Letná dovolenka a jedlo

kucharkaKucharka 3. augusta 2018 o 10:01

Či je dovolenka dobrá alebo nie, záleží od miesta, počasia a spoludovolenkujúcich... Ale aj od dobrého jedla.
Aké máte skúsenosti vy? Skúšate nové exotické jedlá? Je z vás kulinársky cestovateł?
My sme si včera dali paellu ( arroz a la marinera ).
A čo takého dobrého či zvláštneho ste jedli vy na dovolenke?

@zareaguj


16 odpovedí:
  • používateľ nemá avatarKucharka 3. augusta 2018 o 10:02

  • používateľ nemá avatarKucharka 3. augusta 2018 o 10:36

    Zabudla som : paella je z Costa del Garraf - Španielsko.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar2010 3. augusta 2018 o 13:54

    @Kucharka (3.8.2018 10:02)
    Tak,tak na to su dovolenky treba vsetko vyskusat, skoncili casy prevlacania konzerv v Zigulaku.




    @zareaguj
     2x haji, mitzy
  • používateľ nemá avatarKucharka 3. augusta 2018 o 17:54

    Jeeejda, @2010 , to je krasa! Kde to je? Hned bych si prisadla k tomu stolu!

    ( S tymi zigulakmi a konzervami by som si nebola az tak ista .... Este poznam ludi co ked idu do Chorvatska tak tyzden predtym zavaraju obedy do 7dcl poharov aby tam nepomreli hladom... )
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 4. augusta 2018 o 13:36

    ...predtým ako som mala deti, som chodila na dovolenky a výlety s jedným batohom a niekedy zo dňa na deň :) no a jedlo sme jedli tak rôzne. bývali sme často po apartmánoch alebo u známych, kde bola možnosť si i navariť, keď v hoteli tak obmenou stravy po reštikách bolo jedenie napríklad dobrého syru a bagety pri rieke, kde to malo svoje čaro. mala som vždy rada prejsť sa po miestnom trhu a kúpiť naozaj voňavé paradajky, alebo iné miestne dobroty. to bola obvykle večera. a samozrejme na ceste z pláže sa naobedovať v reštike a skúšať domáce gastro. ak to nebola letná dovolenka alebo nie pri mori, ale po hradoch a v prírode, tak rovnako - reštiky a miestne špeciality, vtedy som si aj googlila kde sa najesť po domácky. teraz beháme najradšej po Slovensku, taktiež radšej s batohom, aj keď kvôli deťom sme nabalení riadne ;) aj keď nie teda jedlom, ale kočíkom a hračkami. no a čo sa jedenia týka - tiež to kombinujeme. keď je možnosť kuchynky, som rada, uvaríme si trebárs kukuricu, alebo špagety, nič čo ruší dovolenku a obvykle v rámci turistiky navštívime reštiky. keď sa nám niekde páči, ideme tam i každý deň. ale priznám sa, že spokojnejšia som, keď kuchynku mám po ruke počas dovolenky - hoci i uvariť malým len čajík. takže volíme domčeky, kde sa cítime dobre. teraz sme mali možnosť aj ohniska na záhrade, tak to bolo pre staršiu dcérku tiež fajn - opekať si. niesom veľmi hotelový typ, ale zažila som už aj také a aj s dieťatkom a bolo to tiež vpohode. aj keď nemali v ponuke kakao, urobili nám. keď budú baby väčšie, budeme cestovať zas ďalej spoznávať svet. teraz mi vyhovuje spoznávať s nimi našu krajinu. mám rada jazerá, hory, kľudnú chatu, menej stupňov a šaláty na všetky spôsoby. no a čo sa týka ciest, tak radšej také tie, čo si naplánujeme my, nie cestovka a všetko čo môžem zjesť - to by ma nebavilo.
    @zareaguj
     2x haji, kucharka
  • babidka - fotkaBabidka 4. augusta 2018 o 15:07

