Rôzne

Letná dovolenka a jedlo

kucharka - fotkakucharka, 3. augusta 2018

Či je dovolenka dobrá alebo nie, záleží od miesta, počasia a spoludovolenkujúcich... Ale aj od dobrého jedla.
Aké máte skúsenosti vy? Skúšate nové exotické jedlá? Je z vás kulinársky cestovateł?
My sme si včera dali paellu ( arroz a la marinera ).
A čo takého dobrého či zvláštneho ste jedli vy na dovolenke?

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharka
Jeeejda, @2010 , to je krasa! Kde to je? Hned bych si prisadla k tomu stolu!

( S tymi zigulakmi a konzervami by som si nebola az tak ista .... Este poznam ludi co ked idu do Chorvatska tak tyzden predtym zavaraju obedy do 7dcl poharov aby tam nepomreli hladom... )
mitzy
...predtým ako som mala deti, som chodila na dovolenky a výlety s jedným batohom a niekedy zo dňa na deň :) no a jedlo sme jedli tak rôzne. bývali sme často po apartmánoch alebo u známych, kde bola možnosť si i navariť, keď v hoteli tak obmenou stravy po reštikách bolo jedenie napríklad dobrého syru a bagety pri rieke, kde to malo svoje čaro. mala som vždy rada prejsť sa po miestnom trhu a kúpiť naozaj voňavé paradajky, alebo iné miestne dobroty. to bola obvykle večera. a samozrejme na ceste z pláže sa naobedovať v reštike a skúšať domáce gastro. ak to nebola letná dovolenka alebo nie pri mori, ale po hradoch a v prírode, tak rovnako - reštiky a miestne špeciality, vtedy som si aj googlila kde sa najesť po domácky. teraz beháme najradšej po Slovensku, taktiež radšej s batohom, aj keď kvôli deťom sme nabalení riadne ;) aj keď nie teda jedlom, ale kočíkom a hračkami. no a čo sa jedenia týka - tiež to kombinujeme. keď je možnosť kuchynky, som rada, uvaríme si trebárs kukuricu, alebo špagety, nič čo ruší dovolenku a obvykle v rámci turistiky navštívime reštiky. keď sa nám niekde páči, ideme tam i každý deň. ale priznám sa, že spokojnejšia som, keď kuchynku mám po ruke počas dovolenky - hoci i uvariť malým len čajík. takže volíme domčeky, kde sa cítime dobre. teraz sme mali možnosť aj ohniska na záhrade, tak to bolo pre staršiu dcérku tiež fajn - opekať si. niesom veľmi hotelový typ, ale zažila som už aj také a aj s dieťatkom a bolo to tiež vpohode. aj keď nemali v ponuke kakao, urobili nám. keď budú baby väčšie, budeme cestovať zas ďalej spoznávať svet. teraz mi vyhovuje spoznávať s nimi našu krajinu. mám rada jazerá, hory, kľudnú chatu, menej stupňov a šaláty na všetky spôsoby. no a čo sa týka ciest, tak radšej také tie, čo si naplánujeme my, nie cestovka a všetko čo môžem zjesť - to by ma nebavilo.
babidka
Kedze som dieta 50-tych rokov , tak kazda nasa dovolenka s rodicmi bola aj o vareni .Ci sme prechadzali autom Slovensko , Cesko , Madarsko , Rumunsko alebo Bulharsko mama musela rozlozit polnu kuchynu /petrolejovy varic a dva hrnce / a varilo sa zo surovin co sme mali so sebou alebo nakupili v obchodoch.Najlepsie to bolo v Madarsku kde bola uz vtedy celkom slusna siet malych restauracii kde sa dalo najest aj za maly peniaz.Neskorsie dovolenky s nasimi detmi uz boli skor o tom , najst restauraciu kde sa dalo dobre najest:-)
Uplna exitika pre mna nastala ked sa dcera usadila v Hongkongu a ja som prvykrat ochutnala azijsku kuchynu.Hlavne cinsku. Uplne ine chute , koreniny, sposoby pripravy a hlavne ovocie a zelenina ktoru som dovtedy nepoznala vobec alebo iba z knih .Bola som v Azii nespocetne vela krat a jedla som naozaj vselico .
Kdekolvek ideme , snazime sa jest jedla krajiny v ktorej sme :-) Ale v Taliansku si uz nikdy nedam pizzu, vo Francuzsku biftek a v Nemecku bielu klobasu .V Chorvatsku plody mora .Na Filipinach pečene prasiatko lechon a thajske pad thai ...a na Slovensku v ziadnom pripade bryndzove halusky:-)
Lebo viem , ze su aj lepsie jedla...
P.S. Halusky s bryndzou milujem.Doma u mna , u svagrinej na Kysuciach ci sesternici v Detve . Ale na Slovensku som naozaj chutne halusky nejedla v ziadnej restauracii.
evelynba
My už cca 20 rokov dovolenkujeme zásadne na Slovensku, takže žiadna exotika. Čo ale neznamená, že aj tu sa nedajú spoznať nové, dobré a inšpiratívne jedlá. Rada si spomínam napr. na jeden salaš neďaleko Popradu, kde som sa až asi pred 10 rokmi naučila (znie to síce ako hanba pre mňa, čo už 50 rokov varím, ale nech), že dobrá cesnačka nemusí byť so zemiakmi, resp. z vody zo zemiakov alebo halušiek, ale z dobrého slepačieho vývaru, kde sa strúčik cesnaku roztlačí do taniera a zaleje horúcim vývarom, petržlenová vňať a chlebové krutóny...mňam, môj muž ju odvtedy miluje a ja ju aj odvtedy robievam, najmä ak mám viac slepačej polievky a o klasickú slížovú už nie je taký záujem. A tiež som tam po prvý raz jedla vyprážanú ovčiu hrudku, výborné. Môjmu synovi to tiež veľmi chutilo a teraz, keď raz do roka príde domov, vždy sa snažím mu to urobiť, aj keď cena tohto syra je vysoká. Takže človek sa celý život učí a spoznáva nové a nemusí to byť len v cudzine.
kucharka
Je zaujímavé, ako sa nám niektoré spomienky spájajú s jedlom. S dobrým, s nie až tak dobrým alebo s nezvyčajným.
Ja mám tiež za sebou dovolenky s kúskom chleba a paštétou a aj s večerami v luxusných reštauráciach. Na všetky spomínam rada.
Raz, na túre po Malaysii, sme sa chceli osviežiť a čvachtali sme sa v jazere. Večer sme zašli do dedinky na večeru. Majiteľom bol jeden Ind a doniesol nám kus niečoho, čo bolo trochu ako kura a trochu ako ryba.... Bol to kus krokodýlieho mäsa a vraj v jazere ich je plno, odtiaľ ho má....
Veru tak, mali sme šťastie, že večeru sme mali my a nie krokodýl... :-)))

