Rôzne

Marlenka

fany1602 - bez fotkyfany1602, 27. júna 2012

ahojte moji myli.vedel by mi niekto poradiť recept na dobrú
marlenku? sú tu recepty ale ako si vybrať?vopred dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
Fany, ja mám tiež svoj osobný recept, ale...
Mám dobrú nevestu a ona vie, že tento pamlsok milujem a tak mám postarané :))) Keby išlo o mňa, tak si ho sama neupečiem, ani keby mleté orechy z neba padali. Radšej lokše, lekvárové buchty, osúchy a nanajvýš biskvitové cesto. Enem né tieto "zložité projekty". TO BY DOPADLO!
marcy
@arasidka ,Ty si šikuľka na iné projekty.....na rozdiel od tých varecháckych ,Tvoje majú dlhú životnosť,ta ňééééé......:))
marianne69
Keby za mna niekto odpiekol tie cesta,aj by som ju spravila:-D to ma odraaadza a na moj vkus je to dost prisladke,ale dala som si ju minule v kaviarni az na tu presladenost,dobra bola,ale na tyzden som mala sladkeho dost...
fany1602
dakujem.@arasidka tak to závidím takú nevestu by som brala!!!ale za pokus to stojí vyskúšať lebo ju máme radi.
sovka62
Neviem ako by chutila domáca, ale chutnala som v reštaurácii, takú svetlú, nechutila mi a pred mesiacom sme dostali do daru jednu celú v krabici. Tá bola tmavá a chutila ešte menej, pripadala mi akási horká, skrátka nič pre mňa. Tak to asi ani skúšať nebudem.
arasidka
dievčence, ja Marlenku veľmi ľúbim, dokonca i tá, ktorú upečie nevestička Vierka je takmer originálnej chuti. Veľa sa jej veru nedá zjesť, ale moje chuťové bunky si prídu na svoje. Potom ešte existuje orechová, keď cítim tie orechy v plnke, to už pomaly škúlim na obidve oči od rozkoše. Neviem, či sa tiež volá Marlenka, ale aj keby sa volala "orechová búda", bolo by mi to jedno, čo je sladké, to je moje.../ A to je moje prekliatie... no čo už, niekto je na chlapcov, ja na maškrty :)))) /
arasidka
........ a fčul naozaj nevím, čo je vačší hrích ?! :)
fany1602
dakujem pekne určite vyskúšam! bohužiaľ aj ja som veľmi na sladké ale čo už! aspoň si trochu osladime život!!! takže je to asi furt lepšie ako byť na chlapov :) ha ha no sice ani ty su neni na zahodenie!!!:):)
flori189
arasidka,tie Marlenky,čo som voľakedy jedol ja po reštauráciách,obsahovali všetky orechy.Súhlasím,pre mňa je to jeden z najlepších zákuskov.Pôvodne je to odnekiaľ z tých bývalých Sovietskych republík okolo Mongolska,tuším,ale hlavne je trvanlivý-vydrží aj niekoľko mesiacov.Ale dnes si to v reštaurácii nedám,lebo je to žiaľ,pre mňa teraz drahé a celý balený v krabici ani nehovorím.Ale majú ho v Tescu.Takže zostáva len šikovná a odvážna kucháročka ktorá by ho upiekla :)
flori189
Trocha som to prehnal s tým,kde sa dá Marlenka kúpiť-už to nespravím,lebo tu na vareche je to o tom,že kto si to chce skúsiť,tak nech si ju upečie sám.Ospravedlňujem sa.
arasidka
Flori189, vôbec si sa nedopustil žiadneho trestného činu, keď si napísal o tom, že marlenku dostať aj inak, ako doma upečenú :)) Tak tu je niečo o jej vzniku:
 profit.etrend.sk/biznis-pribehy/ako-marlenka-vyrazila-do...


