Rôzne

Mame vela pomarancov, co s nimi?

babinka - fotkababinka, 10. augusta 2010

Vnucka sla obrat pomarance na dzus a zastavila som ju, ked uz obrala tretinu stromu. Na vahu by to bolo asi 30 kil a mozno aj viac. Vyrobili sme dzus, ale co dalej? Nerada by som ich o par tyzdnov vyhodit, spominam na pomarancovy sirup, ale recept nikde. Nemate nahodou nejaku skusenost? Par kolacikov som tu v receptoch nasla, ale to je este stale malo. Ja viem, ze doma nikomu z vas nehrozi naduroda, ale mozno volakto sa najde a poradi. Vopred dakujem :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

babi
ja by som uvarila lekvár. Raz som v televízii videla Kamilu Magálovú ako varila lekvár s pomarančov - vraj je to veľká pochúťka Pozri sa do archívu STV na reláciu Tajomstvo mojej kuchyne tam by mal byť recept
alena45
aj ja by som spravila džem, hodí sa na vianočné pečivo. No predsa len 30 kg ? Každý deň by som zjedla kilo, no nejako by som to hádam minula.
1x haji
2010
Ja som robil z komquatov co mame v zahrade aj som to zo srandy pridal na varechu.
 varecha.pravda.sk/recepty/kumquatova-marmelada/8035-pouzi...

Pomarance tradicne nemame, len tie krvave ale tych je este malo .
Ja som sa znazil sadit len take druhy ovocia co su drahe alebo ich tazko dostat.Mame napriklad tahitsku limetku , kafirovu limetku,cervenu papaju , loquat, jahodove mango, brazilsku ceresnu, ale stale bojujem ( bez uspechu) s havedou co to chce vsetko skomzumovat .
Nasiel som recept na marmeladu.:
 www.videojug.com/film/how-to-make-seville-orange-marmala...


kuchticka
@babinka , vitaj na Vareche. Keby som bola trochu blizsie hned bych ti "pomohla" od tych pomerancov. Ale da sa z nich uverit dzem. Dzus na celu zimu. Urcite bych si s nimi vedela poradit.
babinka
vsetkym vam dakujem za rady a linky (v anglictine nie som doma-ledva sa dohovorim, ved tu iba po slovensky hovorim), ale chvalabohu, nic mi uz nehrozi, podarilo sa to rozdat susedom a druhej dcere. A ja budem este hladat volaco na pomar.sirup - nech mam volaco, co mi pripomenie slovensko a detstvo - voda ci caj a sirup :). Este raz velka vdaka !
evanaaa
Babinka, dobre ti radia, ono sa to zdá veľa tých 30 kíl, ale keď sa ošúpu a na lekvár zvaria, možno to tak veľa nebude. Ešte by som si aj kôru nasušila do koláčov a trochu aj skandizovala s cukrom šupu.
sjuz
babinka -. ja som robila aj pomarančový džem. Klasika - zo šťavy ako rôsol. Je výborný aj na pečenie, aj k mäsám, či na chlebík s maslom.
martula903
Ja robievam z pomarančov džem, nie len zo šťavy ,ale z celých ,povarím a rozmixujem, je výborný, zhodou okolnosti , akurát buble na sporáku nová várka, len už nemám poháre :-)...
babinka
@martula903 , tak tento rok som sa k pomarancovemu dzemu nedostala, ale naozaj to skusim, len musim pockat, kym dozreju, zas ich mame plny strom... a nasetrit volajake pohare :) dakujem za koment