Varenie

Medovníky a fanky

liptovanka - bez fotkyliptovanka, 14. októbra 2011

Moje stará mamka, která již zemřela, pekla výborné malé medové koláčky, zdobené oříškem nebo rozinkou a kolečka se skořicí, kterým říkala fanky. Nemáte někdo prosím recepty? Předem děkuji.

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
ja mam receot na fanky, ktore su iba z obycajneho cesta ako na slize do polievky, iba sa tenucko cesto vyvalka a nakrajaju sa riadelkom rozne tvary ktore sa vysmazaju v oleji a potom pocukruju este za tepla. Daju sa naramne pekne vytvarovat do ruze, do prostriedka sa da cervena marmelada a vyzera to velmi pekne. Tiez sa mozu robit z lepsieho cesta s pridanim viacej zltkov a smazia sa "bozi milosti". Tak to mam v kucharke ja. Pernicky-medovnicky sa pecu z cesta s madom a tiez su recepty a tvary rozne. Na Vareche je receptov na pernicky neurokom. Skus pohladat.
Vitaj u nas na Vareche a nech sa ti tu paci.
mylan1
ano, fánky na slovensku maju nazov "bozi milosci" a sa smazia v oleji, a kolecka so skoricou su zrejme osie hniezda, a pecu sa z kysnuteho cesta v rure..
hubata
Aj my nepoznáme "fánky" ale "božie milosti" - smažia sa na oleji. Medovníčky skús pohľadať podľa rady @kuchticka " - je ich tu naozaj veľmi veľa, tvar a ozdobenie si sama prispôsobíš. Moja babka však piekla medovníčky také že do cesta išiel kryštálový cukor a aj keď sa upiekli, ten kryštálový cukor bolo vidno ako maličké bodky v ceste, preto sme im hovorili "bodkované medovníčky". Zdobila ich tiež len orechom alebo hrozienkom a všetky boli guľaté.
evanaaa
Fánky ako kolečká so škoricou - buď si si zmýlila názov, alebo.....fánky som poznala len pod týmto názvom, Božie milosti bol asi názov z iného regiónu, ale nikdy ako kolečká so škoricou, to už je niečo iné. možno, ako píše aj Mylan1. Guľaté sú šiišky, ale tiež nei so škoricou. A perníčky, to už neboli vôbec, možno " puserle", tie robievala stará mama, také hnedasté, s polkou orecha v strede, vrch popukaný, ako cookies ( ten názov vtedy nebol známy), výborné!
enge149
ja mám super medovníčky,veľa ale jedny mám vyskúšané,stále mäkké,som teraz na liečení a tu ich rozdávam,pridám neskôr recept...
liptovanka
Děkuji všem za odpovědi. Většinu života žiji v Čechách, ale po Slovensku se mi moc stýská. Čím jsem starší, tím více vzpomínám. Fanky možná nebyly se skořicí, ale jenom obalené v cukru. Vím, že se smažily v oleji, tak to asi opravdu budou ty Božie milosti.