Zamatová roláda fotorecept

laurisiaLaurisia, 48 ročná žena, 25. marca 2012 9:38
Ďalšie jej recepty »

Zamatová roláda (fotorecept)Foto: laurisia

Túto roládu som chcela urobiť už dávnejšie, ale keďže som roládu nikdy nerobila, mala som strach, ako to dopadne. Receptov je na nete aj na Vareche niekoľko, ale chýbali mi fotopostupy, tak dopĺňam.

22
porcií
10 min
príprava
10 min
na 200 °C

Suroviny

Piškota:
6 ks
5 PL
3 PL
1/2 KL
Plnka:
2 dcl
3 PL
1 ks
250 g
6 PL
1 sáčok
3 PL
Poleva:
50 g
100 g

Postup prípravy

  1. 1

    Najskôr si uvaríme kašu, ktorú použijeme do plnky, nech nám počas pečenia rolády pekne chladne. V nádobe si vymiešame spolu mlieko, múku a žĺtok, aby nám pri varení nevznikli hrudky.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varíme na miernom ohni do úplného stuhnutia.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hustú kašu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Občas premiešame.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nachystáme si suroviny na cesto, oddelíme žĺtka od bielkov.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne doň pridávame kryštálový cukor.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poriadne vyšľaháme a po jednom zašľahávame žĺtka. Je dobré to robiť vo väčšej nádobe, ja som to trochu podcenila. Vyšľaháme na krásny objem.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec pridáme kakao a sódu bikarbónu.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Došľaháme - ale nie dlho, nech nám cesto nepadne. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200° po dobu asi 8-10 minút.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na upečené cesto si položíme navlhčenú utierku, prikryjeme doskou a rýchlo otočíme. Z cesta stiahneme papier na pečenie (mne sa trošku prilepil).

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pomocou utierky cesto zroluje do rolády a necháme vychladnúť.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravíme si suroviny na plnku.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vychladnutý krém si preložíme do druhej nádoby. Po lyžiciach do neho zašľahávame vymiešané maslo. Nikdy nie naopak, čiže uvarený krém do masla - ostali by hrudky.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krém si rozdelíme na dve polovice - do jednej pridáme vanilkový cukor, do druhej kakaový prášok.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Roládu si rozvinieme ....

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    .... a natrieme najskôr bielu a potom tmavú plnku.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Stočíme do rolády a dáme zatuhnúť do chladničky.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Potrieme polevou, necháme zatuhnúť, do chladničky dáme až po zatuhnutí polevy, inak by nám stratila lesk.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 18
ohodnoť recept:
Hlasovali 4 ľudia (2,5 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist