Varenie

Maková plnka

lettice - bez fotkylettice, 11. januára 2018

Tak a aj v Novom roku sa obraciam na Vás Varecháči s prosbou o pomoc ... Určite väčšina z vás pozná mak mletý v sáčku bez cukru... Do nedávna som mala mak, ktorý bol mokrý, vyzeral ako práve pomletý a krásny tmavý a super držal v kysnutých koláčoch... Teraz ale mám zásobu maku, ktorý je suchý ako piliny dokonca aj po pokvapkaní olejom a primiešaním cukru je ako piesok v upečenom závine. A toho oleja čo musím poliať po ňom pred zavinutím. To je ten závin ako špongia nasiaknutá olejom... Skrátka je mi až ťažko pri pomyslení... Náhodou nemá niekto skúsenosť práve s taký makom? Čo s ním, aby držal v závine bez kvantá oleja. Dúfam, že mi poradíte tak dobre ako v starom roku. A teda v tom novom Vám všetkým prajem hooodne zdravíčka a nech nám to varí.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Tak ako sem dala @Smejkad....inak , ešte som nepočula, aby sa mak do plnky miešal s olejom, mak sám osebe je olejnatá plodina aj keď sa ti zdal suchý. Najlepšie je ho trochu povariť v osladenom mlieku aj s postrúhanou citronovou kôrou, ale nie pokvapkať olejom. Ak si pozrieš tu niektoré recepty na koláče s uavrenou makovou plnkou, nájdeš iste vhodný, taký, čo sa ti páči.
mirop
Uvarit s mliekom, slivkovym lekvarom, trosku rumu, a drveneho klinceka.... naco olej, mak ma oleja dost @evanaa ma pravdu
mirop
A este mozno, nekupuj makovu napln, miesaju to s mukou a bohvie cim, len cisty mlety mak 100% v lidli je najlepsi, aspon v Cechach
bubaya
Najlepší je mak z Jarnej a doma pomlieť vždy len približne toľko, čo sa minie, a šup do chladničky. To je úplne iné makovanie, ako ten popol v sáčkoch z kauflandu.
babkaancika
@Bubaya (11.1.2018 20:28)
Súhlasím s tebou, vynikajúci mak je z Jarnej od pani Gabiky, /Cífer/, pestuje viacero druhov, a či je to modrý, šedý,ružový či biely, všetky sú chutné. A okrem toho Gabika pečie vynikajúce štrúdle , jasnačka že makové, mala som možnosť ich ochutnať na jarnom trhu v Kráľovej pri Senci, kde sme sa v miestnom kulturáku stretli viacerí so svojími výtvormi - korbáče,kraslice, háčkované dečky, "pačvorkové pekné kúsky", kvety,obrazy, dečky, jasné, že Gabikin mak.... a vládla tam dobrá nálada .

No a maková plnka? bubaya - súhlasím s tebou, mak mám uložený v mrazničke na istú dobu. A plnku makovú varím s pridaním lekváru , jemne to ešte prisladím . Pomletý mak s pridaním cukru používam iba na rezance,šuľance a do lokší - ale najprv než to nasypem na tú lokšu, potriem ju levárom - jasné, že u nás má prednosť môj šípkový.

bubaya
@Babkaancika (11.1.2018 21:54)

Ja zas robím so slivkovými povidlami - vlastnými, pre mňa najlepšia kombinácia. Ja nemiešam mak s cukrom na posypanie, na knedle nasypem kopu maku, na to práškový cukor, a polejem maslom, ten cukor s maslom urobí takú kôročku, pod tým mak a knedlička s čerešňami....Viete vy na tom západe, čo je dobré. :)
haji
@Radost (11.1.2018 20:22)
Jsi zlatá, děkuji za odkaz. Naštěstí mám možnost se dostat k domácímu maku a nie z reťazca. Největší sranda je, že tým technickým makom plnia aj pekári svoje koláče. Niektorí.
babkaancika
@Bubaya (11.1.2018 22:33)
žiškove oko.... veď aj ja to tak r obím, len som to inak napísala, ale prezradím ti, že najradšej mám orechové slíže, aj palacinky, aj dolky ... domáce povidlá už aspoň tri roky nemám, naša slivka -bystrička vykapala, a zaťkovi sa tento rok skoro nič neurodilo, hoci má veľký ovocný sad, všetko im na jar pomrzlo a nám tiež, a aj dobili veľké krúpy zrovna keď boli stromy v kvete. Ale nám sa urodilo veľa ostružín beztrných, a nevládali sme to všetko skonzumovať za čerstva, hodne som zamrazila, dokonca i rebarboru a mám tam aj ríbezle, tak to na budúci týždeň vyberiem a navarím lekvár, lebo v tých horúčavách, čo nás kvárili sa mi to veru nechcelo robiť. No a tomu lekváru to bude už jedno, že ovocie si chvíľu poležalo v mrazáku. Dokonca som si zamrazila pár litrov šípkovej drene a bude zopár pohárikov lekváru.

babkaancika
ale zajtra budú k obedu makové šúľance a dostala som chuť na paradajkovú polievku - z vlastných rajčín a do polievky dám zavariť domácu strúhanku .

bubaya
@Babkaancika (12.1.2018 01:00)

Šúľance, to som už dávno nejedla. Ani buchty na pare s povidlami a makom posypané. Ale stačili by aj rezance s makom a povidlami, alebo knedle z mrazničky. Už tuším, čo sa bude u nás variť, ale s makom to bude určite.
Ja slivky nemám, len kupujem, alebo ak mi švagor dovezie, a nedoviezol. A tohto roku boli slivky na trhu strašne drahé, tak som ani lekvár nevarila.
lettice
@Evanaaa (11.1.2018 18:45)

Ten mak sa nemieša s olejom on sa má pokvapkat olejom a ten mak čo mám má od olejnateho ďaleko ...je ako piesok normálne sa vytriasa s koláča...otras
lettice
@Haji (11.1.2018 20:16)

Na aj na tom mojom maku je uvedené termostabilizovany!
haji
@Bubaya (12.1.2018 10:43)
Kdyby jenom slivky, milá @Bubaya , je to rok od roku horší, o kvalitě nemluvě. Domácí zdroje se už teď vyvažují zlatem. Hezký večer!
haji
@Lettice (12.1.2018 18:44)
Slovíčkaření je dnes v módě. Vidím, že jsme si zase rozšířili slovník. Po lobistech, odkláněčech milionů je tu moc hezké slovo - termostabilizovaný mák. Pokrok jde stále dopředu.
1x bubaya
haji
@Lettice (12.1.2018 18:44)
Promiň, termostabilizovanému máku bude nejlíp v popelnicci Popelnice na bioodpad, to teď frčí. Važ si svého a rodinných zažívacích traktů, buď ráda, že se vám z toho dosud neudělalo zle.