Zdravá výživa

Mungo fazuľky

gitka2 - fotkagitka2, 9. decembra 2010

O mungo fazuľkách, sa tu veľa popísalo a to o sušených a ako ich naklíčiť. Mňa by zaujímalo či sa to dá u nás dopestovať a prípadne či dostať semiačka kúpiť. V čerstvom stave je to veľmi chutné, ako mladý hrášok. Vďaka

@zareaguj


Diskusia k téme

dorisa
Hladala som na nete, v jednom príspevku je( na nejaké povolenie pestovať ) je uvedené toto:"Pri pestovaní fazule mungo a hrachu sa nesmú používať hnojivá ani chemické látky. Uprednostňujú sa plodiny vypestované v tom istom roku. Maximálna doba skladovania surovín by nemala prekročiť jeden rok". Takže sa asi pestovať dá. Že by sme na buduci rok vyskušali? Mám ich doma.
gitka2
chemickými látkami nehnojíme, za jeden rok ich určite spotrebujeme (keď sa urodia), len teda či ich u nás bežne dostať ? Kde si ich zohnala ?
evanaaa
Ja si ich asi kúpim hotové, raz som si dala do šalátu ale na chuť sa nepamätám. Práve dnes som sa na ne dívala ( v Kauflande ) a rozmýšľala, či ich kúpiť.
gitka2
ja som to totiž jedla v zahraničí v japan restike , podávali to k sushi, bolo to sladké ako druh sladkého hrášku
gitka2
a ešte som to videla v USA TV ako z toho varili nejaký dip
dorisa
Ja kupujem Mungo fazule u nas v ZH v Jednote, jedinej, ktorá predáva aj racionálnu vyživu, tam dostat aj fazulu Adzuki. Nakličujeme si ju doma , dcera má aj nakličovadlo. Je to naozaj chutné, skoro ako hrach to chutí.  www.strava.sk/showdoc.do?docid=4621...
gitka2
@dorisa poznám tieto fazuľky, ale zaujíma ma či sa to dá aj doma pestovať ako hrášok, mám veľkú záhradu by som to nasadila a chcela by som to pripravovať čerstvé. Kedysi som pestovala tzv. sladký hrach, a to som iba trochu pogrilovala aj so šupkou s mladou mrkvičkou, zemiačikmi. A nedávno som mungo jedla v zahraničí (volajú to soya beans - sojové bôby) na čerstvo pripravené, bolo to super chutné

prikladám foto


marianna76
jedna známa si ich dopestovala, nevidela som ale ak máš miesta skús , jar sa pomaly blíži.
marianna76
ja mungo nakličujem, že polovicu pohára dám fazulky, zalejem vodou, na noc dám do chladničky . ráno dám do pet fľaše, ktorá má vrchnú tretinu odrezanú. na spodu som si spravila dierky a preplachujem, keď je v teple, rýchlejšie rastú, mám fľašu s klíčkami na tanieriku pri drese , takže nezabudnem prepláchnuť...
julica
@gitka , nuz vyskusaj, to bude najlepsie. Potom sa s vysledkami nezabudni podelit. Ja uz mam s jarnym pestovanim smele plany, nasla som obchod, kde predavaju semiacka hlohu a goji (kustovnice cinskej), vraj je dobre mrazuvzdorna, tak sa tesim, hadam sa jej bude darit. Chcela by som zasadit aj bazu, tam, kde ziju rodicia, bezne nerastie... Uz sa tesim, uz nech je jar :)
kuchticka
Z tychto mungo fazuli - bobov sa vyraba TOFU. Su dobre i same fazole. U nas ich dostat vsade, mrazene cele struky, musia sa vylupat.
gitka2
@kuchti čka ja som ich jedla v Kanade a v tv Food Network to varil jeden prima kuchár
dorisa
@kuchticka , tofu sa vyrába podla mňa z fermentovaných sojových bobov, nie z mungo fazuliek! Nie je tak? ved tofu sa hovorí aj sojový syr.
jezibabka
Tofu sa vyrába zo sóje,nie z mungo .Mungo fazuľka je drobučká ,zelená a dostať ju v každom obchode so zdravou výživou a už aj v mnohých supermarketoch.Suchú,aj naklíčenú.
To,čo je na fotke gitka2 ,sú pravdepodobne naozaj soya beans -čerstvé sójové struky,na mungo je to príliš veľké.Sója sa dá u nás pestovať úplne bez problémov.
hubata
jezibabka,
sóju mi ani nespomínaj moja. Keď som mala záhradu tak som si ju zasadila, lenže nejaký drobný druh. Tak som sa narobila, kým som ju vylúpala !!!! A to isté sa mi stalo s arašidami: experimentovala som, obdivovala som ich, chválila sa návštevám - až mi ich myši zožrali a ani neviem akú mali chuť !!!! Ale zato sa mi podaril bôb: varila som ho deckám, osolila a len sa tak oň bili !!!
jarka66
ja mam naklicovadlo Freshlife a som spokojna aj mungo vzdy pekne naklici vsetko, predtym som naklicovala na taniery a nenaklicovali mi vsetky
milotka63
ten freshlife mam aj ja, naklicuje pekne , maju ho na vitarian.sk veganska stranka kde je aj plno dobrych clankov k zdravej strave
methi
Ziadne freshlife ani ine hluposti netreba na naklicovanie. Staci mungo namocit na noc a rano v jednej vrtsve dat na cistu mokru handru a len udrzovat, aby bola handra stale vlhka. Takto pekne naklicia a budu mat aj dostatok vzduchu, aby nestuchli.