Varenie

Muškátový orech v perníčkoch

sweetsue - bez fotkysweetsue, 12. decembra 2022

Poprosila by som o radu. Piekla som včera perníčky a omylom som miesto pomletých klinčekov dala do cesta mletý muškátový oriešok (korenie si robím sama). Za 1 lyžičku, možno aj trochu viac, na 600 g múky. Uvedomila som si to až po upečení. Prečítala som si o oriešku na internete a tam radia, že veľmi opatrne s týmto korením, že môže mať nepriaznivé účinky na zdravie.....Tak neviem, či som to neprehnala.
Môžu sa tieto perníčky konzumovať?
Ďakujem a prajem radosť z pečenia!

@zareaguj


Diskusia k téme

mamec
Toto som našla:
"Ako sa prejavuje otrava muškátovým orechom?
Aby sme boli konkrétni, pri konzumácii približne desiatich gramov muškátového orieška (čo je zhruba jeden celý orech) dochádza k otrave, ktorá sa prejaví nevoľnosťou, bolesťou hlavy, brucha, poklesom tlaku a výrazným sčervenaním a svrbením tváre. Výnimkou nie sú ani poruchy vedomia a ľahšia agresivita. Pri vyššej dávke už môžeme hovoriť o kóme a žiaľ aj smrti. Je preukázané, že toto korenie je halucinogénnou drogou a mnohí už po ňom preto cielene siahli za účelom dosiahnutia akejsi eufórie. Tú však veľmi skoro nahradili sluchové a zrakové halucinácie a akútna psychóza. Za tieto psychoaktívne účinky môžu silice, ktoré muškátový oriešok obsahuje, a to myristicín a elemicín. Tieto silice tvoria až 15 % obsahu orecha. Aby sme však všetko uviedli na pravú mieru, muškátový orech môžete aj naďalej využívať pri príprave jedál či zákuskov, avšak maximálne pol lyžičky denne."

Tak by som to asi zhrnula tak, že keď nespráska všetky perníky jedna osoba za jeden deň, tak by sa nemalo stať nič zlé. Zrejme by som ich pre istotu neponúkala maličkým deťom.

sweetsue
@mamec (12.12.2022 11:31)

Ďakujem za super informácie. Mala som obavy, či to môžem ponúkať, ale spravím to tak, ako ste mi poradili. Určite to nebudem dávať jesť detičkám a ostatným s mierou hihihi. Niekedy človek spraví nerozmyslenú vec, ktorú už po upečení bohužial nemôže zmeniť. Ešte raz vďaka a prajem pekné chvíle pri pečení a aj pri vianočnom stromčeku.
kucharka
Ja by som nepanikárila :-)
Muškátový oriešok sa bežne používa v kuchyni. Sú to všetko malé množstvá. A v týchto množstvách je zdraviu veľmi prospešný.
Zdraviu "nebezpečné" množstvo by asi nikto naraz nezjedol.
1x haji
sweetsue
@kucharka (12.12.2022 16:13)

Áno, musím sa priznať, že som nejako panikárila :-). Zdalo sa mi totiž, že cítim takú štiplavejšiu chuť v tom perníčku a nebola som si už istá, koľko toho korenia som do cesta dala. Ale som veľmi rada, že ste moje obavy vyvrátili. Vďaka mamec a kucharka!!!
1x haji
haji
@sweetsue
Kromě dětí bych ještě byla opatrná při těhotných a kojících ženách.
Takže perníčky poživatelné jsou, raději v menším množství. Ale dobrá zpráva, déle vydrží.
Už je to nějakou dobu zvažovala EU zákaz používání. Nějaký blázínek se předávkoval, při natáčení na video, zkonzumoval velké množství muškátového oříšku /už sinepamatuji kolik/ - a nedopadl dobře. Známe také blázínky, kteří konzumovali práškové kakao v suchém stavu - udusili se vdechnutím kakaového prachu. Co by někdo neudělal pro mediální slávu či pro co...?!
Tady je docela ucelený článek:  styl.instory.cz/2179-muskatovy-orisek-umi-lecit-ale-tak...
sweetsue
@haji (12.12.2022 22:59)

Milá haji, ďakujem za tvoj komentár a aj za link. Článok som si prečítala. Je zaujímavý. Ja sama mám doma dve knihy o korení, ale nie je tam nič písané o negatívnych následkoch tohto korenia. Ani na vrecúšku s korením nie je nič písané. Ale som poučená, že s muškátovým orieškom opatrne! Ešte raz ďakujem a prajem pekný deň!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja som si kedysi priniesla z Grécka salmonelku a podľa rady mojej známej (zdravotne sestry) som si nastrúhala za polovičku kávovej lyžičky muškátového orieška, zapila som to troškou vyšumenej coca-coly a to cca 3 - 4 dni po sebe raz denne. Veľmi účinný "liek" proti hnačke. To som vtedy ešte netušila, že je oriešok nebezpečný. Ale nič sa mi chvalabohu nestalo, iba som sa vyliečila :-).
evanaaa
To o muškátovom oriešku, že škodí vo väčšom množstve a je nebezpečný najmä pre tehotné ženy (môže vyvolať aj potrat), som čítala dávno.....pamätám sa, ako som raz bola u brata, varili vývar a on do neho išiel hodiť celú guličku - mušk. oriešok, hneď som ho zastavila a povedala, že v takom množstve môže uškodiť, stačí len štipku nastrúhať. Inak, ja ho dosť často používam, oriešok aj kvet, ale opatrne......
1x dr