Varenie

Meltový koláč

vren - bez fotkyvren, 26. decembra 2012

prosím ak má niekto informácie o starom recepte zvanom:

meltový koláč dajte vedieť a opíšte Vašu znalosť.Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

beaatrix
ja robievam podla tohto rp už velmi dlho
cesto: 4 vajca,26 dkg prask.cukru,8 lyzic teplej vody,10 lyzic oleja,26 dkg hl.muky,prasok do pec.polovicu cesta vylejeme do formy na srnci chrbat a do druhej polovice pridame kakao a tiez dame do druhej formy-upecieme
Plnka: 1 maslo,15 dkg prs.cukru-vymiesame,pol litra mlieka,1 zlaty klas,1vanil.cukor*uvarime puding,,po vychladnuti zmieame
milad
beatrix, nie je to metrový koláč? Ja som tiež zvedavá na ten meltový...sneica, vďaka za link.
evanaaa
Kávu z melty nám mama varievala stále, ale koláč asi nie, iste by mi chutil. A @beatrix , ten recept nie je s meltou ani s inou kávou, asi si sa zmýlila, bude to ten z linku od @sneica.
45678
Tak dievčatá, s takou chuťou som sa nenasmiala na sebe dávno :-)) ja čítam metlový koláč, nazerám, čítam v rozpise 4 lyžice suchej metly...premýšľam, pre Boha, čo tam cirok ide do toho ?..a potom lepšie prizriem a vidím, že to je melta-káva :-))))..tak to je keď niekto iba na upratovanie myslí, o metle sa mu sníva .-)
vierkadoktorka
Dávno sa melta v dedinách vyhadzovala na smetisko,teraz ma cenu pomaly ako luxusna káva,je síce zdrava,ale nejak my nechutí,tak neviem či koláč by to vylepšil.
A ja tiež sprvu že metlový koláč,to by bolo niečo pre nás bosorky.xixi
gordonko
@45678 ... isto si myslela na váš dopravný prostriedok ...aj moja lietá na metle len nechce prezradiť ako ju štartuje
45678
@gordonko , jasné, že pre štart je treba pridať welfobín a tým dysponujú muži :-)))
rea1
meltový koláč nerobím, ani som o ňom doteraz nepočula ale samotný názov Melta vo mne budí nostalgické spomienky na veľmi-veľmi dávno. :-) keď som ešte chodila na gymnázium, a to bolo fakt sakra dávno, dedko mi občas zatelefonoval: janyčka, prindy, urobím špinku. a ja som sadla na bicykel a cválala cez pol bratislavy, aby som sa zúčastnila našej tajnej špinkovej slávnosti. špinka, to bola melta so zrnkovou kávou. on to mal rád, mne to tiež chutilo ale z neznámych dôvodov to z celej rodiny okrem nás dvoch nikto nepil. dobre im tak, nevedia, o čo prišli. :-) keď som prišla, dedko dal na sporák primerane veľký hrniec, doňho odmeral príslušný počet polievkových lyžíc melty a mletej kávy, zalial studenou vodou a čaroval. nechal zovrieť, stíšil, fúkol do peny, pomiešal, opäť nechal zovrieť ... a toto všetko spravil tak 4 - 5x. nakoniec odstavil z plameňa a nechal špinku "sadnúť". ja som zatiaľ sedela za stolom a úplne zbožne som ho pozorovala. kým káva sadala, spravili sme si chleby s domácou masťou a cibuľou (pri tejto príležitosti to bola vždy výlučne červená cibuľa), potom dedko opatrne zlial ten kávový zázrak do veľkých hrnčekov, osladil a už sme sa len ticho kŕmili. bola to vždy taká malá oslava nášho spojenectva proti celej rodine, oslava nášho špinkového bratstva. potom sa poďakoval on mne za spoločnosť (!!!) a pozval ma "šak ket nabudúce urobím zas, potom ty zavolám a prindy", ja jemu za pohostenie a opäť som sa odbicyklovala domov. dedko zomrel, melta na určitý čas zmizla z obchodov, potom sa po čase objavila znova a ja som sa pokúšala spraviť si malú jednočlennú spomienkovú slávnosť. ale napriek tomu, že som dedovi zakaždým čumela na ruky i do hrnca a robila som tie čáry-máry presne tak, ako on, doteraz sa mi špinku nepodarilo spraviť takú, ako bola tá jeho. ktovie, čím to bude. :-))
a prepáčte, že som sa tak akosi bezprízorne rozkecala.
irenaw
Pred pár rokmi som videla v relácii "Kluci v akci" medovník do ktorého išla šálka silnej instantnej kávy. Zmenila som to hneď pri druhom pečení na šálku silnej melty. Vyskúšala som a opakujem každú zimu aspoň raz. Upečený medovník sa necháva deň odležať, je voňavý a vláčny a je toho malý štvorcový plech (aj to mi vyhovuje). Údajne recept má pôvod v židovskej kuchyni, tak možno sa na ten tvoj podobá :-). Skúsim ho na ich stránke nájsť...
huck
