Toto som dnes našla na internete, možno niekomu pomôže.
Neviete ani za svet, prečo sa vám občas pri pečení palacinky pripekajú? Presolili ste nejaký pokrm a neviete, čo teraz? Nedarí sa vám bielky vyšľahať na tuho? Možno vám pomôže zopár našich praktických rád do kuchyne.
- Zelené vňate treba sekať tesne pred pridaním do pokrmov a pridávame ich až do hotových jedál
- Zelenina na varenie sa varí prikrytá, odokrytý sa varí iba špenát, aby nestratil farbu
- Postrúhaná mrkva opražená na tuku, oleji alebo masle, pekne zafarbí mäsové polievky a polievky z kostí
- Uvarenú zeleninu nenechajte dlho stáť v horúcej vode, lebo za hodinu stráca viac ako tretinu vitamínu C
- Na krájanie alebo strúhanie zeleniny alebo zemiakov používajte nehrdzavejúce nože a strúhadlá, lebo železo rozrušuje vitamín C
- Prekrojený citrón vždy položte nakrojenou plochou na tanierik, aby nebol vystavený pôsobeniu vzduchu
- Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín
- Zemiaky pri varení v šupe nepopukajú, ak do vody prilejete trochu octu
- Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku
- Párky sa najlepšie pripravia, ak ich vložíte do studenej vody a vyberiete hneď, ako voda začne vrieť
- Mäso soľte až po opečení na tuku alebo oleji, aby nepúšťalo šťavu
- Mäso by malo byť pred varením odležané lebo inak sa nebude dať na mäkko upraviť
- Ryby naopak upravujte hneď po zabití, ak ich chcete variť na druhý deň, musia byť v chladničke
- Strukoviny nesoľte na začiatku varenia, ale iba na konci – rýchlejšie sa uvaria
- Nikdy neupravujte staré, popučené huby, a v chladničke ich odložte najviac na jeden deň!
- Hustejšiu zápražku zalejte studenou vodou, aby nezhrčkavela, riedku horúcu zápražku pridajte do vriaceho pokrmu priamo
- Po priliatí zápražky varte pokrmy odokryté, aby nevykypeli
- Vajíčka na tvrdo varte tak, že do vody prilejete trochu octu, aby nepopukali
- Aby sneh z bielkov ostal po ušľahaní tuhý, je dobré deň pridať trochu práškového cukru a ešte trochu ho pošľahať
- Bielky vyšľaháte na tuho so štipkou soli alebo citrónovej šťavy
- Palacinkové cesto sa pripaľuje vtedy, keď je veľmi sladké
- Ak horúci závin prikryjete, bude sa lepšie krájať
- Do presoleného pokrmu pridajte niekoľko surových ošúpaných zemiakov, ktoré po uvarení z neho vyberte – nasajú soľ
Zdroj/ www.nasarodina.sk
- na pripáleniny v hrnci nasypte prdopeč, ľahšie to potom umyjete
- ak do palacinkového cesta pridáte olej, tak nemusíte zakaždým vymazať panvičku
- jedlá môžete zahustiť nastrúhaným zemiakom,je to chutnejšie ako zahusťovať múkou
- pár kvapiek aviváže dať na handričku a pretrieť obrazovku TV alebo monitor PC, nebude sadať prach