Nepáči sa mi, že všetky súťaže o varení sú zamerané na varenie jedál
z prevážne drahých surovín , mali by vymyslieť súťaž, kde by bola
stanovená cena napr. 4 eurá a s týmto rozpočtom navariť pre
štyroch ľudí. To by bolo iné varenie čo poviete a pritom s takýmto
rozpočtom už musí variť možno polovica Slovenska.
Ale čo ma stále neprestane zarážať, že mamy sú ochotné pchať nielen do seba, ale aj do svojich detí hnusnú "éčkovú" návykovú chémiu, a to v akejkoľvek forme.
Je to asi na dlhšiu debatu a aj z rôznych pohľadov a rešpektujem názor každého. Práve preto si myslím, že je dobré urobiť akúsi osvetu aj týmto spôsobom. Veď by to mala byť súťaž o nás a pre nás, bežných ľudí, tak prečo odsudzovať.
Budem držať palce každému odvážlivcovi ( a dúfam, že sa dostanem aspoň do prvého výberu ) !!
čo sa týka varenia z drahých alebo lacných surovín, ja si myslím, že to príliš zovšeobecňujete... nikde nie je záruka, že z drahých surovín navaríte dobré jedlo... zlý kuchár z drahých surovín navarí blivajz a dobrý kuchár navarí excelentné jedlo aj z lacných surovín a potom je to aj o chuti... občas si človek pochutí na mastnom chlebe s rajčinou viac ako na drahej fajnovosti.
@biba1 , budeme držať palce, veď tam budeš aj za nás, ktoré sme sa neprihlásili.
@jokin , v TV (myslím, že na STV 1) pred rokmi takáto, alebo veľmi podobná, súťaž bežala. Súťažiaci dostali nejaký obnos, za ten nakúpili a varili. neviem koľko to bolo, ale obed za jedno euro na osobu je pri dnešných cenách je veľká výzva, ale iste sa dá uvariť.
Evusik, absolútne súhlasím, niekedy taký dobrý čerstvý šmaľcový chlebík s voňavou zeleninkou dobre padne:-)
K uvareniu dobreho chutneho jedla nemusi byt zrovna njdrahsia surovina, staci dovtip a kucharske skusenosti a umenie.
Ale aj tak je varenie aj o šťastí. Najhoršie je, keď sa človek snaží a plánuje a veľmi chce očariť. No však to poznáte, výsledok nie vždy zodpovedá vynaloženému úsiliu. A keď potom to isté jedlo varím len tak, často aj v časovej tiesni, tak je famózne.
Ale ako hovorí Julie Child: aj keď Ti v kuchyni nevyjde vždy všetko podľa Tvojich predstáv, NIKDY sa neospravedlňuj. :-)
Nevyzeralo to ani tak zle...
@biba1 prajem vela stastia ;)
Variť lacno neznamená kúpiť v obchode pofidérne údeniny s 30% obsahom mäsa (za čo dávate svoje peniaze, za pomleté kosti, kože, tuk, škroby, vodu?), pseudosyry a "jogurty" s nízkym obsahom mliečneho tuku a dotiahnuté škrobmi, hotové zmesi korenín - kde väčšina balenia je obyčajná soľ. Variť lacno znamená kúpiť kus poriadneho mäsa, používať veľa čerstvej a sezónnej zeleniny a ovocia, nekupovať chemické prefabrikáty. Kvalitných surovín stačí do jedla menej, než nekvalitných náhrad bez výživovej hodnoty.
Suhlasím s tým, čo napísala @julica.