Rôzne

Makový zavin

lily2183 - bez fotkylily2183, 26. februára 2012

ahojte,, vždy ked pečiem makový zavin praskne mi na jednom boku :-( skusala som mnohe rady,, ako na to?? dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

alexdidi
Cesto na závin má byť radšej tuhšie,aby neprasklo:)
janaja
Závin pred pečením riadne popichám vidličkou, nikdy mi nepraskne. A to záviny robím dosť často, vyskúšaj.
marcy
ako @janaja :)) husto závin popichám,potriem olejom ,prežehnám.... a nevytečie,robím takú veľkú podkovu ....cesto nemám tuhé
mojack
Do kysnutého cesta napichám vysušené olivové listočky.
rimanka3
ja som sa poučila v obchode, závin šikmo narežem a už mi nepraská. Tak po siedmych cm . Ostatné rady boli neúčinné. A je to aj ozdoba.
xlienka
mne sa osvedčilo natieranie cesta roztopeným maslom až potom dám na cesto plnku ktorú pokvapkám olejom a ešte jedna vec, plnku nerobím resp. nevarím s mliekom, len si zmiešam mak alebo orechy s kr.cukrom :)
irenaw
mne vždy praskne čokoládový. niekto mi povedal, že praská vtedy, keď je v plnke voda. tá sa premení na paru a roztrhne závin. teda, myslím to tak, že nie čistá voda, ale aj v mlieku je voda :). veľa otvorov, aby mala para kade utiecť, by malo pomôcť.
evanaaa
Potom je najlepšia rada od @rimanka3 , ale aj keď to praskne, pokiaľ nevytečie všetka plnka, čo na tom, aj tak sa dá zjesť.
frezia68
Plnku nedávaj riedku a nechaj dobre vykysnúť.Daj do horúcej rúry na 7-8 min.,potom stíš podľa potreby.Ak dáš do dobre vyhriatej rúry,kysnutie sa zastaví a nepraskne.Ale nakoniec ak aj praskne,na chuti mu neuberie :-)))
modrykamen
S koláčmi sa treba vyhrať, sledovať všetky fázy a nájsť si vlastný spôsob. Každé miesenie, kysnutie, suroviny a rúra sú iné. Ja cesto popichám a potriem vajíčkom
hubata
Ja potieram olejom aj počas pečenia, nie vajíčkom. Ale je fakt že aj tak mi niekedy praskne. Maková plnka až tak netečie, ale nech vám vytečie kakaová - tak ju zasa pol roka nerobím.........
tinca
ja vždy popichám závin a nikdy sa mi nepraskne
perla61
Skús ho upiecť podľa receptu "tvarohový kvet"od Ela77. Ja už ináč ani záviny nepečiem a to musím povedať, že hlavne moja polovička makové miluje.
chorvatka
Na plnku (asi 150 g pomletého maku) davam 1 stredne velké posturhané obielené jablcko pomimo mlieka a cukru; Tym sa udrzi vlacnost plnky, ktora nesmie byt moc tuha, musi sa dat pekne rozotriet po ceste. Zvinuty makovnik treba nechat este raz vykysnut pod utierkou asi 30 minut v teple, potom popichat po oboch bokoch, potriet zltkom a piect v stredne vyhriatej rure (190°C v teplovzdusnej rure) asi 25-30 minut podla toho, ci mate radsej chrmukavejsiu korku. Prajem vela zdaru