Rôzne

Melta a Cigorka

marianne - fotkamarianne, 27. apríla 2013

Vymenila som nadmerné pitie kávy za obilninovú zmes Meltu a Cigorku.Je to výborná kávovinová náhrada a dočítala som sa,že aj zdravšia,vďaka inulínu a horčinám,ktoré obsahuje.Výborná na trávenie, povzbudzuje činnosť pečene,žlčníka,perilstatiku.. .Chcela som sa opýtat, aké máte skúsenosti s jej používaním v kuchyni a ako ju pripravujete.Ja ju zalievam iba vriacou vodou,pijem horkú,ale niekedy dolejem mliekom a osladím,výborne zaháňa hlad:-)...Čítala som niekde,že ju aj do pečenia chleba dávajú. Máte nejaké osvedčené recepty, postup pripravy alebo si ju len tak popijate?...Otec mi rozprával,že za vojny to bola pre nich jediná dostupná kávovina a pili jej na litre.

@zareaguj


Diskusia k téme

33 komentáre k článku
A to sa ešte dá kúpiť? Neverím vlastným očiam. V detstve sme ju píjali s mliekom a cukrom od pondelka do soboty na raňajky (v nedeľu kakao a karlovarské rožky). Každé ráno sa naliala studené voda do 2-litrovej kanvice, nie doplna, len tak aby sa ešte hrnček vody zmestil. Postavila sa na sporák a do studenej vody sa nameralo 5 kopcovitých lyžíc Melty a kúsok cigórie, asi tak za polievkovú lyžicu. Bolo treba pri tom stáť, lebo keď sa voda zohriala a začínala vrieť, obsah sa začal dvíhať (a vykypená, prihorená Melta na platni hnusne smrdela), vtedy bolo treba tesne pred vykypením priliať ešte šálku studenej vody a dobre zamiešať. Ale to nebol koniec, ešte bolo treba počkať kým sa opäť zdvihne a až potom odložiť zo sporáka. Trošku odstáta a usadená sa zmiešala s prevareným mliekom, osladila a hotovo, raňajšia "káva" bola hotová. Mimochodom, takto sa u nás pripravovala aj turecká káva, žiadne zalievanie vriacou vodou, len pomer vody a kávy bol iný.
Melta bola výborná aj studená. V horúčavách, keď sme chodili pomáhať na polia, sme si ju (čiernu a málo sladenú) brávali so sebou do litrovej fľaše, výborne hasila smäd a bola naozaj chutná.
ja robím Meltu..prípadne Cigoriu ..ako som sa vydala-a to už je 41 rokov...stále....mám to odkukané od babky...tá kofeínovú veru nepoznala...v lete je studená najlepšia na zahnatie smädu...a v zime ju varím asi 1-2 krát za týždeň...pijem bez cukru-mám rada tú "horkosť"...muž si dá cukor..niekedy mlieko=biela káva...
varím asi 1 a pol litra..dám variť vodu..ked vrie-dám 2 polievkové lyžice..zamiešam..pozor! na vykypenie...ešte raz a vypnem plyn..postojí 1 - 3 minúty..precedím...Meltu mám radšej českú-Kávoviny Pardubice...slovenská Sered je slabšia..vrecúšková je tiež...ale to nie je ono..niekedy pri varení dám trochu kofeínovej Popradskej..a už to má grády..!!..na zdravie..!!..:-)
Melta u mňa vždy nastupuje s príchodom odporných jesenných daždivých dní. Vtedy by som vypila hektolitre kávy, preto varím práve meltu, je výborná, kupujem len sypanú. Skúšala som aj v kávovare, ale nie je to ono. Varím presne ako @sovka. Do chlebového cesta ju dávam bežne namiesto vody, alebo pol na pol.
U nás zamlada mama varila hrniec melty na celý týždeň, potom sa z nej len odobralo, pridalo sa mlieko, cukor a samozrejme, že prihrialo. To bola naša a najmä jej raňajková káva. ( Ešte si do nej drobila maces). Ja si občas miešam kávy Caro a Inka, tiež obilninové.
mne sa vôňa Melty spája s babkinou kuchyňou, kde praskalo v šporáku... po prečítaní komentárov asi ju zase začnem piť častejšie, deťom robievam Inku občas na raňajky
pijem Meltu a v zdravej výžive si kupujem aj praženú, mletú špaldovú kávu, pripravujú sa rovnako. pripomínajú mi detstvo, v nedeľu na raňajky s mliekom :-) používam ich aj do perníka, bábovky a do ražného chleba. celkom jednoducho, vychladnutú precedím a použijem ako tekutinu do cesta. práve dnes som robila bábovku s kávou, ktorú mám odskúšanú aj s Meltou. pripravujem si ju rovnako ako @sovka62 , zdá sa mi, že to je úplne iná "káva" ako v prekvapkávači, aj keď ten ju zas spraví sám. nelení sa mi, robiť si ju iba pre seba, doma ju nikto iný nepije. najlepšie, keby si si mohla niekde vyskúšať.
tiez som si meltu svojho casu kupila, ked som bola tehotna, lebo som si pamatala z detstva tu vybornu chut bielej kavy. Bohuzial som si ju nevedela dobre pripravit, lebo som si ju hanbim sa to napisat zalievala vriacou vodou a bola odporne horka, tak som ju prestala pit. Presla som na Inku... Ale som rada, ze @sovka a @radost poradili ako sa ma spravne pripravit. Tak asi zasa vyskusam;-))) Inak, @sovka , dostat ju bezne v obchodoch hadam vsade... len sa treba dobre poobzerat;-))). Dakujem za otvorenie tejto temy @marianne , lebo som sa dozvedela ako ju spravne pripravit, aby dobre chutila a tiez som sa dozvedela, ze sa da pouzit aj do chleba, co je pre mna uplna novinka;-)))
Mam rada vsechny kavoviny, kazdou moznou jsem uz vyzkousela a ze vsech mi nejlahodnejsi prijde spaldova instantni. Ovsem je ponekud drazsi. Na netu jsou ruzne druhy kavovin, nemusime vse kupovat v retezcich prece. Do testa musim vyzkouset, zajimave !
ja som sa zrnkovú kávu dodnes nenaučila piť, nechutilami, vadil mi "soc", ale meltu sme varili doma a aj ked som sa vydala, som vždy navarila meltu a mlieko celý hrniec. ako píše Sovka, celý týždeň, vystriedaná sem tam kakaom. teraz ste mi ju pripomenuli, musím sa poobzerať v obchode, vraj bude horúce leto a je fakt dobrá proti smädu, nazdravie
Dakujem vam vsetkym za prispevky,rady a vyborny llink,vyborne citanie,dnes varim podla vasich rad,ziadne zalievanie,postavila som 1,5 vody a uz sa vari,zachutila velmi aj muzovi,tak budeme popijat....:-) Nazdravie,ze som ja jej neprisla na chut uz skor...moja mama ju nikdy nevarila ,iba spominala na detstvo, ked ju cez vojnu varievali..neskoro,ale predsa...
Aj u mojej babky nesmela chýbať každé ráno Melta: babka ňou zapíjala maces a dedo maslový chlieb. Mne tam dali kozieho mlieka. Odvtedy som hubatá.

