Zamatová roláda (fotorecept)

Zamatová roláda (fotorecept)
Foto: laurisia
laurisiaLaurisia, recept pridal: 25. marca 2012 9:38Ďalšie jeho recepty

Túto roládu som chcela urobiť už dávnejšie, ale keďže som roládu nikdy nerobila, mala som strach, ako to dopadne. Receptov je na nete aj na Vareche niekoľko, ale chýbali mi fotopostupy, tak dopĺňam.

Suroviny

22
porcií
10
minút
príprava
10
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Najskôr si uvaríme kašu, ktorú použijeme do plnky, nech nám počas pečenia rolády pekne chladne. V nádobe si vymiešame spolu mlieko, múku a žĺtok, aby nám pri varení nevznikli hrudky.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 1

2

Varíme na miernom ohni do úplného stuhnutia.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 2

3

Hustú kašu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Občas premiešame.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 3

4

Nachystáme si suroviny na cesto, oddelíme žĺtka od bielkov.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 4

5

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne doň pridávame kryštálový cukor.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 5

6

Poriadne vyšľaháme a po jednom zašľahávame žĺtka. Je dobré to robiť vo väčšej nádobe, ja som to trochu podcenila. Vyšľaháme na krásny objem.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 6

7

Nakoniec pridáme kakao a sódu bikarbónu.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 7

8

Došľaháme - ale nie dlho, nech nám cesto nepadne. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200° po dobu asi 8-10 minút.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 8

9

Na upečené cesto si položíme navlhčenú utierku, prikryjeme doskou a rýchlo otočíme. Z cesta stiahneme papier na pečenie (mne sa trošku prilepil).
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 9

10

Pomocou utierky cesto zroluje do rolády a necháme vychladnúť.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 10

11

Pripravíme si suroviny na plnku.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 11

12

Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 12

13

Vychladnutý krém si preložíme do druhej nádoby. Po lyžiciach do neho zašľahávame vymiešané maslo. Nikdy nie naopak, čiže uvarený krém do masla - ostali by hrudky.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 13

14

Krém si rozdelíme na dve polovice - do jednej pridáme vanilkový cukor, do druhej kakaový prášok.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 14

15

Roládu si rozvinieme ....
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 15

16

.... a natrieme najskôr bielu a potom tmavú plnku.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 16

17

Stočíme do rolády a dáme zatuhnúť do chladničky.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 17

18

Potrieme polevou, necháme zatuhnúť, do chladničky dáme až po zatuhnutí polevy, inak by nám stratila lesk.
Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 18



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • 3sandra3, 25. marca 2012 o 14:48
    Je krásna, vydarená. Vyskúšam aj ja podľa Tvojho receptu. A krásne fotky.


  • izabella929, 25. marca 2012 o 15:24
    iste je to chutnučkééé.-)))


  • laurisia, 25. marca 2012 o 16:23
    Už z nej veľa neostalo :-)


  • majlus, 25. marca 2012 o 16:30
    poznám , i ja to tak robím...


  • myalab, 26. marca 2012 o 09:53
    Tuto roladu mam velmi rada, kedysi ju robili chutnu aj v cukrarni, ale v poslednom obdobi som sa tam sklamala. Takze si pripravim podla Teba. Vdaka.


  • medovnicek, 26. marca 2012 o 14:33
    vôbec nie je poznať, že si piekla roládu prvý krát, veľmi sa ti vydarila


  • laurisia, 26. marca 2012 o 17:27
    Ďakujem :-)


  • mariaklara, 28. marca 2012 o 00:45
    Poznám, je to výborná roládka.