    Kedze som dieta 50-tych rokov , tak kazda nasa dovolenka s rodicmi bola aj o vareni .Ci sme prechadzali autom Slovensko , Cesko , Madarsko , Rumunsko alebo Bulharsko mama musela rozlozit polnu kuchynu /petrolejovy varic a dva hrnce / a varilo sa zo surovin co sme mali so sebou alebo nakupili v obchodoch.Najlepsie to bolo v Madarsku kde bola uz vtedy celkom slusna siet malych restauracii kde sa dalo najest aj za maly peniaz.Neskorsie dovolenky s nasimi detmi uz boli skor o tom , najst restauraciu kde sa dalo dobre najest:-)
    Uplna exitika pre mna nastala ked sa dcera usadila v Hongkongu a ja som prvykrat ochutnala azijsku kuchynu.Hlavne cinsku. Uplne ine chute , koreniny, sposoby pripravy a hlavne ovocie a zelenina ktoru som dovtedy nepoznala vobec alebo iba z knih .Bola som v Azii nespocetne vela krat a jedla som naozaj vselico .
    Kdekolvek ideme , snazime sa jest jedla krajiny v ktorej sme :-) Ale v Taliansku si uz nikdy nedam pizzu, vo Francuzsku biftek a v Nemecku bielu klobasu .V Chorvatsku plody mora .Na Filipinach pečene prasiatko lechon a thajske pad thai ...a na Slovensku v ziadnom pripade bryndzove halusky:-)
    Lebo viem , ze su aj lepsie jedla...
    P.S. Halusky s bryndzou milujem.Doma u mna , u svagrinej na Kysuciach ci sesternici v Detve . Ale na Slovensku som naozaj chutne halusky nejedla v ziadnej restauracii.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarEvelynba 4. augusta 2018 o 18:43

    My už cca 20 rokov dovolenkujeme zásadne na Slovensku, takže žiadna exotika. Čo ale neznamená, že aj tu sa nedajú spoznať nové, dobré a inšpiratívne jedlá. Rada si spomínam napr. na jeden salaš neďaleko Popradu, kde som sa až asi pred 10 rokmi naučila (znie to síce ako hanba pre mňa, čo už 50 rokov varím, ale nech), že dobrá cesnačka nemusí byť so zemiakmi, resp. z vody zo zemiakov alebo halušiek, ale z dobrého slepačieho vývaru, kde sa strúčik cesnaku roztlačí do taniera a zaleje horúcim vývarom, petržlenová vňať a chlebové krutóny...mňam, môj muž ju odvtedy miluje a ja ju aj odvtedy robievam, najmä ak mám viac slepačej polievky a o klasickú slížovú už nie je taký záujem. A tiež som tam po prvý raz jedla vyprážanú ovčiu hrudku, výborné. Môjmu synovi to tiež veľmi chutilo a teraz, keď raz do roka príde domov, vždy sa snažím mu to urobiť, aj keď cena tohto syra je vysoká. Takže človek sa celý život učí a spoznáva nové a nemusí to byť len v cudzine.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKucharka 5. augusta 2018 o 01:30

    Je zaujímavé, ako sa nám niektoré spomienky spájajú s jedlom. S dobrým, s nie až tak dobrým alebo s nezvyčajným.
    Ja mám tiež za sebou dovolenky s kúskom chleba a paštétou a aj s večerami v luxusných reštauráciach. Na všetky spomínam rada.
    Raz, na túre po Malaysii, sme sa chceli osviežiť a čvachtali sme sa v jazere. Večer sme zašli do dedinky na večeru. Majiteľom bol jeden Ind a doniesol nám kus niečoho, čo bolo trochu ako kura a trochu ako ryba.... Bol to kus krokodýlieho mäsa a vraj v jazere ich je plno, odtiaľ ho má....
    Veru tak, mali sme šťastie, že večeru sme mali my a nie krokodýl... :-)))

    @zareaguj
  • luss44 - fotkaLuss44 6. augusta 2018 o 07:51

    @Kucharka (3.8.2018 17:54)