Ak som sa prejedla čerešní, tak neosladenú mi ju babka dala ako liek na bolenie brucha. Pili sme ju tiež pri potoku z konvičky kde sme sa čvachtali zarovno s kačicami po celé dni. Za socíka bolo dostať "vojenskú kávu", t.j. melta s cukrom v takých veľkých kockách a to sme tajne mlsali.

Vitakávu som tiež strašne ľúbila .....
..aj ja som varieval ,,bielú kávu,, ...bol to nedelňajší rituál ...praženica z 10 vajec a bielá káva ....no cena melty za socializmu a teraz je strašný rozdiel
ja som ju varil inakšie ako @sovka62 ..... mal som nato vyčlenený hrnček kde som dal vatiť vodu , ked voda vrela pridalo sa patričné množstvo melty , pomiešalo a priviedlo k varu , treba strážiť lebo bleskovo vyleťí pena , vtedy som znížil plameň a ked pena klesla zasa som pridal plyn a čakal kým pena pojde hore ...... tak som to spravil 2 - 3 x
potom sa nechala melta odstát a cez sítko sa liala do hrnčeka nad 1/3 a menej ako polovicu hrnčeka.
Mlieko zohriaté ,alebo v pískači uvarené sa nalievalo do toho a pridal sa cukor ...... bola fantastická
veru tak to vyzera,ze najviac sa tato kava viaze s detstvom...:-) @hubata aj Vitakavu dostanes bezne kupit,aspon u nas je k dostaniu,peciem z nej vyborne vitakavove venceky,minimalne 50 rocny recept,raz ich tu mozno dam...
@hubata , tú vojenskú kávu si veľmi dobre pamätám.Bola síce balená po viac kusoch, ale naša podnikavá pani vedúca z Potravín nám ju predávala po kockách za 20 halierov kus. Keď sa tak zamýšľam, 20 halierov bol dostatočný peniaz na nákup maškŕt, okrem vojenskej kávy bola za ne i jeden obdĺžnik krumpľového cukru, jeden cukrík Sisi, jedna sypká šumienka (tá z dvoch kociek v tvrdej krabičke stála "až" 25 halierov) a keď sme si nevedeli vybrať, kúpili sme si za 20 halierov droždia a zjedli ho ako najlepšiu pochúťku. To boli časy.......
Ja túto kávu robievam ako @rados ť alebo @gordonko.V ôňu a chuť mám veľmi rada,lebo ja zrnkovú nepijem.Ráno si uvarím a pijeme s kozím mliekom na poly a ked sa náhodou zviší,tak od smädu je výborna.Výluh spapajú prasiatka.Zaparenie je málo nevyluhuje sa tak,ako ked prevrie.Je dobré si na tuto kávu vyčleniť nejaký hrniec,lebo po čase zajde.Ja som skúšala aj do chleba,no na chuti to nič nemení,iba ked tak múku zafarbí a máme pocit,že je to tmavý chlieb.
ja si tiež pamatám na Meltu, ale aj na Malcao, či Bikavu - tú som jedla aj za sucha len na lyžičku, mala výbornú chuť, teraz kupujem Caro, deti nikdy nepili bielu kávu a teraz ju zbožnujú, ako si robia Caro... a navyše ho kupujeme v Poľsku, tam kúpim 2 ks ako za cenu 1 ks u nás na Slovensku...
Chcel by som poďakovať všetkým autorom komentárov,pretože mi pripomenuli krásne časy,keď sme touto obľúbenou kávičkou s mliekom zapíjali chutné mamkine koláče.Bohužiaľ naša mládež túto pochúťku nepozná,alebo len malé percento,a keď som spomenul že takéto niečo sme píjavali za Novotného,tak sa ma mladí opýtali že kto to bol Novotný?Bohužiaľ, veľmi dobre poznajú kadejaké presladené umeliny,z ktorých majú osoh akurát dentisti.
