Varenie

Nakladana kapusta do flias

lyduska59 - bez fotkylyduska59, 11. septembra 2014

Nasla som tu vela receptov na nakladanie kyslej kapusty do flias, ale ani jeden nieje ten ktory som robila minuleho roku . Recept som si neulozila a teraz ho neviem najst. Dava sa tam len sol a nic viac. Flase maju byt len s patentnymi vieckami, nie srubovacimi. Ma to stat niekolko dni na plechu. Nepamatam si presnu davku soli a ako slho to ma stat . Nevie niekto presny recept? Vopred dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
dá sa to nakladať aj do pohárov so šroubovacími uzávermi, mám to vyskúšané. ak chceš, pozri si môj recept "Kvasená kapusta tlačená do pohárov", mám to tam s podrobným návodom a všetkými tými rečami okolo. :-)) jana
p.s.: síce sa hanbím, ale neviem pridávať linky. :-((
1x milina
zolik
Chcem urobit, ale nemam ani jeden, jediny radiator. Cim to budem nahrievat? Horskym slnkom?
leomax
@zolik , radiátor vôbec nie je potrebný. Stačí normálna izbová teplota. Teraz som to robil, mal v miestnosti s asi 20 stupňami C. a o tri týždne už bola vynikajúca kyslá kapusta.
zolik
@leomax , vrela vdaka. Si ma ukludnil. V sobotu kupim kapustove hlavy a idem struhat. Kysla kapusta tu sa neda jest. Svajciari este asi nevideli poriadnu kyslu kapustu. Este raz dakujem.
rea1
ja som v podstate síce nesmierne skromná persóna a na pochvaly si nepotrpím, ale @leomax , ďakujem, že si mal/a odvahu vyskúšať a 2x ďakujem za pochvalu. :-) jana
zolik
Pridala som tuto otazku k receptu, ale povodne som sa chcela spytat tu na diskusii. "Idem kupit kapustu a struhat. Mam cerstvy bobkovy list na stromceku, alebo mam radsej pridat klasicky suchy bobkac? Za odpoved vopred Dakujem."
rea1
@zolik , ja osobne by som dala sušený, som tak zvyknutá a neviem, čo by kapusta povedala na čerstvý. ten je oveľa aromatickejší, ktovie. ja som si "bobkový stromček" kúpila na ozdobu, je to moja srdcovka, tak ho ošklbávam iba veľmi opatrne. :-))
zolik
@rea1 velmi pekne dakujem za odpoved. Dam suseny. Bobkac som si kupila na jar (potrebovala som si urobit radost) a teraz mam problem ako ho prezimujem. Nemame garaz a v pivnici nie je okno. Vonku ho nechat nemozem. A ten isty problem mam s olivovnikom (to som si musela urobit radost o mesiac neskor). ;-)
smejkad
jejda, ja mam bobkac normalne v byte uz druhy tyzden, je to problem?
rea1
@zolik , ja som bobkáč mala na pracovnej doske pri kuchynskom okne a dobre mu tam bolo, v lete i v zime. aj som sa s ním pri varení občas radila. lenže nedávno bola akási neštandardná zima, t.j. pár dní aj mrzlo a milý bobkáč mi v kuchyni zmrzol! zvnútra pri okne!!! ja totižto v kuchyni nemám radiátor - keď sa varí, je tam dosť teplo a keď sa nevarí, nikto tam nie je. veď načo. a hrncom nohy zohrievať nepotrebujem. tak hodlám najbližšiu jar zakúpiť nový a budem ho zimovať na chodbe. tam máme krásne veľké okná. odkiaľ máš olivovník? tým by som si tiež vedela spraviť radosť. :-)
zolik
@rea1 olivovnik som kupila v zahradnictve. Mam take jedno velmi oblubene, len tam nemozem chodit velmi casto. Posledne som tam bola dva krat na tajnasa a doma som musela klamat. Ucet som preventivne zahodila. Videla som ich ale aj v Bauhaus a Coop Garten. Mam ale tu skusenost, ze rastliny, byliny atd. nemaju tu kvalitu ako v zahradnictvach. Ja osobne si radsej priplatim ako sa po par tyzdnoch rozculovat, ze mi to schciplo. A dakujem za napad. Pri kuchyni mam barovy pult, tak tam toho mojho bobkaca prezimujem. Este nieco na ten olivovnik vymysliet.
rea1
no prosím, kam sme sa dostali od zavárania kapusty. :-))))))))
zolik
@rea1 ved sme hned vyriesili niekolko inych, tiez dolezitych veci ;-)
jerica
MOŽNO to pomôže :-)

Z troch hlavičiek som nastrúhala čistej váhy 4kg.