luss44
@Kucharka (3.8.2018 17:54)

Suhlasim..znama kazdy rok v Chorvatsku vyvara komplet menu..aj polievky, do restiky v ziadnom pripade takze ochutnat ich jedlo nula bodov.. Ale ved kazdy ako mu vyhovuje a na co ma. My sme zazili rozne typy dovoleniek a vsade bolo dobre. Paellu som v Spanielsku tiez ochutnala..ale ja morske plody memusim..takze nic pre mna. Bez nich ano. Momentalne som v Turecku kde tiez ochutnavam, ich ravioly plnene masom a grilovany baklazan su top. Takisto grilovane jahna bolo famozne, ryby a tuniak obzvlast..robia skvelu ryzu so slizikmi aku dava na Varechu @cesminaz a konecne som ju ochutnala. A vela ineho, vedia jedlo skvele ochutit. Napr.som jedla tasticky z pikantneho cesticka, zrejme pecene, plnene mletym masom pripominalo to chutou nase jaternice. Vynikajuce. Na druhej strane kolaciky su extremne sladke, vacsina. Ale su malicke takze ochutnat sa da. A po rokoch som znova ochutnala musle a nic pre mna. Myslim ze clovek ak sa uz vyberie do daleka a ma moznost, skoda neochutnat ich kuchynu. Prajem vsetkym krasne leto, nech uz sme kdekolvek.