  • marienka44, 30. marca 2012 o 15:46
    @Laurisia ,efektna rolada a som prekvapena, ze cesto neobsahuje muku. Pieucila som zase nieco nove: maslo ma ist do kase a nei naopak a polevovy kolacik dat do chladnicky az po zatuhnuti polevy. Vdaka, budem si pamatat. :-)


  • betka11, 31. marca 2012 o 22:47
    vydarila sa ti skvele,ja ju pečiem velmi často lebo je rýchla, skvelá a vždy iná,nemusíš sa báť stáčania,dá sa stočiť aj za studena a aj s papierom na ktorom si piekla ktorý po vychladnutí pekne stiahneš a naplníš podla chuti


  • mariana33, 13. júna 2012 o 22:00
    túto roládku veru robievam...je super


  • elekra, 5. septembra 2012 o 21:30
    U nás je to jednohubka, zje sa na posedenie....


  • frezia, 6. septembra 2012 o 08:42
    Urcite vyborna rolada,ukladam.


  • boba48, 6. septembra 2012 o 10:53
    piekne fotki,bede sprobowac upiec,bo nigdy rolady nie robilam,pozdrawiam


  • lecker, 6. septembra 2012 o 13:43
    mnaaaaammmm......pekne je to opisane, takze do peceniiiaaa:))


  • bambulka63, 7. septembra 2012 o 17:50
    ja som ju dnes upiekla prvy krat a podarila sa na vybornu kazdemu chutilo este aj mojej svokre :)


  • laurisia, 7. septembra 2012 o 18:16
    Ďakujem za komentáre a som rada, že sa vydarila a chutila :-)


  • irena58, 8. septembra 2012 o 20:26
    pekná rolada určite chutná ukladam.


  • anina6, 30. októbra 2012 o 08:24
    tiež som už videla ten receptík, len ho musím vyskúšať. pečiem všetky druhy koláčov aj zákuskov, ale roládky musím oprobovať. tá tvoja vyzerá fakt dobre.


  • laurisia, 30. októbra 2012 o 14:22
    Mala som z toho obavy, ale je to jednoduché pečenie :-)


  • 58vlasta, 3. novembra 2012 o 16:03
    Tiež robievam túto roládu, ale namiesto plnky dávam len vyšľahanú šľahačku, pol bielu - pol s kakaom. Ináč, keďže je bez múky, je vhodná pre bezlepkových maškrtníkov.


  • emily81, 23. septembra 2013 o 12:15
    tiež to bola moja prvá (roláda) :-) a dopadla vtedy na výbornú - hlavne svokre chutila. čo ma ale vo vašom recepte prekvapuje, je to, že ste ju po upečení hneď zrolovala - to totiž netreba. Tento recept je unikát aj pre tú chýbajúcu múku a cesto je ako z gumy...vôbec ho netreba nechať takto vychladnúť, ja ju už robievam roky aj bez toho a ešte nikdy sa nezlomila :-D


  • decc, 3. januára 2014 o 20:39
    Už som sa chystala Vám napísať len som sa k tomu nedostala, roládu som robila prvý krát a podarila sa na výbornú aj švagrína povedala že klobúk dolu. Už som ju medzi sviatkami robila tri krát :-). Vždy si ju dávala robiť mužová babka si ju vždy k sviatkom dávala robiť za čo aj zaplatila a keď som jej priniesla túto povedala že mám aj lepšie cesto ako ona a už si ju dá robiť mne :-) Veľmi som sa potešila. Jedine čo som vynechala bolo poliatie čokoládou na vrchu a som ju trošku poprášila s práškovým cukrom a potom sa pekne leskla.
    Veľmi pekne ďakujem za super recept :-)


  • laurisia, 3. januára 2014 o 20:43
    Som veľmi rada, ďakujem :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Jaroslav Žídek: Teším sa, keď mi uvarí manželka
Získal 3x ocenenie Gurmán Award – kuchár roka, je majiteľom a zároveň šéfkuchárom reštaurácie Albrecht, môžete ho vidieť na obrazovke a vydal už tri kuchárske knihy – Jaroslav Žídek.

Jablková pita
Syn sa chystal striekať chardonnay v hone Ingle. Musel som sa poponáhľať. V strede hektárovej vinice pri kamenici rastie statná letná jabloň. Má veľké tvrdé plody s ružovými škvrnkami.

Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist