Obchody a ceny

Mrazené ryby....

alexdidi - fotkaalexdidi, 26. marca 2011

Najradšej kupujem čerstvé(chladené) ryby. Keďže ich nedostanem kúpiť stále a kvôli cene ani vždy nemôžem, pripravujem mrazené. Na tom nie je nič zvláštne, ale prečítajte si moju poslednú nemilú skúsenosť. Pangasius nám už nechutí, kúpila som teda filety z tresky 1kg balenie. Rozmrazila, umyla a osušila pred ďalšou prípravou v utierke. Zrazu sa mi zdalo, že ich je akosi málo a tak som ich odvážila. Nechcela som veriť vlastným očiam, váha ukázala 410g!!! Koľko bolo po tepelnej úprave som nevážila, ale z 1kg rýb boli dve porcie!!! Takže som si povedala, že s kupovaním mrazených rýb som skončila. Radšej kúpiť chladené a dať si zmraziť. Aké sú vaše skúsenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

maarianna
také isté ryby sú glazované aby nevyschli ale tej vody tam pridávajú nejako veľa ale ešte nikdy ma nenapadlo po rozmrazení ich odvážiť, budem to musieť urobiť
jatanika
ja to radšej nevážim... chladené ryby možno niekde majú, ale ja som ešte nevidela... bola by to skôr výnimka ...tak čo budem riešiť...ale tvoja skúsenosť mi potvrdila, čo som začínala tušiť... ak sa kúpia mrazené drahšie ryby, bude tej vody menej?
viera1
Len systémom pokus-omyl nájdeš seriózneho spracovateľa rýb a od iného nekupuj.S mrazením chladených rýb to nie je také jednoduché,treba ich glazovať,lebo oschnú.Najlepším riešením je kúpené ryby spracovať,Aj kvalitne glazované ryby môžeš uchovávať v mrazničke max. 3 mesiace,takže pozor na záruku.
danculka
Presne ,tiež pred poslednou prípravou tresky som tak urobila a mala som tam pol kg vody,u nás nie je šanca kúpiť ryby chladené široko,ďaleko ,viem že sú glazované,ale by mali potom aj cenu ,,glazovať",lebo vyschnú aj naša peňaženky,nielen ryby ....
egreska
aj mna toto hneva ,ked dam ryby rozmrazit ,tak mam z nich kýbel vody a aj celé sú ťažké a riadne nasiaknuté ..škoda ,že starký už zavesil rybarčenie na klinec ,to bolo čerstvých ryb ...ale chysta sa do Nórska ,tak dufam že niečo donesie :-))
alena45
už dávno nekupujem mrazené ryby a pritom ryby mám najradšej. No odhliadnuc od toho množstva vody mi páchli, aj na chuť som tam cítila iný pach ako rybací, ktorý mi vôbec nevadí. Robím to tak, že si kúpim viac kaprov na Vianoce a v mrazáku mi vydrží tak do marca, potom si občas v Tescu kúpim živé pstruhy, tie si spracujem doma a zasa vydržia zo tri mesiace.
alena45
a na mrazenýh rybách mi ešte vadí to, že často sú v nepriesvitných obaloch.
hubata
Na morských rybách mi vadí že neviem z akej oblasti pochádzajú. Bolo toľko prírodných katastrof, že neverím ani sardinkám ani morským rybám. O filé mám takú mienku, že sú to pomleté zbytky rýb neznámej značky pozametané z paluby lode. Ja radšej vyženiem vnučku (7 r.) s udicou nech sa pohrá v potoku a nachytá beličky a ostrieže. Z nich robím domácu tresku, prípadne ich vypražím.
marula
Mám tu istú skúsenosť, tiež som vážila. Treska, pangasius sú bez kože, asi ľahko nasajú vodu. Lepšiu skúsenosť mám so pstruhom, ktorý je vcelku.
kata50
Seriózny dodávateľ, by mal na etikete uvádzať krajinu pôvodu a percento glazúry. Ja som si to začala všímať a verte, že to na obale nájdete. A máte pravdu, že roztopenú rybu možno niekedy až žmýkať...:-((
drobcek19
Ano je to tak aj tu v irsku ked kupite ryby mrazene su hhnusne ale aj na chladene treba davat pozor,mne casto nosi ryby kolega cerstvo chytene makrely a su vynikajuce. Takze uz sme kupili aj my udicu a chystame sa aj my len cakame na sezonu:-)
alenka0901
Tiež mám zlú skúsenosť s mrazenými rybami. Po rozmrazení mi ryby vážili len 0,80 kg. Na obale je napísané % obsahu vody. Napr. 80% mäsa a 20% vody. Odvtedy pri nákupe si to vždy všímam.
honestka
2010 ma pravdu, my to tu mame bezne - kazdy typ masa je nasiaknuty a veruze to robia uz velmi vela rokov.