bubaya
Ja nikdy nezabudnem na pečené ryby a čerstvé lángoše na Balatone. Odvtedy už je to skoro 40 rokov, bola som kdekade a jedla som všeličo, ale toto je moja najsvetlejšia spomienka na dovolenkové jedlo.
mitzy
@Bubaya (6.8.2018 20:11) ja mám tiež jednu takú starú a svetlú spomienku :)
mala som 13, s mamou sme boli v Slovenskom raji a tam som sa rozhodla byť vegetariánka. pamätám si, ako som si objednala vegetariánsky tanier. bola tam samá zelenina bez dresingu a chute :D no úprimne - nebola som z toho nadšená, ale vytrvalo som to chrúmala..
kucharka
@Luss44 , to je krásna fotka, hneď bych sa ponúkla. Tureckú kuchyňu mám rada!
@Bubaya , na tie lángoše a ryby si pamätám aj ja, celá rodina sme sa na ne celý rok tešievali... A ešte taký koláč, tuším Varga Béleš, slíže s tvarohom v lístkovom ceste... za tým sme sa išli zabiť...:-))
@Mitzy , ja som kedysi tiež bola pár rokov vegetariánka. Ešte v dobe, keď to bolo tak, že sa len dalo preč mäso z taniera a šup, už bolo z toho vegetariánske jedlo!
bubaya
@Mitzy (6.8.2018 21:51)

Vegetariánom byť bolo ťažko - jediné vegetariánske jedlo bolo vyprážaný syr. Aj delená strava - 4 jablká na tanieri v rámci večere, haha.
haji
@Bubaya (7.8.2018 09:12)
Nejen vegetariánství bylo těžké. Já věčně držela dietu a na služební cestě jsem trpěla. Oběd i večeře byla zpravidla malá palácová revoluce. Nejen v komunikaci s číšníkem, leckdy i sám Mistr kuchař vyšel ze dveří a nechal si ukázat toho, kdo má odvahu měnit přílohy, saláty. Někde mi udělali po vůli, někde ne. Někde mi udělali cenu, jinde jsem zaplatila tu vyšší. Ale co, hlavně že mi něco dali. Je na co vzpomínat.
K tématu dovolené: Dodnes vzpomínám na Řecko, kde jsem neochutnala ani drobek ze sladkostí, kterých byla plná obrovská vitrína, až mi oči přecházely. Dlouho se mi o ní zdávalo a ještě dnes se mi vybaví. Sice z dálky, detaily jsou rozmazané, ale pořád je ten obraz ve mně.
haji
@2010 (6.8.2018 15:21)
Vajíčka na tvrdo jsou na turistiku velmi dobrý nápad. Jen nesmí být -15°C, zmrznou na kost.
1x bubaya
kucharka
Ak sa niekomu ešte podarí byť v tomto období v Stredomorí, nezabudnite, že je obdobie fíg.
Nám najviac chutia zelené, sladučké ako med. Ak ste ešte neskúsili, skúste, neoľutujete... :-))


haji
Dědeček a tatínek měli několik stromů fíků. V minulosti to byl téměř zázrak, aby zarodilo a hlavně, aby dozrálo. V těch dobách nebylo tak teplo jaké máme v posledních letech. Rostliny byly nasázené na správném místě - orientace na světové strany a hlavně zátiší chráněné od mrazu, větrů. @Afataga @Kimlo krásná úroda. K Řecku, kde fíky rostoucí v příkopě ožírají kozy, tam máme ještě daleko.
kucharka
@Haji , som sa zasmiala, že v Grécku ožierajú kozy figy v priekope... úplne to vidím... :-))
@Kimlo , @Afataga , vyzerajú krásne. Na Záhorí ešte ako tak, ale v ZA sa mi ani nechce veriť!!
1x haji
afataga
@Kucharka (4.9.2018 22:00)

