Rôzne

Niekoľko rád do kuchyne

damisa - fotkadamisa, 17. októbra 2012

Toto som dnes našla na internete, možno niekomu pomôže.
Neviete ani za svet, prečo sa vám občas pri pečení palacinky pripekajú? Presolili ste nejaký pokrm a neviete, čo teraz? Nedarí sa vám bielky vyšľahať na tuho? Možno vám pomôže zopár našich praktických rád do kuchyne.

- Zelené vňate treba sekať tesne pred pridaním do pokrmov a pridávame ich až do hotových jedál
- Zelenina na varenie sa varí prikrytá, odokrytý sa varí iba špenát, aby nestratil farbu
- Postrúhaná mrkva opražená na tuku, oleji alebo masle, pekne zafarbí mäsové polievky a polievky z kostí
- Uvarenú zeleninu nenechajte dlho stáť v horúcej vode, lebo za hodinu stráca viac ako tretinu vitamínu C
- Na krájanie alebo strúhanie zeleniny alebo zemiakov používajte nehrdzavejúce nože a strúhadlá, lebo železo rozrušuje vitamín C
- Prekrojený citrón vždy položte nakrojenou plochou na tanierik, aby nebol vystavený pôsobeniu vzduchu
- Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín
- Zemiaky pri varení v šupe nepopukajú, ak do vody prilejete trochu octu
- Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku
- Párky sa najlepšie pripravia, ak ich vložíte do studenej vody a vyberiete hneď, ako voda začne vrieť
- Mäso soľte až po opečení na tuku alebo oleji, aby nepúšťalo šťavu
- Mäso by malo byť pred varením odležané lebo inak sa nebude dať na mäkko upraviť
- Ryby naopak upravujte hneď po zabití, ak ich chcete variť na druhý deň, musia byť v chladničke
- Strukoviny nesoľte na začiatku varenia, ale iba na konci – rýchlejšie sa uvaria
- Nikdy neupravujte staré, popučené huby, a v chladničke ich odložte najviac na jeden deň!
- Hustejšiu zápražku zalejte studenou vodou, aby nezhrčkavela, riedku horúcu zápražku pridajte do vriaceho pokrmu priamo
- Po priliatí zápražky varte pokrmy odokryté, aby nevykypeli
- Vajíčka na tvrdo varte tak, že do vody prilejete trochu octu, aby nepopukali
- Aby sneh z bielkov ostal po ušľahaní tuhý, je dobré deň pridať trochu práškového cukru a ešte trochu ho pošľahať
- Bielky vyšľaháte na tuho so štipkou soli alebo citrónovej šťavy
- Palacinkové cesto sa pripaľuje vtedy, keď je veľmi sladké
- Ak horúci závin prikryjete, bude sa lepšie krájať
- Do presoleného pokrmu pridajte niekoľko surových ošúpaných zemiakov, ktoré po uvarení z neho vyberte – nasajú soľ

Zdroj/ www.nasarodina.sk

@zareaguj


Diskusia k téme

astheart
Díky, ale myslím, že jsou to rady všeobecně známé...... Možná však pomohou začínajícím kuchařkám, :).
30117_1350478349 - profilový obrázok
ina
ina
Něco jsem nevěděla, takže - dík !
sovka62
Začínajúce kuchárky by si mali skopírovať, vytlačiť a nalepiť na vnútornú časť dvierok kuchynskej linky.Nebudú sa musieť učiť na vlastných chybách, ako ja kedysi.
michsamant
Ano toto su dobre rady... keby som ich poznala, ked som zacinala varit, mohla som si usetrit kopec roboty s vykypenymi hrncami :)
micho
mňa napadli ešte aj tieto rady:
- na pripáleniny v hrnci nasypte prdopeč, ľahšie to potom umyjete
- ak do palacinkového cesta pridáte olej, tak nemusíte zakaždým vymazať panvičku
- jedlá môžete zahustiť nastrúhaným zemiakom,je to chutnejšie ako zahusťovať múkou
fialka49
- hotovú zápražku osoliť, zamiešať a až potom zaliať vždy studenou vodou či mliekom, neurobia sa hrčky.
- pár kvapiek aviváže dať na handričku a pretrieť obrazovku TV alebo monitor PC, nebude sadať prach
evanaaa
Teraz len treba takú službu, aby sa dali ukladať tieto rady, rsp. diskusie ( prípadne aj zážitky) tak ako aj recepty do KK, lenže na ne by sme mali tu nejaký Notes - ale táto požiadavka bola viackrát už vznesená, možno niekedy......
damisa
veľa dobrých rád je na stránke "dobruchut.sk" - Tipy a triky
anina6
no učíme sa celý život, to je pravda.
moon
jeej super, ako zacinajuca kucharka sa mi zidu !!! Vdakaaaa