Vymenila som nadmerné pitie kávy za obilninovú zmes Meltu a Cigorku.Je to výborná kávovinová náhrada a dočítala som sa,že aj zdravšia,vďaka inulínu a horčinám,ktoré obsahuje.Výborná na trávenie, povzbudzuje činnosť pečene,žlčníka,perilstatiku.. .Chcela som sa opýtat, aké máte skúsenosti s jej používaním v kuchyni a ako ju pripravujete.Ja ju zalievam iba vriacou vodou,pijem horkú,ale niekedy dolejem mliekom a osladím,výborne zaháňa hlad:-)...Čítala som niekde,že ju aj do pečenia chleba dávajú. Máte nejaké osvedčené recepty, postup pripravy alebo si ju len tak popijate?...Otec mi rozprával,že za vojny to bola pre nich jediná dostupná kávovina a pili jej na litre.
@zareaguj
Melta bola výborná aj studená. V horúčavách, keď sme chodili pomáhať na polia, sme si ju (čiernu a málo sladenú) brávali so sebou do litrovej fľaše, výborne hasila smäd a bola naozaj chutná.
delikatesy.etrend.sk/kava-napoje/kavoviny-velky-test-312...
varím asi 1 a pol litra..dám variť vodu..ked vrie-dám 2 polievkové lyžice..zamiešam..pozor! na vykypenie...ešte raz a vypnem plyn..postojí 1 - 3 minúty..precedím...Meltu mám radšej českú-Kávoviny Pardubice...slovenská Sered je slabšia..vrecúšková je tiež...ale to nie je ono..niekedy pri varení dám trochu kofeínovej Popradskej..a už to má grády..!!..na zdravie..!!..:-)
Ak som sa prejedla čerešní, tak neosladenú mi ju babka dala ako liek na bolenie brucha. Pili sme ju tiež pri potoku z konvičky kde sme sa čvachtali zarovno s kačicami po celé dni. Za socíka bolo dostať "vojenskú kávu", t.j. melta s cukrom v takých veľkých kockách a to sme tajne mlsali.
Vitakávu som tiež strašne ľúbila .....
ja som ju varil inakšie ako @sovka62 ..... mal som nato vyčlenený hrnček kde som dal vatiť vodu , ked voda vrela pridalo sa patričné množstvo melty , pomiešalo a priviedlo k varu , treba strážiť lebo bleskovo vyleťí pena , vtedy som znížil plameň a ked pena klesla zasa som pridal plyn a čakal kým pena pojde hore ...... tak som to spravil 2 - 3 x
potom sa nechala melta odstát a cez sítko sa liala do hrnčeka nad 1/3 a menej ako polovicu hrnčeka.
Mlieko zohriaté ,alebo v pískači uvarené sa nalievalo do toho a pridal sa cukor ...... bola fantastická
Minuly tyzden som si v polskom obchode kupila Inku, co mi dost pripomenulu tu bielu kavu, ale stale to nebolo ono... Zverila som sa mojmu manzelovi a on (jeho rodicia pochadzali z Madarska) mi povedal, ze si pamata ako jeho babicka pijala kavu z "chicory"... No a to bol uz len krocik ku tomu, aby som vygooglovala "cigorku" a natrafila na tuto stranku.
Hned dnes si ju skusim objednat cez internet. Dakujem za rady na jej varenie a hlavne za krasne spomienky!
Priznám sa, vaše príspevky ma rozplakali. Aj moja stará mama varila meltu s cigorkou každý deň, hrniec s kávou stál stále na kraji šporáka, v ktorom praskalo drevo .... pila ju čiernu z plechového hrnčeka, nám deťom dala do nej mlieka. V pozadí len zvuk rádia a starý otec čítal noviny. Chlebík k tomu len skromne potretý masťou alebo lekvárom bez masla. Iba v nedeľu sme mávali na raňajky kakao a vianočku s maslom a medom alebo džemom. Jedli a pili sme ich pri rádiu s rannou nedeľnou rozprávkou. Všetko bolo skromné, ale ozajstné, bez pozlátka a falošného lesku a zbytočnej hojnosti.
mám podobné spomienky
materiálne chudobno
no ľudsky a pokojne
tak sa žilo za čias mojej babky..
ešte teraz cítim tú vôňu melty a chuť s nenatretým chlebíkom..planým...
to teplo
teplo ľudských vzťahov
Vďaka za dobré slová a zdieľanie spomienok.
Melta a Cigorka je jedno a to iste. Latinsky nazov melty je Cichoria