Melta, to bola káva môjho svokra, každý deň čerstvo navarená v trojlitrovom hrnci, už sedem rokov som ju nevarila, mám v sebe akýsi blok od jeho smrti, bol ku mne veľmi dobrý.
Melta- to je detstvo. Nikdy nezabudnem, ako sme ju za studených jesenných októbrových či novembrových a ďalších zimných mesiacov , keď vonku sadala hmla, popíjali s babkou pri rozohriatej piecke, na ktorej sme si k melte opiekli chlebík, pošúchali ho cesnakom a natreli maslom ktoré sa krásne roztopilo. krásna zmes týchto vôní, ktorú cítim do dnes. presne tak to robievam do teraz...s jediným rozdielom..sama..babky už niet...
Jej, super tema! Uz dlhzsi cas spominam na bielu kavu z detstva, ale nevedela som z coho bola varena. Doma sme ju totiz nikdy nerobili, ale moji rodicia pracovali kazde leto v "Pionierskych taboroch" (a tym padom sme sa museli zucastnovat aj my, ich deti), no a tam sme pili bielu kavu na ranajky asi dvakrat do tyzdna...
Minuly tyzden som si v polskom obchode kupila Inku, co mi dost pripomenulu tu bielu kavu, ale stale to nebolo ono... Zverila som sa mojmu manzelovi a on (jeho rodicia pochadzali z Madarska) mi povedal, ze si pamata ako jeho babicka pijala kavu z "chicory"... No a to bol uz len krocik ku tomu, aby som vygooglovala "cigorku" a natrafila na tuto stranku.
Hned dnes si ju skusim objednat cez internet. Dakujem za rady na jej varenie a hlavne za krasne spomienky!
Jaj to je dobra diskusia;-) U nas od mojho detstva zvykneme robievat bielu kavu a k tomu vianocka s dzemom. To boli nedelne ranajky. Maju to radi aj moje deti a robievam ju aj teraz hoc nie tak casto. Pri svokre som sa stretla aj s vyuzitim melty do plnky,ked piekla krutenu tortu. Tu plnku som pouzila aj do kolaca a je vyborna. Na meltu v kocke si nepamätam,ale svokor spominal na to ked bol na vojne tak to dostavali.
Veru dievčatá, čo je dobré je dobré a nezmenia to ani roky, liter melty pomiešanej s cigorkou denne zvarím, pijeme ju bez mlieka, hlavne v lete studenú, veľmi osvieži, výborná je na trávenie...ale tomu kofeínu ja raz neviem odolať a zase ho pijem na litre:-)
Na túto diskusiu som natrafila až dnes, lebo idem urobiť v nedeľu raňajky pre moju oveľa, oveľa mladšiu kamarátku, ktorá nevedela, čo je to biela káva. Hovorím jej: "Príď v nedeľu na raňajky, ochutnáš."
Priznám sa, vaše príspevky ma rozplakali. Aj moja stará mama varila meltu s cigorkou každý deň, hrniec s kávou stál stále na kraji šporáka, v ktorom praskalo drevo .... pila ju čiernu z plechového hrnčeka, nám deťom dala do nej mlieka. V pozadí len zvuk rádia a starý otec čítal noviny. Chlebík k tomu len skromne potretý masťou alebo lekvárom bez masla. Iba v nedeľu sme mávali na raňajky kakao a vianočku s maslom a medom alebo džemom. Jedli a pili sme ich pri rádiu s rannou nedeľnou rozprávkou. Všetko bolo skromné, ale ozajstné, bez pozlátka a falošného lesku a zbytočnej hojnosti.

Pridaj komentár do diskusie: