Rôzne

Niťovky

fany1602 - bez fotkyfany1602, 3. septembra 2012

ahoj varecháči! vedel by mi niekto poradiť ako spraviť čo najtenšie
niťovky?a aku muku použiť lebo jeden vraví hrubú a druhí že
polohrubú!vopred vám dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

soncya
ahoj @fany1602 , ja robím z polohrubej múky, soli a vajíčok. nedávam žiadnu vodu. vypracujem tuhšie cesto, rozdelím na bochníky, ten čo práve nevaľkám zabalím do fólie aby neobschol. na tenko vyvaľkám, aby presvitala podložka, nakrájam pásy, tie poukladám na seba a krájam na tenúčko. Robím vždy len ručne. :o)
sovka62
Ja len z hrubej a tiež vaľkám a krájam mašinkou.
tonicka53
a ja len z hladkej :-) a tiež všetko robím strojčekom, ale vaľkám jedným a krájam druhým :-)
mamimna
Vyzerá to tak, že je to celkom jedno, pretože sa tu objavujú všetky druhy múky. Ja robím z hladkej, keď ich idem uvariť hneď, do zásoby robím vždy iba z polohrubej, pretože slížiky majú po usušení krajšiu farbu. Vaľkám a krájam iba ručne, strojček som kedysi dostala, ale zatiaľ som ho ani raz nepoužila.
babidka
Ja robim z polohrubej muky - na 100g muky davam jedno vajicko a par kvapiek oleja . Cesto mi na zaciatok vyhnetie robot , potom este hnetiem ja aby bolo cesto uplne hladucke a vlacne .Ked postoji zakryte aspon 30 minut , tak sa dobre valka a da sa vyvalkat na absolutne tenulinky /doslova priesvitny / plat .Najlepsie sa "valka " na elektrickom strojceku na rezance :-)) Plat cesta necham trochu obschnut z oboch stran na platnenom obruse , pokrajam na pasy siroke asi 6-8 cm a krajam alebo rucne s dobrym sirokym a poriadne ostrym nozom .Alebo nakrajam na kocky asi 7x7 cm / podla toho ake chcem mat dlhe rezance / a krajam ich na strojceku .Vtedy su krasne tenulinke nitovky .Pamataj : cim hrubsia muka , tym su rezance tuhsie a lepsie drzia tvar . Nedavaj do cesta vodu , radsej pridaj vajicko . Najlepsie sa krajaju ked je cesto zvrchu obschnute .Ked je makke , tak sa vedia zlepovat.Ak je prisuche , tak sa cesto pri krajani lame , mrvi na mrvenicku .Z hladkej muky su jemnejsie , pruznejsie ale ked neodhadnes spravne ake ma byt cesto tuhe , tak sa pri vareni moze stat , ze sa rychlejsie rozvaria .Skusaj , skusaj:-)
fany1602
dakujem pekne@babidka toto je tak krásne rozpísané že napriek tomu že som robila v sobotu rezance zajtra ich určite vyskúšam!!! paráda ešte raz velké dakujem:)
bozulka
Jarka máš ich pekné,také som robievala aj ja....Do mäsovej polievky vždy - hrubá múka,vajcia podľa potreby,vypracovať dobre cesto,vygúlať na tenučko ,nechať chvíľu oschnúť,veľmi dôležitý je kvalitný ostrý nôž.
Slíže orechové,makové,s tvarohom,smotanou,do fazulovice atď.sa robia z hladkej múky,jedno,dve vajíčka a trošku vody.Krájajú sa hneď.
Tie prvé čo sa nespotrebujú nechajú sa dobre vysušiť a vydržia aj tri mesiace.
fany1602
@babidka robila som tie rezance a môžem povedať že to cesto je fantastické!!!!valkala som ho ručne uplne bolo priesvitné a slížiky sa robili jedna radosť!!!!dajú sa robiť aj lekvárové perky s toho cesta?ešte raz dakujem!!!!!