Rôzne

Medvedi cesnak

mimka946 - fotkamimka946, 2. mája 2014

Je to niečo o čom nemam ani páru :-)) chcem sa opytat kedy rastie a na akych miestach by som ho mohla najist.Popripade niekto z okolia popradu čo pozná zaručene miesto s medvedim cesnakom.Za kazdu odpoved vopred dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

mimka946
a prosim este pod otázka - ake bylinky mozem najisť pod tatrami? vobec niesom odbornik fakt bylinky mi nic nehovoria,.dakujem
eldina
rastie na jar, zbierajú sa listy, potom ešte na jeseň koreň /ale o tom už málo kto vie/..:)
a ešte sa dá kúpiť semeno a zasadiť v záhrade /na vlhké miesto, najmä tienisté miesto, aby mal podmienky ako v lese, či háji/
ja som ho na jar nasekala spolu s chilli papričkami a dala do olivového oleja, potom používala na šalát...mňam :D
prípadne nakrájam na zemiaky na masle/aj s pažítkou/
smejkad
pod tatrami toho najdes habadej, podla mna by si si mala najst nejaku stranku, kde su obrazky, ucinky rastlin a ich vyskyt a orientovat sa najprv na tie najlahsie rozoznatelne a pre vas prospesne - pocnuc prvosienkami, podbelom,zihlavou, hluchavkou, matou az po alchemilku,skorocel,mysi chvost, cucoriedky, brusnice a podobne :-)
ono to pride postupne aj samo, ked tejto zalube prepadnes :-)
minuly vikend jedna pani sa ma pytala, ci uz rastu na smreckoch nove vrsky - tak sa mi mari, ze su dobre na klby alebo reumu, ale nie som si ista, tiez musim pogooooooglit :-)
vela úspechov prajem :-)
vela ludi ani netusi, co vsetko su liecivky
rulik
mimochodom, zmeškala si diskusiu, že "dosť bolo cesnaku",vyskytuje sa na celom území SR, stačí sa spýtať niekoho z okolia, určite Ti poradia, hlavne listy sa zbierajú ešte pred výskytom konvalinky, ale vôňa Ti napovie, áno ako už niekto písal je to dosť skoro na jar
sovka62
Najlepšie spravíš, ak si kúpiš knihu o bylinkách a najlepšie takú, kde sú bylinky rozdelené podľa farby kvetu, aj taká existuje a mám ju. Najdôležitejšie ale je, aby si ju brávala na vychádzky do prírody, takže ak narazíš na žltý kvet, otvoríš žlté stránky, ak na modré, modré atď.
Porovnaním zistíš či je to tá ako na obrázku. A potom si už len prečítaš na čo slúži, kedy sa zbiera, čo sa zbiera, ako sa spracúva, či suší, nakladá a pod.
Druhá možnosť je kniha kľúč na určovanie rastlín, podľa nej určíš všetko presne, len to chce trochu vedomostí z botaniky (párnoperovité listy, nepárnoperovíte, protistojné, okolík a pod.)
mimka946
sovka prosim ako sa ta kniha vola popripade mi posli link dakujem pekne
rulik
Jaroslav Kresánek, Dionýz Dugas:Príručný atlas liečivých rastlín. Je naozaj dobrý, malý-taký príručný a nie je to žiadna Mária Treben
matysek
Zdravím přátelé na Slovensku,jen malá poznámka k příspěvku eldina Medvědí česnek nemá kořen ale cibulky jako pažitka.Jihlava ČR.
kimlo
@matysek ma pravdu, ked som si medvedi cesnak presadzal na zahradu, tak mal cibulky.
sovka62
@mimka , volá sa Atlas liečivých rastlín, ono ich asi vychádzalo a vychádza celý kopec, ten môj má hádam zo tridsať rokov. Ale verím, že nájdeš rovnaký alebo podobný, mám atlasov viac a tento je podľa mňa úplne najlepší.
claudie
Medvedi cesnak rastie v listnatých,vlhkych lesoch. S konvalinkou si nepomylis - netřeba ochutnávat - staci list podrolit v ruke - ak ucitis CESNAK -je to ONO ! Zijem v nad/m cca 600m ,medvedi cesnak uz kvitne,listy uz nedudu mat tu spravnu chut - dudu horke .