prosím ak má niekto informácie o starom recepte zvanom:
meltový koláč dajte vedieť a opíšte Vašu znalosť.Ďakujem
Diskusie
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 138 najnovší komentár dnes 06:13
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Katka4: Hľadám recept na dánsku tradične vianočnú pochúťku 3 najnovší komentár 2. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 138 najnovší komentár dnes 06:13
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Pumbaa: D-manosa na močové cesty? 21 najnovší komentár 29. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 117 najnovší komentár dnes 06:13
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Zapekané rezne so šampiňónmi a s cibuľou VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- 8x kapustová čalamáda: Jednoduché recepty bez sterilizácie, aj superzdravé bez umelých konzervantov
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Pečené aj nepečené: 7x viedenské rezy, výnimočný zákusok na každú príležitosť
- TOP 15 októbrových videí: Tradičný koláč, domáci chlieb, hrejivé polievky aj špagetové variácie
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
nepoznam tento kolac ale nebude to tento?
cesto: 4 vajca,26 dkg prask.cukru,8 lyzic teplej vody,10 lyzic oleja,26 dkg hl.muky,prasok do pec.polovicu cesta vylejeme do formy na srnci chrbat a do druhej polovice pridame kakao a tiez dame do druhej formy-upecieme
Plnka: 1 maslo,15 dkg prs.cukru-vymiesame,pol litra mlieka,1 zlaty klas,1vanil.cukor*uvarime puding,,po vychladnuti zmieame
A ja tiež sprvu že metlový koláč,to by bolo niečo pre nás bosorky.xixi
a prepáčte, že som sa tak akosi bezprízorne rozkecala.
Naša mama navarila hrniec melty na celý týždeň, potom len odoberala do menšieho, pridala mlieko, cukor a mali sme raňajkovú kávu. Ona ju však mala najradšej.
Pre @pachola , cigoria /koreň čakanky/ + jačmeň sa pražia a z toho je melta.Potom bývala ešte žitná káva,to bolo čisté pražené zrno.Mleté sa to potom predávalo.už v spomínaných názvoch.
Potom ešte existovala taká lisovaná v kockách tá bola aj s cukrom.Takéto nám dodávala UNRA a tiež sa začali objavovať vo vojenských balíčkoch...
ývala aj lisovaná v kockách
no vidíte, kam sa človek niekedy dostane od receptu na meltový koláč. :-)
@meryfri , nemusíš sa ospravedlňovať,tu sa dá hovoriť o tom čo máš na srdci a v týchto sviatočných chvíľach sme viac na citlivej strune...
Pre @vren , skús hľadať podľa slova cigória, možno sa ti podarí nájsť aj ten recept, neviem ale si myslím že melta a cigoria je to isté, len možno konzistencia je rozdielna.