Naozaj ma veľmi zaujal meltový , či metlový :) koláčik o ktorom som doteraz nepočula, ale @real1 tvoja spomienka na špinkový pakt tvojho jedinečného deda a teba ma celkom dostala "na mäkko"... Ba aj v oku sa okosi zarosilo a vrátilo ma do krásnej minulosti...
huck
prepáč rea1, podarilo sa mi (nechtiac) zmeniť tvoje meno .
pachola
pamätám iba na koláč z cigóriou , /náhrada kávy /
evanaaa
A tu nie jelen metlový ale aj metrový-:DDD
Naša mama navarila hrniec melty na celý týždeň, potom len odoberala do menšieho, pridala mlieko, cukor a mali sme raňajkovú kávu. Ona ju však mala najradšej.
bozulka
@rea1 , tiež si ma priviedla do dávnej minulosti kedy u nás doma bol vždy hrniec varenej melty odstavený na šporáku kde už nehorel oheň.Maminka varila tiež meltu so zrnkovou kávou,ale len pár zrniečok lebo pravá zrnková káva bola drahá a menej dostupná,ako píšeš dávala sa do studenej vody a musela aspoň 3x vybehnúťTak ako keď sa varí pravá káva v džezve.Meltu som tiež varievala na raňajky lebo zrnkovú kávu som začala piť až keď som mala 26 rokov /lekárom doporučená pre nízky tlak/.
Pre @pachola , cigoria /koreň čakanky/ + jačmeň sa pražia a z toho je melta.Potom bývala ešte žitná káva,to bolo čisté pražené zrno.Mleté sa to potom predávalo.už v spomínaných názvoch.
Potom ešte existovala taká lisovaná v kockách tá bola aj s cukrom.Takéto nám dodávala UNRA a tiež sa začali objavovať vo vojenských balíčkoch...
rea1
dámy moje, keď ja pôjdem dnes domov, zakúpim pakel melty aj keby som mala pol bratislavy obehnúť, prípadne aj celú a usporiadam si spomienkové víkendové slávnosti. v šuplíku mám schovanú a pred celou rodinou zatajenú (nikomu nedám, ni bohovi!) staromódne vyretušovanú, zarámovanú fotografiu deda ako mladého muža v slávnostnej vojenskej uniforme z roku 1916, keď ho povolali k vojsku. bol to báječný mužský a šílený poděs s bláznivými nápadmi až do vysokého veku. niekde ten obrázok opriem, navarím dva poriadne veľké hrnčeky špinky, domácu masť aj červenú cibuľu mám, pripijem si s ním a budem trochu spomínať a trochu sopliť. priznávam sa k tomu verejne a ani trochu sa nehanbím. no a čo, veď máme čas vianočný. :-)))
no vidíte, kam sa človek niekedy dostane od receptu na meltový koláč. :-)
bozulka
rea1, máš pekné spomienky na dedka.Ja som jedného nezažila vôbec lebo zomrel v 1924 keď sa vrátil po prvej vojne domov zomrieť.Druhého dedka si pamätám lepšie,ale musela som jesť mliečnu melencovú polievku na raňajky,ktorú som neznášala a varené mlieko nemôžem dodnes,žiaľ zomrel v 1945 pred koncom druhej vojny.Tak si užívaj krásnych spomienok na svojho dedka...
evanaaa
@bozulka , ty si mi zasa pripomenula tú kávu v kockách. Bývali sme na Podhradí (už neexistuje), boli tam kasárne a my ako deti sme sa blízo hrávali a vojaci nám cez okno podávali tú "kockovú" kávu s cukrom a my sme si z nej len tak ukusovali, chutila nám. A ja som si na ňu spomenula a skúšala hladať, no mám dojem, že už sa navyrába, asi to bolo robené priamo pre vojakov, že si ju len rýchlo zaliali horúcou vodou, sladiť nemuseli, a pili.
meryfri
u nás je káva melta ešte stále v jedálnom lístku...kedysi dávno, keď žila moja stará babka, si ju varila 2 litre a až tak išla na pole okopávať, a vydržala s ňou na poli celý deň...ja ju dnes varím aj ako čiernu kávu a tiež ako bielu kávu ku vianočke s maslom hlavne v sobotu, keď som doma...prepáčte, že spomínam, ale teraz je taký čas
bozulka
@evanaaa , máš pravdu,chutila aj bez vody a myslím,že sa stratila aj z voj. balíčkov.V 60 tych rokoch ešte bola,ale potom už nepamätám,asi sa prestala vyrábať.
@meryfri , nemusíš sa ospravedlňovať,tu sa dá hovoriť o tom čo máš na srdci a v týchto sviatočných chvíľach sme viac na citlivej strune...
ela77
@bozulka , tie kocky melty s cukrom, o ktorých píšeš sa nerobili iba pre vojakov, bolo ich dostať bežne v obchode a ako deti sme ich tiež žuvali a hryzkali ako cukríky. Len neviem aký je rozdiel medzi cigóriou a meltou.
Pre @vren , skús hľadať podľa slova cigória, možno sa ti podarí nájsť aj ten recept, neviem ale si myslím že melta a cigoria je to isté, len možno konzistencia je rozdielna.