Haloo haloo ,prosim si poradit...ako mam spravne urobit kysnute
cesto ?? a z celozrnnej/ovsenej muky ??? a ako pouzivat susene
drozdie ?? sixce sme sa to v skole ucili ale nejako mi to nejde...uz
som asi stvrte cesto vyklopila...snazim sa o domace pecivo.dakujem
vsetkym skusenejsim :) lebo moja milovana babka nedviha telefon
:P
Ja ked mám čerstvé droždie,tak nikdy nerobím kvasok,a cesto je fajn.
1 a pol veľkej lyžičky sušených kvasníc
1 a 1/3 pohára dosť teplej vody
1/3 pohára oleja
1/4 pohára cukru
1 vajíčko
1 malá lyžička soli
1 a pol pohára celozrnnej múky
1 a pol pohára bielej múky (plus pol pohára ak je cesto riedšie)
V teplej vode rozpustíme kvasnice, pridáme cukor a olej a necháme 5 min odpočinúť. Vajíčko rozmiešame so soľou a pridáme do kvásku. Postupne pridávame múku. Vymiesime cesto a vytvarujeme 12 žemlí alebo rožkov. Necháme na vymastenom plech kysnúť cca 30 - 40 min.
Pečieme na 220 Celzia (425 F) 8 -10 min.