No ja som mala len 3 ks :-), stromcek je este maly, ale na zimu ho davam dnu, plody nahodil uz v marci.
1x haji
2010
@Astor (5.9.2018 14:40)
Jasne ze da, vyskusaj pri oceane kde su velke vlny chuti lepsie ako pri mori, myslim ze sa to vola talasoterapia.
2x haji a kimlo
kucharka
Ja tak isto ako Haji... pre mňa je to fototerapia! Nádhera.
Vraj zima, @2010 , koľko tam asi tak máte teraz stupňov?
1x haji
kucharka
Náhodou som si spomenula na túto super starú diskusiu, dúfam, že sa viac varecháčov pripojí a podelí sa s jedlom s rôznych dovoleniek.
Jedlo a prázdniny …. Moje dve obľúbené veci :-))

Jedno z naj jediel je pre mňa Masala Dosa. Málokedy to jem, tak je to o to vzácnejšie.
A k tomu samozrejme nejaké to čatní, karí…


kucharka
Maldivský pikantný šalát : zelená papaya, kokos, čili a kúsky opečenej ryby.


1x haji
kucharka
@laylastastykitchen (17.7.2022 18:40)
Zdá sa, že si pekne relaxuješ :-) pohodička.
Tak som si ten tvoj Island musela pohľadať na Google Earth, nevedela som, kde je! Vyzerá to tam veľmi pekne, pošli nám potom fotky, nech si aspom virtuálne zacestujeme!

laylastastykitchen
@kucharka (18.7.2022 09:08)

Relax ale veru aj robota...ale cez víkend vždy vybehneme jeden den kedže taketo pláže máme za rohom...
Ten Island je od nad 3 hodiny autom. Tiež ani to zas nie je až tak daleko. Nie je to síce more ale zevraj je tam pekne a pocitovo ako pri mori. Je to taky malý ostrov medzi usa a kanadou. Potom pridam aj pár fotiek :-)
kucharka
@laylastastykitchen (21.7.2022 18:32)
Tak,si to užívajte! A tešíme sa na fotky :-))

Podľa mňa je na každej dovolenke dobre, v horách, na pláži alebo v záhrade ….
Mám pár webových stránok, kde sú kamery po celom svete … a tak si sem tam sadnem, klikujem a virtuálne cestujem …. 😎

laylastastykitchen
@kucharka (24.7.2022 10:32)

Tie web camery sú super. Ja tiež zvyknem pozerať. Napr. Toto je 10 minút od nás. Je to námestie. Momentálne asi nič zaujímave keďže je skoro ráno a očakávame celodenné búrky. V zime je to klzisko a chodi tam kopec ludi. Aj my sme zykli a cez toto zvyknem pozerať ci sa nam oplati tam ist lebo ked je tam velmi vela ludi tak nejdeme. Je to live camera. V zime sa mi to zda zaujimavejsie... :-)
 mississauga.ca/events-and-attractions/civic-centre-and...
1x haji
kucharka
@laylastastykitchen (24.7.2022 13:04)
Vyzerá to pekne, čisto … organizovane :-)
Rada by som sa prišla pozrieť… dám si to na zoznam! Môj zoznam má ale veľa strán, takže neviem, či to všetko stihnem …
Ja pozerám windy.com alebo google Earth. Na virtuálne cestovanie :-))
Pekný deň prajem.


siuuu
Ja vždy rada na dovolenke ochutnávam miestnu kuchyňu - najčastejšie som bola v Grécku na ostrovoch, takže autentický grécky šalát či gyros musel byť + tradičná miestna kuchyňa (Kréta). Toho roku ma zavialo na Lanzarote, tak som ochutnala ich najtradičnejšie jedlo - veľmi jednoduché, ale chutné - papas arrugadas (vráskavé zemiaky - zemiaky varené vo veľmi slanej vode s citrónom, podávané s rôznymi omáčkami - najčastejšie sa podávali s paprikovou a koriandrovou omáčkou). Pred Vianocami ma čaká Dubaj (ak sa nič nepokazí), tak sa teším aj na tamojšiu kuchyňu.


kucharka
@siuuu (26.7.2022 13:35)
Papas vyzerajú dobre, aj my ich máme radi. Keď som ich prvý raz videla na trhu, tak som si myslela, že kto len kúpi také mrazom scvrknuté zemiaky …. Sú to totiž iné zemiaky ako tie, čo normálne poznáme. Až potom mi vysvetlili, že sú to papas :-)

Kréta, a celkovo Grécko, je krásna. My sa chystáme v auguste na Kos. Teším sa.
Dúfam, že ti Dubai vyjde, jedlo v Dubai je to najlepšie čo tam je :-))
Najlepšie sú trhy a Food Malls …. Jeden nevie, čo si dať. Potom pofoť, prosím. ( nech sa mi vrátia pekné spomienky … )
Tíško ti budem závidieť 😊
Máj sa.


2x haji a siuuu
kucharka
@mamec (27.7.2022 12:37)
Ha ha ha … to malo byť "maj sa"… s pozdravom. To mi tablet takto samo od seba opravuje slová a myslí si, že vie, čo chcem povedať… :-)
Nehnevám sa, neboj, hádam by si si nenechala bok vyvaliť?!?

2x haji a mamec
haji
@kucharka (28.7.2022 11:18)
Haha, to sedlo! Ano, psaný text někdy žije svým životem. Dříve to byla v mobilech tzv. "T9", která byla ještě milá, šlo vybrat. Ale teď, je to tak zautomatizované, že jeden nezachopí změnu a o zábavu /v nejlepším případě/ je postarané. Prostě chytrý telefon...
kucharka
@kimlo (1.8.2022 07:31)
Že diviak :-)))

@laylatastykitchen , ďakujem za fotky, my si s tebou takto trochu zacestujeme a spoznáme nové miesta :-)
Pekne to tam vyzerá, oddychovo a čisto. V Kanade som nebola, ale dúfam, že raz sa tam dostanem …. A toto miesto určite bude na zozname … hi hi hi.


1x haji
kimlo
@kucharka (1.8.2022 10:00)
Ja som bol v sobotu u sestry, najedol som sa ich do sytosti, strom je uplne obsypany aj mladými plodmi, len sú obavy či to stačí dozrieť. A rasie ako divý, na jar bol zrezaný a tarz je ešte väčší.
2x haji a siuuu
cesminaz
Aj my už máme dosť fíg, už sa nimi prejedám celý týždeň😅 Už som si vymyslela aj raňajky s figami🙂 Tie žlté/zelené sú ako med, tie červené sú menej sladké.


haji
@kimlo (1.8.2022 07:31)
A vlevo běží kůň, ne?! haha Pobavil jsi mě!
mijaita
Tridenni maraton jidla a chutí, zakončený selátkem divočáka. Moc všem chutnalo, ale mne ne. Byla i jina masa na grilu, k nim jsem udelala turecký sogan salatasi a to ohurilo nejen me. A take moc dobry, grilovaný sýr. A ruzné dalsí pomazánky a chlebíčky a domácí paštika z take z divočáka aj. Těšila jsem se, až zas budu mít hlad!! :-)


kucharka
@cesminaz , @kimlo … tak aj vy sa vytešujete z fíg. Je to dobrota.
U nás už sú sladké, ale najsladšie budú až tak v polke augusta, to budú ako marmeláda sladké a tak mäkké, že sa budú dať jesť aj so šupkou.

@afataga , škoda… ale nemôžeš mať zase všetko :—) ty nás zase provokuješ levanduľou a hubami …
cesminaz
@kucharka (1.8.2022 21:38)

My ich jeme vždy len so šupkou🙂 Zbierame ich zo stromu len celkom mäkučké, velmi dozreté. Vtedy sú poriadne šťavnaté, sladké ako med a šupka totálne jemnučká.


laylastastykitchen
@kucharka (3.8.2022 10:34)

Veru taky mixer si nepamatam. Mama vzdy mala take modernejsie ako tento. Dokonca ani u starkej si nepamatam taketo. Aj starka mala vzdy lepsie. Ale tento funguje super. Myslim ze som prva kto ho tu pouzil :-D
1x haji
haji
@laylastastykitchen (3.8.2022 13:19)
Krása střídá nádheru a výhoda domku na pláži je k nezaplacení. Krásné prostředí, nádherná voda, zeleň, dobré jídlo, aj tá čirná kotlina - ufo nemá chybu. Aha, navnadila jsi mě. Mám v zásobě tři klásky kukurice, jen je musím strčit do kastrolu s vodou. Mám sice plyn, ale opékat je nad plynem není dobrý nápad. Hmm vůně opékaného čehokoliv nemá konkurenci.
Krásnou dovču celé tvojí rodině! Tiše závidím... i ty historické nálezy mě pobavily, mám doma též pár vykopávkových spotřebičů - slouží, fungují.
laylastastykitchen
@haji (3.8.2022 13:57)

Presne tak. Je to na nezaplatenie. Nikde nikto, ticho a klud...
Veru tato pani tu ma kadečo v tejto kuchyni. Tolko ani ja nemam doma :-) myslim ze tie vykopavky funguju lepsie ako tie dnesne moderne veci a urcite dlhsie vydržia...
1x haji
haji
@laylastastykitchen (3.8.2022 17:54)
Skvělé ráno, takové bych si nechala líbit, hezky kávička u moře.... hmmm
Nedobře se mi Pelee Island googlil, ale podle všeho je tam docela panenská příroda, zvláště bylo vypíchnuté, že tam lidé jezdí pozorovat ptáky. A že tam je ticho a pusto je k nezaplacení! Užijte si to i za mě!
laylastastykitchen
@haji (3.8.2022 19:27)

Je tu ticho to je pravda. Nie je tu vela ludi. Je tu par domov okolo nas. No vyzera ze tam nikto nie je. Trochu dalej v tych domoch je par ludi ale inac nikde nikto. Tí co su tu sú velmi priatelskí. Kazdy sa kazdemu zdravý, prihovorí...nasli sme jeden malý obchod kde sa daju kupit zakladne veci ako chleba alebo mlieko. Ale pekne drahy. Taketo balenie som kúpila za 6,15 $...


1x haji
haji
@laylastastykitchen (4.8.2022 19:48)
Jejda, to je krásný chlebík, vyšel skvěle a o chuti nepochybuji. Nic se nevyrovná čerstvému domácímu chlebíku. Jsi šikulka, i v bojových podmínkách si zaradíš! Krásný víkend, užívejte si krásnou dovču na skvělém místě! Mě bys dostávála z vody jenom na jídlo...
mamec
@afataga (7.8.2022 10:39)
Prečo Bŕŕ? Vieš koľko je v takom vývare kolagénu? Toto bola "kĺbová výživa" našich starých rodičov.
haji
@afataga (7.8.2022 10:39)
Doma jsme sice nechovali krávy, prasata, pamatuji si kozu, ale kopa slepic, králíků a kačen v domě byla vždy a docela dlouho, než jsem vyrostla. Na slepičí paprčky, žaludky, srdíčka, hlavu - mozeček jsem byla vysazená. V neděli jsem stále "frontu" na ocezené maso, kosti z polévky. Nejlepší jsou paprčky z mladého kuřete, nic - slovy nic se jejich chuti nevyrovná. Pak mi narostla konkurence - náš pes. A to bylo slz a vztekání se, že já nemám a on má všechno. Tajně jsem mu chodila - ne do psí misky - ale do mísy, kde maso chládlo - ujídat alespoň pár nejlepších kousků. Než mě u toho chytili a dostala jsem facáka. Pes si neměl na co stěžovat, vždy jsme spolu "jeli" moje maso z porce oběda napůl... ale když pořádek, tak od základu.
Chápu, že ti to může připadat odpudivě, je to o zvyku a domácích postupech přípravy jídla. Já mám brzdu u oka, jakékohokoliv - přestože v různých cestopisně kulinářských dokumentech je to v některých oblastech největší pochoutka - beraní, kravské apod. Jazyk zvládám v pohodě. Každý máme nějakou hranici. Dobré kuřecí paprčky bych si dala ráda hmm
kucharka
@mijaita (7.8.2022 05:25)
Tak to by som asi ani ja nedala. A to teda mám rada veľa vecí :-))
Na tej prvej fotke … čo,to bolo? To,už vyzerá celkom fajn.

mijaita
@kucharka (8.8.2022 00:20)
Ja bych nedala ty paprčky :-) ale nalev, maso, jsou uzasne, asi bys byla prekvapena. Jen lehce navinule, ten lak se neji! V podtate jako talcenka s cibuli, jen ne tak kysele.
Na prvnim obrazku je jen dusene maso se vsim co tam vidis. jejich vareni neni nikterak slozite a presto jidla vyborna. Ty empanady z grilu byly plnene skvelym syrem nebo trhanym kurecim masem a o to lepsi, ze nebyly v omastku smazene. Lepsi jsem nikde nejedla. Ale tak daleko se uz asi nikdy nedostanu :-(
farbuska
@haji (7.8.2022 12:59)

Mám podobné spomienky: drobky, kosti z polievky a kuracie paprčky! Hovädzí špik natretý na kúsku chleba, jemne posolený... mohli sme sa pozabíjať za tým! :)
afataga
@mamec (7.8.2022 12:09)

No lebo je mi to odporne uz len na pohlad. Aj hmyz je vraj zdravy. Jedla by si smazene cervy, alebo kobylky?
1x haji
haji
@afataga (8.8.2022 10:34)
Mno, pár červíků ve třešních a nebo malinách, jeden omylem v jablku ukousnutý, mě nedostane na lopatky. Ale vědomě upravené jako hlavní či pohlavní chod, tak to nenene, tam nejsem a věřím, že nebudu.
1x siuuu
laylastastykitchen
Dovolenka skočila. Včera sme sa vrátili domov a už sa vraciame do reality. Dnes musím variť ale ešte neviem co to bude. Čaká ma asi 6 praní... po týždni s 2 malými detmi, viete si predstaviť...
Pocas tyždna manzel bol na rybách...ryby tam doslova skáču von z vody fakt :-D


kucharka
@mijaita (8.8.2022 09:20)
Ja viem, že sa paprčky, uši… a pod., dávajú do vývarov. Ja nedávam. Tiež viem, že je to vec zvyku a kultúry. To, čo sa v jednej krajine zdá normálne, v inej je nezvyčajné.
Keď si človek predstaví ako kura behá špinavé po kurníku, alebo ako sa prasiatko váľa v chlieve …. Tiež to nieje veľmi príjemný pohľad. A pritom kurence a prasiatka sa na SK normálne jedia.
Ja si pamätám, že ešte kedysi dávno som známym na SK doniesla olivy a skoro sa zbláznili, že fuuujjj…že oni by to nikdy nezjedli. Olivy! Mňa ani nenapadlo, že by ich to mohlo napadnúť :-)
Alebo keď ma prišla navštíviť kamoška a keď sme v reštike objednali krevety a mušle, tak si tvár zakrývala servírtkou :-)
Zjedla som žaby a kobylky, ale len preto, aby sa hostitelia necítili nepríjemne. A nič sa mi nestalo!
V Argentíne som nebola, ale jedlá z južnej Ameriky mi chutia. Toto leto máme na pláži "chiringuito" - plážový bar, kde je majiteľom pán z Argentíny. Má to tam vždy plné : jeho grilované steaky, ryby a morské plody sú vychýrené široko ďaleko.
haji
@kucharka (8.8.2022 16:12)
S olivami jsem také měla problém, dlouholetý, ale jednoho dne se to zlomilo a olivy miluju. Stejně jako olivoil, tam jsem jednu dobu mohla jenom řecký, ale už je to lepší, zvládnu i jiné lokality. Když je olivoil domácí, tak jsem nejspokojenější. Teď mám domácí italský a moc si ho vážím.
1x janger
janger
@haji (8.8.2022 18:17), aj ja som si musela na olivy zvyknut, teraz mam velmi rada. Aj olej olivovy. Chute sa menia....tiez som jedla zabie stehienka, slimakov. Nebadane aj tych cervikov, v ovoci (ako pises) ;-). A asi pridu casy, ze aj tie kobylky, hmyz, cervy budeme jest. Tu su uz niekde aj dostat...

Tiez som si musela zvyknut na tieto rybky, ale teraz mnaaaam:-). Dobre, tucne, na jazyku sa rozplyvajuce haringy....Vacsinou si dame v piatok, ked je u nas trh. Taraz bola najlepsia sezona.


mijaita
@kucharka (8.8.2022 16:12)
Ja ta jidla spis jen fotim. Brouky, kobylky, ryby, nemusim. Rybu 1cm ochutnam, brouky ne!! A hlavne jsem na pozoru pred koriandrem! Vice mene tam "dole" maji vsechno dobre. Nejradsi mam chicharony, bych se uzrala! Vzdycky nalameme do pytliku a chroupame vecer nebo v busech. Ale jsou jidla, ktera jsou hodne jednoducha a hoooooodne dobra! Treba syrova pol s kukurici.... :-)



farbuska
@mijaita (8.8.2022 22:09)

Chicharrón (do chrumkava - až z toho zostane len taká pražená suchá pena - upražené bravčové kože alebo aj s kúskami mäsa a tuku) - tomu sa veru nedá odolať! Jem, dokiaľ je niečo vo vrecúšku. :)
1x janger
mijaita
@farbuska (9.8.2022 06:52)

Oni tu kuzi uplne, ale uplne zbavi tuku napred a tak to chutna jinak nez klasicke skvarky. Jak pises, to se ji samo. Kam se hrabou tycinky, orisky :-) Skoda, ze u nas se to neprodava.
2x haji a janger
haji
@janger (8.8.2022 19:12)
Děkuji za fotečku haringov, tiše závidím, i hlasitě - jejda, já můžu ryby ve všech podobách a takovou letošní úrodu haringov bych s radostí testovala k puknutí.... Ale o moji psyché i chutě je postarané, včera jsem si koupila 4 rybí závitky v rosolu. Horší je na tom klávesnice, ta je durch mokrá. Jsem rybožrout. Což @mijaita není, ale snad promine rybí rozvášnění... haha
1x janger
haji
@mijaita (9.8.2022 07:13)
S radostí bych také chrumkala..... takový "jedlý papírek"!!
kucharka
@mijaita (8.8.2022 22:09)
Chicharones je dobrota, keď sa začne jesť, nevie sa skončiť. To je potom celá miska a bolenie brucha …. :-((
Chcelo by to pevnú vôľu….

janger
@haji (9.8.2022 11:06), take zavinace su tiez dobre :-).
To ako keby sme hresili pred @mijaita , ale ved to nie je je diskusia, tak nam odpustit musi ;-).
1x haji
janger
@kucharka (9.8.2022 16:41) , kde si sa tam nabrala? Ale mam dojem, ze si taky svetobeznik :-)).
Ked pojdes inokedy, tak ochutnaj aj "gerookte paling", mnamka :-).
1x haji
kucharka
@janger (9.8.2022 19:49)
Máme tam známych, tak sme ich navštívili. Krásne miesto. Bývaš blízko?

Tak som si musela vygoogliť, že čo to je :-) Budem sa snažiť si to zapamätať a nabudúce skúsiť. Ďakujem za radu.


1x janger
mijaita
@janger (9.8.2022 19:46)

:) odpusti!! Pismem a obrazem mi ryby nevadi, rada si i prectu, jen piste, diskutujte dal.
1x janger
janger
@kucharka (10.8.2022 00:59), no nie nejako naskok...

Su to take tenke udene uhoriky. Ozaj dobrota :-).
kucharka
Spomenula som si na túto diskusiu a dúfam, že sa viacerí podelíte s letnými gastronomickými spominkami. :-))



kucharka
Činske jedlo, ryža s karí a zeleninou. V pozadí je čaj “teh tarik” … osviežujúci, aj keď sladký, čaj.


kucharka
Z tohto všetkého bolo ťažko vyberať… vždy sme stáli aj niekoľko minút, aby sme sa rozhodli na čo máme chuť :-)


mijaita
@kucharka (4.9.2023 22:05)

Zazila jsem na Bali, nakonec jsem si dala snad 6 malych porciček, jinak to nešlo! :-) Take mam nekde fotku. Mam tyhle bufety rada i u nas, i kdyz nejsou tak pestre.
kucharka
@mijaita (6.9.2023 08:56)

Ufff, ani si poriadne už nepamätám, ale boli to pravdepodobne slíže v miske, a zalialo sa to vývarom, k tomu vajce, tofu… atď.
Vedľa bolo popiah ( spring roll - jarné rolky ) a boli aj obaľované a vysmážané. :-)