Nesterilizovať

alena45 - fotkaAlena45 31. júla 2017 o 18:49

Milí Varecháči, prvýkrát som kúpila prípravok na konzervovanie uhoriek, kde bolo napísané NESTERILIZOVAŤ. Keďže na chalupe ešte nemám celkom pohodlie, čo sa týka kuchyne, skúsila som takýto spôsob. Všetko som dodržala, no neviem, ako majú tie uhorky vyzerať. Moje vyzerajú teraz ako kvašáky v mútnom náleve a zdá sa, že stále pracujú. Je to tak dobre, alebo to mám vyhodiť ? Máte skúsenosti práve s týmto NESTERILIZOVAŤ prípravkom ?

@zareaguj


14 odpovedí:
  • tonicka53 - fotkaTonicka53 31. júla 2017 o 20:05

    Alenka, ja som tiež prvý krát použila prípravok NESTERILIZOVAŤ a moje uhorky sú krásne, voda číra a chuť uhoriek výborná, som zatiaľ s prípravkom NESTERILIZOVAŤ veľmi spokojná, uvidím čo sa bude diať ďalej :-)
    @zareaguj
  • alena45 - fotkaAlena45 31. júla 2017 o 20:14

    @Tonicka53 (31.7.2017 20:05)

    ja som to tušila, že to mám zle, moja artritická ruka už nie je veľmi schopná krútiť tými vrchnákmi. Ďakujem za odpoveď.
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 31. júla 2017 o 20:46

    @Alena45 , tento prípravok na zaváranie, alebo jemu podobný, bez sterilizácie som použila aj ja, ale kedysi dosť dávno, takže buď tu už bol a potom sa výroba prerušila alebo ho inovovali, neviem, uhorky sa mi nekazili ale boli trochu na môj vkus tvrdšie, čo je normálne, keďže sa nevarili, použila som ho len v jednu sezónu. Treba vyskúšať jednu dávku ( 1 balenie) a porovnať s klasikou, sama neviem, aké by boli teraz.
    @zareaguj
  • alena45 - fotkaAlena45 31. júla 2017 o 20:53

    Našťastie len jednu dávku som vyskúšala, tvrdšie by mi nevadilo, bude to asi v tej ruke gramblavej.
    @zareaguj
     1x evanaaa
  • používateľ nemá avatarKecupicek 1. augusta 2017 o 14:32

    Pamätám sa na časy, keď sa vôbec uhorky nesterilizovali. Sklenica , aj 4- litrová sa uzavrela celofánom, ten sa prichytil gumičkou nastrihanou z bicyklovej duše a uhorky vydržali celý rok až do novej úrody.
    @zareaguj
  • jerica - fotkaJerica 2. augusta 2017 o 01:17

    Alenka, nič iné, len si na nich pochutna hneď , nenechať na polici, máš exklusive uhorky . U nás moj otec robielval tak kvasaky.
    @zareaguj
  • alena45 - fotkaAlena45 2. augusta 2017 o 08:05

    @Jerica (2.8.2017 01:17)

    ďakujem, vyskúšam.
    @zareaguj
  • marianne - fotkaMarianne 3. augusta 2017 o 13:39

    @alenka nič nevyhadzuj! normálne ich šuchni do chladnej pivnice a máš presne ako jerica píše exkluzívne kvašáky, vydrzia Ti, kým nepojete. Podmienka je, musia byť v chlade. Robím ich tak pravidelne takto: prevarím si nálev, nechám vychladnúť/ ak budeš chcieť napíšem zloženie, rcp mám od jedného starého pána z Čiech - turistu, stretli sme sa na Lietave, bezkonkurenčné kvašáky/
    Zalejem surové prepichnuté uhorky do 4 l flaše, prikrijem celofánom/ ako @kecupicek píše/ fuknem do chladnej miestnosti a po toch dňoch, viac nevydržím konzumujem..takto spravím aj päť 4l fľaší...
    @zareaguj
  • marianne - fotkaMarianne 3. augusta 2017 o 14:02

