tou žlutou limonádou. Rohlíků jsem měl pět, limonádu jednu a celá svačina vyšla na 2.20 Kčs.
Potom jsem dostal závozníka a ten svačil pravidelně nugátovou pochoutku, asi si jí mnozí pamatují, to byla rádoby tabulka čokolády za tři koruny a tu si namazal játrovou paštikou, takovou malou Májkou z plechovky a přikusoval k tomu kyselou okurku. No a v dnešní době máme rádi opečené plátky bramborových knedlíků potřených dobrým domácím džemem. No a taková chuťovka k televizi jablko na plátky a potřít lehce šunkovým taveným Smetanitem. No každý má nějakou úchylku. Krásné a pokud možno pohodové prožití Velikonočních svátků-
zolik
Uz to tu bolo pridane, ale musim sa k tomu vratit. Mali sme chalupu na Zahori. Na Velku Noc sa tam je vianocka s udenym mäsom. Ja som to nedokaza zjest.
Moj syn mal obdobie ked jedol chleba ku vsetkemu, aj k spagetam. Uz ho to nastastie preslo.
Kamaratka Evicka k pivu zajeda cokoladu. Tej to zostalo.
Kolegyna si prazenicu posypavala a bohate krystalovym cukrom.
Aj ja mam jednu oblubenu kombinaciu: maslovy chlieb s vela, vela marhulovej marmelady a k tomu Uherak, nakrajane jablko riadne posypane mletym ciernym korenim.
1x haji
sovka62
@klukodvody , tie raňajky vôbec nie sú čudné, sú úžasné. Kedysi som väčšinu pracovného dňa (a keby len dňa, nezriedka bol nastavený nocami) trávila na cestách. Zväčša vyraziť nad ránom na druhý koniec repobliky. Spočiatku sme sa aj s vodičom zastavovali na raňajky v reštauráciách. Lenže o chvíľu som na praženicu, ham and eggs, omeletu a podobne nemohla ani pozrieť. V najbližšej otvorenej predajni potravín som vždy kúpila jednu kofolu, dva čerstvé rožky a to bolo pravé orechové. Aj teraz by som si dala, len kde vziať dobrý rožok?
sovka62
Proti gustu žiaden dišputát. Tu, v Trnave sa hovorí: "Čo kemu chucí, od teho sa neotroví." Aj tak som zmeravela, keď spolužiak našich dcér pýtal k palacinkách horčicu, alebo keď kolegyňa, ktorej som ponúkla vyprážaný karfiol so zemiakmi, najprv zjedla zemiaky a ku karfiolu si vypýtala práškový cukor.
Mne sa tiež rodina čuduje, keď si zemiaky, ktoré ostali od obeda, na večeru opečiem do červena a vezmem si k nim krajec chleba, najlepšie maslového. Pre mňa je lepšie, ako keby som si k nim vzala rezeň.
babidka
Chodievame dost casto do jednej restauracie v Sarospataaku, tam nam chuti vsetko:-)Maju kuchara ,ktory kombinuje skutocne nezvycajne .Dusene hovadzie licka a k tomu ako prilohu sladke tvarohove gulky, perkelt a k tomu sladke gulky oblene v nemletom maku,pecene bravcove maso a k tomu strapacky s kyslou kapustou/velmi dobre/...vzdy ma prekvpi novymi chutami. Jedle to je , chutne to je...len velmi nezvycajne:-)
1x haji
denyany
Strapačky s kyslou kapustou a k tomu mäso (perkelt alebo na prírodno) robievam bežne a chutí nám to. Mne voľakedy chutilo k jablku mlieko. A k fašírkam marhuľový kompót. A tú vianočku s údeným proste milujem.
2x haji a kimlo
kimlo
V jednom varšavskom hoteli ráno na ranajkach sedela neďaleko pri stole čínska rodinka, raňajky vo forme švédskych stolov, tak to zobrali čo bolo v ponuke, vtedy som videl prvý krát zajedať párky chlebom natretym jahodovym džemom...
martamm
Boli sme s dcerou na dovolenke v Kovacovej, pri stole sme mali pani so synom. Na tom by nebolo nic divne, ale dotycna dama si vsetko zalievala octom, skoro mi oci vypadli. Dodnes si pamatam jej meno, na to sa neda zabudnutc
2x haji a mitzy
sovka62
Zabíjačky sa už teraz jedávajú málo, tak som zabudla na niektoré kombinácie. Jaternica je najlepšia ak sa je z hlbokého taniera, v ktorom je zabíjačková kapusta. Ak kapusta nie je, jaternice a krvavnice najlepšie chutia s kompótom, najlepšie višňovým, prípadne marhuľovým.
1x haji
obor123
@sovka62 (10.4.2020 17:16)

Tak teraz naberám odvahu druhý raz. Zo zabíjačky najväčšia delikatesa je kus ešte teplej surovej pečene. Keď to baštím,nik sa nevie na to ani pozrieť.
babidka
@obor123 (10.4.2020 20:40)

teplu surovu pecen na zabijcke jedaval aj moj dedko a vraj to niekedy davali aj sestonedielkam.Logicke, ved to podporuje krvotvorbu.Ked moja mama robila sisky s dzemom ,uplne samozrejme robila hned aj kapustovu polievku .Lebo moj otec to mal tak rad- kapustovu polievku zajedal so sladkymi siskami s malinovym lekvarom.
mitzy
Ako 9 ročná som si na polomáčané čokoládové sušienky natierala paštétu. Sedela som na posteli na izbe s kamarátkami, lebo sme boli v škole v prírode a toto (a iné) som mala zabalené od našich a veľmi mi to chutilo práve v takejto kombinácii. V podobnom veku sme so sestrou jedli aj čokoládu a slané praclíky dokopy. Je mi doteraz pripomínané, ako som ako maličké dieťa vyťahovala z kuracej polievky kože a jedla to ako delikatesu. Pri tej predstave ma napína. Takže toľko k mojim temným stránkam s jedlom.
beatacsontosova
Tak ja mam takýchto chuti viacero :) napríklad kura na smotane s haluškami a k tomu kompot; vlastne kompót môžem ku čomukoľvek
beatacsontosova
Tak ja mam takýchto chuti viacero :) napríklad kura na smotane s haluškami a k tomu kompot; vlastne kompót môžem ku čomukoľvek
1x haji
zlatokocka
1. Ku steaku si robím dressing zmiešaním horčice a medu. V Amerike bežná vec (honey mustard dressing), na SVK som za tehotnú :-)
2. Volské oko a k tomu nakrájané paradajky poliate medom. Mňam!
3. Nakrájam zemiaky na tenké plátky a opražím na oleji ako hranolky. Na tanieri ich osolím, pridám kečup. Ihneď zapíjam studeným mliekom :-)
4. Do francúzskych zemiakov stále pridávam aj mrkvu.
5. Na ZŠ najlepšia desiata - chlieb s hocičím a súčasne som kusala aj do jablka.
1x haji
bogar
@haji

no tak ja mám toho viac, prv je to spišské párky s horčicou kečupom tatárkou syrom karička a sladkokyslá omáčka a pečivo,
ďalej tuniak s karičkou ale musí byť v paradajkovej omáčke s pečivom ,
ďalej rožok chren kupný z obchodu a šunka,
chlieb vo vajci buď s horčicou a cibuľou , alebo len karička a sladkokyslá omáčka,
koložvárska kapusta a tatárska omáčka a zemiaková kaša,
holúbky od svokry s kyslou smotanou, od mojej mamky s kečupom
a asi všetko zhruba, keď si spomeniem ešte dopíšem hehe :) super diskusia ,
1x haji