Marlenka je koláč naozaj drahý, ale v podstate , keď je doma oslava a kúpiš jednu krabicu, rozdelíš to na klasické kúsky , každému stačí jeden apri prepočte na kúpené zákusky to ani tak veľa nie je. A ešte jedna vec,:))) ak niekomu taký koláč nechutí, hi hi hi - zostane ti viac, ak to tebe chutí dvojnásobne ))
arasidka
ups oprava: pre prepočte na cenu kupovaných zákuskov, to ani tak veľa nie je.
flori189
Jedol som aj Marlenku hnedú-je horká,lebo je posypaná origoš horkým kakaom.Ďakujem arasidke za pochopenie a prajem Vám všetkým dobrú chuť pri takých(po našom)lakucinkoch.Pa
arasidka
ňem bój! Dnes poobede som bola v obchode a všimla som si, že už ju balia aj na malé kúsky, čím sa vlastne predraží ešte viac - veď balenie, nie? Dnes som pozerala Bez Servítky - a zaujal ma Radov koláč, ktorý ponúkal slávnym farmárkam s echtovnými nechtami. / šKODA, žE MIESTO ZáBAVNéHO STRIEľANIA V POLI IM rADO NEDAL TýMI NECHTAMI Tú šIROKáNSKU LúKU POHRABAť . Aspoň by si kvalita umelých nechtov ukázala v praxi a vyhrala by tá, ktorej by najviac nechtov zostalo na prstoch.
No, aby som sa vrátila k tomu koláča - naozaj vyzeral pekne, a iste bol veľmi chutný. Ale ani tou jeho živánskou by som nepohrdla. Kto z vás sa na to díval?
fany1602
ja som vydela bohužiaľ ale už skoro len koniec ale tú živánskú a ten zákusok som vydela mňam dala by som si kúsok!!!ale MONIKE sa nepáčilo nič neviem na kieho oného sa tam trepala!!!!
mata3636
páni, že "vYdela"
ten zákusok bola, podľa mňa, Zamatová roláda  varecha.pravda.sk/recepty/zamatova-rolada-fotorecept/2640...

aj tá živánska vyzerala dobre, len nechápem, prečo všetky frflali, že živánska sa dáva na špajle. ja si myslím, že na špajli je ražniči. či zle si myslím? a tie nechty, fuj, ja by som im tie pazúre hned osekala. na finále farmy mala Gaba neskutočne dlhé nechty, až ma nadvihovalo. mne sa najviac páčilo, ako navarila ľudka, tá sviečková vyzerala bárs šmačne. a všimli ste si, aké majú všetci dobré bývanie - velikánska záhrada, altánok, bazén. tú kuchyňu som gabe doslova závidela, tam by sa varilo :)
arasidka
videla - nevydela - čo na tom :)) Monikou nebudeme zaplňovať tieto stránky, ale jedným dychom sa vyjadrím: exot - a to stačí :))
Mata, fajn, ten recept si pozriem, lebo fakt ešte teraz mám naňho chuť. Jasné, že Rado robil živánsku správne, z toho môžete usúdiť, že dievky vedia všeličo, aj nechty majú bárs jak orlice, ale živánsku si mýlia s ražničim . Aj ten guláš nevyzeral zle, len ma zarazilo, že do toho okrem bravčovej masti pridáva aj maslo. To sa mi zdá vec navyše. Neviem, môj dzedko s tým nesúhlasil a on je na guláš majster.
evanaaa
@arasidka , máš pravdu, maslo do gulášu, to je ako do sviečkovek´j kel a kaleráb ( tak ju raz varila v Servítke Dominika Lukáčová, čo juŠtevko prekrútený, či zakrútaný....nechal).
Ja som raz dávnejšie chcela Marlenku ochutnať, ale kúpila som si len ten malý kúsok, " výrez" a to mi stačilo, mne to moc nechutilo, ale chcela by som ochutnať tú originál, alebo aspoň takú domácu ( od Varecháčok), na porovnanie. A živánska sa robí aj v mešci-alobale, nie je to len ražniči.
fany1602
@evana jasom jedla domácu a bola naozaj super zato ju chcem aj ja vyskúšať.potom dam vedieť ako sa podarila.
arasidka
tak aby ste vedeli, odkedy sa tu Marlenka spomína, každý deň chodím okolo regálu, kde tieto koláče čakajú, že si ich niekto kúpi. A slintám, ale potom predsa odolám - to bude tým horkom :)))Lebo pri pokladni siahnem na nanuk.
marikahr
ja robim podla receptu  marlenka-marlenka-marlenka.blogspot.sk/2009/10/marlenka.html...

len tej muky davam trochu menej (mozno 55 dkg staci) lebo potom sa mi s cestom tazko pracovalo.
dobra rada: cesto treba rozvalkat uplne na tenko, ja ho rozvalkam na silikonovej podlozke, otocim na papier a silikonovu podlozku stiahnem. Krem robim len zo salka s maslom a na konci pridavam rum. Ano Marlenka je sladsia, takze staci kusok ku kave, ale v chladnicke zabalena vydrzi dlho. :-)
zsuzsu16
Ja robim tiez tu istu ako mracik9 a je fantasticka. A taka 2-3 dnova najlepsia.