  • používateľ nemá avatarHelena64 3. augusta 2017 o 14:33

    Ja už niekoľko rokov nepoužívam prípravok na nakladanie uhoriek. Do pohárov dám kolieska mrkvy, kolieska cibule, soľ, cukor, nové a čierne korenie, bobkový list , klinček, ocot, zalejem studenou vodou a dám sterilizovať 5 minút, alebo akonáhle uhorky začnú meniť farbu, čo je zhruba ten istý čas. Stačí aby jedna uhorka začala byť svetlejšia, hneď vyberám a dávam pod deku, pokiaľ nevychladnú. Je veľmi dôležité aby "chytili" viečka. Sú tak na spôsob znojemských uhoriek. Nikdy sa mi nepokazili. Recept mám od švagrinej, ktorá ho má od rodiny pri maďarských hraniciach.
    @zareaguj
  • alena45 - fotkaAlena45 3. augusta 2017 o 21:58

    Dnes som sa tým uhorkám prizrela, zdá sa, že sa vyčistili, len nájsť v paneláku chladné miesto okrem chladničky, kde momentálne treba ukladať všetky potraviny, to bude problém. Už aby sa ochladilo, časť by mohla ísť na balkón.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarHaji 4. augusta 2017 o 08:57

    @Kecupicek (1.8.2017 14:32)
    Bože, také si je pamatuji a vůbec jsem je neměla ráda. Kvašáky ano, to je nejlepší letní dobrota. Ale ty "zimní" či jak to nazvat, ve velkých flašách, zalité octem nevím s čím, mi nechutnaly. Pak maminka s babičkou sháněly recepty na zavařování okurek, až jsme se ustálili na jednom receptu. Pak tatínek dostal z konzerváren macerát /něco jako tinktura/ - nakapalo se do nálevu pár kapek, a okurky neměly chybu. Jednoho krásného dne macerát došel a zavařujeme klasiku, stále výborné chuti.
    Neumím si představit, v těchto vedrech, že bych v paneláku přenášela flaše jako kočka koťata tam, kde je chladněji. Bože, není nikde - chladněji. V domě je to jiná, ale i tak vedro jako blázen. Ideální čas na kvašáky - ty miluji! Dělávál je dědeček, později tatínek, dnes je dělá brácha. Klidně bych u flaše, hrnce či sudu s kvašáky spala, abych byla co nejblíž.
    Může mi, prosím, někdo pro zajímavost napsat název přípravku, výrobce, ať se mohu poučit. Děkuji.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 21. augusta 2017 o 21:43

    Dostala som recept od kamarátky a na konzerváciu sa používa prípravok BORKEN, ktorý dostať kúpiť v obchodoch pre záhradkárov. Urobila som dve dávky a nestihli sme ich pojesť, tak si hovorím bude aj na budúci rok. Skutočne uhorky a čalamáda vydržali, no viečka našej slovenskej kvality to nevydržali a boli prederavené, ako keď ich prestrelíš vzduchovkou. Podobné recepty robili u nás Bulhari a nemali konkurenciu, nakladali zeleninu do sudov a vydržala až kým sa nezjedla.
    @zareaguj
  • leaela - fotkaLeaela 22. augusta 2017 o 10:37

    @Kecupicek (21.8.2017 21:43)

    Borken je "fajnotka.....",davnejsie som niekde videl fotku zabudnutej hlinikovej lyzice ci vidlicky v nakladanej kyslej kapuste osetrenej borkenom.ten predmet sa zacal v tej kapuste doslova rozkladat a rozpustat.pravdepodobne preto nevydrzali tie viecka na zavaracich poharoch,lebo borken nejako reaguje s kovom.niesom chemik aby som to vysvetlil podrobnejsie,ale urcite by som zvazil pouzitie toho vyrobku na sterilizaciu pokrmov.pekny den vsetkym :-)
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist