Rôzne

Mak v službách zdravia

huck - fotkahuck, 30. novembra 2012

Hľadala som tu na Vareche recepty makových koláčikov a veľmi ma zaujal recept na "Makový koláč bez múky" od @Iranaw. Super, niečo nové a hlavne s veľa maku... Idem na to! Makové recepty vyhľadávam a pravidelne pripravujem, hlavne s cieľom konzumácie maku, odkedy ma na jeho dôležitosť v stravovaní upozornila moja priateľka. Vedeli ste že : " Mak – kto by ho napoznal? Na 100gr má 1400mg vápnika – 12x viac ako mlieko. A ďalšie plus maku je zásadotvorný, čiže vápnik sa z neho výborne vstrebáva. Mak nemá škodlivé vedľajšie účinky ani pri dennom používaní. Takže – buchty, kaše, celozrnné cestoviny s makom, žemle, múčniky s makom sú ideálne " Naše babičky a pra-pra babičky.. vedeli prečo na záhradách pestovali mak a s láskou pripravovali pre svoje rodiny... Kalcium pre pevné zdravé kosti nekupovali vo forme tabliet v lekárni...
V čom okrem maku nájdeme zvýšené percentá, pre naše kosti drahocenného kalcia?

 www.biospotrebitel.sk/clanok/549-osteoporoza-rednutie-a-maknu...

@zareaguj


Diskusia k téme

smajliqa
a ten kto je na mak alergicky, ma asi smolu... ze? :)))
no aj ked som alergicka, raz za rok si ho doprajem v plnej miere,, v podobe stedraka :)) mnam :)))
irenaw
@huck teším sa, že ťa recept oslovil :-) poznáš makové mlieko? tiež bohatý zdroj vápnika. údajne ho môžu aj ľudia, ktorým konzumácia samotného maku nerobí dobre na žalúdok (nemyslím alergiu).
vierutt
Áno, @huck , makové mlieko a makové guľky - toto robím pravidelne. Makové mlieko poznáš, tak skús aj guľky: namočíš do vody (robím aj v rume) 10 dag hrozienok, 10 dag posekaných orechov - vody tak, aby to akurát prekrylo, necháš postáť cez noc. Pridáš do 250 dag pomletého maku a podľa chuti med. Potom robíš guľky a obaľuješ v strúhanom kokose alebo orechoch.
irenaw
na guľky som skoro zabudla, sú výborné :-) skladujem ich v chladničke, konzumujeme 2-3 denne.
gordonko
..v mojom kuchárskom zošite mam tiež jeden recept na makovoorechovú tortu aj som ju pár krát robil ...... naposled predvlani na stretko veteránou ( ludia z pokecu miestnosť ,,VETERÁNI ,, ) kam prišla aj kamoška celiatička
huck
Vdaka všetkým @iranaw , @vierutt , @babidka za milé a hlavne poučné komentáre a rady. Viacej hláv - viacej rozumu, hovorievala naša babi (čka). Makové mlieko a makové guľky (okrem iného) budú odteraz preventívnou stálicou v mojom "arsenále " v boji proti osteoporoze. Dakujem Vám !
@smajliqa - je mi ľúto s tou alergiou na mak - je to naozaj smola :( Siahni načas za inou prevenciou proti "vykrádačke kostí".
@gordonko bud taký dobrý a podeľ sa s nami o tvoj rp makovoorechovej torty :)