pred par dnami som vyprazala slaninku na halusky. 20 minut trvalo, pokial sa odparila voda a slaninka sa zacala ozaj prazit vo vlastnej masti. Ked k nam dovezu vylov ryb zo severu, tak si tiez nakupim krasne tucne salmony, tie si odkostim a sama zmrazim. niekedy stihnu vydrzat do leta a z tych sa ozaj odpari iba voda, ktoru som im pridala ja. Tiez mame v rodine rybara, ktory chodi kazdy rok na vylov na sever a vtedy si pochutime na krasnych kuskoch tak ako sa patri. Je to rozdiel jest taku rybu a ryby kupene v obchode
richardkorenie
Úplne s Vami súhlasím veľkú väčšinu rýb čo chytím tak pustím a čo zoberiem tak hneď spracujem. Rybu z mraziaku nemusím. Čerstvosť ryby je dôležitá. Rybí olej má svoju špecifickú vôňu ktorá sa mrazením znásobuje.
alexdidi
Ďakujem vám zapríspevky, opäť som sa poučila, nevšímala som si glazovanie a ani som nevedela, že sa to na obale uvádza...@vierka , píšeš, že chladené ryby je treba glazovať, pred zmrazením? A čo to pre mňa znamená? Ako to urobím v domácich podmienkach? Poradíš, alebo niekto iný? Či chladené radšej nemraziť? K úplne čerstvým sa tu asi nedostanem....
hubata
Ty brďo richardkorenie@ !!!
To je ale vypasený šupináč ! .... to kde bolo chytené, koľko vážil a meral? A na čo si ho chytil: na cesto, na kukuricu alebo na kosňáka ? Vyzerá ako nejaká matka no-no-no !!!!
viera1
@alexdidi ,glazovanie je náročná technológia,ktorú v domácich podmienkach nedosiahneš,ale zameraj sa na nákup mrazených rýb.ktoré pri nákupe aj cez obal nahmatáš,že nešuštia ľadom a nakupuj len keď ich čím skôr spracuješ.Keď je v sáčku voľný ľad,znamená to,že ryby už boli rozmrazené.Väčšinou za to môžu obchodníci (vypnutá elektrika,tovar ponechajú dlho v sklade,kým ho uložia do boxov atď) a tie sa potom znehodnotia.
mariaklara
Drobcek, Honestka, Richardkorenie, v tichosti vám len závidieť môžem, že máte možnosť mať takto ryby. Ja viem, poviete, veď si kúp, aj by som, len tá čerstvosť nieje zaručená. Pangasia nemôžem ani cítiť, strašne mi smrdí bahnom, brŕŕŕ. Keď, tak na Vianoce kúpim živého kapríka, niečo do zásoby dám do mrazničky. A cez rok kupujem aliašskú tresku. Inak ryby by som jedla hoci aj každý týždeň, mám ich rada.
ernest
Glazovanie je jedna vec ,su totiž aj legálna e-čka ktoré dokážu do masa ryby vpumpovať dalšiu vodu zdá sa mi že je to číslo 451-452 meviem isto no ked tam zbadám jedno z nich rybka sa mi vyšmikne sama spat do mraziaka .Ak mam chut tak len chladené no nedávno som toto E nasiel aj na popiske k chladenému lososovy teraz to riesim nákupom čerstvo vylovených pstruhov na chovných sádkach .Dobrý chovatel ti predá aj trošku vyhladnutého nie plného lacného krmiva.
hubarka35
tak tak platime za pol kila vody pri kupe glazovanych,máme radi rybky,ja už pangasia vobec nekupujem zhnusil sa mi....čo som si nevšimla boli tam velke laloki na bruchu mastneho-nik to nejedol-vtedy som vysmážala no až ma naplo jak som hryzla do toho.....tak radšej priplatim za viac kvalitné....rybie masko a kaprov zas naši nelubia-okrem mna....
2010
Este iedna poznamka , tym ze u nas je ryb dost a rybarske listky neexistuju tak vela ludi rybarci ale je problem s kvalitnym domacim skladovanim ale daktory investovali do drahsej kuchynskej vybavy vakuoveho stroju , pred tym ako daju zmrazit.
 www.coffeeitalia.sk/products.php?cat=80...
honestka
ja mrazim ryby tak, ze do ziplock sacku s troska vodou dam uz naporcovane ryby a tieto na plocho necham zamrznut. Ak mam vela ryb a viem, ze ich spotrebujem neskor, tiez pouzivam vakuovy stroj. ale ryby su prakticky v 2 sackoch;
v domacnosti je to vyborna pomocka pri vsetkom co sa da kupit vo velkom mnozstve. Aspon tu sa na tom dost usetri, ako ked sa veci kupuju v malom.
evanaaa
Pred týždňom som kúpila v Kauflande kilo Aľjašskej tresky a bolo tam písané, že obsahuje len 5% glazúry, tak asi by to nemalo byť veľa. A možnosť kúpiť čerstvú rybu nemám, kedysi tu bola síce predajňa čerstvých rýb ale nemali veľký zisk, tak ju zrušili.