Objemy, mnozstva, charakter...surovin

dudkoldudkol 24. novembra 2009 o 12:05

Varenie ma baví, hlavne pečenie dezertov (kto vie prečo :) a som trochu perfekcionista, takže niekedy keď nieje niečo presne definované tak sa bojím že by som to mohol celé pokašlat.
Problém mám hlavne s tým, že v niektorých receptoch je napisane napr. čokoláda, biela čokoláda, vanilkový cukor, banány atď..., ale nieje tam napísané množstvo, kdežto napríklad do plnky alebo krému je niekedy to množstvo podstatné. Napríklad v recepte » varecha.pravda.sk/recepty/kolacik-vynikajucou-slahackou/2...
, ktorý by som chcel skúsiť dnes upiecť neviem koľko bielej čokolády dať do toho krému, detto šľahačka v prášku, ale tam to bude asi 1 balíček.

Taktiež, hlavne pri čokoládach (teda asi len pri nich), kde je v recepte napísané "čokoláda" tak aká? Mliečna, horká..? Viem že na varenie sa zvyčajne používa "čokoláda na varenie", čo je horká, ale v niektorých receptoch to vyzerá, že sa tam viac hodí tá mliečna, ale je tam napísané len "čokoláda".
A biela čokoláda je myslená ako klasická, čistá biela čokoláda rôznych značiek, alebo je aj niečo ako "biela čokoláda na varenie" ?

Musím sa ešte veľa učiť...:)

@zareaguj


7 odpovedí:
  • používateľ nemá avatarsandratamer člen redakcie Varecha.sk, 24. novembra 2009 o 15:19

    Množstvo bielej čokolády ti neviem poradiť, ale podľa mňa to bude tabuľka - čiže 100 g.

    Neviem o tom, že by existovala biela varová čokoláda, možno nejaká poleva, takže pokojne kúp hocijakú kvalitnú ktorú budú v obchode mať.

    Čo sa týka varovej čokolády - nezamieňaj si varovú čokoládu s horkou, je to obrovský rozdiel, najmä čo sa obsahu cukru týka.
    btw, ak más pocit, že na nejaký koláč sa ti viac hodí mliečna čokoláda - choď do toho :-). Je len na tebe, ako si svoje dielo ochutíš, ozdobíš a vylepšíš.
    @zareaguj
  • redakcia - fotkaredakcia člen redakcie Varecha.sk, 24. novembra 2009 o 17:45

    Recept je opravený, dúfame že koláč vám bude chutiť :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatardudkol 24. novembra 2009 o 21:14

    nejak sa mi to zblblo tak som to vymazal a pisem znova..

    Tak teda dakujem za rady a zmenu :)
    Akurat sa do toho idem pustit, ak sa podari, prpadne nepodari (co dufam ze nie, ved to vyzera dost jednoducho :P) a podam hlasenie ako chutil :)



    A kolac sa mi podaril tak na 50% :D Sme doma nemali tu slahacku v prasku, tak sme tam dali klasicku tekutu slahacku, a teda ani mlieko tam neslo, az na to, ze na 0.5 l smotany som mal len cca 150g, lebo polovicu jednej som zjedol a uz boli obchody zatvorene :D tak ten "krem" sa teda skor podobal na slahackovu smotanu s prichutou bielej cokolady :) Skusal som to slahat asi 15 minut ze aby to bolo take kypre, ale ani po 15tich minutach sa to nezmenilo...tak som tam dal zlaty klas a spravil z toho taky husty puding a tym som to polial :) Je to celkom dobre...ale nabuduce skusim kupit tu slahacku v prasku a uvidim co bude lepsie :)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarsandratamer člen redakcie Varecha.sk, 24. novembra 2009 o 21:18

    Ty si zjedol polovicu sladkej smotany??? ako vyšľahanej myslíš?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatardudkol 24. novembra 2009 o 22:13

    jejda som tam zabudol napisat ze 150g bielej cokolady, a z tej som zjedol z jednej polovicu, preto 150g :) (mal som 2x po 100g)
    @zareaguj
  • aiculik - fotkaaiculik 29. novembra 2009 o 19:35

    hm, ja tiež nikdy neudávam aká čokoláda to má byť - pretože sama používam zakaždým inú.
    Minule som robila čokoládovú tortu a do cesta som dala horkú s pomarančom... Nabudúce dam možno s hruškami alebo malinami, čo mi práve napadne. A raz, keď som nemala inú, tak som roztopila mliečnu s orieškami a tie som potom lovila lyžicou (dotycná osoba, pre ktorú kolácik bol, oriesky nemusí). :o)
    Jediná čokoláda čo nepoužívam, je tá na varenie, pretože sa mi ani jedna nepozdáva. Mám pocit, že "na varenie" často označuje "druhej triedy" - asi preto, že veľa ľudí má pocit, že prvotriednej čokolády je na varenie škoda...
    @zareaguj
  • babidka - fotkababidka 3. decembra 2009 o 15:20

    aj ja to tak beriem ,ze ked je v recepte napisana cokolada , tak sa mysli 100g cokolada . Co sa tyka kvality cokolady a druhu - zalezi od toho ci si "cokoholik" ako ja alebo je pre teba cokolada iba jedna z prisad . Zvacsa plati ze cim drahsia tym kvalitnejsia .Mne chuti viac ta "vysokooktanova "kde je vysoky podiel kakaa a naucila som sa s nou aj pracovat aby bol kolacik aky ma byt .Mliecna je sladena a tak obycajne treba potom ubrat cukru . myslim si , ze ked pouzijes tekutu slahackovu smotanu namiesto praskovej tak to kolaciku nemoze poskodit . Co sa tyka inych prisad - vacsinou je ich mnozstvo asi myslene obvyklym balenim ake je v obchodoch .napr. Hera je 250g, drozdie 42 g a podobne .skuseni kuchari casto zabudaju pri pisani receptov na presne mnozstva , zabudli ako zacinali oni...
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist