Rôzne

Kváskový chlieb aj domáci kvások

martanka - bez fotkymartanka, 16. januára 2013

Dnes som našla veľmi zaujímavú vec- domáci pšeničný kvások - v podstate návrat do čias našich prababičiek, tak to zdieľam:
 povvi.com/tarwezuurdesem/...

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Pre všetkých lenivých, alebo tých, čo sa im nechce s kváskom zabávať - kvások, ale ražný, dostať kúpiť v DM drogérii - volá sa to Sauerteig, a je buď práškový, alebo tekutý. Veľký rozdiel medzi pšeničným a ražným kváskom nie je.
evanaaa
@bubaya , on sa zmieša s vodou? A potom sa musí udržiavať stále, či ako? Možno som ho aj u nás v DM videla, len som si nevšimla.
bubaya
S hotovým kváskom nič nemusíš robiť, len pridáš k múke ak je sypký, ak je tekutý, tak k droždiu. Je dobrý do pečiva, kde je viac ražnej múky. Lepšie vykysne, je chutnejšie a trvanlivejšie. Ak chceš mať kvások vlastný, tak potom postupuješ podľa predpisu od martanky.
martanka
@evanaaa , Evka, ak pracuješ s kúpeným sušeným kváskom, tak s ním nemusíš nič robiť. Ak máš vysušený svoj vlastný, treba ho deň pred použitím namočiť- v tom recepte z linku sa všetko pekne opisuje - aj sušenie pripraveného kvásku.
bubaya
Ja pečiem so sauerteigom podľa návodu vzadu na sáčku, alebo ho pridávam všade tam, kde je viac ražnej ako pšeničnej múky. Tu je recept:
1 balíček Sauerteig
1 kocka droždia
400 g ražnej múky
250 g pšeničnej múky tmavej, chlebovej, alebo T 650 - nie výberová
2 lyžičky soli
1 lyžica medu/cukru
400 ml. vlažnej vody
slnečnica, ľan, semienka podľa chuti, rasca....
Múku preosiať, všetko spolu zmiesiť, 45 minút nechať kysnúť. Urobiť bochník, alebo dalamánky, na plechu alebo vo forme kysnúť ďalších 45 minút.
Povrch narezať
Piecť na 200 °c 50-60 minút podľa veľkosti.
Do rúry dať kastrólik s vodou.
Upečený potrieť slanou vodou.

Vždy sa mi podaril, vlastne to bol prvý pokus o pečenie chleba, keď som si kúpila Sauerteig. Je jedno, či je suché, alebo tekuté, vždy to len zmiesim s múkami a vypracujem cesto.
irenaw
sušený kvások zlepšuje chuť aj trvanlivosť pečiva, ale musí sa dávať aj droždie. kto chce piecť len s kváskom, musí sušený kvások najprv oživiť. tento týždeň som to vyskúšala so sušeným kváskom kúpeným v zdravej výžive. trvalo mi dva dni, kým pracoval. výsledok bol výborný. ten z DM som neskúšala, ale priamo na obale je napísané, že treba dať aj droždie.
babidka
@helca :-))) ,aj ja to vidim - asi ma Zuzana na stranke malu navstevnost tak sa to snazi takto ozivit??? Nechala tu plno sklamanych ludi zo svojho konania - nech si len ostane pekne na "svojej" stranke dalej....
evanaaa
@marienka44 , nečítaš komentáre? @babidka nad tebou to už vyjasnila, inak, ano, je to Zuzana de Jonghe, @zuzliak , odišla, všetko vzala, ale tie recepty za to nemôžu, na jej blogu ich má veeeľa...a dobré.
To by ale bola satisfikácia, keby @martanka sem dala pár jej receptíkov, aspoň niektoré.