NA KG KAPUSTY = 20g soli .
Kmín,nové korenie,bobkový list = všetko podľa svojej chuti , či uváženia :-)
POSTUP = nastrúhanú kapustu s koreninami premiešame,necháme do druhého dňa, na druhý deň natlačíme do pohárov, necháme na podložke odložené kvasiť (ja som mala v kuchyni) , neľakať sa , kvasenie prebieha vytekaním kvasu(šťavy) , počas kvasenia vytekajúcu šťavu vylievam , oplachnem poháre a podnos, nechám ďalej kvasiť , pokiaľ nám prestane vytekať šťava, po dokvasení odložím na chladnejšie miesto. Po mesiaci môžete variť segedín, výborné.
Moje doporučenie, kapustu treba kupovať plochého tvaru, taká je zo Slovenska, preto že, tie listy má tenké, jemné, bezhlúbové.

Kapusta v tvare hrušky je viac hlúbovitá, potom keď sa nakrája nemá jemné slížiky, a nie je ani chuťou taká po vykysnutí .

odkas pre @zolik , je jedno aký dáš bobokový list, dokonca ja som dala čerstvý , čo doniesla nevesta z Chorvatska.

 scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10358568_91830301...


 fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10348357_91830...


 scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10346189_91830310...


 fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10423958_91830...
zolik
@jerica dakujem velmi pekne. Dobre rady. Uz som bola cela nazhavena, krajac pripraveny, vanicka vydrhnuta a volno som si vzala. Bola som kupit kapustu. Kapustu som nekupila. Keby si to videla, tak zaplaces. Hlavky, co hlavky, hlavicky to boli, v priemere tak 10cm. A cena za kilo v prepocte € 4. Akcia sa odklada na zajtra. 30km od nas je turecky velkoobchod s ovocim a zeleninou, tam maju, uz som googlila. Tak som sa vyzalovala. Prajem Ti pekne poobedie.
rea1
@zolik , žolíčku, keď bude hotovo, nezabudni podať referencie, som zvedavá, ako pochodíš. pekný víkend. jana
mijaita
Pridam do davu svuj poznatek. Asi je to jednodussi trosku. Nakrouham zeli, tak od oka osolim, prohnetu a necham do rana. Do sklenic necpu na sílu. ale tak, normalne utlacim. Nechavam 3cm volneho mista a zavickuju. Tim mam zelí hotové. Vykvasí a nevyteče a je jedinecné.
mijaita
@lyduska59 není to náhodou to ce hledáš? Já tenhle recept znám nejméně 20 let a tak dlouho to dělam. Sůl opravdu jen od oka. Konecne kdyz budes davat do sklenic, ochutnej to. Urcite to stoji za vyzkouseni, uvidis, budes spokojena.
zolik
Nastruhala som 5kg kapusty. Uz stoji 2 hodiny a stale nepusta stavu. Chodim ju kazdych 10 minut kontrolovat a stale nic!
zolik
Uz stoji 4 hodiny a stale nic. Ziadna kapustova voda, a to ju magam kazdu pol hodinu. Aj jej dohovaram.
zolik
Huraaaa, zacala kapusticka moja vody pustat. Po viac ako 6 hodinach. To je nejakasi tvrdohlava kapusta. Zazelala som jej dobru noc a idem aj ja.
ria52
ja ked nakladam kapustu davam aj cibulu ktoru postruham s kapustou a cesnak.
zolik
@rea1 kapustovy pokus a aj proces ukonceny. Kapusta je velmi velmi dobra. Chutovo a aj vzhladovo - zostala pekna svetla. Pohare nevybuchli a ani moc nesmrdkala, len prvych 5 dni. Robila som, ako som uz pisala zo skusobnej davky 5kg. Ked sa spotrebuje urobim z 10kg. Dakujem za recept, vam vsetkym diskusie zucastnenym za cenne rady a dobre napady.
@leomax , poslala som ti TS
leomax
@Zolik , TS som dostal, odpoviem neskôr. Najskôr chcem reagovať na Tvoje komentáre z 13. septembra od 20:10 hod. do 00:41 hod. nasledujúceho dňa. Nejak mi to vtedy ušlo, ale teraz som sa veľmi dobre pobavil, dobre že som si nečvrkol. viem si to živo predstaviť, ako si "debatovala" s kapustou. Veď ja som si to tiež odskákal. Je to vynikajúce, že recept splnil Tvoje očakávanie, takisto, ako aj moje. Je to fakt jednoduché a výborne! Takže, @rea1 , ešte raz VĎAKA!!!
zolik
@rea1 , ako som slubila podavam referencie. Kapusta je uzasna, fantasticka, jedinecna, neprekonatelna, najsamlepsia atd. V Az taky nadmieru a ocakavanie uspokojujuci vysledok som ani nedufala. Uz som z nej robila Segedinsky gulas a teraz varim ako prilohu dusenu s jablkami k pecenemu mäsu s parenou knedlou. Prajem Ti pekny vecer a dakujem a papa