    Suhlasim..znama kazdy rok v Chorvatsku vyvara komplet menu..aj polievky, do restiky v ziadnom pripade takze ochutnat ich jedlo nula bodov.. Ale ved kazdy ako mu vyhovuje a na co ma. My sme zazili rozne typy dovoleniek a vsade bolo dobre. Paellu som v Spanielsku tiez ochutnala..ale ja morske plody memusim..takze nic pre mna. Bez nich ano. Momentalne som v Turecku kde tiez ochutnavam, ich ravioly plnene masom a grilovany baklazan su top. Takisto grilovane jahna bolo famozne, ryby a tuniak obzvlast..robia skvelu ryzu so slizikmi aku dava na Varechu @cesminaz a konecne som ju ochutnala. A vela ineho, vedia jedlo skvele ochutit. Napr.som jedla tasticky z pikantneho cesticka, zrejme pecene, plnene mletym masom pripominalo to chutou nase jaternice. Vynikajuce. Na druhej strane kolaciky su extremne sladke, vacsina. Ale su malicke takze ochutnat sa da. A po rokoch som znova ochutnala musle a nic pre mna. Myslim ze clovek ak sa uz vyberie do daleka a ma moznost, skoda neochutnat ich kuchynu. Prajem vsetkym krasne leto, nech uz sme kdekolvek.


    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar2010 6. augusta 2018 o 15:21

    A na daktore nase retro turisticke speciality mam stale dobre spomienky, ako lunchmeat, vajicka, kysle uhorky, cibulka, majoneza, horcica. Super.



    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 6. augusta 2018 o 20:11

    Ja nikdy nezabudnem na pečené ryby a čerstvé lángoše na Balatone. Odvtedy už je to skoro 40 rokov, bola som kdekade a jedla som všeličo, ale toto je moja najsvetlejšia spomienka na dovolenkové jedlo.
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 6. augusta 2018 o 21:51

    @Bubaya (6.8.2018 20:11) ja mám tiež jednu takú starú a svetlú spomienku :)
    mala som 13, s mamou sme boli v Slovenskom raji a tam som sa rozhodla byť vegetariánka. pamätám si, ako som si objednala vegetariánsky tanier. bola tam samá zelenina bez dresingu a chute :D no úprimne - nebola som z toho nadšená, ale vytrvalo som to chrúmala..
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKucharka 7. augusta 2018 o 00:04

    @Luss44 , to je krásna fotka, hneď bych sa ponúkla. Tureckú kuchyňu mám rada!
    @Bubaya , na tie lángoše a ryby si pamätám aj ja, celá rodina sme sa na ne celý rok tešievali... A ešte taký koláč, tuším Varga Béleš, slíže s tvarohom v lístkovom ceste... za tým sme sa išli zabiť...:-))
    @Mitzy , ja som kedysi tiež bola pár rokov vegetariánka. Ešte v dobe, keď to bolo tak, že sa len dalo preč mäso z taniera a šup, už bolo z toho vegetariánske jedlo!
    @zareaguj
     2x bubaya, haji
  • bubaya - fotkaBubaya 7. augusta 2018 o 09:12

    @Mitzy (6.8.2018 21:51)

    Vegetariánom byť bolo ťažko - jediné vegetariánske jedlo bolo vyprážaný syr. Aj delená strava - 4 jablká na tanieri v rámci večere, haha.
    @zareaguj
     1x haji
  • používateľ nemá avatarHaji 7. augusta 2018 o 09:38

    @Bubaya (7.8.2018 09:12)
    Nejen vegetariánství bylo těžké. Já věčně držela dietu a na služební cestě jsem trpěla. Oběd i večeře byla zpravidla malá palácová revoluce. Nejen v komunikaci s číšníkem, leckdy i sám Mistr kuchař vyšel ze dveří a nechal si ukázat toho, kdo má odvahu měnit přílohy, saláty. Někde mi udělali po vůli, někde ne. Někde mi udělali cenu, jinde jsem zaplatila tu vyšší. Ale co, hlavně že mi něco dali. Je na co vzpomínat.
    K tématu dovolené: Dodnes vzpomínám na Řecko, kde jsem neochutnala ani drobek ze sladkostí, kterých byla plná obrovská vitrína, až mi oči přecházely. Dlouho se mi o ní zdávalo a ještě dnes se mi vybaví. Sice z dálky, detaily jsou rozmazané, ale pořád je ten obraz ve mně.
    @zareaguj
     1x bubaya
  • používateľ nemá avatarHaji 7. augusta 2018 o 10:07

    @2010 (6.8.2018 15:21)
    Vajíčka na tvrdo jsou na turistiku velmi dobrý nápad. Jen nesmí být -15°C, zmrznou na kost.
    @zareaguj
     1x bubaya


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist