Varenie

Kvasok

gagika - fotkagagika, 1. júla 2014

Dobry den VARECHACI a VARECHACKY,

rada by som sa Vas skusenych opytala, ze co robim zle, ked zakladam kvasok na chlieb, na cesto na pizzu atd.
Uz par krat sa mi stalo, ze suseny kvasok rozrobeny vo vode (vlaznej) nezacal kvasit, proste ziadna zmena.
Davam ho do umelej misky prikryjem a dam na teple miesto a proste nic.
Vedel mi niekto poradit, ze co robim zle?

Dakujem vopred za VAse rady

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
takto som neskusala, ale najdes tu par tipov na domacu vyrobu kvasku z raznej muky a vody, stoji za vyskusanie, pripadne ak mas v okoli malu sukromnu pekaren, kvasok si vypytaj a potom uz len doma pestuj
a este - vela ludi, ktori kvasok maju, sa vdacne podeli, len daj echo, kde sa nachadzas :-)
vela stastia :-)
sovka62
Mne sa kvások nedaril, kým som sa presne držala receptov, teda pomeru ražnej múky a vody. Na tretí raz som do 7 dcl pohára nasypala ražnej múky od oka a zriedila vodou tak, aby cestíčko bolo o niečo hustejšie ako palacinkové. Už na druhý deň púšťalo bubliny a rozišli sa aj múkové hrčky, ktoré sa mi v ňom podarilo vyrobiť. Potom som už len denne prisýpala múku a prilievala vodu, snažila som sa ho mať radšej hustejší. Keď bol pohár plný rozdelila som do dvoch, aby som mala aj na rozdávanie. Poháre som zakrývala len plátenkom.
Už na piaty deň som s ním skúšala piecť (pridala som aj trochu kvasníc, asi 20% z obvyklého množstva). Hotový kvások som skladovala v chladničke, ak som z neho chcela piecť, vyložila som ho deň vopred, odobrala na pečenie a múkou a vodou som doplnila kvások v pohári, i ten z ktorého som potom piekla. Jeden som ráno vrátila do chladničky, z druhého piekla. Takto ti vydrží aj roky.
Ak by ti v chladničke zavadzal, môžeš si odkladať aj suchý. Keď vyprázdniš misku, v ktorej si mala cesto na chlieb, posyp zvyšky cesta múkou, rukou ich zošúľaj a nechaj usušiť. Večer pred pečením ich zalej vlažnou vodou, výborná je aj z varených olúpaných zemiakov (len ich pri varení nesoľ) a zmiešaj s múkou na riedke cestíčko. Do rána sa ti rozkysne. Môžeš pridať trochu kvasníc a miesiť. Zo zvyškov cesta si usušíš kvások na ďalšie pečenie.
evanaaa
@sovka , dala si sem dobrú radu, zrozumiteľne napísaný postup, len škoda, že sa nedá uložiť, čo by sa mi zišlo. Jedine ak by som si to opísala, ale aj tak dobre. Kvások som ešte neskúšala, lebo chleby vlastne ani nepečiem, ale ma zaujíma, či by sa nedal použiť aj na koláče?
gagika
Dakujem za rady a este by som sa chcela opytat, ze preco susene drozdie mi nekysne. Do teraz sa mi stale podarilo a par dni nie a nie zacat bublat, proste ani sa nehne. Neviete mi niekto poradit?
zolik
@gagika , ak ti to pomoze, ja rozpustam suche praskove kvasnice v teplom mlieku s cajovou lyzickou cukru a v podstate hned zapracujem do muky s ostatnymi prisadami a necham v teple kysnut.
martina0812
@gagika , sušené kvasnice sa nemajú rozrábať s vodou a cukrom v hrnčeku, ako klasické, nesušené. Sušené kvasnice normálne pridáš do múky, zarobíš cesto + deci vody a lyžička cukru navyše. Tak to píšu aj na zadnej strane sušených kvasníc, aspoň na tých, ktoré používam ja. V hrnčeku mimo cesta mi tiež nič nekyslo, ale odkedy som ako poslednú inštanciu robila podľa návodu, nestalo sa mi, že by mi cesto nevykyslo. :-D Holt, ozaj je to pravda: keď zlyhajú všetky ostatné riešenia, prečítajme si návod na použitie... :-D
martina0812
...Ak som to teda správne pochopila a hovoríš o kvasniciach... ak nie, asi by som sa mala držať vlastnej rady a pozornejšie čítať...
tati2008
@gagika ,sušené droždie pridám do múky + ostatné suroviny a zamiesim,tak ako píše martina0812 ,aj do pekárničky sa všetko naleje,nasype,pridá suš.droždie a pustí program. Cesto sa vymiesi a aj vykysne.Nerobí sa vopred kvások. Keď robíš z čerstvého droždia skús toto :rozmrv droždie a pridaj 1 KL kryš.cukru a miešaj kým sa neurobí kašička,zalej asi 1 dl vlaž.mlieka,popráš trochou múky a zamiešaj.Prikry utierkou a nechaj kvasiť 10 - 15 minút.
1x gagika
gagika
dakujem za rady a hned zajtra vyskusam podla vasho navodu. Lebo nieco ine pisalo v recepte, ktory som uz skusala a fungovalo to: zmiesat susene drozdie s 2 PL vody a nechat 15 minut kysnut a prvy krat som mala krasnu penu ako vzdy. a tento tyzden nic. Ziadna pena nic. ale vyskusam urcite podla vasich rad.
@martina0812 : na mojom susenom drozdi nie je navod.
evanaaa
Vidíš, @megdesign ako pozorne čítam :-), pozurela som sa ešte raz a ozaj, ten sušený sa nerozrába vo vode, takže - kde je chyba!
megdesign
@evanaaa ale ja som nikde nenapisal, ze sa susene drozdie rozraba vo vode :D Este raz - poriadne citaj ;)

Ja som napisal, co potrebuje susene drozdie na rozbeh - vodu /ked chces, tak tekutinu/, cukor a teplo... Nikde som nenapisal, ze sa ma z toho pripravit kvasok, ako zo "zivych" kvasnic. ;)

Tak este raz - poriadne citaj ;)
kovmur
ahoj gagika, my robíme tzv.staré cesto do pekárničky na chleba, večer a do rána pekne nakysne a potom do toho dáme všetko ostatné a je stoho dobry chlieb. Staré cesto -- 20 dkg. Ph. múky, kvások, 2dcl. vody, alebo mlieko, srvátka. 1 až1.5 dkg.droždia.
brambora
susene drozdie nemusis ani rozrabat a nechat kysnut. proste nahadz vsetky suroviny pri spravnej teplote, vypracuj cesto a az potom nechaj kysnut hodinku. ja osobne pouzivam klasicke kockove drozdie, dam len vodu alebo mlieko, trocha cukru, muky a rozmrvim kocku a necham 15 minut a este sa mi nestalo, aby nenakyslo. raz som pouzila drozdie z mraznicky a to mi tak nenapuchlo. :( odvtedy nemrazim. pokial mas vsetky suroviny vlazne, tak by ti to malo ist krasne...