Dobry den VARECHACI a VARECHACKY,
rada by som sa Vas skusenych opytala, ze co robim zle, ked zakladam kvasok na chlieb, na cesto na pizzu atd.
Uz par krat sa mi stalo, ze suseny kvasok rozrobeny vo vode (vlaznej) nezacal kvasit, proste ziadna zmena.
Davam ho do umelej misky prikryjem a dam na teple miesto a proste nic.
Vedel mi niekto poradit, ze co robim zle?
Dakujem vopred za VAse rady
a este - vela ludi, ktori kvasok maju, sa vdacne podeli, len daj echo, kde sa nachadzas :-)
vela stastia :-)
Už na piaty deň som s ním skúšala piecť (pridala som aj trochu kvasníc, asi 20% z obvyklého množstva). Hotový kvások som skladovala v chladničke, ak som z neho chcela piecť, vyložila som ho deň vopred, odobrala na pečenie a múkou a vodou som doplnila kvások v pohári, i ten z ktorého som potom piekla. Jeden som ráno vrátila do chladničky, z druhého piekla. Takto ti vydrží aj roky.
Ak by ti v chladničke zavadzal, môžeš si odkladať aj suchý. Keď vyprázdniš misku, v ktorej si mala cesto na chlieb, posyp zvyšky cesta múkou, rukou ich zošúľaj a nechaj usušiť. Večer pred pečením ich zalej vlažnou vodou, výborná je aj z varených olúpaných zemiakov (len ich pri varení nesoľ) a zmiešaj s múkou na riedke cestíčko. Do rána sa ti rozkysne. Môžeš pridať trochu kvasníc a miesiť. Zo zvyškov cesta si usušíš kvások na ďalšie pečenie.
Drozdie /ci susene, abo "zive"/ potrebuje na rozbeh vodu, teplo a cukor...
@martina0812 : na mojom susenom drozdi nie je navod.
Ja som napisal, co potrebuje susene drozdie na rozbeh - vodu /ked chces, tak tekutinu/, cukor a teplo... Nikde som nenapisal, ze sa ma z toho pripravit kvasok, ako zo "zivych" kvasnic. ;)
Tak este raz - poriadne citaj ;)